»

Šolnine in poprov sprej

Obkoljen policist si utira pot na svobodo.

vir: Los Angeles Times
Los Angeles Times - Uporaba poprovega spreja zoper mirne, a trdovratne in skrajno nadležne protestnike je v vidnem porastu. Po incidentu na ulicah New Yorka, ki si ga je konec septembra privoščil višji policijski svetnik Anthony Bologna [1], sta sprej minuli petek brez večjih zadržkov uporabila dva policista na ameriški univerzi UC Davis in to zoper ducat študentskih protestnikov, ki so sede na tleh in s sklenjenimi rokami nasprotovali odstranitvi s prostorov univerze. Do njih je pristopil policijski poročnik John Pike, dvignil kanister, jih vse poškropil po obrazu, nato pa dvema še na silo odprl usta in napolnil grlo. En fant je še po 40h minutah na mestu bruhal kri, nakar so vse končno popisali, aretirali in odpeljali v bolnišnico.

...

121 komentarjev

Namizje prihodnosti

OSNews - Vas zanima, kako bo izgledalo računalniško namizje prihodnosti? Se tudi vam zdi, da je trirazsežno namizje sicer zanimiva tehnologija, ki pa je žal le malo uporabna? Potem vam je lahko žal, če ste zamudili XDevConf.

A nič zato. Zamudil ga je tudi Rasterman, razvpiti oče še bolj razvpitega odprtokodnega namizja Enlightenment. Že nekaj let se svojo ekipo ukvarja z razvojem nove različice Enlightenmenta, ki bo očitno tako revolucionarna, da razvoju ni in ni videti konca.

Zanimivo pa je, da je Rasterman analiziral dogajanje na konferenci XDevConf in ugotovil, da snovalci grafične podobe odprtokodnih operacijskih sistemov za prihodnost načrtujejo tehnologijo, ki jo je s kolegi v veliki meri že razvil! Tako prvi kot tudi drugi demonstracijski filmček nakazujeta še kako pestro prihodnost, seveda pa jima morate oprostiti nekatere poporodne krče.

Primer: Sneženje namizja sicer ni nič kaj uporabno, a predstavlja tehnologijo, ki bo potrebna na drugih področjih.

56 komentarjev

Slovenski MultiMedijski Festival v Krškem

Slo-Tech - Na Slo-Techu mnogokrat poročamo o raznih dogodkih, izobraževanjih in na sploh pestrem "hekerskem" dogajanju v Ljubljani in nemalokrat je komentar, da ste Slo-Techerji neznansko žalostni, ker se kaj podobnega ne dogaja v vaši lastni vasi, trgu ali mestu. No, enkrat za spremembo se:

Slovenski multimedijski festival SIMMF - je namenjen vsem kreativnim ljudem, ki se izražajo tako, da pri svojem ustvarjalnem delu uporabljajo različne medije in jih združujejo v celoto.

Radi bi jim ponudili možnost, da nam posredujejo svoje sporočilo v okolju, ki je odmaknjeno od urbanih središč, kamor po prepričanju takšne vrste umetnost sodi, a vseeno v okolju, ki se ponaša s svojo bogato umetniško in kulturno tradicijo.

Festival nastaja v produkciji Zavoda AVK (za avdiovizualno konfekcijo) in koprodukciji Mladinskega centra Krško. Več na domači strani.

7 komentarjev

Delež med "strokovnjaki"?

OSNews - Znani dejstvi sta, da je daleč najbolj razširjen operacijski sistem Windows in posledično je prav takšna slika tudi pri spletnih brskalnikih. In ker smo ravno včeraj v neki novici poročali o mnenju znane analitične hiše, da je razširjenost izdelkov odvisna prej od marketinga kot od kvalitete, se postavlja vprašanje, kaj si o omenjenih aplikacijah mislijo tehnično podkovani uporabniki.

Chris Cowell-Shah se je odločil, da bo izvedel svojevrstno anketo, na podlagi katere je prišel do zaključkov o zgornjem vprašanju. S pomočjo spletne strani je ugotavljal deleže brskalnikov in operacijskih sistemov. Pri prvih je zmagal Internet Explorer (52%) pred brskalniki Gecko (34%), pri drugih pa Windows (78%) pred različnimi Unixi (20%). Rezultati so pričakovani, precej spodbudno pa je razmerje, ki je bistveno manjše v prid Microsoftovih izdelkov, kot poročamo ponavadi. Klik!

29 komentarjev

Bolnišnice in Windows: je že kdo umrl zaradi črva ali virusa? Računalniškega seveda ...

NW Fusion - NW Fusion poroča o težavah ki jih imajo s proizvajalci medicinske opreme. Ti namreč potrebujejo kak mesec, da preizkusijo vse popravke, ki jih Microsoft izda za svoje operacijske sisteme. V bolnišnicah je precej opreme, ki se uporablja za delo z bolniki in ta oprema potrebuje za svoje delovanje računalnik, na katerem teče operacijski sistem Windows. Izdelovalci opreme bolnišnicam odsvetujejo namestitev popravkov, ki še niso bili ustrezno preizkušeni z njihove strani.

