»

OpenOffice.org proti Microsoft Office

Slashdot - Med uporabniki na forumu je pogosto zaslediti svete vojne o primerjavi hitrosti in funkcionalnosti različnih komercialnih, odprtokodnih in zastonjskih izdelkov. Žal pa je v teh debatah redko zaslediti točne številke, saj se pogosto zanašajo na anekdotične dokaze in subjektivne ocene.

Zato je toliko bolj dobrodošla Matt-ova analiza hitrosti OpenOffice.org 1.1.4 in Microsoft Office 2003. Avtor je primerjal tako hitrost odpiranja raznih delov aplikacij kot tudi porabo pomnilnika in procesorskega časa.

Vsekakor obvezno branje vsakega zavzetega zagovornika svojega pisarniškega paketa.

135 komentarjev

Obnova Linux sistema s Knoppixem

Slashdot - Okoli Slo-Techa se zbira precej ljudi, ki se radi malo (preveč) igrajo s konfiguracijskimi nastavitvami svojega računalnika. Pri tem pa se lahko kaj hitro zgodi, da se stvar več noče "obudit" k življenju.

V takšnih primerih bo gotovo več kot uporaben članek Carle Shroeder, ki je napisala navodila, kako obnovit svoj sesut Linux sistem s pomočjo LiveCD distribucije Linuxa Knoppix.

V članku je opisan postopek zagona te dristribucije in kako se prijaviti v Linux operacijski sistem na disku, pri čemer ni pomembno katera distribucija Linuxa je to. Celoten postopek je opisan skozi konzolo, nič pa vam ne preprečuje uporabiti Knoppixova grafična orodja.

Seveda lahko Slo-Tech Linux zlahka opravi isto nalogo.

11 komentarjev

Cluster kot delovna postaja

The inquirer - Pri kalifornijskem podjetju Orion multisystems (khm, orion) so ustvarili delovno postajo z nič manj kot 96 procesorji Transmeta Efficeon, ki podpira do 192 GB dinamičnega pomnilnika in 9,6 TB diskovja, pri čemer je poraba pičlih 1500 W.

Za skromnejše je na voljo namizni sistem z 12 procesorji in podporo za 24 GB pomnilnika in 1 TB diska s skromno porabo 220W. Oba sistema sta namenjena "mletju številk" (za simulacije torej), poganja ju Linux, priložena je tudi podpora za paralelno računanje. Manjši sistem zmore 18 Gflops in bo stal ca. 10 tisoč USD, večji pa iz sebe iztisne kar 150 Gflops, a za 10 krat več cekinov.

Za primerjavo: zadnji na seznamu Top500 superračunalnikov je 184 procesorski IBM eServer pSeries 655 (1.5 GHz Power4+), ki zmore 624 Gflops. Za ceno tega pa raje ne vprašajte ...

44 komentarjev

OpenOffice.org na strežnikih POWER

PC Linux Online - Večina uporabnikov za vsakodnevna opravila potrebuje pisarniško zbirko in med te spadajo tudi uporabniki, povezani na strežnike s procesorji POWER, na katerih teče Linux. OpenOffice.org je zgled brezplačne odprtokodne pisarniške zbirke, ki deluje na različnih platformah in ponuja zadovoljive zmogljivosti za povprečnega uporabnika. Na IBM-ovih straneh, namenjenih uporabnikom Linuxa, se nahaja uporaben članek, ki opisuje postopek namestitve OpenOffice.org na strežnike iSeries in pSeries. Klik!

7 komentarjev

V Münchnu na prosto programje

ZDNet - Pred več kot letom dni so se v Münchnu odločili, da bodo na občinskih računalnikih prenehali uporabljati Microsoftovo programje in prešli na prosto programje. Sedaj gre zares.

S prehodom bodo začeli 1. julija, ko bo 14.000 občinskih računalnikov trajno prešlo z Microsoftovega Office in Internet Explorerja na OpenOffice in Mozillo. Odločitev bo gotovo povzročila veliko škode Microsoftu, ki se je po sprejetju te odločitve lani na vse pretege trudil oblasti prepričati, da mu ostanejo zveste. Microsoft je tako ponujal znižanje cene za 12 milijonov dolarjev, brezplačno usposabljanje uslužbencev itd. Zaman. V Münchnu bodo v celoti prešli na odprtokodno programje do leta 2009. Več o tem.

49 komentarjev

Prenesite OpenOffice.org tudi s počasnejšo povezavo

PC Linux Online - OpenOffice.org je odprta in brezplačna pisarniška zbirka za različne operacijske sisteme, obložena s številnimi možnostmi, ki v nekaterih primerih celo presegajo Microsoftov Office, ki kraljuje v tem tržnem segmentu. Vendar OpenOffice.org za nekatere uporabnike še vedno ni popolnoma dostopen, saj marsikdo še vedno uporablja modemsko ali podobno povezavo v splet, za katero je dobrih 60 MB še vedno velik zalogaj za prenos, še posebej če upoštevamo morebitne prekinitve povezave. V ta namen je Ed Buck, avtor številnih prispevkov za odprto pisarniško zbirko, pripravil manjše pakete za prenos, velike po 10 MB. Prenos je na voljo za Linux in za Windows.

