»

Poletelo prvo letalo brez premikajočih se delov

Scientific American - Na Massachusetts Institute of Technology so zgradili letalce, ki ga poganja ionski veter, in z njim preleteli šestdeset metrov.

Ionske pogone že dobro poznamo z vesoljskih plovil, kakršno je na primer sonda Dawn. Toda če takšne sorte motorji lahko delujejo v brezzračnem vesolju, je njihov neznatni potisk premajhen, da bi nam lahko služil v Zemljini atmosferi. Popularno imenovani lifterji, ki izkoriščajo podoben princip za lebdenje, so zato zgolj zanimivost šolskih fizikalnih laboratorijev. Pri tem seveda uporabljajo zunanje napajanje, ker doslej še nihče ni uspel takega plovilca dvigniti v zrak z namontirano baterijo.

Toda inženirjem s slovitega MITja je po osmih letih neuspehov vendarle uspelo sestaviti zrakoplov z lastnim napajanjem in v...

24 komentarjev

Smo računalnikarji bolj nagnjeni k terorizmu?

Slashdot - Oxfordska sociologa sta se vprašala, zakaj so diplomanti naravoslovnih, tehničnih in medicinskih smeri bolj vključeni v Islamska gibanja kot drugi študentje. Čeprav ne gre nujno za nam poznana ekstremna gibanja, so bili preučevani študentje vseeno člani različnih nasilnih organizacij. Odgovor sta našla v inženirskem pogledu na svet, ki se kaže predvsem kot dejstvo, da so ti študentje bolj nagnjeni k ekstremnim konzervativnim in religijskim odločitvam.

Seveda so to nekateri že povezali s terorizmom in vse skupaj poimenovali teroristični pogled na svet. Na voljo je tudi izvorno znanstveno poročilo.

Mogoče pa je končno čas, da se nas športniki začno bati?

88 komentarjev

Prenašanje vseh datotek legalno?

Slashdot - Študenti na Northern Illinois University (NIU) se trenutno ukvarjajo s preskušanjem nove storitve za prenašanje datotek po internetu. Njena posebnost je, da v nobenem primeru ni ilegalna. Storitev se imenuje Ruckus Network, razvili pa so jo študenti, ki so diplomirali na slovitem Massachusetts Institute of Technology. NIU za vsakega študenta plača 5 ameriških dolarjev, ti pa lahko pridobijo glasbo, filme, TV-nadaljevanke in še kaj. Programska oprema ima zaenkrat še nekaj omejitev, vendar je 170 študentov, ki jo preskuša, navdušenih. Do konca meseca bo Ruckus Network preskusilo 2500 študentov. Klik!

Morda pa se bodo tokrat računi vendarle izšli.

6 komentarjev

P2P ogroža zasebnost

Slashdot - P2P programi niso namenjeni samo razpečevanju nelegalnih kopij multimedijskih vsebin, pač pa tudi deljenju povsem legalnih domačih in osebnih datotek. Vendar malce previdnosti ne bo odveč. Nekateri namreč vede ali nevede omogočijo deljenje vseh svojih slik ali dokumentov, misleč, da bodo le-ti dostopni samo njihovim znancem.

Da pa temu ni tako dokazuje spletna stran SeeWhatYouShare.com. Avtor je malce pobrskal po P2P omrežjih in našel datoteke, katerih vsebina je vsaj - občutljiva.

Tako boste z malo sreče našli razpredelnico z imeni, naslovi in telefonskimi številkami marincev, podrobnosti o kakšni vojaški operaciji v Iraku v DOC datoteki (npr. "MILITARY OPERATIONS OTHER THAN WAR.doc" ali "support operations phase 1.doc"), fotografije iz Iraka, ali pa iz domače spalnice. Da pa se ne bi bilo treba preveč truditi z iskanjem, je nekdo postavil tudi spletno stran Found Photos, kjer si lahko ogledate nekaj (no, kar precej) najbolj sočnih primerkov domačih fotografij.

Na P2P...

13 komentarjev

MPAA, RIAA in sedaj še BSA!

CNet - Poleg glasbene in filmske industrije se je na P2P omrežja spravila še IT industrija. Bolj konkretno BSA.

Po njihovih besedah naj bi industrija programske opreme izgubila 29 milijard dolarjev zaradi P2P omrežij. Številka, ki je kar dvakrat večja kot je bila lani.

V članku, ki ga je objavil CNet, se najbolj pritozujejo nad Azijo, Afriko in Rusijo.

Izguba ali neustvarjeni dobiček? Razlika je, vsaj večini, več kot očitna. Vsekakor je pa vedno dobro, da se krivca poišče na sosedovem in ne na domačem dvorišču.

8 komentarjev

Mula lažje diha

Slo-Tech - Pred kratkim začeto ogorčenje ob zaščiti blagovne znamke eMule v Nemčiji se je vsaj začasno poleglo. Podjetje Firstway Medien GmbH, ki je zaščitilo blagovno znamko, je privolilo v vrnitev znamke razvijalcem priljubljenega odjemalca za omrežja P2P, eMule. Očitno so aktivni člani projekta z odvetnikom dovolj odločno nastopili proti nasprotniku in ga prestrašili z dolgotrajnim in dragim sodnim postopkom, ki bi jih lahko doletel. Obljubljajo, da bo vsak darovalec sredstev, ki so jih zbirali za primer resnejšega sodnega postopka, lahko odločil, kaj se bo zgodilo z denarjem, ki ga je zaradi ugodnega razpleta precej ostalo. Klik!

