»

EU želi spremljati kaj iščemo po spletu

Slo-Tech - Kot poročajo na Slashdotu Evropski parlament pripravlja pisno izjavo o oblikovanju evropskega sistema hitrega obveščanja proti pedofilom in spolnim nadlegovalcem v kateri bodo pozvali države članice, naj v boju proti pedofiliji in spolnemu nadlegovanju uskladijo evropski sistem hitrega obveščanja med javnimi organi, podoben sistemu, ki že obstaja za živilske alarme.

Hkrati naj bi Svet in Komisijo pozvali, naj direktivo o hrambi prometnih podatkov razširita tudi na spletne iskalnike, da se hitro in učinkovito zasledita otroška pornografija in spolno nadlegovanje na spletu.

Povedano drugače - če bo pisna izjava dobila dovolj podpisov evropskih poslancev, bo Evropski parlament Svet in Komisijo pozval, naj obvezno hrambo prometnih podatkov razširi tudi na spletne iskalnike, kar pomeni, da bodo državni organi v prihodnosti lahko spremljali tudi kaj uporabniki interneta iščemo v spletnih iskalnikih.

Kot poroča Christian Engström, evroposlanec iz švedske Piratske stranke, je izjavo...

116 komentarjev

Wikipedija v žepu

OpenMoko WikiReader

vir: TG Daily
TG Daily - Po neuspehu z načrtovanjem mobilnih telefonov, na katerih teče Linux, so se pri OpenMoko odločili spremeniti svoj poslovni načrt. Kot prvi izdelek, ki predstavlja popolnoma novo smer razvoja, so pokazali žepni pregledovalnik Wikipedije, WikiReader. Pregledovalnik, ki je pravo nasprotje zmogljivih, pametnih telefonov, članke z angleške Wikipedije shranjuje lokalno, na 8-gigabajtno microSD kartico. Za prikaz skrbi 3,7-palčni črno beli zaslon z ločljivostjo 240 x 208, ki je občutljiv na dotik, posledično pa se na napravi, poleg stikala za vklop, nahajajo le trije gumbi. Z njimi je mogoče prikazati naključen članek, si ogledati zgodovino prikazanih člankov oz. zagnati iskanje, pri katerem se na zaslonu prikaže tipkovnica za...

11 komentarjev

Wikipedia.de trn v peti nemškemu poslancu

Wikipedia - Če ste med vikendom slučajno poskušali priti na spletno stran nemške Wikipedije, vas je na njej pričakalo obvestilo, da je na podlagi sodne odredbe stran začasno nedostopna. Povod je bil članek o nemškem poslancu Lutzu Heilmannu, v katerem je bilo tudi nekaj besed o njegovem delu za Stasi. To je gospoda tako razhudilo, da je v četrtek na deželnem sodišču v Lübecku dosegel prepoved preusmeritve z domene wikipedia.de, ki jo je registrirala Wikpedijina nemška podružnica, na domeno de.wikipedia.org, na kateri se nahaja nemška vsebina, dokler sporna vsebina ni odstranjena. Gospod se je vendarle spametoval, ali pa le ohladil, in dejal, da bo odredbo umaknil. Nekaj mu vseeno uspelo - njegova biografija je postala najbolj bran članek v zadnjih dneh.

9 komentarjev

Papirnata Wikipedija

Yahoo News - Jimmy Wales, ustanovitelj največje proste spletne enciklopedija Wikipedija, je v ponedeljek dejal, da razmišlja o papirnati izdaji Wikipedije. Za zdaj je dosegljiva le prek interneta, kar je po njegovem mnenju ovira za dosego cilja proste dostopnosti znanja po celem svetu, ne le tistem koščku s hitrimi internetnimi povezavimi. Tako lahko od sredine prihodnjega leta dalje pričakujemo prvo tiskano izdajo Wikipedije, prav tako pa tudi verzije na CD-jih in DVD-jih, namenjene deželam v razvoju.

Wales je razmišljal tudi o spletnem vandalizmu, težavi, ki prizadene vse spletne strani, kjer uporabniki lahko prosto spreminjajo ali dodajajo vsebine. Kritični članki v Wikipediji so predvsem tisti, ki obravnavajo aktualno problematiko ali kontroverzne teme, naprimer iraško ali vietnamsko vojno, religijo itn. ( Primer vandalizma v članku o vietnamski vojni.) Takšne izpade sicer skrbniki relativno hitro popravijo, a so kljub temu moteči. Jimmy Wales je dejal, da Wikipedija razvija novo...

25 komentarjev

IBM bo prenehal izdelovati osebne računalnike

IBM PC 5150

vir: Google News
Google News - International Business Machines namerava za 1 do 2 milijardi ameriških dolarjev prodati svoj oddelek za razvoj osebnih računalnikov, tako namiznih kot tudi prenosnih. Novica je udarila kot strela z jasnega, a po treznem razmisleku lahko zaključimo, da je povsem razumljiva in logična.

Dobrih 23 let je že minilo od 12. avgusta 1981, ko je IBM v New Yorku predstavil osebni računalnik PC 5150. Imel je Intelov procesor 8088 s frekvenco 4,77 MHz, 64 kB pomnilnika in 5,25-palčno disketo s kapaciteto 160 kB, kar je zneslo tedanjih 2880 zelencev. Ta model je z nekaterimi spremembami še danes de facto standard za veliko večino osebnih računalnikov, med...

24 komentarjev

Wikipedia v slikah

IBM - Včeraj smo pisali o tem, da obsega Wikipedia že milijon člankov. Razvoj vsebine skozi čas je za nekoga, ki ga spremlja od daleč, težko predstavljiv, zato so pred časom v IBM-u naredili grafično predstavitev nekaterih izbranih članov, da bi ponazorili, kako poteka proces urejanja in spreminjanja različic. Poleg lepih slik stran vsebuje tudi dobre ideje, kako vizualizirati velike količine podatkov.

11 komentarjev

Milijon člankov v Wikipedii

Slashdot -

The Wikimedia Foundation, ki poleg odprte in brezplačne enciklopedije Wikipedia skrbi za še nekaj podobnih projektov, naprimer večjezični slovar Wiktionary, zbirko brezplačnih knjig Wikibooks, zbirko znanih citatov Wikiquote in Wikisource, je objavila, da je Wikipedia presegla milijon člankov.

Wikipedia, ki je začela delovati januarja 2001, je trenutno največja in najhitreje rastoča enciklopedija na svetu s članki v več kot 100 jezikih. Dnevno je dodanih 2.500 člankov, vsaj desetkrat toliko pa jih je dopolnjenih. S takšnim tempom se bo število člankov podvojilo že spomladi. Slashdot.

Ste vedeli, da je transsibirska železnica dolga 9.288,2 km in prečka osem časovnih pasov?

22 komentarjev