10 komentarjev

Linux v tabletkah

Slashdot - Na spletišču Diracian.com poročajo o novem tabličnem računalniku, ki bo prišel izpod rok podjetja Lycoris. Za tiste, ki še nikoli niste slišali zanje, naj povemo, da so avtorji distribucije Linuxa Lycoris Desktop, ki temelji na Red Hatovem paketnem sistemu.

Novo tabletko bo poganjal posebej prirejen operacijski sistem z imenom Lycoris Desktop L/X Tablet Edition Linux. Za strojno podlago so vzeli Toshibin Protege in tako dobili izredno močan računalnik, ki ga sedaj poganja še robusten operacijski sistem. Trenutna cena je 1.900 ameriških dolarjev, kar je občutno ceneje od serije Protege, ki uporablja Microsoftove izdelke (2.350 USD). Trenutno edina slabost je...

0 komentarjev

Za varnost ne potrebujete popolne kode, samo pametne uporabnike

Slashdot - Pri ITBusiness so opravili intervju z eno dandanes najvplivnejših oseb v IT industriji, Bill Gatesom. Pogovarjali so se predvsem o varnosti v Microsoftovih izdelkih in o tem, kaj razvijalci počno glede izboljšanja le- te.

Glede na odgovore vodilnega moža nameravajo v prihodnosti veliko sredstev vložiti v osveščanje uporabnikov, kako uporabljati požarne zidove in o tem, da je programsko opremo treba posodabljati, če želijo ostati varni. Sicer pa ni pozabil povedati, da jim njihova posebna orodja in interni pregledi kode omogočajo skoraj popolno programsko kodo.

Na podlagi teh izjav se postavlja vprašanje, če ne bo morda prihajajoči Longhorn omejil uporabnika na brskanje po 'varnem' spletišču stran na msn.com ter igranju zaupanja vredne pasjanse. [;)]

28 komentarjev

Slovenski OpenOffice.org 1.1

Slo-Tech - Nova različica najboljšega odprtega pisarniškega paketa je odslej na voljo tudi v slovenskem jeziku. Priljubljen in brezplačen paket programov OpenOffice.org 1.1 trenutno uporablja že več kot 20 milijonov uporabnikov po svetu.

Najpomembnejše novosti so: izvoz besedilnih datotek v obliko PDF z enim samim klikom, izvoz predstavitev v obliko Macromedia Flash, orodje za snemanje makrov in oblikovanje lastnih ikon in gumbov, Avtopilot za izdelavo predstavitev, grafikonov, okrožnic, poročil, vizitk ... Preberite izjavo za javnost in se odpravite po namestitvene datoteke za Windows in Linux.

17 komentarjev

Rešite diske pred smrtjo

Storage Review - "Deathstar", kot po svetu pomenljivo imenujejo IBM-ove Deskstar 75GXP in 60GXP trde diske, lahko sedaj rešite usode podstavka za pijačo ali obtežilnika za papir.

Z upgradeom firmware-a (ki je bil, ironično, izdan že januarja), ki ga dobite tukaj, lahko svojemu disku rešite življenje ali pa vsaj podaljšate življenjsko dobo. Hitro na delo in klik!

21 komentarjev

Več denarja za Linux

Vnunet - Naslov novičke bi se lahko imenoval tudi 'Red Hat z Modrim v riti', saj je prav IBM, sicer že tako znan kot 'dobrodušen' sponzor raznih Linuxaških projektov, z Red Hat-om sklenil pogodbo o boljšem sodelovanju obeh podjetij pri razvijanju strežnikov ter Linux programske opreme. Podobne pogodbe IBM sicer že ima sklenjene s podjetji SuSE, Caldera, MandrakeSoft ter TurboLinux.

Red Hat bo po pogodbi dolžan IBMju nuditi svojo distribucijo operacijskega sistema, nadgradnje, podporo ter ostale storitve. Izdelki bodo na voljo za strežnike eServer zSeries (64-bitno jedro), iSeries (32-bitno jedro), pSeries Unix strežnike (32-bitno jedro) ter na Intelu temelječa sistema xSeries (32- in 64-bitno jedro).

Zanimiv je tudi pogled na borzne indekse: ob objavi novičke so RHjeve delnice narasle za 27 odstotkov, dvig pa je opazen tudi pri Calderi (19 %) ter VA Linux Systems (8 %).

1 komentar