»

Mozilla ukinja 64-bitno različico Firefoxa za Windows

Novo stanje za uporabnike operacijskega sistema Windows

vir: Bit Technologies
Bit Technologies - Pri Mozilli so objavili, da ukinjajo razvoj 64-bitne različice Firefoxa za Windows. Razlog za to se skriva predvsem v zmedi med uporabniki, ki jo je povzročila možnost namestitve dveh različic brskalnika. Izbira je bila sicer prisotna pri dnevnih in tedenskih izdajah na vseh treh namiznih platformah, torej na Linuxu, OS X-u in na Windows, največjo zmedo pa je predstavljala predvsem slednja. Različica za Linux je v 64-bitni obliki večinoma že priložena 64-bitnim različicam Linux distribucij (enako seveda velja za 32-bitni par), medtem ko je bila na Oknih priporočena izbira 32-bitne različice z možnostjo izbire 64-bitne verzije z nekaj več klikanja (kot je npr. mogoče namestiti angleški jezik, čeprav nam Mozilla sicer samodejno ponudi slovenski Firefox).

A obilica razširitev, predvsem najbolj popularnih, za delovanje potrebuje...

52 komentarjev

Štiri desetletja računalniških virusov

Slashdot - Na Net Security so pripravili članek, da nas spomnijo na 40. obletnico računalniških virusov. Prvi virus za računalnike je bil napisan davnega leta 1971 in se je imenoval Creeper (takrat imena virus še niso uporabljali, zato je več definicij, kateri je bil prvi virus). Bil je neškodljiv in bolj kot nadloga zanimivost oziroma demonstracija zmožnosti. Širil se je po ARPANET-u (predhodnik interneta) in iskal neokužene računalnike z operacijskim sistemom TENEX. Ko je našel enega, sej je tja premaknil (dobesedno, saj je svojo kopijo na prvem računalniku pobrisal) in izpisal I'm the creeper, catch me if you can! Nato je zgodbo ponavljal in ponavljal.

Prelomnice v zgodovini virusov so bile Elk Cloner leta 1982, ki je kot prvi...

12 komentarjev

Prvi virus za DOS star 25 let

Zagonski sektor okužene diskete

Slo-Tech - Ta teden mineva 25 let, odkar so odkrili prvi računalniški virus za PC-je, ki se je sam širil. Napisala sta ga brata Basit in Amjad Farooq Alvi iz Pakistana in poimenovala Brain. Virus ni bil posebej zloben, saj ni storil nič drugega, kot da je spremenil zagonski sektor na disketni particiji s svojim, starega pa je shranil v drug sektor in ga označil kot slabega. Brata sta v virus zapisala svoje kontaktne podatke, zaradi česar so ju kmalu začeli klicati jezni uporabniki računalnikov iz ZDA in Velike Britanije. Kot sta povedala za ameriško revijo Time, njuni nameni niso bili zlobni, ampak sta želela le zaščititi svoj program pred nepooblaščenim kopiranjem. Z današnjimi virusi je situacija...

9 komentarjev

Windows 7 najpopularnejši na Steamu

Razdelitev uporabnikov po posameznih različicah Windows

vir: Ars Technica
Ars Technica - Potrditev, da je Microsoftov najnovejši operacijski sistem za namizne računalnike, Windows 7, v javnosti zelo priljubljen, ni videti ne konca ne kraja. Po Windows Vista, katere relativna nepriljubljenost je povzročila tudi izredno počasno širjenje DirectX 10, je tako Windows 7 prava zamenjava za Windows XP. To kažejo tudi uporabniški deleži z Valveovega servisa Steam, ki omogoča nakup, prenos in namestitev iger iz udobja stola za računalnikom.

Windows 7 je v mesecu maju uporabljalo skupno 35,9% uporabnikov sistemov Windows, oz. 24,8% 64-bitno, 11,1% pa 32-bitno različico. Windows 7 je tako edina različica izmed treh, kjer ima znotraj verzije večinski delež 64-bitna različica. V primeru...

52 komentarjev

Microsoftovih 64

Bink.nu - Po poročanju strani Bink, je ameriški programski gigant objavil končne datume svojih 64-bitnih operacijskih sistemov. Tako bodo 64-bitna okna (Windows XP x64 ter Windows 2003 Server x64) končana predvidoma 28. marca tega leta. To je vsekakor razveseljiva novica za vse lastnike novih 64-bitnih procesorjev. Operacijska sistema bosta delovala na vseh procesorjih z AMD64 ter Intel EMT64 tehnologijo.

