»

Motorola najavila mobilni telefon za trge držav v razvoju

Slashdot - Dandanes se vse prepogosto dogaja, da mobilni telefoni, ki prihajajo na že tako zasičen trg, ponujajo ziljone novih opcij, ki naj bi prepričale potencialne kupce, da je to višek današnje tehnike. Pri tem se se vse prepogosto dogaja, da pri tem trpijo uporabnost, preglednost uporabniškega vmesnika ter seveda programska in strojna oprema, ki ni na najvišjem nivoju.

No, tokrat je zgodba nekoliko drugačna. Motorola se je namreč odločila, da bo izdelala telefon za države v razvoju, ki bo popolno nasprotje ostalim telefonom - bistvo telefona bo namreč preprostost in uporabnost. Kaj to pomeni v praksi? Baterija bi naj zdržala 12 dni v pripravljenosti ali 8 ur pogovorov, za zaslon se uporablja E-Ink tehnologija, kar zagotavlja dobro vidljivost tudi ob direktni izpostavljenosti soncu, bo pa Motofon, kot bi naj bil telefon poimenovan, imel dve anteni, ki bi naj zagotavljali kvaliteten pogovor tudi v bolj odročnih delih, kjer bazične postaje niso prisotne ravno v vsaki vasi.

Ali bo...

21 komentarjev

Prihodnost JavaScripta

reddit - JavaScript ni pretirano čislan programski jezik, večina nas je še vedno pod vtisom težav, ki so ga težile pri starejših brskalnikih, ampak odkar ga je pod okrijle vzela Ecma, se stvari izbolšujejo. JavaScript 2, ki ga snuje skupina neodvisnih stokovnjakov ter predstavnov Adobe, Microsofta in Mozille, bo tako vseboval kar nekaj novih jezikovnih konstruktov, naprimer iteratorje, generatorje in transformacije seznamov (list comprehension), dobro poznane že iz Pythona.

Zadnje čase se vsi zgledujejo po Pythonu, najprej C#, sedaj tole. Kdo bo naslednji? (Na tem mestu me ni potrebno raztrgati, vem, Lisp je imel vse, kar se imeti da, 50 let nazaj. Niste imeli v mislih Lispa? Smola, kajti Lisp je imel vse, kar se imeti da, 50 let nazaj.)

9 komentarjev

Novi malčki iz Hitachija

Slo-Tech - Hitachi je prenovil svojo linijo miniaturnih trdih diskov, ki so jo do sedaj sestavljali Microdrive (1 palec) in Slim (1,8 palca) proizvodi. Prvi se bo po novem imenoval Microdrive 3K8 in je 20 odstotkov manjši ter porabi 40% manj električne energije od predhodnih modelov. Opremljen bo tudi z novim vmesnikom CE-ATA in senzorjem za zaznavanje padcev, ki bo skrbel za zaščito podatkov. Najmanjši trdi disk na svetu bo na voljo v kapacitetah 6 in 8 GB.

Starejši brat, do sedaj znan po imenu Slim, je zdaj dobil ime Travelstar C4K60 Slim. Je 30% tanjši, 20% bolj odporen na tresljaje in ima 10% večjo kapaciteto. Enote so opremljene z ZIF konektorem, kupili pa bomo lahko 30 in 60 GB različice.

...

14 komentarjev

Iskanje videoposnetkov

Google News - Na področju spletnega iskanja se je odprla nova fronta - iskanje po videoposnetkih. Različici beta svojih implementacij sta tako predstavila Google in Yahoo!. Googlova različica je šele v zgodnjem stadiju in za razliko od Yahoo!-jeve ne omogoča niti predvajanja najdenih posnetkov. Izstopa pa storitev blinkx, ki zadetke ponuja kot kratke posnetke, je pa specializirana za iskanje po televizijskih programih na spletu. In radijskih.

21 komentarjev

Poplava novih distribucij Linuxa

Slo-Tech - Kljub temu da smo pred dnevi poročali o izidu prve uradne različice distribucije Ubuntu in o prenovljeni stabilni veji Debiana, se je spet nabralo nekaj novih različic priljubljenih distribucij.

Mandrake Linux 10.1 Offical je izpopolnjena različica veje Community in prinaša boljšo podporo prenosnim napravam, večjo podporo strojni opremi in nove različice programja. Za nakup so na voljo trije paketi.

Gnoppix, živi Linux na zgoščenki, ki temelji na Knoppixu, a uporablja okolje Gnome, je že pred dnevi splavil različico 0.8.1. Iz posnetkov slednje in tudi iz novic na domači strani je razvidno, da projekt tesno sodeluje z distribucijo Ubuntu. Slednja je tudi uradno predstavila svoj živi Linux.

