»

Izšel Pidgin 2.6.1 z audio in video podporo

Ubuntu.si - Te dni je izšel priljubljeni IM odjemalec Pidgin 2.6.1 (včasih se je imenoval GAIM), ki pa tokrat prinaša precejšnjo novost - podporo za audio in video klice. Žal je podpora trenutno na voljo samo za XMMP oz. Jingle protokol (uporabljata ga Jabber in Google talk), pa še to ne v okolju Windows, obljubljajo pa, da bo podpora ostalim protokolom sledila kmalu.

Pidgin sicer teče na Linux, Windows in številnih Unix sistemih (za Mac OS pa je na voljo Adium, ki sicer uporablja tudi Pidgin kodo), podpira pa protokole, AIM, Bonjour, Gadu-Gadu, Google Talk, Groupwise, ICQ, IRC, MSN, MySpaceIM, QQ, SILC, SIMPLE, Sametime, XMPP, Yahoo! in Zephyr. Za Pidgin so na voljo tudi številni dodatki, tudi za šifriranje, Skype IM in Facebook IM.

Razvijalci so odpravili še preko 200 hroščev in uvedli še številne druge spremembe, med drugim tudi podporo temam. Brezplačni prenos je na voljo na spletni strani www.pidgin.im.

47 komentarjev

Gaim je mrtev, naj živi Pidgin

digg.com - Po izjavi avtorjev Gaima, se bo le-ta odprtokodni sporočilnik po novem imenoval Pidgin.

Razvoj Gaima je bil posejan s problemi okoli imena. Namreč, na začetku se je programček imenoval GTK+ AOL Instant Messenger, kar je seveda takoj šlo v nos vsem pri AOLu. Tako so se po nekaj pritožbah odločili zadevo preimenovati v Gaim. Nekaj let je bilo mirno, nato pa so se pri AOLu odločili zaščititi ime AIM, kar je spet prišlo navzkriž z imenom Gaim. Tokrat razvijalci sporočilnika niso tako hitro popustili, a so po pravnem nasvetu vsa pogajanja držali v tajnosti. V tem času tudi niso izdali nobene končne različice programa. Po vseh pogajanjih so končno prišli do dogovora, a vseeno bodo morali spremeniti ime projekta.

Tako nosi novi sporočilnik ime Pidgin (črkovanje imena ni naključno), libgaim po preimenovan v libpurple, gaim-text knjižnica pa bo po novem nosila ime Finch. Sedaj, ko so problemi z imenom razrešeni, obljubljajo, da bomo kaj kmalu ugledali 2.0.0 različico sporočilnika.

44 komentarjev

Yahoo! vrača PHP

reddit - Odlsej bodo vsi Yahoojevi spletni servisi vračali rezultate tudi kot serializiran PHP (večinoma tabele rezultatov), če v zahtevek dodate še argument output=php.

Nič ne bi bilo narobe, če bi se odločili za kakšen bolj neutralen format, recimo JSON, ampak glede na to, da PHP serializira podatkovne strukture kot ASCII besedilo, jih ni težko predelati v vašemu omiljenemu jeziku berljivo obliko. Uporabniki Pythona imamo takšno knjižnico že spisano.

3 komentarji

GAIM 2.0.0 prihaja

Source Forge - Včeraj je luč sveta ugledala najnovejša verzija GAIMa, poleg mirande enega najpopularnejših odprtokodnih instant messaging programov. Na verzijo 2.0.0 bo sicer treba počakati še kak mesec, uporabnikom pa je že na voljo prva beta verzija, ki zaenkrat izgleda precej stabilno. V primeru, da se jo boste namenili preizkušat, raje za vsak slučaj shranite nastavitve v direktoriju .gaim. SourceForge ima te dni probleme z dostopnostjo, tako da lahko zadnji CVS build poiščete tukaj.

Again, this is a beta release and should not be used by those with a heart condition, if you are pregnant, or if you are under the age of 8. Side-effects include awesomeness, dumbfoundedness, dry mouth and lava. Consult your doctor to find out if Gaim 2.0.0beta1 is right for you.

71 komentarjev

Depeche Mode prvi od novih starih glasbenikov?

Signal vs. Noise - Kakor poroča Thomas Baekdal na Signal vs. Noise blogu bodo kupci novega albuma skupine Depeche Mode, ki ga bodo pretočili iz ameriške glasbene spletne prodajalne iTunes, prejeli posebno kodo s katero jim bo omogočen dostopen do prednakupa kart za turnejo. Tu prav tako ne gre za karšnekoli karte ampak za svoje največje oboževalce obljublja prav posebno dobra mesta.

Avtor nadalje izpostavi še zanimivo potezo skupine White Stripes, ki je svoj album postavila v spletne trgovine že dva tedna potem, ko so ga dokončali. Za tiste, ki niste seznanjeni s postopkom izdaje glasbe v svet naj omenimo da ponavadi traja mesece, da album pride do prvih glasbenih kritikov in potem še nekaj mesecev da smo je deležni tudi oboževalci. Zato ni nič nenavadnega, če po internetu krožijo kopije že par mesecev pred uradnim izzidom.

