»

V Kanadi predlagajo 10 dolarjev mesečno za neomejen prenos glasbe z interneta

Eddie Schwartz, predsednika SAC-a.

Slo-Tech - Kanadski založniki v boju proti internetnemu piratstvu predlagajo uvedbo posebnega davka na internetno povezavo, ki bi mesečne račune podražil za okoli 10 dolarjev. V zameno bi lahko uporabniki interneta s spleta iz kakršnihkoli virov brez strahu pred legalnim pregonom prenašali poljubne glasbene datoteke.

Zamisel je predstavil predsednik SAC-a (Songwriters Association of Canada) Eddie Schwartz. Dejal je, da se že dogovarjajo z nekaterimi ponudniki dostopa do interneta o tej možnosti, saj bi prav ti pobirali to pristojbino in jo najprej nakazali SOCAN-u. Poizkusno obratovanje bi se lahko začelo že konec leta.

Podobno so poizkušali že leta 2007, ko jim ni uspelo izsiliti amandmaja h Canadian Copyright Act, ki bi od...

54 komentarjev

France Telecom omejuje internetni promet do Megaupload?

Slo-Tech - Francoski ponudnik dostopa do interneta Orange omejuje prenos podatkov s strani Megaupload, ki ponuja gostovanje datotek, do končnih uporabnikov, poroča IT Pro Portal. Na Megauploadu trdijo, da Orange, ki je v lasti France Telecoma, uporabnikom preprečuje dostop do in prenos podatkov z Megauploada in sestrske strani Megavideo, in da lahko te trditve tudi dokažejo. Zaradi tega uporabnikom svetujejo, da svoje pritožbe naslovijo na podporo uporabnikom na Orangeu ali, še bolje, zamenjajo ponudnika dostopa do interneta.

V Orangeu so se na trditve odzvali z nejevero. Kot pravijo, so nad očitki presenečeni, saj tega ne počnejo. Po njihovih besedah je ta težave z dostopom kriv Megaupload sam, saj...

15 komentarjev

Odklop interneta zaradi zlorabe prek nezaščitene brezžične povezave

Cathi Paradiso

CNet - Ponudniki dostopa do interneta si vse bolj prizadevajo postati internetna policija, ki bo lahko kar sama določala, kdo je kršil avtorsko pravo in si ne zasluži dostopa do interneta. Kaj to v primeru pomanjkljivo izvedenega postopka pomeni za nedolžne uporabnike, ilustrira naslednji primer.

53-letna Cathi Paradiso je zaposlena kot tim. tehnični izvidnik, ki išče dobre kandidate za IT-delovna mesta in jih priporoči podjetjem (technical recruiter). Za svoje delo, ki ga opravlja od doma, nujno potrebuje internetni dostop, zato je bila nemalo jezna, ko jo je njen ponudnik dostopa do interneta Qwest Communications...

44 komentarjev

Prikaz pasivnega prisluškovanja GSM na konferenci BlackHat

Slashdot - Kot poroča Forbes, sta raziskovalca David Hulton in Steve Muller na hekerski konferenci BlackHat Europe 08 prikazala pasivni napad na GSM.

Njun napad temelji na pasivnem prisluškovanju (mogoče ga je opraviti iz oddaljenosti več kilometrov), prestrežene signale pa sta uspela dekodirati v približno uri in pol z opremo v vrednosti le 1000 USD. Podobne naprave pred tem so stale okrog milijona dolarjev.

Raziskovalca nameravata podrobnosti o dešifrirni metodi javno objaviti, odkrila pa sta še eno metodo, ki omogoča razbitje šifriranih pogovorov v le 30 sekundah. To tehnologijo nameravata v marcu pričeti prodajati za ceno med 200.000 in 500.000 USD.

Na vprašanje o tem ali bo sedaj mogoče prisluškovati tudi njunim telefonskim pogovorom pa je Muller odgovoril, da telefonov ne uporabljata.

10 komentarjev

Apple in Blackberry? 8Gb Nano?... U2 (iPod) ponovno tu

The Globe and Mail - Pojavila se je špekulacija, da sta Apple Computer Inc. in Research In Motion Ltd. predvsem znan po BlackBerry-jih, staknila glavi. Sodelovanje Motorole in Appla se na tem področju ni obneslo, ker sta obe strani hoteli imeti nadzor nad strojnim delom opreme. RIM ima seveda enake želje, zato zna biti to potencialno sodelovanje težavno.
Apple tudi na veliko kupuje NAND Flash pri korejskih proizvajalcih, kar daje vtis, da bo na tržišče prišel 8Gb Nano.

Medtem je Apple najavil ponovni prihod U2 iPoda. Gre za 30GB iPoda pete reinkarnacije. U2 iPod se je že pojavil v podobno črno rdeči obleki v prejšnji generaciji (G4).

