»

IBM začenja odpuščati

Slo-Tech - IBM je začel veliko prestrukturiranje, ki naj bi že v prihodnjem letu prineslo približno štirikrat višji dobiček na delnico od lanskega. Eden izmed pomembnih ukrepov je znižanje števila zaposlenih. Točnih številk IBM ne razkriva več, ocenjuje pa se (na podlagi rezervacij za odpravnine), da bo delo izgubilo 13.000 zaposlenih. Poleg tega bodo tudi odkupovali lastne delnice, in sicer naj bi v ta namen porabili 15 milijard dolarjev.

Konec preteklega leta je imel IBM 431.212 zaposlenih, kar je 0,7 odstotka manj kot leta 2012 in predstavlja prvo znižanje števila zaposlenih po več kot desetletju. Sedanja odpuščanja bodo to številko znižala še za tri odstotke. Če so se odpuščanja februarja začela v Evropi in Indiji, sedaj prihajajo tudi v ZDA....

36 komentarjev

Google Voice na voljo vsem (Američanom)

Google - Google je leta 2008 prevzel podjetje Grand Central, ki je tržilo spletno telefonijo (VoIP) in je uporabnikom omogočalo dosegljivost na eni sami številki kljub več telefonskim aparatom, ne glede na to ali so bili doma, v službi, v avtomobilu ali kje drugje. Google je storitev predelal in iz nje napravil Google Voice, ki deluje že dobro leto. Vse doslej je bila njegova uporaba omejena na obstoječe stranke Grand Centrala, te dni pa ga je odprl vsem, tako da za pridružitev ni več potrebno vabilo obstoječega uporabnika. Uporaba je sicer geografsko omejena na Združene države in Kanado.

Google je želel v eni storitvi združiti vse telefonske številke, tako da uporabnika ne bo potrebno klicati na mobilni telefon, službeni telefon, domači...

14 komentarjev

330.000 dolarjev za namišljeno vesoljsko postajo

Planet Calypso, ki ga poganja CryEngine 2

vir: TG Daily
TG Daily - S prodajo vesoljske postaje Crystal Palace Space Station v masovni večigralski igri Planet Calypso smo dobili še en dokaz, da so lahko tudi računalniške igre resen biznis. Vesoljska postaja je lastnika zamenjala za kar 330.000 dolarjev, njen novi ponosni lastnik pa je Erik Novak, v igri poznan kot Buzz Erik Lightyear.

Da se je prodaja zgodila v Planet Calypso ni prav nič čudnega, saj ima igra fiksen menjalni tečaj med svojo valuto in ameriškim dolarjem ter ima daleč najbolj aktivno ekonomijo med vsemi MMORPGi. Obenem je to tudi že tretja večja prodaja, prva je leta 2004 znašala zgolj $26.500 za otok zakladov, druga, leta 2005, pa že bolj konkretnih $100.000, ko je Jon NEVERDIE Jacobs kupil (virtualno) vesoljsko letovišče. Da ne gre le za bogate delničarje s preveč časa pove dejstvo, da je...

60 komentarjev

IBM bo poklonil kodo za prepoznavo govora

Google - IBM naj bi danes oznanil, da bo dvema skupinama razvijalcev odprtokodnega programja podaril del izvorne kode svoje tehnologije za prepoznavo govora, katere razvoj je podjetje stal 10 milijonov ameriških dolarjev. Zbirko kode za delo z osnovnimi besedami, npr. datum in čas ter mesta in države, bo prejela skupnost Apache Software Foundation, Eclipse Foundation pa bo dobil kodo za urejanje govora.

Veliki modri se je za korak odločil z namenom pospešitve razvoja aplikacij za prepoznavo govora, ki se jim obeta velik razcvet v bližnji prihodnosti, npr. v klicnih centrih, avtomobilih in še marsikje kje. Prav tako je s tem odgovoril Microsoftu, ki je razvijalcem brezplačno ponudil paket za razvoj programja za prepoznavo govora, ki temelji na tehnologiji .Net in ga je preneslo čez 100 000 uporabnikov.

Redmond trdi, da IBM na tem področju samo sledi Microsoftovim stopinjam.

10 komentarjev

IBM največji doslej

Slashdot - IBM namerava do konca leta zaposliti 18.800 novih uslužbencev, od tega tretjina v Združenih državah in v Kanadi. Dve tretjini novincev bo zaposlenih v oddelku Global Services in v storitvah poslovnega svetovanja, tako da se bodo ukvarjali predvsem z obetavnimi tehnologijami z možnostjo rasti, kot sta Linux in omrežno računalništvo. Podjetje bo ob koncu leta s 330.000 zaposlenimi največje po letu 1991.

3 komentarji

IBM in Novell za izvedbo XForms

Mozillazine - Mozilla Foundation bo v sodelovanju s podjetjema IBM in Novell ustanovila projekt, ki bo poskrbel za implementacijo standarda XForms 1.0. XForms je tehnologija spletnih obrazcev, standardizirana s strani in temelječa na jeziku XML. Ponuja mnogo večje zmogljivosti kot običajni obrazci HTML, npr. preverjanje vnosa in integracijo s spletnimi storitvami.