Kot odgovor takšnim dejanjem nekateri že omenjajo, da bo prišlo do manjše revolucije tudi pri glasbenih založbah in glasbenikih, ki bodo posvojili postopek hitrega lansiranja...

4 komentarji

Šifriraj, potrdi, zanikaj - nov protokol za varno uporabo sistemov za trenutno sporočanje

Slashdot - Znana berkleyska kriptologa Borisov in Goldberg sta pred kratkim razvila odprtokodni in brezplačni programski vtičnik za Gaim Off the Record Messaging.

Gaim je programček (na voljo je za Windows in Linux okolje), ki združuje različne kliente za trenutno sporočanje. Tako lahko uporabniki MSN Messengerja, ICQ-ja in še mnogih drugih IM sistemov namesto množice programov uporabljate samo enega, Gaim, ki omogoča povezovanje v vsa ta omrežja hkrati.

Off the Record Messaging pa ponuja še dodatno novost. Gre namreč za programski vtičnik (plug-in), ki omogoča šifrirano izmenjavo sporočil preko kateregakoli IM protokola, ki ga podpira Gaim (seveda mora imeti uporabnik na drugi strani nameščen enak vtičnik).
Poleg šifriranja sporočil pa omogoča tudi avtentikacijo, ki pa je mogoča samo ko je sporočilo poslano, kasneje pa ne več. Novost protokola, ki sta ga razvila je torej, da omogoča tudi zanikanje vsebine sporočila, potem, ko je bilo sporočilo uspešno poslano, oziroma tudi v primeru, če...

31 komentarjev

Gaim 1.0

Slashdot - Končno smo dočakali različico 1.0 Gaima, enega najuspešnejših odprtokodnih projektov sploh. Gaim je odjemalec za neposredno sporočanje, ki podpira večino obstoječih protokolov: AIM (Oscar in TOC), ICQ, MSN Messenger, Yahoo!, IRC, Jabber, Gadu-Gadu in Zephyr. Na voljo je za Linux, BSD, MacOS X in tudi Windows, zelo pohvalno pa je, da je preveden v slovenščino. O priljubljenosti programa priča tudi podatek, da je drugi najaktivnejši projekt na Sourceforge in četrti po priljubljenosti na Freshmeat. Preberite dnevnik sprememb in prenesite Gaim 1.0.

12 komentarjev

Gaim 0.78

Source Forge - Izšla je nova različica priljubljenega programa za neposredno sporočanje, ki sedaj podpira še nekaj dodatnih protokolov, npr. SILC. Popravljenih je bilo še nekaj WYSIWYG hroščev, ponovno pa naj bi delala tudi podpora Gtk 2.0. Za dolpoteg se odpravite na to povezavo, kjer lahko najdete tako različico za Linux, kot tudi za Windows. Veselo sporočanje!

2 komentarja

Želje za Gnome 3.0

OSNews - Eugenia Loli-Queru, verjetno najuglednejša ocenjevalka odprtokodnega programja, je s svojimi prispevki že nekajkrat vplivala na odločitve razvijalcev. Tokrat je spisala seznam programov, ki jih predlaga za Gnome 3.0, ki bo predvidoma izšel čez slabo leto. Članek je že obrodil prve sadove, saj so na dan priplavale prve podrobnejše informacije o projektu gaim-vv. Ta želi priljubljenemu večprotokolnemu orodju za klepet, Gaimu, dodati možnosti za prenos zvoka in slike preko spletne kamere.

25 komentarjev

MSN proti Googlu

Forbes - Ste se že kdaj vprašali, kaj je glavno vprašanje, ki se mota po glavah vodilnih pri takšnih iskalnikih kot so MSN in Yahoo? Kljub splošni ljudski želji po bolj uporabnih rezultatih in manj plačanih in navidezno neplačanih rezultatih pa je ravno to tisto, kar najbolj tare poslovneže. Kako vam najlepše posredovati rezultate, da boste ob tem vsrkali čim več reklam in da vam ne bo nekega dne dovolj in boste odšli k nevsiljivi konkurenci?

Tako danes vse novičarske strani poročajo o tem, da so se pri MSN portalu odločili, da bodo do poletja zamenjali ponudnika reklam (!), ki jih bodo sedaj namesto LookSmart servirali fantje pri Overture. Tako nas preseneča tudi radikalna odločitev, da po novem ne bo prva stran polna reklam, ampak bo med njimi celo kakšen rezultat, ki bi bil lahko uporaben tudi po mnenju uporabnikov. Poleg tega pa nekje v zadnji vrstici še mimogrede omenijo, da bodo še izboljšali algoritme za vračanje rezultatov in arhiviranje spleta.

Še izvorna novička, v kateri...