Bolnišnice pa protestirajo, saj imajo precej težav z virusi in ostalo zalego, ki zadnje čase precej uspešno spravlja računalnike z Windows na kolena.

62 komentarjev

"Zakaj Windows ni primeren za namizje?"

OSNews - Pred nekaj dnevi smo poročali o članku, ki je komentiral primernost Linuxa za namizje in podal par argumentov, zakaj Linux še ni zrel za vsako namizje. Brian Davis se s člankom ni strinjal, zato je spisal odgovor nanj in ga naslovil "Zakaj Windows ni primeren za namizje?". Podaja nekaj dejstev, s katerimi izpodbija trditve predhodnega članka. Prav tako pa opozarja na pomanjkljivosti sistema Windows, ki bi jih kot okolje za namizje potreboval.

164 komentarjev

"Zakaj Linux ni primeren za namizje?"

OSNews - Kot smo že velikokrat opozorili in opazili, tudi na lastni koži, se vse bolj pogosto krešejo mnenja o primernosti Linuxa za namizje. Podobno se sprašuje tudi Ernesto Garbarino, večletni programer in dober poznavalec operacijskih sistemov, ki je svoje mnenje o primernosti Linuxa za namizje predstavil v krajšem članku. Zaključuje, da Linux ima vse potrebne sestavine, ki ga vodijo na namizje, vendar zaenkrat še nobena distribucija ni uspela dokončati sestavljanke povsem uspešno.

Melkijad, moram zdaj Linux zabrisati z namizja?

70 komentarjev

Zakaj še vedno tako starokopitno programiranje?

OSNews - Bill Gates je pred časom izjavil, da bo v prihodnosti razvoj programja podoben risanju slike, kar pomeni, da bodo programe lahko razvijale večje množice ljudi, kot trenutno. Takuya Murata pa se na OSNews sprašuje, zakaj se programiranje že nekaj desetletij ni bistveno spremenilo od svojih začetkov. Ugotavlja, da doslej še nobena novotarija ni prinesla resne konkurence C-ju, pa naj gre za objektno usmerjeno programiranje, umetno inteligenco, Prolog ali kaj podobnega. Murata zaključuje, da so računalniki vendarle samo računalniki in tako na ne napoveduje podobnih vizij kot Gates. Klik!

Kaj pa vi mislite?

19 komentarjev

Napredni upravljalniki oken za Unix

OSNews - Ena izmed posebnosti Unixa je, da si lahko sami izbiramo okenski upravljalnik, ki bo skrbel za obnašanje naših oken. Namen okenskega upravljalnika je, da upravlja okna, vendar večina izmed njih (tudi tisti v okoljih Windows, MacOS, KDE in GNOME) samo nudi možnosti, s pomočjo katerih moramo sami poskrbeti za upravljanje oken. Članek na OSNews.com pa predstavlja napredne upravljanike za Unix, ki samodejno razporejajo okna po namizju, ko je to izvedljivo, in ponujajo dodatne možnosti, kot so v zavihke razporejena okna (istega programa), popoln (in hitrejši) nadzor nad okni s tipkovnico in še kaj. Avtor si je ogledal upravljalnike PWM, Ion in WMI, poleg tega pa je predstavil še Exposé, ki...

4 komentarji

Nova razvojna različica twoOStwo

OSNews - Navidezni stroj (virtual machine) twoOStwo je tehnologija za Intelovo platformo x86, ki jo je za nemško podjetje NetSys GmBH razvilo rusko podjetje Parallels Ltd. twoOStwo omogoča sočasno uporabo različnih operacijskih sistemov na enem računalniku. Med podprte operacijske sisteme sodijo Windows, Linux, FreeBSD, OS/2 in drugi. Več informacij boste našli na neuradni domači strani, žal pa zaenkrat še ni poročil, kako stabilno se navidezni stroj obnaša. Klik!

3 komentarji

Linux na namizju

Linux Today - Ali ima Linux na namizju možnosti za uspeh? Trenutno ima Linux 4% tržni delež (in raste), kar ga postavlja ob bok Macom z 6%. Se resnično z vsako različico približuje večji uporabnikovi prijaznosti in ali je resnično toliko cenejši od Oken, da ga bodo podjetja sprejela?
Bruce Perens (HPjev prvi človek Linuxa) pravi, da je s Star officeom, Evolutionom in Mozillo poskrbljeno že za večino uporabnikov. Bo pa trajalo še precej časa preden bo Linux popolnoma sprejet.
A In še zanimiv argument... Pred 5 leti si nihče ni mogel predstavljati, da bi lahko Linux bil tako močan v strežniškem tržišču. Zakaj ne bi bil čez 5 let enako močan na namizjih?

2 komentarja