»

Brez signala GPS vlada kaos

Satelit GPS v orbiti

vir: New Scientist
New Scientist - V vsakdanjem življenju smo odvisni od signala GPS bolj pogosto, kot si predstavljamo, četudi sploh nimamo sprejemnika GPS. Problem je, da je signal satelitov GPS tako šibek, da ga lahko s preprosto napravo za 20 evrov preglasimo in povzročimo kaos. Na NewScientistu so objavili zanimiv članek o odvisnosti od GPS-a in posledicah njegovega motenja.

Od signala GPS, ki ima v sebi kodiran tudi točen čas atomske ure na satelitu, so odvisni radarji in sistemi za nadzorovanje letal na letališčih, predaja signala mobilnih telefonov med posameznimi bazami, delovanje bančnih avtomatov, satelitsko cestninjenje, časovno podpisovanje finančnih transakcij, upravljanje mreže za...

33 komentarjev

Pretrgan podmorski komunikacijski kabel odrezal Zahodno Afriko

Shema poti kabla

vir: BBC
BBC - Po poročanju BBC, je pretrganje podmorskega kabla, ki poteka od Portugalske v Južno Afriko preko Zahodne Afrike, povzročilo sedemdeset odstotno zmanjšanje pasovne širine, ki je sicer na razpolago Zahodni Afriki, nekatere države – Togo in Niger, pa so povsem odrezane od medmrežja.



Družba, ki upravlja ta komunikacijski del, je ob tem povedala, da lahko traja tudi do dva tedna, preden bodo našli in odpravili napako.

Si predstavljate, da ste dva tedna povsem odrezani od medmrežja? In ste od njega, zaradi intenzivnega koriščenja storitev oblaka, povsem odvisni?

19 komentarjev

Ruska GPS alternativa tik pred izidom

Slashdot - Rusija je uspešno lansirala novi set GLONASS satelitov, tako da imajo sedaj 18 delujočih navigaciskih enot v orbiti.

GPS alternativa se je začela razvijat že v času Sovjetske zveze, vendar pa je šele do pred kratkim ostalo vse bolj ali manj le na papirju. Sedaj imajo pokrito celotno ozemlje Rusije, prvi namestnik predsednika vlade Sergei Ivanov pa zatrjuje, da bodo prve kompatibilne naprave za določanje položaja na voljo že sredi naslednjega leta, medtem ko bodo leta 2010 sistem ponudili tudi preostalemu svetu.

Vir

110 komentarjev

Razbite GPS kode Galilea

Slashdot - Newswise poroča, da so člani Cornell's Global Positioning System laboratorija uspeli razbiti kode za psevdo naključna števila (pseudo random number - PRN) evropske različice satelitske navigacije Galileo. To pomeni, da bodo lahko uporabniki brezplačno uporabljali GPS sprejemnike.

Za razliko od sistema GPS, ki je brezplačen (uporabnik mora kupiti le sprejemnik), pa je Galileov signal šifriran, saj njegovi lastniki želijo služiti z licenčnino za kode za psevdo naključna števila. Ker pa si GPS in Galileo delita frekvenčno območje, je bil med ZDA in EU podpisan sporazum, da bo del PRN kod odprtokoden. Člani Cornell GPS labolatorija so na začetku januarja zaprosili za te kode, vendar jih niso dobili. Zato so se lotili razbijanja kod, kar jim je uspelo do začetka aprila. Naslednji dan po objavi kod na njihovi spletni strani, je kode uporabil komercialni proizvajalec GPS sprejemnikov NovAtel iz Kanade in pričel za navigacijo uporabljati Galileov satelit GIOVE-A.

18 komentarjev

Mini ITX plošča

Slo-Tech - Na medmrežju se pogosto pojavljajo testi ATX matičnih plošč, katere najdemo v skoraj vseh računalih. Manj pogoste pa so Mini ITX/ATX, katere najdemo v manj zahtevnih računalnikih, katerih prednost je predvsem majhnost in kompaknost. Na izgubljenih vezjih, so si ogledali ploščo VIA EPIA-M, ki je zgrajena po prej omenjenem standardu. Na plošči lahko tiktaka 1000 MHz procesor, če pa se odločimo za 500 MHz verzijo, ga lahko ohladimo samo s hladilnimi rebri. Na mamaplato lahko priklopimo eno PCI napravo, 1 GB DDR pomnilnika in dve IDE enoti. Seveda pa ne smemo pozabiti na konektor za napajanje in na konektor za...

7 komentarjev

XboX na internetu

Tom's Hardware - Tudi računalo ni več edini način dostopa v internet. Pridružila se mu je še konzola XboX; prav o takem dostopu do medmrežja in igranju iger pa so govorili na Tom's Hardware. Opcija povzave je možna le z dokupom Xbox live začetnega kompleta, na katerega boste morali še malo počakati, saj je nakup možen le v Severni Ameriki. Članek je dolg in podroben, obsega namreč kar štiriindvajset strani, med katerimi so primerjane tudi igralne sposobnosti preko interneta. Klik!

2 komentarja

GPS na bluetooth

Loox.org - Očitno Bluetooth res osvaja vse prenosnike, saj je sedaj na voljo že Bluetooth GPS. Izdelek naj bi že bil na voljo, vendar o njem ne duha ne sluha. GPS bo lahko s priloženimi baterijami zdržal 5-6 ur. Prav tako bo imel 3 indikacjiske LED diode, ki bodo prikazovale:
  • modra - Bluetooth status;
  • zelena - status GPS;
  • in rdeče-rumena - baterija.
Kilk!

0 komentarjev

GPS

Jaz - No, še zadnja moja novica danes...
Pred dnevi, ko sem se sprehajal po medmrežju, sem naletel na zelo informativno stran. Na tej strani izveste vse o GPSu. Kaj točno to je (pa saj to že veste), kakšne so metode merjenja, ... vglavnem zelo veliko.

8 komentarjev

Quest for the Tihi Rachunalnik

Euro Gamer - Raznim člankom o utišanju računala sej pridružil še eden in sicer EuroGamerjev. Žal bi težko rekel, da gre za zelo informativen članek, poln inovativnih tehnik za utišanje posameznih komponent, saj me je celotna zadeva bolj spominjala na predstavitev prodajnega programa podjetja QuietPC. Če torej ne poznate tega podjetja in njihovih zanimivih izdelkov, si zadevo le oglejte, drugače pa raje pojdite brati kaj bolj koristnega.

0 komentarjev