5 komentarjev

Linux na Gamecube

Slashdot - Splošno znano dejstvo je, da se igralne konzole prodajajo pod ceno. Celo tako poceni, da cena ne pokrije niti stroškov izdelave. Seveda proizvajalci računajo, da bodo dobili denar s prodajo dragih licenc ter s prodajo samih iger, ki so zato občutno dražje od njihovih vrstnic s PC-jev. Dlje kot je konzola na trgu, bolj znižujejo ceno, da bi privabili vedno nove in nove kupce in zaslužili še več, pred iztekom njene življenjske dobe.

Strojna oprema je zaradi zahtevnosti iger seveda izredno zmogljiva in zaradi tega zanimiva tudi za razne domače ustvarjalce. Tako se je skupina perspektivnih mladeničev z veliko prostega časa odločila prenesti Linux še na GameCube. Glavni problem vseh teh projektov je, da načeloma na konzolah ni mogoče poganjati nepodpisane programske kode zaradi zaščite pred piratstvom in nelicenciranimi projekti. Vendar so tudi tokrat našli rešitev, ki se skriva v varnostni luknji igre Phantasy Star Online. Skozi njo je mogoče pognati nepodpisano kodo in ko bo projekt...

3 komentarji

Odkrili "izdajalca"

CNN - Vsi poznamo zlati kipec, Oscar, ki ga vsako leto podelijo kopici najboljšim igralkam, igralcem in filmom leta. Ogled množice filmov ni lahek. Zato tekom leta studiji pošiljajo članom akademije DVD-je (tako imenovane screenerje). Seveda je njihova uporaba namenje izključno v namene izbora. Tudi rednim obiskovalcem temnejših delov interneta so ti posnetki znani saj na marsikaterem prenešenem filmu piše prav to. Pred časom so določeni studiji celo zagrozili, da ne bodo več pošiljali DVD-jev ampak bodo morali kritiki kar lepo v kino.

Sedaj CNN poroča, da so odkrili enega od zlobnežev, ki je pred uradno izdajo DVD-ja spustil svojo kopijo filma "Something's Gotta Give" v svet. Krivec ni nihče drug kot 69 letni igralec Carmine Caridi. Odkrili so ga tako, da so pozorno spremljali podzemno sceno in iskali na filmih različne posebnosti, ki so jih vpletli v vsako različico DVD-ja. Vsi vpleteni so ali nedosegljivi oziroma obljubljajo več informacij, ko bo preiskava dokončana. Bomo videli.

6 komentarjev

Za Microsoftom še Yahoo!

Slashdot - Danes so na CNET ponovno opozorili na nedavno odločitev Yahooja, da prepreči dostop neuradnim programom do njihovega omrežja za takojšno pošiljanje sporočil. Prvi so se na to akcijo odzvali pri Cerulean Studios, avtorjih odjemalca Trillian, in izdali popravek. Prav tako na razbitju zaščite že delajo avtorji GPL odjemalca GAIM. Oba popravka sta za zdaj še testne narave, saj jim še ni uspelo popolnoma razbiti novega avtentikacijskega protokola.

Hkrati pa vas še enkrat opozarjamo, da se bliža dan D (15. 10.), ko bo Microsoft iz svojega omrežja izklopil vse Messenger odjemalce, starejše od različice 8.0, in začel zaračunati licenčnico za odjemalce drugih podjetij.

9 komentarjev

OfB Open Choice Awards 2003

PC Linux Online - Spletna stran Open for Business je podelila nagrade najboljšim odprtokodnim projektom na različnih področjih. Najvidnejši nagrajenci so:
  • Najboljša distribucija: Mandrake Linux 9.1
  • Najboljše namizno okolje: KDE 3.1
  • Najboljša pisarniška zbirka: OpenOffice.org 1.1 (RC)
  • Najboljši brskalnik: Konqueror 3.1
  • Najboljši poštni odjemalec: Evolution 1.4
  • Najboljše orodje za neposredno sporočanje: Gaim 0.68
Zanimivo je, da so omenjeni nagrajenci vsi poslovenjeni ali v aktivnem postopku slovenjenja.

5 komentarjev

Trillian - vse v enem

Overclockers Australia - Kot na marsikaterem področju računalništva, velja tudi na področju chat programov precejšnja zmeda. Imamo AOL Instant Messenger, ICQ, MSN Messenger, IRC, Yahoo! Messenger, pa še kakšnem malce manj znan program bi se našel. Največji problem je, ker ti programi niso združljivi med sabo, to pa utegne biti zelo moteče, saj preklapljanje med temi programi programi slej ko prej postane mora. Kaj če bi lahko imeli vse skupaj lepo v enem programu. Ravno to so imeli v mislih programerji, ko so pisali Trilliana. Trillian podpira vse prej naštete programčke, tako da potreba po vseh teh odpade. Kako se program obnese v praksi mi ni znano, ker ga še nisem preizkusil. Mogoče ga boste vi. Oddeskajte sem in si ga downloadajte.

1 komentar