Prenovo je doživel tudi na Slackwaru temelječi živi Linux SLAX, ki velja za eno najbolj priljubljenih distribucij sploh. Posebnost nove različice je, da je na voljo v več variacijah: Kill-Bill, Professional in Popcorn, kmalu pa prideta še Hacker in Frodo. Na voljo je nekaj zaslonskih...

13 komentarjev

Še nimate pogleda na morje?

Where do you want to live today?

Slashdot - Če živite v takšni soseski, da vas pogled nanjo spravi v slabo voljo, in če imate na rapolago par zaslonov LCD (kar je nadvse presenetljiva kombinacija), potem si lahko izdelate navidezno okno. Recept za primer z dvema 4-delnima "oknoma": potrebujete dve grafični kartici nVidia Quadro PCI, vsaka naj ima štiri izhode DVI, potem potrebujete še 8 zaslonov LCD in tako naprej.

18 komentarjev

Mobilnik s trdim diskom

Samsung SPH-V5400

Slashdot - Samsung je predstavil prvi mobilni telefon s trdim diskom. Samooklicani dosežek sliši na ime SPH-V5400 in vsebuje disk premera 1 palec s kapaciteto 1,5 GB, kar je bistveno več od običajne kapacitete novejših mobilnikov dražjega razreda, 100 MB.

Telefon se ponaša tudi s predvajalnikom glasbe v obliki MP3, slovarjem in podporo za elektronske knjige. Na zunanji strani je opremljen z zaslonom OLED velikosti 128x128 pik, na notranji pa se nahaja zaslon LCD velikosti 320x240 pik. Klik! in še nekaj slik!

22 komentarjev

Za vsakega uslužbenca skoraj dva pretvornika

Reuters - IBM bo v prihodnjih dneh vpoklical okoli 553 tisoč električnih pretvornikov za svoje prenosne računalnike. Modeli ThinkPad serij i, 390, 240 in deloma s so bili namreč opremljeni s pretvorniki podjetja Delta Electronics Inc. iz Tajvana, slednji pa so se zaradi pregrevanja lahko celo stopili ali v skrajnem primeru povzročili ogenj. Pretvorniki s 56 vati moči so bili na voljo tudi kot dodatek, računalniki pa so se prodajali med januarjem 1999 in avgustom 2000. Klik!

Vprašanje je seveda, kje so bili uporabniki cela štiri leta?!

4 komentarji

Letošnji Comdex odpovedan

X-Bit Labs -

Pri MediaLive International so objavili, da tradicionalnega računalniškega sejma, ki se vsak november odvije v Las Vegasu, letos zaradi popolne prenove, ki je v teku, ne bo. MediaLive je lani kupil prireditev in nemudoma pričel reorganizirati Comdex, na katerem je bilo lani naprimer 40 000 obiskovalcev, 550 razstavljavcev in 900 novinarjev.

Letos je MediaLive ustanovil posebni odbor za planiranje, ki zastopa veliko pomembnih računalniških podjetij (med drugim AMD, Borland Software, EMC, Global Technology Distribution Council, Microsoft, Oracle, Cisco, Dell, Intel, Samsung Electronics), ki bo določil Comdexovo prihodnost. Odbor bo ocenil vrednost Comdexa z več vidikov in predlagal potrebne izboljšave in spremembe. Naslednji Comdex bo predvidoma od 13. do 17. novembra 2005 v Las Vegasu. Klik!

0 komentarjev

Nokia prevzema nadzor nad Symbianom

Slashdot - Nokia je napovedala, da bo od britanskega podjetja Psion kupila delnice Symbiana, tako da se bo njen delež v tem podjetju povzpel na zavidljivih 63 odstotkov. Izdelovalci mobilnikov, kot sta Siemens in Samsung, bodo tako imeli težko izbiro: dva komerciala operacijska sistema, pri čemer bo prvi v večinski lasti konkurenčnega podjetja, tj. Nokie, drugi pa Microsoftov, ki se je zaenkrat uveljavil pod pričakovanji.

Morda pa prihaja čas za Linux ...

7 komentarjev

Samsung še vedno prvi

X-Bit Labs - Po raziskavi, ki so jo opravili pri Semico Research, sodeč, se je trg pomnilnika v iztekajočem se letu povečal za osem odstotkov, še vedno pa večino (81 %) obvladujejo veliki proizvajalci. Na prvem mestu z 28,6 odstotnim deležem ostaja Samsung, sledijo pa mu Micron, Infineon (oba 17,2) in Hynix (15,9). Ostali proizvajalci pokrivajo manj kot pet odstotkov tržišča. Več o tem.

2 komentarja