Na novico nas je opozoril Tody.

4 komentarji

Nič več policijskega alkotesta, TODA ...

Slashdot - V obljubljeni deželi čezoceanski se obeta še ena zanimiva dogodivščina. Zaenkrat samo v državi New Mexico, a utegne kmalu zajeti cele ZDA. Za kaj gre? Do leta 2008 naj bi vsi novi, do leta 2009 pa sploh vsi avtomobili imeli vgrajeno napravo, ki bo ugotavljala, ali je voznik zaužil prekomerno količino alkohola ali ne. Naprava bo analizirala voznikovo sapo, za kar bo potrebnih 30 sekund čakanja pred začetkom vožnje, in če bo preskus pozitiven, bo vžig avtomobila nemogoč.

A glej ga zlomka, zakaj pa ne bi na test poslali vaše punce ali žene (ali obratno, cenjene obiskovalke), ki bi test prestala, potem pa bi za volan sedli vi. Žal tudi to ne bo mogoče, ker se bo preskus v naključnih intervalih izvajal tudi med vožnjo. Če bo v tem primeru pozitiven, se bo sprožila hupa in utripanje luči, dokler se avto ne bo ustavil.

New Mexico slovi po težavah s pijanimi vozniki, zato si imenitni gospodje že precej časa prizadevajo, da bi jih odpravili. Nasprotniki zakona pa poudarjajo, da bodo...

60 komentarjev

MyTunes in iTunes

After Dawn - Ameriški študent, Bill Zeller, je razvil novo aplikacijo MyTunes, ki razširja možnosti že obstoječega iTunes za Okna.

Novost naj bi omogočala uporabnikom "pobiranje" nezaščitenih pesmi, npr. mp3-jev, od ostalih uporabnikov Apple-ovega najnovejšega in najuspešnejšega programa iTunes. Prenašanje pesmi naj bi temeljilo na P2P omrežju, kot pri že znanih sorodnih programih. Klik!

Valpet opozarja, da je novica zgolj informativne narave. Hkrati že "voha" organizicije s štiričrkovnimi kraticami...

1 komentar

Sunova nova strategija

Slo-Tech - Pred dnevi smo že pisali o odhodu Billa Joya iz Suna. Marsikdo se je takrat spraševal, kaj to pomeni za prihodnost Suna, ter, ali si bo podjetje uspelo opomoči od vedno večjih finančnih težav.

Vendar se pri Sunu ne dajo -- v torek so predstavili nov poslovni model, s katerim so postavili na glavo trženje strežniških rešitev. Do sedaj je veljalo, da se ceni izdelke glede na to, kaj ponujajo in glede na zmogljivosti le-teh. Tako se je cena poštnega strežnika določala glede na kapaciteto ter količino uporabnikov, baze in portale pa se je cenilo glede na to, na koliko procesorjih tečejo, in tako dalje. Končna cena vseh teh izdelkov za večje podjetje tako zelo hitro naraste.

Pri Sunu so se zadeve s svojim Java Enterprise sistemom lotili popolnoma drugače. Za sto ameriških dolarjev na zaposlenega vam ponujajo celoten informacijski sistem. Seveda to pomeni ogromno pocenitev za podjetja, ki so do sedaj na primer plačevala po 30000 ameriških dolarjev na procesor za portalsko programsko...

2 komentarja

Narod se upira

več strani - V Ljubljani se obeta strašno zabaven teden, upirali se bodo vsi po vrsti. V sredo bodo začeli bikerji, v četrtek nadaljevali študentje (webcam ne dela), potem pa so v soboto različne akcije napovedali še Amnesty International (nepreverjeno), Umanotera (nepreverjeno) in UZI. V Ljubljani so se pojavili tudi člani Greenpeaca, za afterpary pa nas čakajo še škofovske pridige in nedeljski referendum. Vsi po vrsti napovedujejo, da bodo svoja mnenja izražali povsem mirno, tako da kakšnih prometnih infarktov ali drugih problemov ni za pričakovat (samo policija poskuša vzpodbujat paniko in strah, da bi imela dober razlog za razgon ljudi).
No skratka, slo-techerje najbolj zanimajo študentske demonstracije (sodeč po odzivih na novico), zato bi malce razpredal o tem...

Zakaj se pri študentskih demonstracijah sploh gre? Problem je v tem, da naši državi manjka denarjev (tudi zato ker hočejo povečat vojaški proračun zaradi NATA), poleg tega pa ji za vrat piha Evropska Unija (v katero je vlada tako...

35 komentarjev

Iztrebite Telebajske

Jaz - Mwahah, verjamem, da bo ogromno ljudi prav veselih te povezave. Gre za v osnovi preprosto streljaško igrico, toda njena posebnost je v tem, da ubijate nikogar drugega, kot nadležne Telebajske. Če vam, tako kot meni, mali debeli bedni glupi stvori gredo na jetra, potem kar hitro poklikajte povezavo. Yeah ! Thnx, francelj!

13 komentarjev