»

Protipiratski Vistin SP1

Microsoft - Pirate v naslednjih nekaj mesecih znova čaka delo. Microsoft je namreč napovedal, da bo prvi servisni paket za Windows Vista, izšel naj bi v prvi četrtini naslednjega leta, onemogočil dva znana načina za izogib aktivaciji. Tako naj sistema ne bi bilo več mogoče prelisičiti s spremembo oznake BIOSa, ki bi Okna prepričal, da gre za OEM različico. Ravno tako naj se ne bi več dalo spreminjati časa med namestitvijo in aktivacijo (Grace Timer).

Uporabniki, ki si bodo Okna z razgledom™ omislili na livadi ali v Salamonovem oglasniku, naj bi sicer lahko uporabljali vso funkcionalnost izdelka, le uporabniška izkušnja naj bi se "popestrila" z opaznimi sporočili o nelegalnosti programske opreme in napotki, kako jo legalizirati.

Ali bo servisni paket prinesel še kakšno izboljšavo za uporabnike legalnih Oken, izvirna novica ne poroča.

53 komentarjev

Microsoft se je izkazal

Google News - Odkrita je bila nova varnostna luknja v operacijskih sistemih Windows XP in Windows Server 2003, ki jo je moč izkoristiti pri razčlenjevanju slik priljubljene vrste JPEG. Tako lahko do okužbe pride že pri pregledovanju slik z Internet Explorerjem, medtem ko Firefox, Netscape, Mozilla, Opera in drugi brskalniki teh težav ne dovoljujejo.

K sreči pa - sreča v nesreči.

Microsoft je namreč pokazal vso zavzetost in že ponudil rešitev za napako. Omeniti velja, da je prizadetih ogromno Microsoftovih aplikacij, če pa že imate Service Pack 2, ste varni! Mnogi poročajo ...

Le tako naprej, Redmond!

35 komentarjev

Dvojni standardi pri kritiziranju varnosti operacijskih sistemov?

The inquirer - Microsoft nenehno doživlja kritike zaradi hroščev in varnostnih lukenj v Windowsih, ob vsakem bolj odmevnem virusu kot gobe po dežju rastejo članki, ki vso stvar analizirajo in kritizirajo Microsoft. Le redko pa se podobne stvari dogajajo drugim operacijskim sistemom. Stvar je seveda logična, dosti manj uporabnikov za vsakodnevno delo uporablja Linux, Mac OS in podobne sisteme, zato je ob morebitnih varnostnih napakah v kodi oškodovanih dosti manj ljudi, obenem pa ožja cilja publika tudi manj privlači crackerje, ki želijo čimvečjo medijsko pozornost.

The Inquirer pa je na stvar pogledal z malo drugačne perspektive. Če lahko Microsoftu očitamo hroščatost, mu moramo pa vsaj priznati prizadevnost, saj se Billovi programerji dosti ukvarjajo s popravki in izboljšano varnostjo (trenutno je to Service Pack 2, v pripravi pa je tudi dosti tehnologij za prihajajoči Longhorn).

Kako pa je na drugi strani? Apple je pred kratkim izdal večji popravek za OS X, ki odpravlja kar nekaj kritičnih...

26 komentarjev

Microsoft podarja CD-je s SP2 za Windows XP

Microsoft - Servisni paket številka 2 smo pred nekaj tedni končno dočakali in mnogi so si ga že namestili. A še vedno obstaja veliko število ljudi, ki si dolpotega zaradi počasne povezave ne moremo privoščiti. MS je pomislil tudi na te, kajti CD s SP2 je možno naročiti - zastonj! Hvalevredna poteza, ni kaj. CD lahko naroči prav vsak, tudi uporabniki piratskih kopij Windows XP. Težava je le v tem, da bodo CD-ji na voljo šele konec septembra.

Ah, ti počasni Microsoft, ti!

46 komentarjev

SP2: 2 kot 2 varnostni luknji?

Yahoo News - Service Pack 2 (SP2) za Windows XP je bil v prvi vrsti namenjen izboljšavi varnosti, prinesel pa je tudi nekaj novih zmogljivosti, morda celo več kot jih paketi popravkov prinesejo ponavadi. Eksperti na področju internetne varnosti pa se zdaj verjetno sprašujejo, če teh novosti ni bilo celo preveč, saj so odkrili dve novi varnostni luknji, ki jih prinaša prav SP2.

Redmondski velikan še vedno trdi, da je nov paket varen in priporočajo, da ga uporabniki namestijo. Gotovo je, da Service Pack 2 odpravlja več lukenj, kot jih (morebiti) prinaša, vendar upajmo, da ima tokrat Microsoft prav in, da še dolgo ne bomo dobili dokazov o nasprotnem. Podrobnosti najdete na Yahoo!News, ki govori tudi o konfliktih, v katerih je SP2 z več kakor 50 aplikacijami, kot smo že poročali.

26 komentarjev

Negativni odzivi na Windows XP Service Pack 2

Slashdot - Service Pack 2 za Windows XP smo dolgo pričakovali, saj je obljubljal pomembne izboljšave na področju varnosti in tudi zmogljivosti. Kljub temu pa ZDNET in BBC poročata o nepravilnostih, do katerih lahko pripelje namestitev paketa popravkov.

