»

Študija: v zadnjih 35 letih je zraslo več gozdov, kot smo jih uspeli posekati

vir: Phys.org
Phys.org - Raziskava, v kateri so združili moči University of Maryland, State University of New York in Nasin Goddard's Space Flight Center je ugotovila, da je rast novih gozdov na našem planetu več kot nadomestila drevesa, ki so padla pod človeško roko. Natančneje za 7,1 %. Ugotovitve so seveda v navzkrižju s splošnim prepričanjem, da se globalna poraščenost zmanjšuje, saj smo v zadnjih desetletjih precej dobro obveščeni o tem, kako smo uspeli opustošiti deževne gozdove.

Raziskovalci so pri tem uporabili podatke šestnajsterice vremenskih satelitov, pridobljene med leti 1985 in 2016. V tem obdobju je po njihovih ugotovitvah površina novozaraslih območij relativno presegla površine posekanih gozdov za 2,24 milijona kvadratnih...

26 komentarjev

Temperatura diskom vendarle ne škoduje

Slashdot - Vsi, ki ste seznanjeni s strojnimi rešitvami, ki ženejo spletno stran Google, veste, da ta namesto na superračunalnikih ali izjemno zmogljivih strežnikih teče na množici nekoliko cenejših računalnikov - gručah (clusterjih). Kdo bi torej bolje poznal obnašanje komponent v velikem merilu, če ne prav Google?

Googlovi inženirji so objavili izjemno zanimivo študijo trdih diskov, ki odkriva nekatera presenetljiva spoznanja, medtem ko stara dejstva postavlja v povsem novo luč. Raziskava, v katero je bilo vključenih več kot sto tisoč trdih diskov, je ovrgla trdno zakoreninjen mit, da je visoka temperatura bistveni dejavnik pri krajšanju življenjske dobe diskov. Raziskovalci tako niso mogli ugotoviti nobene signifikantne korelacije med temperaturo in odpovedjo diskov. Druga pomembna ugotovitev se nanaša na diagnostični set SMART, ki je že dlje časa prisoten na vseh diskih in meri nekatere vitalne parametre diska ter poskuša napovedati, kdaj bo izdihnil. Odkrili so jasno korelacijo med...

61 komentarjev

Hiter kot formula 1

Gizmodo - Intel je v sodelovanju z ekipo BMW Sauber F1 predstavil superračunalnik Albert2, ki je zasnovan na dvojedrnih procesorjih Intel Xeon 5160, in v mestu Hinwil v Švici služi simulaciji aerodinamičnih lastnosti dirkalnikov ekipe BMW Sauber F1. Računalnik s 512 procesorji zagotavlja moč procesorja do 12.228 gigaflopov na sekundo. Gruča, ki jo je izdelalo švicarsko podjetje Dalco, ima 2048 GB velik glavni pomnilnik in lokalni trdi disk s kapaciteto 20.480 GB, dodatna podatkovna gruča pa nudi še 15 terabajtov dodatnega diskovja.

31 komentarjev

10 let Beowulf gruč

Slo-Tech - Beowulf gruče so najcenejši superračunalniki, zgrajeni iz navadnih (oskubljenih) PCjev, na katerih praviloma teče Linux. Prva gruča tipa Beowulf je ugledala luč sveta poleti 1994 v NASA Goddard Space Flight Centru, od takrat dalje pa se je njihova uporaba zlasti v znanstvenih krogih hitro širila, saj je možno dobiti zmogljivost superračunalnika za le drobec vrednosti le-tega.

Več informacij najdete na http://www.beowulf.org/, novica o "rojstnem dnevu" pa je prišla od tule.

Poleg strojne opreme, Linuxa in njegovih orodij (prevajalnikov - gcc) potrebujete najpogosteje še komunikacijsko knjižnico. Za hitrejše računanje si lahko omislite tudi kak prevajalnik, boljši od gcc-ja, npr. Intel C++/Fortran. Ta je je za Linux celo zastonj (v nekomercialne namene), pa še izredno hitro kodo naredi. Seveda brez znanja paralelnega programiranja ne gre.

V Sloveniji je kar nekaj takih gruč; uporabljajo jih raziskovalci na inštitutih, fakultetah in tudi za napovedovanje vremena.

2 komentarja

Superračunalnik z več kot 10 000 procesorji

Linux World - NASA (The National Aeronautics and Space Administration) je dala zeleno luč za izgradnjo največjega superračunalnika, zasnovanega na računalnikih Altix podjetja Silicon Graphics (SGI), ki imajo po 512 procesorjev. Gruča dvajsetih računalnikov s skupno 10 240 procesorji bo služila oddelku Advanced Supercomputing Facility v Nasinem raziskovalnem centru v Moffett Fieldu v Californiji. Računalnik bo poganjal operacijski sistem Linux. Podrobnosti, mnenje Billa Thigpena, ki bo vodil projekt, in Linusa Torvaldsa, ki ga ni potrebno posebej predstavljati, najdete tukaj.

Na novico nas je opozoril stran na .

11 komentarjev

SMP superračunalnik s 1024 procesorji

Slo-Tech - Kot poroča avstralski Computerworld, namerava podjetje SGI v kratkem postaviti superračunalnik, ki bo imel kar 1024 procesorjev Itanium 2, ki si bodo delili kar 3 terabajte spomina. Zadeva je zanimiva zato, ker to ni gruča računalnikov, pač pa "malce večji" večprocesorski računalnik s skupnim spominom (shared memory), ki ga poganja ena sama kopija operacijskega sistema, ki je kajpak Linux, izpeljan na osnovi RedHat Enterprise Linuxa.

Zadeva zmore 6 teraflopsov, uporabljali ga bodo pa za modeliranje vremena in astronomskih pojavov, pa kakšno jedrsko eksplozijo bodo najbrž tudi "zmleli" z njim.

28 komentarjev

Novo ime med C/C++/Fortran prevajalniki

Slo-Tech - Pred karatkim je izšla 1. različica prevajalnika podjetja PathScale, ki po prvih meritvah cilja precej visoko. Prevajalnik teče pod operacijskim sistemom GNU/Linux, zna pa zelo dobro optimizirati kodo za 64 bitne AMD Opteron procesorje. Podpora navadnim 32 bitnikom je zaenkrat v beta fazi. Rezultate meritev in primerjavo s konkurenco se da videti na strani SPEC organizacije, ki jo dobro poznamo zaradi številnih primerjalnih testov zmogljivosti, in sicer tukaj

Škoda, da Intel še ni omogočil AMD64 ukazov v svojih C/C++/Fortran prevajalnikih. V zadnji različici (8.0.046) so 32 bitni. Glede na to, da bomo v nekaj mesecih videli njihove AMD64 kompatibilne procesorje, tudi ta trenutek ni več daleč.

0 komentarjev

Novi Intelovi prevajalniki

X-Bit Labs - Intel je danes predstavil dodatne oz. izboljšane prevajalnike, ki bodo programerjem pomagali optimizirati njihove programe oz. bolje učinkoviteje prevesti njihovo kodo. Glavna naloga teh orodij bo nedvomno prilagoditev programov na Intelove napredne funkcije kot npr. HyperThreading ter posledična pospešitev izvajanja programov. Prevajalnika Intel C++ ter Fortran naj bi tako amplikacije pohitrila za tudi do 40 odstotkov. Podrobne informacije najdete na X-Bit Labs.

Ah, da, še cena: Intel C++ stane 400 dolarjev, medtem ko cena Fortrana kovergira med 500 ter 700 dolarji.

6 komentarjev