Lepo je biti ameriški študent (ne v smislu višine šolnin) v primeru nameravanega nakupa iPoda in novega Maca z Intelovim procesorjem. Pod temi pogoji Apple namreč študentom povrne 179 $, kar je ameriška prodajna cena 2GB Nana.

Morda bo na ta način Apple le povečal tržni delež Macov. In še utopično vprašanje: Kdaj bo takšna akcija pri nas?

12 komentarjev

Kako izgleda cenzura na Kitajskem?

Slo-Tech - Kitajska cenzura interneta je še skoraj pregovorna, prav tako pa je tudi znano, da se Google podreja kitajskim cenzorjem.

Če vas zanima kako izgleda kitajska cenzura v praksi pa vam ni treba na Kitajsko. ComputerByteMan je namreč pripravil posebno spletno stran, kjer si lahko ogledate cenzurirane in necenzurirane iskalne zadetke.



Proti takšnemu omejevanju pa se skušajo poleg razvijalcev Tora boriti tudi raziskovalci na Univerzi v Torontu, ki razvijajo program Psiphon.

Program bo omogočil izogibanje požarnim zidovom (predvsem tim. Great Firewall of China) in sicer tako, da bodo uporabniki interneta iz represivnih držav s pomočjo šifriranih zahtevkov preko tujine dostopali do necenzuriarnih vsebin.

Mimogrede: Alec Muffet je v Googlovem cenzorskem programu pred kratkim odkril majhnega hrošča,...

35 komentarjev

Kitajci cenzurirajo Wikipedijo

Slashdot - The Globe and Mail poroča o novih ukrepih, h katerim se je zatekla Kitajska pri cenzuri interneta. Tokrat so preprosto blokirali spletno enciklopedijo Wikipedijo, s čimer so Kitajce odrezali od enega največjih virov nepristranskih informacij. To je sicer že tretja blokada dostopa do te enciklopedije po prvih dveh v letu 2004 zaradi nepristranskih člankov o 'prepovedanih temah', kot so Tajvansko gibanje za neodvisnost, avtonomiji v pokrajini Tibet in študentski vstaji na Trgu nebeškega miru leta 1989.

Zaradi vnovične blokade dostopa do informacij so kitajski intelektualci zelo zaskrbljeni, neki kitajski prostovoljec v projektu Wiki pa celo piše, da "je takšno dejanje podobno, kot če bi jim odrezali jezik in glas oz. jim zaprli oči". Mnogi poudarjajo, da je Wikipedija prvovrsten vir informacij, tako da so sedaj znanstvenoraziskovalno delo, izobraževanje in javen dostop do informacij otežkočeni. Naj omenimo še, da to ni edini primer cenzure interneta na Kitajskem. V preteklem...

18 komentarjev

CD + DVD = DualDisc

Slo-Tech - Združenje vodilnih igralcev na področju izdelave nosilcev digitalnega zapisa namerava ob koncu leta predstaviti nov tip nosilca, imenovan DualDisc. EMI Music, Sony BMG Music Entertainment, Universal Music Group in Warner Music Group obljubljajo medij, ki bo na eni strani CD, na katerem bo posnet glasbeni album, na drugi pa poseben DVD, ki bo vseboval kvalitetnejše posnetke, videospote, slike, intervjuje, besedila skladb in podoben material. DualDisc bomo lahko preskusili že oktobra, brali pa ga bomo lahko z običajnimi predvajalniki plošč CD in DVD. Klik!

Huh, samo da ni že spet kak nov standard zapisovanja na DVD ...

13 komentarjev

Bomo za prisluškovanje še plačevali?

Slashdot - Če je v Sloveniji pred kratkim precej razburjenja povzročila zahteva, da ponudniki dostopa do interneta krijejo stroške naprav za prestrezanje internetnega prometa, pa imajo v Kanadi malce drugačne skrbi.

The Globe and Mail namreč poroča (povzetek na Slashdotu), da je kanadska policija predlagala, da bi uporabniki telefonov in interneta mesečno plačevali okrog 25 centov "za kritje stroškov prisluškovanja teroristom in ostalim kriminalcem".

Lahko torej v prihodnosti pričakujemo, da bomo uporabniki telekomunikacijskih storitev za to, da nam bodo lahko prisluškovali, morali še plačevati?!?

16 komentarjev

Smo res e-država?

Gambit - Zadnje čase smo Slovenci priče medijskega bombardiranja, kako postajamo e-država, uvaja se elektronska dohodnina in podobne zadeve. Če se spomnite, je bila Slovenija pred časom celo omenjena kot modelna država za razvoj digitalizacije poslovanja.

To je očitno pravljica, ker je Slovenija še daleč od želja. Tako sem zasledil podatek, da kar 30 odstotkov Američanov uporablja digitalno poslovanje z državo. Podatka za Slovenijo seveda ni najti. In naša vlada se lahko požre :O

3 komentarji