»

Linux postal polnoleten

Ubuntu.si - Pred 18 leti, natančneje 25. avgusta 1991, je Linus Torvalds v USENET novičarski skupini comp.os.minix objavil sporočilo, v katerem je najavil, da razvija prost operacijski sistem. Dodal je, da gre zgolj za njegov ljubiteljski projekt, ki verjetno ne bo podpiral nič drugega kot AT trde diske.

Septembra 1991 je nato izšla različica 0.01, ostalo pa je zgodovina. Od tistih časov do danes je otrok precej zrasel, se razširil na strežnike, namenske naprave, namizja, mobilne telefone in superračunalnike, v letu polnoletnosti pa je postal tudi konkurenca prevladujočemu operacijskemu sistemu na namizju, Windows.

S polnoletnostjo pa bo mulc moral prevzeti tudi nekoliko več odgovornosti in še odločneje zakorakati v svet velikih...

164 komentarjev

Solaris 10

Slashdot - Sun je izdal novo različico svojega operacijskega sistema, Solaris 10. Pomembna pridobitev je pohitritev sklada TCP/IP, ki je v preteklosti Solarisu prinesel nehvaležen vzdevek - Slowaris, druga pogosto omenjana novost pa je težko pričakovani datotečni sistem ZFS.

Najpomembnejša informacija pa je, da je Solaris odslej na voljo brezplačno, s to opombo, da je za podporo in odpravo hroščev potrebno plačati letno naročnino. Kasneje naj bi Solaris izšel pod odprtokodno licenco, prav tako pa tudi tehnologija, na kateri temelji.

10 komentarjev

Novell Linux Desktop 9

Google News - Novell je v oddelkih SuSE in Ximian razvil svojo prvo distribucijo - Novell Linux Desktop 9, ki je naslednji del nadaljevanke o SuSE Linux Desktopu. Gre za strogo komercialen izdelek za podjetja, ki stane 50 USD na uporabnika in ob tem nudi podporo in popravke za enoletno obdobje. Na voljo sta okolji GNOME in KDE, pisarniška zbirka OpenOffice.org, osebni organizator Ximian Evolution 2 in brskalnik Firefox. Več o tem.

38 komentarjev

ARNES in forumi

Slo-Tech - Akademska in raziskovalna mreža Slovenije se je že pred časom odločila uporabnikom ponuditi novo storitev, in sicer gostovanje spletnih forumov. Sodeč po številu forumov večina uporabnikov storitve očitno še ne pozna, zato vam jo predstavljamo mi. Tako lahko odslej organizacije s področja raziskovanja, razvoja, izobraževanja in kulture, ki izpolnjujejo kriterije Vlade RS, obiskovalcem svojih spletišč za ničelno vsoto ponudijo tudi forum. Klik!

Sporočilo nam je posredoval CaqKa.

9 komentarjev

Linus, na pomoooč!

OSNews - Linux Australia, Inc., ki združuje avstralske razvijalce in podpornike prostega operacijskega sistema, je naletelo na neko južnoavstralsko podjetje, ki želi registrirati blagovno znamko Linux. Zato so se obrnili kar na Linusa Torvaldsa, očeta Linuxa, ki je znamko registriral že leta 1997 v ZDA. Prosijo ga, da enako stori tudi v Avstraliji. Po besedah Jeremyja Malcoma, odvetnika, ki predstavlja Linux Australia, bi registracija imena s strani nekega drugega podjetja povzročila zmedo in ne bi pomagala nobeni strani. Klik!

Na novico nas je opozoril CaqKa.

1 komentar

Superračunalnik z več kot 10 000 procesorji

Linux World - NASA (The National Aeronautics and Space Administration) je dala zeleno luč za izgradnjo največjega superračunalnika, zasnovanega na računalnikih Altix podjetja Silicon Graphics (SGI), ki imajo po 512 procesorjev. Gruča dvajsetih računalnikov s skupno 10 240 procesorji bo služila oddelku Advanced Supercomputing Facility v Nasinem raziskovalnem centru v Moffett Fieldu v Californiji. Računalnik bo poganjal operacijski sistem Linux. Podrobnosti, mnenje Billa Thigpena, ki bo vodil projekt, in Linusa Torvaldsa, ki ga ni potrebno posebej predstavljati, najdete tukaj.