Pravtako velja pripomniti, da se bliža izid prvega servisnega paketa za Microsoftov strežniški operacijski sistem, Windows 2003 Server.

51 komentarjev

Microsoft se je izkazal

Google News - Odkrita je bila nova varnostna luknja v operacijskih sistemih Windows XP in Windows Server 2003, ki jo je moč izkoristiti pri razčlenjevanju slik priljubljene vrste JPEG. Tako lahko do okužbe pride že pri pregledovanju slik z Internet Explorerjem, medtem ko Firefox, Netscape, Mozilla, Opera in drugi brskalniki teh težav ne dovoljujejo.

K sreči pa - sreča v nesreči.

Microsoft je namreč pokazal vso zavzetost in že ponudil rešitev za napako. Omeniti velja, da je prizadetih ogromno Microsoftovih aplikacij, če pa že imate Service Pack 2, ste varni! Mnogi poročajo ...

Le tako naprej, Redmond!

35 komentarjev

Vedno nevarnejši črvi

The Register - Črvi, ki divjajo po internetu in povročajo preglavice uporabnikom, postajajo vse "pametnejši" in s tem vse nevarnejši. Kot poroča The Register, so pisci črvov v zadnjo različico črva SDBot-UH vgradili še network sniffer, keylogger in še nekaj za okuženega uporabnika nadvse nevarnih "zmogljivosti. Tako ta različica črva vohuni za uporabniškimi gesli, povezanimi s prijavami na strani, kot so recimo Paypal, ali pa celo poskuša izbrskati CD-ključe igric, nameščenih na računalniku. Zaenkrat se ta modiciran črv (še) ni pojavil na internetu, če pa se bo, bo gotovo povzročal težave, ki daleč presegajo tiste, povzročene s strani "običajnejših" črvov. Več o novi nadlogi si lahko preberete tukaj.

21 komentarjev

Prvi virus za 64-bitni Windows

Slashdot - Pisci virusov so vedno vsaj korak pred izdelovalci operacijskih sistemov, razvijalci protivirusne zaščite in računalniškimi administratorji. Včeraj je tako Symantec odkril prvi virus za 64-bitno različico operacijskega sistema Windows. Poimenovali so ga W64.Shruggle. Deluje kot testni virus, ki očitno samo preskuša odzive in varnostne mehanizme 64-bitne arhitekture in se ne širi hitro. Seveda do pretirane razširitve ne more priti, preden Microsoft ne izda uradne različice sistema. Na 32-bitnih različicah Windows virus ne deluje, zato je tako rekoč "napisan za prihodnost".

8 komentarjev

Mali brat vas opazuje

I.T. Vibe - Danes je vohunjenje in nadziranje nič hudega slutečih vedno bolj v modi. Od velikih skrbno načrtovanih sistemov se trendi selijo tudi na mala gverilska igrišča: med pisce virusov.

Virus W32/Rbot-GR, ki se sicer širi prek omrežnih deljenih virov in lukenj v programju, namesti stranska vrata v vaše računalo. In ravno ta vrata so tista, preko katerih utegnejo odpotovati vaša gesla, posnetki vaših pogovorov in tudi (živa) slika. Virus namreč zazna in vključi priklopljene mikrofone in spletne kamere, prek katerih nato zajema sliko in zvok.

Kamere v službah bodo od sedaj naprej še bolj veselo kradle podatke, domače pa bodo snemale kake amaterske videoposnetke.

Novi superzvezdniki, ki to ne bi želeli biti, lahko prenos slike in besede prekinejo po teh navodilih. Klik!

6 komentarjev

Negativni odzivi na Windows XP Service Pack 2

Slashdot - Service Pack 2 za Windows XP smo dolgo pričakovali, saj je obljubljal pomembne izboljšave na področju varnosti in tudi zmogljivosti. Kljub temu pa ZDNET in BBC poročata o nepravilnostih, do katerih lahko pripelje namestitev paketa popravkov.

Spornih je kar 50 aplikacij, ki so v konfliktu z Microsoftovo novotarijo, do problemov pa lahko pride še z mnogimi drugimi. Zanimivo je, da so med izdelki Microsoftovi programi, Symantecova orodja za zaščito pred virusi, Macromedijine večpredstavne aplikacije, Unreal Tournament, Photoshop Elements in večina odjemalcev za omrežja "enak-z-enakim"; torej aplikacije, ki jih uporablja večina uporabnikov in bi jih Microsoft moral najprej preskusiti.