Omenimo še, da je v petek potekal Mozilla Developer Day 2004, ki ga lahko na kratko preletite z ogledom elektronskih prosojnic o poti do Mozille 2.0. Poleg tega je te dni izšel tudi samostojni urejevalnik spletnih strani, Nvu 0.4, ki izvira iz Mozillinega Composerja.

5 komentarjev

IBM in Sun pretita Microsoftu

OSNews - Podjetja z veliko namiznimi računalniki se soočajo s problemom nadgradnje programske opreme, ki je izjemno naporna in zahteva veliko časa. Zato se je že pred leti porodila ideja o zmogljivih strežnikih, ki bi poganjali aplikacije, in lahkih odjemalcih, preko katerih bi uporabniki dostopali do strežnika. Na ta način podjetja z mnogo uporabniki ne bi prihranila le ogromno denarja, ki so ga namenjale za licence programske opreme za osebne računalnike, pač pa tudi čas, ki so ga dotedaj posvečala nadgradnjam in vzdrževanju.

Takšnih poskusov sta se v preteklosti lotevala IBM in Sun, a pri tem nista bila posebej uspešna. Slednji je vnovič poskusil z Java Desktopom, ki ga je izbrala npr. največje irska banka s 7500 osebnimi računalniki. IBM pa bo te dni predstavil Workplace 2, ki ga že preskuša 120 njihovih strank. Sistem bo tekel v brskalnikih, sprva v okoljih Windows in Linux, kasneje pa tudi v Mac OS. Workplace 2 je nekakšna delovna plošča, ki združuje orodja za e-pošto, neposredno...

3 komentarji

IBM predstavil procesor Power 5

X-Bit Labs - IBM je včeraj predstavil prve komercialne izdelke, temelječe na procesorjih Power 5, ki so namenjeni rabi v najzahtevnejših strežniških okoljih. Vsak čip Power 5 ima dve jedri, ki si delita 1,92 MB drugo- in 36 MB tretjenivojskega predpomnilnika. Tipični procesor je tako MCM velikosti 95mm x 95mm s štirimi čipi (torej osmimi jedri), ki ima skupaj 144 MB predpomnilnika. Skupaj lahko naslovi do en terabajt pomnilnika. Procesor Power 5 sestoji iz 276 milijonov tranzistorjev, grajen je v 0,13-mikronski tehnologiji, tiktakal pa naj bi z 1,9 GHz. Novi procesorji bodo podpirali programe, ki so bili napisani za 64-bitne Power 4. Več podatkov.

14 komentarjev

E-stonija: dežela brezžičnega interneta

Slashdot - Prva asociacija povprečneža ob pomisleku na nekdanje države Sovjetske zveze, Jugoslavije in verjetno še kakšne podobne "združbe", je slaba gospodarska razvitost v primerjavi z Zahodom. To vsekakor drži do neke mere, a včasih se zgodi, da katera od omenjenih državic prekaša kakšno zahodno ravno na področjih, kjer tega ne bi nikoli pričakovali. Nekaj takega se je zgodilo v Estoniji, kjer je prišlo do prave revolucije brezžičnega interneta.

Kar dve tretjini države, ki obsegata območje večje od dveh Slovenij skupaj, sta že pokriti z brezžičnim omrežjem. Trenutno ga sestavlja 285 pokritih območij, od katerih sta dve tretjini brezplačni za uporabo. Glavne zasluge za poplavo brezžičnega interneta v, zdaj ji že lahko tako rečemo, E-stoniji, ima Veljo Haamer, urednik spletne strani WIFI.ee, ki bdi nad razvojem brezčičnega interneta v državi. Klik!

Kot v kakšni estonski pravljici ...

26 komentarjev

Novellove delnice poskočile

Linux.com - Kot smo že poročali, je Novellovemu nakupu podjetja podjetja Ximian, znanega predvsem po nadgrajevanju drugega najbolj priljubljenega namiznega okolja za Linux, včeraj sledil še prevzem drugega največjega distributerja Linuxa, nemškega podjetja SuSE. Novellove delnice so tako postale še posebej zanimive, kar dokazuje ogromno povpraševanje po njih, ki je bilo kar 13-krat večje od običajnega! Poleg tega pa je cena delnice narasla za kar 21,2 %. Klik!

2 komentarja

Odpuščanje na Japonskem

Slo-Tech - Jah kaj? Novica je spet Žigova:

Zaradi zloglasne recesije, ki je zadela računalniško industrijo v preteklih letih, je (po neuradnih podatkih) 'največji japonski proizvajalec čipov', Hitachi, prisiljen odpustiti 20.000 od 340.000 zaposlenih, saj je očitno, da mu ne bo uspelo doseči finančnih projekcij do marca 2002. Zmanjševanje števila zaposlenih bodo dosegli predvsem z odpuščanjem praktikantov ter predčasnim upokojevanjem
Podobno je pri Toshibi. Kljub napovedi o $500 milijonskem dobičku bo izguba predvidoma $957 milijonov. Število nesrečnikov? - 18.800
Žalostno, žalostno. Po drugi strani imamo v Sloveniji kar 'srečo', da nimamo TAKO velikih podjetij... (kaj res? - slycer)

0 komentarjev