Spornih je kar 50 aplikacij, ki so v konfliktu z Microsoftovo novotarijo, do problemov pa lahko pride še z mnogimi drugimi. Zanimivo je, da so med izdelki Microsoftovi programi, Symantecova orodja za zaščito pred virusi, Macromedijine večpredstavne aplikacije, Unreal Tournament, Photoshop Elements in večina odjemalcev za omrežja "enak-z-enakim"; torej aplikacije, ki jih uporablja večina uporabnikov in bi jih Microsoft moral najprej preskusiti.

Microsoft za "kiks" med prvimi krivi zloglasni požarni zid, ki je v privzeti namestitvi vključen in naj bi onemogočal nekatere povezave, ki jih želi vzpostaviti vaš računalnik. Pri tem pa naj bi bil nekoliko preveč radikalen.

77 komentarjev

Express Install za Service Pack 2

Neowin - Pred nekaj dnevi smo poročali, da je na voljo Network Install za Service Pack 2, ki zasede ogromnih 266MB. Danes je pa Microsoft izdal Express Install, ki naloži iz interneta samo tiste popravke, katere računalnik potrebuje. Tako je velikost popravkov, če nameščate popravek na XPje s SP1 okoli 75MB ter 35MB če nameščate na XPje s SP2 RC2.

Uporabniki so pa v Service Packu 2 že odkrili prvi resen problem. Če imate Firewire 800, vam bo le ta deloval samo s hitrostjo 100Mbit/s, sepravi kot bi imeli Firewire 100. Uporabniki, ki imajo Firewire 400 naj ne bi imeli teh problemov. Povezava do problema.

45 komentarjev

Windows XP Service Pack 2 Reloaded

Slo-Tech - Kot vsi vemo, je Microsoft pred dvema dnevoma izdal svoj gromozanski popravek za operacijski sistem Windows XP. Kdor je bil takrat skeptičen glede vleke preko raznih Peer-to-Peer (P2P) servisov, ga lahko sedaj brez strahu prenese iz uradne Microsoftove strani. Ker je pomembno, da se "popravijo" vsi računalniki z nameščenim operacijskim sistemom Windows XP, vam predlagam, da svetujete svojim sorodnikom in prijateljem, ki ne obiskujejo Slo-Techa in njemu sorodnih strani, naj čimpreje namestijo popravek.

Vsem tistim, ki jih zanimajo vse nove ter predvsem varnoste novosti v Service Packu 2 predlagam, da si ogledate naslednje povezave:

Windows XP Service Pack 2 Resources for IT Professionals
Changes to Functionality in Service Pack 2
Paul Thurrott's Service Pack 2 Review

Popravek kljub drugačnim načrtom deluje tudi na piratskih namestitvah operacijskega sistema.

71 komentarjev

Windows XP SP2 Final

Microsoft - Pred približno tremi urami se je na WindowsBeta, (stran namenjena Microsoftovim beta testerjem) pojavil SP2 Build 2180, ki nosi oznako Final. Medtem ko ga beta testerji downloadamo preko WindowsBeta, ga nekateri že downloadajo preko Bittorrenta. Na Microsoftovi spletni strani se bo verjetno pojavil v roku parih ur oziroma dni. ServicePack 2 je težak glomaznih 266,01MB, kar je dvakrat toliko, kolikor je tehtal njegov predhodnik, ServicePack 1. Na srečo, pa se bodo namestili samo potrebni popravki, kar naj bi za tipičnega domačega uporabnika znašalo približno 75 MB. Naj dodam še to, da se je po zadnjih podatkih Microsoft odločil, da bodo lahko SP2 namestili tudi uporabniki, ki si delijo serijsko števiko izdelka z drugimi uporabniki širom sveta.

90 komentarjev

Microsoft štipendira

Microsoft -

Microsoft se je odločil podariti štipendijo najboljšemu in najbolj perspektivnemu slovenskemu študentu. Razpis ni omejen le na študente informacijskih tehnologij, saj se lahko nanj prijavi vsak študent (tudi izredni), star od 18 do 27 let, ali maturant.

Neodvisna tričlanska komisija bo ocenila projekt vsakega posameznika, ki ga bo moral tudi zagovarjati, z oceno od ena do deset. Na koncu bo izbrala tri najboljše projekte, ki bodo prejeli nagrado. Kandidat, ki bo osvojil prvo mesto, bo prejel milijon slovenskih tolarjev in enomesečno prakso v Microsoftovem centru v tujini, drugo- in tretjeuvrščena kandidata pa bosta prejela možnost brezplačne udeležbe na Microsoftovi NT konferenci 2005.

Rok za prijavo je 15. julij 2004, prijavite pa se lahko tukaj. Prijavljeni kandidati naj prijavijo tudi svoje projekte, kar lahko storijo tukaj. Rok za prijavo projekta je 15. september 2004, 30. septembra 2004 pa bo znan zmagovalec razpisa.

Več o tem, razpisni pogoji in odgovori na...

26 komentarjev

Težave z novim Plus paketom za WinXP

OSSR - Kot poročajo na OSSR, ima Microsoft težave z nam dobro znano aktivacijo njegovih izdelkov. Zalomilo se je pri novem Plus! paketu priboljškov za operacijski sistem Windows XP. Težava naj bi bila v tem, da se program, navkljub legalno nameščenim Windowsem XP, noče namestiti na računalo, rekoč da moramo program aktivirati korektno. Težava, tako Microsoft, izvira v tem, da želi Plus! nasloviti neke registrske ključe, do katerih pa uporabnik na računalniku nima dostopa. No, nam še ni skrbeti, saj je paket trenutno na voljo le kot nalinijski nakup s kreditno kartico, omejen na področje ZDA. Klik!

1 komentar