»

Firefox Quantum je kvantni skok naprej

Slo-Tech - Danes je izšla nova verzija Firefoxa, ki nosi že zaporedno številko 57. Čeprav Firefox izhaja v hitrem ciklu in si verzije sledijo kot po tekočem traku, je tokratna verzija nekaj posebnega. Mozilla je označuje kot največjo prelomnico v 13 letih, spremembe pa so tako velike, da so ji dali tudi posebno ime Firefox Quantum. Poglejmo, kaj je novega.

Novi Firefox je hitrejši, modernejši in vitkejši. Quantum je že nekaj časa ime za projekt predelave Firefoxovega pogona z namenom izboljšati hitrost in odzivnost. V Mozilli se pohvalijo, da je novi Firefox dvakrat hitrejši od Firefoxa izpred pol leta, ki porabi tudi precej manj pomnilnika. Po nekaterih testih naj bi pri enaki obremenitvi porabil 30 odstotkov manj pomnilnika od...

235 komentarjev

Izšel je Firefox 9

Devetka je že zunaj, 10ka je zdaj v beti, delo pa poteka na 11ki in 12ki. Veliko obeta predvsem napovedana podpora za 3D-pospešeni HTML5.

vir: Mozilla.org
The H - Šest tednov je naokoli in kot je zdaj že v navadi, imamo na voljo novo različico Firefoxa. Glavna nota je tokrat znatno hitrejše izvajanje, izstopajo pa še nov Android vmesnik, skoraj samodejne nadgradnje in HTML5 podpora za kamero.

Hitrostne pridobitve bodo vidne zlasti pri javascriptu. Devetka vključuje tehnologijo Type Inference, ki jo pospešeno razvijajo že leto dni in ki skuša z analizo kode dognati, katerega tipa je določena spremenljivka in potem s tem izboljšati prevajanje kode v JãgerMonkey JIT prevajalniku. Mozilla pravi, da Type Inference pohitri standardne hitrostne teste Kraken oz. V8 za 30%, še večja pa naj bi bila pridobitev pri z javascriptom bogatih straneh, kot so...

107 komentarjev

Firefox z napako

Slashdot - V javnost je prišla vest, da ima najnovejša različica Firefoxa napako, ki vam lahko onemogoči uporabo brskalnika, dokler je ne odpravite. Do napake pride, ko uporabnik naleti na spletno stran, ki namerno vsebuje zelo dolgo ime strani. Ker Firefox shrani podatke o obiskanih spletnih straneh v datoteko, ki jo prebere ob vsakem zagonu, se vam tako brskalnik ob naslednjem zagonu "obesi" in prične porabljati celotno razpoložljivo procesorsko moč. Problem se začasno odpravi, če izbrišete datoteko history.dat v mapi z osebnimi nastavitvami brskalnika. Za napako ni na voljo še nobenega uradnega popravka. Ta neljubi dogodek lahko preprečite, če onemogočite spremljanje zgodovine (Tools Options History Remember visited pages for at least 0 days) ali pa če v datoteko prefs.js, ki je v isti mapi kot history.dat, vstavite:
user_pref("capability.policy.default.HTMLDocument.title.set","noAccess");
Napaka preizkušeno deluje na Windows XP. Kdor želi poizkusiti.

Kot zanimivost velja še...

106 komentarjev

Firefox 1.1 preklican

Mozilla.org - Jap, fantje pri Mozilla Foundation so to obelodanili včeraj. Preden pa se greste metat z visokih zgradb, preberite novico do konca. Nič pretresljivega se ni zgodilo, ekipa se je zgolj znova odločila poigrati s številkami različic. Tako jeseni ne bomo ugledali rdeče pande 1.1, ampak bo poskočila kar na 1.5.

Razlog za preskok bi naj bilo izjemno veliko število popravljenih hroščev, in višja številka naj bi to povedala tudi neukemu povprečnežu. 1.5 je pa ja bolje kot 1.1, mar ne?

Več o novem številčenju boste izvedeli na potovalnem načrtu, ki ga na Mozillini strani tako radi popravljajo.

60 komentarjev

Konec gesel

Bink.nu - Microsoft je na CeBITu objavil, da se pripravlja, da bo v prihajajočih oknih, s kodnim imenom Longhorn, preverjanje pristnosti uporabnika s pomočjo gesel opustil ter nadomestil s pametnimi karticami. Razlog za to naj bile predvsem odločitve nekaterih bank, da ne bodo ponujale spletnih storitev za njihove stranke, če ne bodo ti uporabniki resnično tisti, za katere se predstavljajo.