Microsoft za "kiks" med prvimi krivi zloglasni požarni zid, ki je v privzeti namestitvi vključen in naj bi onemogočal nekatere povezave, ki jih želi vzpostaviti vaš računalnik. Pri tem pa naj bi bil nekoliko preveč radikalen.

77 komentarjev

Bolnišnice in Windows: je že kdo umrl zaradi črva ali virusa? Računalniškega seveda ...

NW Fusion - NW Fusion poroča o težavah ki jih imajo s proizvajalci medicinske opreme. Ti namreč potrebujejo kak mesec, da preizkusijo vse popravke, ki jih Microsoft izda za svoje operacijske sisteme. V bolnišnicah je precej opreme, ki se uporablja za delo z bolniki in ta oprema potrebuje za svoje delovanje računalnik, na katerem teče operacijski sistem Windows. Izdelovalci opreme bolnišnicam odsvetujejo namestitev popravkov, ki še niso bili ustrezno preizkušeni z njihove strani.

Bolnišnice pa protestirajo, saj imajo precej težav z virusi in ostalo zalego, ki zadnje čase precej uspešno spravlja računalnike z Windows na kolena.

62 komentarjev

Prvi 64-bitni virus

Mladina - Kot poroča Computer Business Review, je bil izdelan prvi 64-bitni virus, ki so ga izdelovalci protivirusnega programja poimenovali Rugrat. Ogrožene so izvršilne datoteke v sistemih s 64-bitnimi Okni, v nevarnosti pa so tudi 32-bitna Okna z emulatorji 64-bitnih Oken. Virus je napisan v zbirnem jeziku za IA64, kar namiguje, da je njegov(a) avtor(ica) kar precej vešč(a) programiranja. Kakšne posebne škode naj ne be povzročil, nakazuje pa, da proizvajalci protivirusnih programov tudi v 64-bitni dobi še ne bodo ob kruh.

Še novički v Mladini in CBR.

27 komentarjev

64-bitna Okna XP za vse 64-bitneže

Slashdot - Čeprav so 64-bitni procesorji za namizne računalnike že nekaj časa med nami, je večina preizkuševalcev mnenja, da bo vse skupaj resnično zaživelo šele s 64-bitno različico Microsoftovih Oken XP. Razvijalcem so bile beta različice že nekaj časa na voljo, zdaj pa si jo lahko prenesejo tudi navadni uporabniki AMD Opterona oziroma Athlona64. Glede na to, da je različica omejena na 360 dni, predvidevamo, da bo končna različica izšla tekom letošnjega leta. V tem času bodo tudi razvijalci imeli čas pripraviti tudi 64-bitne gonilnike. Po poročanju uporabnikov namreč v trenutni različici delujejo le 64-bitni, kar trenutno pomeni marsikatero težavo z združljivostjo starejše strojne opreme.

8 komentarjev

64 proti 32 bitom

OSNews - Na OSNews se je Tony Bourke vprašal, če stari mit, da so 64 bitne aplikacije počasnejše od 32 bitnih res velja. Zato je svojo Sun Ultro 5 zapregel v par testov. Preizkušal je hitrost kompresije podatkov, ssl in podatkovne baze. Rezultati so zelo zanimivi saj je prišel do zaključka, da so 64 bitni programi tako počasnejši kot tudi večji. Vendar priznava, da obstajajo aplikacije, ki bi pridobile s 64 biti. Celoten prispevek. Komentarji k zgodbi bralcev na /. potrjujejo njegove ugotovitve. Kolikor sem uspel razbrati velja splošno mnenje, da bi s 64 biti pridobili samo pri manipulacijah z veliko podatki. Za navadne programe je 32 bitov veliko boljša naložba.

Mar to pomeni konec mita o 64-bitni superiornosti?

3 komentarji

Skrivnostni podatki na romanju

News.com - Podatkovni paketi veliki 55.808 bajtov, ki navidezno izvirajo iz neobstoječih internetnih naslovov, že nekaj časa potujejo po Spletu. Najprej so mislili, da je izvor nek črv, toda kaže, da gre za nekaj drugega, čemur internetne varnostne službe še niso prišle do dna. Več o tem tukaj.

Upajmo, da se Internet ni začel zavedati samega sebe!

20 komentarjev