Na novico nas je opozoril stran na .

11 komentarjev

Svet proti odprti kodi

Slashdot - Pred časom smo že pisali o študiji, ki so jo pripravili v Alexis de Tocqueville Institution. V njej avtor ugotavlja, da Linus Torvalds nikakor ni mogel sam napisati Linuxovega jedra iz nič. Seveda AdTI ni edina takšna institucija, ki ima pomisleke glede odprte kode. Tako je na primer Small Business Survival Committee zaskrbljen, da bo zaradi uporabe odprte kode za majhna podjetja večja nevarnost tožb. Pri Citizens Against Government Wast so po drugi strani mnenja, da država zapravlja denar svojih davkoplačevalcev. Defenders of Property Rights pa, kakor že samo ime pove, branijo "intelektualno lastnino" pred odprto kodo.

Te in še marsikatere druge analize je Tim Lambert zbral v svojem spletnem dnevniku. Odprta koda je samo ena od točk, v katerih se vsa ta mnenja združujejo. Druga skupna točka je vir financiranja. Glede na to, da gre Microsoftu odprta koda zadnje čase izredno v nos, to niti ni presentljivo.

32 komentarjev

Je Linus Torvalds res oče Linuxa?

News.com - Alexis de Tocqueville Institution (inštitut financiran s strani Microsofta) v 92 strani dolgem poročilu trdi, da študent brez izkušenj pri izdelavi operacijskih sistemov ni mogel narediti Linuxa iz nič v pičlih šestih mesecih. Torvalds naj bi se zgledoval po Minixu, operacijskem sistemu, ki ga je v treh letih napisal profesor Andrew Tanenbaum za svoja predavanja na univerzi Vrije University v Amsterdamu.

"Linus se ni usedel in iz zraka spisal izvorno kodo Linuxa. Imel je mojo knjigo, poganjal je Minix in nedvomno poznal njegovo zgodovino (saj je ta v moji knjigi). Vendar je koda njegova.” , je izjavil Tanenbaum v poročilu o njegovem intervjuju.

Če je Linux res izpeljan iz Minixa, lahko Prentice Hall, ki je izdalo izvorno kodo ter knjige o Minxu, zahteva odškodnino za kršenje avtorskih pravic. Poročilo navaja na desetine milijonov dolarjev storjene škode.

Torvalds je zanikal obtožbe, češ da se je ideje “kradel” od Unixa in mu je Minix služil le kot platforma na kateri je...

40 komentarjev

Linux 2.6.0-test11

Slashdot - Te dni tako pogosto prihajajo ven nova razvojna 2.6.0 jedra, da jim uporabniki komaj sledimo (sam še vedno poganjam test9). Kljub vseemu je Linus Torvalds danes izdal 11 zaporedno različico. Popravkov ni veliko, vendar vam bo ob morebitnem nedelovanju prejšnjega razvojnega jedra tokratna različica delovala bolje.

Vendar vse zgoraj napisano bolj malo pomeni navadnim uporabnikom linux distribucij. Bolj pomembno je dejstvo, da je Linus s to različico jedra predal razvoj 2.6.x jedra Andrewu Mortonu, ki bo sedaj bedel nad njim kot dobri oče. Tako je sedaj na njem, da se odloči, kdaj bo jedro postalo stabilno. To seveda ne pomeni, da se bo razvoj zaustavil, ampak da ga spustijo v širšo javnost. Večja količina kot bo uporabnikov več napak bodo odkrili in lahko računamo na zelo hiter razvoj v naslednji polovici leta.

Ko že ravno omenjamo novo ime na Linux Kernel sceni pa še intervju z njim.

3 komentarji

Farbanje AMDjevih procesorjev

PC Stats - Kupci novejših Athlonov in Duronov boste morda potrebovali trenutek ali dva, da se boste prepričali, da vam prodajalec ni slučajno 'podtaknil' Intelovega procesorja. Zakaj? I, novi AMDji so pak zelene barve, in ne več one vijoločne oz. rjavkaste... Menda so sedaj trši in se ne vdajajo več hladilnikom tako, kot so se prej... Klik! Na novico nas je opozoril Peter Božič - slava mu!

3 komentarji