Pametne kartice omogočajo shranjevanje kompleksnejših, ter predvsem daljših gesel, kar zvišuje nivo varnosti. Daljše geslo pomeni, da mora zlobni uporabnik porabiti znatno več časa, da odkrije vaše geslo, kar je pri hitrosti današnjih osebnih računalnikov praktično nemogoče.

49 komentarjev

SISPA sestankuje

Slo-Tech - V petek je potekal letni zbor članov Sekcije ponudnikov internetnih storitev Slovenije (SISPA). V skopem sporočilu za medije so izpostavili najbolj pereče probleme. Najbolj jih skrbi Zakon o telekomunikacijah, ki tudi govori o zakonitem prestrezanju komunikacij.

Izpostavili so tudi problem predloga direktive evropske unije, ki predvideva minimalni čas zadrževanja podatkov o komunikaciji. Traffic data retention, kakor je v izvirniku poimenovana direktiva, namerava standardizirati čas hranjenja podatkov znotraj držav članic. Predvsem, da se izognejo nepotrebnim zapletom, ko isti ponudnik nudi storitve v večih državah ali pa v primeru medsebojnega sodelovanja organov pregona.

Na področju pretakanja neleganih vsebin se SISPA zavzema za vzpostavitev službe, kateri se bo mogoče pritožiti in bo ocenjevala sporno vsebino. Glede na to da organizacija obvladuje praktično ves internetni promet bo verjetno svojim članom v tem primeru tudi podala predlog kako ravnati s kršilci. Povečali...

7 komentarjev

Firefoxu je uspelo

Slo-Tech - Kot smo že poročali so ustanovili spletišče spreadfirefox, ki si je zadalo cilj, da bi v desetih dneh Firefox preneslo milijon uporabnikov. Rekord jim je uspel že v štirih dneh, torej v manj kot 100 urah. Danes se je prijavil tudi uporabnik slo-tech, me zanima kdo je to. [:)]

Kot je nekdo že napisal: Netscape lost it, and Internet Explorer won only a battle. People, the browser war is finally over. Get Firefox!

98 komentarjev

Nove Mozille

Mozillazine - Mozilla Foundation predstavlja nove različice svojih programov za delo z internetom. Mama Mozilla je le malenkostno posodobljena, kajti različica 1.7.3 odpravlja par minornih varnostnih lukenj. Nadgradnjo kljub temu nadvse priporočamo!

Thunderbird se je na poti približevanja Firefoxovim različicam povzpel do številke 0.8. Slednja uvaja novost, globalni imenik Prejeto, v katerega se lahko shranjuje pošta iz vseh računov POP. Dodana je tudi podpora branju vsebin RSS in Atom, tako da lahko uporabnik s pomočjo posebnega računa prebira novice in spletne dnevnike. Olajšan je prehod iz alternativnih orodij, izboljšana pa zasebnost in vrstica za iskanje.

Glavna in najtežje pričakovana novost pa je seveda brskalnik Firefox, ki je dočakal predstavitveno različio 1.0, imenovano tudi 0.10, ki je zadnja pred uradno izdajo Firefoxa 1.0. Med novostmi velja še posebej izpostaviti "velike tri": žive zaznamke, ki omogočajo spremljanje novic na spletu preko zaznamkov "v živo", orodno vrstico...

32 komentarjev

Mozilla v svetu Qt/KDE

KDE - Eden najvidnejših prispevkov konference razvijalcev namiznega okolja KDE, aKademy, je prenos Mozille v okolje gradnikov Qt. V pičlih štirih dneh je peščici razvijalcev uspelo preobleči Mozillin izrisovalnik Gecko v barve okolja KDE. Gecko bo na voljo tudi kot KPart, tako da bo lahko eden izmed izbirnih prikazovalnikov v brskalniku Konqueror, ki ga razvija prav KDE. Več o tem.

Na novico nas je opozoril Kostko.

4 komentarji

Mozilla podvojila svoj delež v 9 mesecih

W3Schools - Iz znane strani W3schools, ki je posvečena spletnemu oblikovanju, so sporočili nove podatke o uporabi brskalnikov. Čeprav opozarjajo, da metodologija ni popolnoma zanesljiva vseeno pokaže dokaj dober približek realnemu stanju.

