»

Mac OS X Panther na Centrisu 650 s 25 MHz

Slashdot - Morda najnaprednejši namizni operacijski sistem ta hip, Mac OS X 10.3 Panther, deluje tudi na predpotopni strojni opremi. To je dokazal bralec Slashdota, ki je na računalniku s 68 MB pomnilnika RAM, procesorjem 68040 s 25 MHz in diskom kapacitete 4 GB preko emulatorja PearPC na Debianu zagnal sodoben sistem. Ker emulator omogoča skoraj 500-krat počasnejše izvajanje, je preostalo vsega 0,05 MHz. Zagonska slika se je prikazala po uri in pol, ocenjen čas za celotni zagon pa je skoraj natančno en teden.

Medtem je Virginia Tech posodobila superračunalnik z Applovimi XServi.

15 komentarjev

Applov "Service Pack 2"

The inquirer - Podobno kot Microsoft za Windows XP je tudi Apple izdal cel paket popravkov za operacijski sistem Mac OS X. Odpravlja 15 varnostnih lukenj, ki se nahajajo tudi v odprtokodnih izdelkih, ki jih podjetje uporablja v svojem sistemu, npr. v strežniku Apache in v avtentikacijskem sistemu Kerberos. Zanimivo pa je, da so varnostne luknje znane že od maja, zato se je Apple izkazal za neučinkovitega in preveč podobnega Microsoftu pri odpravljanju napak. Kljub temu pa je v tehničnem tisku o zamudi bilo le malo govora. Več o tem pa v zgornji novici.

9 komentarjev

Predstavljeni novi iMaci

jabuk.net - Apple je danes v Parizu predstavil nove iMace. Ves računalnik je vgrajen v ohišje zaslona, tako, da nimamo spodaj nobene "kište", ki bi nam omejevala nemoteno raztegovanje nog. Na voljo sta različici s 17" in 20" zaslonom, in 1,6 ali 1,7 GHz G5 procesorjem. Za grafiko skrbi nVidia GeForce FX 5200, močnejša modela pa vsebujeta tudi DVD-zapisovalnik. Povezava! Res je, da imajo vsake oči svojega malarja, vendar se bo večina verjetno strinjala, da je bila prejšnja generacija lepša.

Na novico nas je opozoril tudi Daedalus.

31 komentarjev

Novi iMac in G5

Slo-Tech - Apple je danes svetu predstavil svoje najnovejše 'igračke' tako za domače kot tudi za bolj zahtevne uporabnike.

Prva novost je 20" iMac, ki se je pridružil obstoječima 15" in 17" modeloma. Kakor že ime pove je njegova poglavitna lasnost widescreen LCD zaslon, ki se lahko pohvali z optimalno ločljivostjo 1680x1050. Za grafiko skrbi GeForce 5200 Ultra. Seveda niso pozabili niti na firewire, usb 2.0 in 54Mbps AirPort Extreme 802.11g wireless. Cena računalnika skupaj z operacijskim sistemom je približno 2200 dolarjev, kar je tisoč dolarjev več od najšibkejšega modela. Uradna stran. Prikupna igračka za popolno Ameriško družino.

Medtem, ko iMaci več kot zadostujejo za povprečno domače delo, pa imamo na drugi strani računalnike, ki imajo poleg elegantnega ohišja v sebi še pravi 64-bitni procesor G5. Tako so opustili prodajo enoprocesorskih Power Mac G5 1.8Ghz...

27 komentarjev

17 palčni iMac

Design Technica - V Evropi se za računalnike uporabljajo PCji, ki so dokaj poceni in zmogljivi. Čez lužo pa skorajda ni hiše, kjer ne bi domoval Macintosh. Ti računalniki predvsem slovijo po svoji stabilnosti zaradi katere so priljubljeni pri zahtevnejših aplikacijah. Apple iMac 17" se od svojega predhodnika razlikuje predvsem po velikosti ekrana, saj se je le ta povečal za 2 palca. Procesor tiktaka pri skromnih 1000 MHz, a to je za Macintosha veliko. Če ste pripravljeni odšteti 1800 dolarjev je o nakupu tega računalnika vredno razmisliti.

17 komentarjev

Tudi najboljšim se včasih kaj ponesreči

Dokazno gradivo :)

vir: HardOCP
Slo-Tech - Pri [H]ard|OCP so se odločili, da bodo poskušali narediti ekstremni overclock Pentiuma IV, vendar so se pri tem omejili na izbiro komponent, ki so na voljo vsem, odmislili pa so tudi razne modifikacije. Za začetek so kupili nekaj izvrstnega hardwarea (P4 3,06 GHz, dve palčki Corsairovega pomnilnika, Asusovo Granite Bay ploščo, Vantecov 520 W napajalnik ter Radeona 9700 Pro), vse skupaj pa so vstavili v Vapochill ohišje, tako da je bilo za hlajenje poskrbljeno. Pričeli so s postopnim dvigovanjem frekvence in prišli do lepih 4,2...

9 komentarjev

Doma narejen "iMac"

Bit Technologies - Saj poznate iMace, tista računala, ki so bili sestavljena tako, da je bilo računalo vgrajeno kar v monitor in v bistvu niste potrebovali nobene dodatne škatle?

No, nekaj podobnega se je spomnil tudi tale osebek. Naredil je namreč ohišje z LCD monitorjem ter vanj vgradil celotno drobovje računala. Da ne bom dolgovezil pa bo najbolje, da si ogledate slike. Klikot

Hvala BojlerTM!

4 komentarji