Tako dosegata Internet Explorerja po 70,5% (IE6) ter 7,0% (IE5) uporabe. Bolj zanimiva je statistika za Opero, ki ji je uporaba od začetka leta narasla za samo 0,2 odstotka na 2,3%. Zato pa je toliko bolj skokovita rast Mozille in njenih izpeljank (Firefox, Camino, ..). Od začetka leta jim je vsak mesec narasla popularnost za odstotek in sedaj obsegajo že skromnih 15% vseh brskalnikov.

Med platformami še vedno vodijo Windowsi XP s 53,2% ter Windowsi 2000 z 28,1%. Lepo je videti, da uporaba Windowsov 98 strmo pada in je sedaj na 7,0%. Še vedno je to več od Linux in Mac uporabnikov, ki dosegajo 3 ter 2,5% spletnih obiskovalcev.

Če se sprašujeta za katero ločljivost naj bo prirejena vaša spletna stran se boste še nekaj časa morali sprijaznit z 800x600, ki jo...

28 komentarjev

Kakšen bo Firefox 1.0?

OSNews - Verjetno je Firefox 0.9.3 najbolj vroč kos programske opreme ta hip, zato je zelo primeren brskalnik za vroče poletne dni. In seveda tudi nadvse primerna snov za pisanje novic na Slo-Techu. [:D]

Sodeč po različici brskalnika je pravzaprav nenavadno, da je kos programja že doživel tako veliko slavo. A takšna nomenklatura je povsem v skaldu s tradicijo razvoja odprtokodnih programov, kar dokazujeta tudi Mozilla in OpenOffice.org, ki sta se uveljavila še pred različico 1.0. Tej se urno približuje tudi Firefox.

Že sedaj je poln raznoraznih zmogljivosti, ki so po vrhu vsega dopolnjive še s stotinami dodatnih razširitev. A kljub temu bo Firefox 1.0 oktobra prinesel nekaj novosti, ki jih prikazuje tudi spodnja slika. V glavnem gre za spremembe uporabniškega vmesnika. Tako ni več pogovornega...

34 komentarjev

Odkrili "izdajalca"

CNN - Vsi poznamo zlati kipec, Oscar, ki ga vsako leto podelijo kopici najboljšim igralkam, igralcem in filmom leta. Ogled množice filmov ni lahek. Zato tekom leta studiji pošiljajo članom akademije DVD-je (tako imenovane screenerje). Seveda je njihova uporaba namenje izključno v namene izbora. Tudi rednim obiskovalcem temnejših delov interneta so ti posnetki znani saj na marsikaterem prenešenem filmu piše prav to. Pred časom so določeni studiji celo zagrozili, da ne bodo več pošiljali DVD-jev ampak bodo morali kritiki kar lepo v kino.

Sedaj CNN poroča, da so odkrili enega od zlobnežev, ki je pred uradno izdajo DVD-ja spustil svojo kopijo filma "Something's Gotta Give" v svet. Krivec ni nihče drug kot 69 letni igralec Carmine Caridi. Odkrili so ga tako, da so pozorno spremljali podzemno sceno in iskali na filmih različne posebnosti, ki so jih vpletli v vsako različico DVD-ja. Vsi vpleteni so ali nedosegljivi oziroma obljubljajo več informacij, ko bo preiskava dokončana. Bomo videli.

6 komentarjev

Za varnost ne potrebujete popolne kode, samo pametne uporabnike

Slashdot - Pri ITBusiness so opravili intervju z eno dandanes najvplivnejših oseb v IT industriji, Bill Gatesom. Pogovarjali so se predvsem o varnosti v Microsoftovih izdelkih in o tem, kaj razvijalci počno glede izboljšanja le- te.

Glede na odgovore vodilnega moža nameravajo v prihodnosti veliko sredstev vložiti v osveščanje uporabnikov, kako uporabljati požarne zidove in o tem, da je programsko opremo treba posodabljati, če želijo ostati varni. Sicer pa ni pozabil povedati, da jim njihova posebna orodja in interni pregledi kode omogočajo skoraj popolno programsko kodo.

Na podlagi teh izjav se postavlja vprašanje, če ne bo morda prihajajoči Longhorn omejil uporabnika na brskanje po 'varnem' spletišču stran na msn.com ter igranju zaupanja vredne pasjanse. [;)]

28 komentarjev