»

Od danes cenejši mobilni internet v tujini

Slo-Tech - Z današnjim dnem stopajo v veljavo nove omejitve cen za podatkovno gostovanje na tujih mobilnih omrežjih v državah Evropske unije, ki jih je predpisala Evropska unija z namenom izkoreniniti odiranje strank. Evropski parlament je 21. aprila 2009 s 646 glasovi za, 22 proti in 9 vzdržanimi postavil zgornjo mejo za podatkovno gostovanje in telefoniranje v tujini, ki se spušča trikrat. Prvikrat se je to zgodilo lani, drugič danes, zadnje znižanje pa bomo dočakali 1. julija 2011. Od danes tako veljajo naslednje zgornje omejitve (cene so brez DDV):

  • 39 centov na minuto za odhodne klice;
  • 15 centov na minuto za dohodne klice;
  • 11 centov za poslano kratko sporočilo (SMS);
  • 80 centov za prenos 1 MB podatkov.

Od letošnjega marca pa morajo imeti potrošniki možnost nastavitve omejitve porabe. Ob dosegi 80 odstotkov nastavljene omejitve mu mora operater poslati obvestilo, ob dosegi omejitve pa v primeru, da ne prejme drugačnega navodila, izključiti gostovanje. Prav tako bodo morali klice obračunavati...

34 komentarjev

Izšel Firefox for Mobile 1.0

vir: engadget
engadget - Projekt, pred časom poznan tudi kot Fennec, je končno dosegel prvo popolnoma stabilno različico, 1.0. Brskalnik je zaenkrat v različici 1.0 sicer na voljo le za operacijski sistem Maemo, medtem ko je različica za Windows Mobile še vedno v alfa stadiju, za Android pa še pripravljajo prvo javno izdajo. Mobile Firefox 1.0, ki si ga lastniki Nokie N900 in N810 že lahko namestite, s seboj prinaša podporo Weave, ki omogoča deljenje zaznamkov, zgodovine, gesel in še česa prek več različnih sistemov, tudi mobilnih. Podpira tudi Awesome Bar, ki omogoča iskanje po spletu in zgodovini, brskanje v zavihkih, razširitve, ter se zaveda vaše lokacije in tako prilagodi zemljevide in ostale informacije, povezane z lokacijo. Vgrajena je tudi podpora Adobeovemu Flashu,...

30 komentarjev

Izšel Skype 4.0

TG Daily - Skype je predstavil četrto verzijo svojega programa za videoklice in tekstovna pomenkovanja prek interneta, ki jo pompozno oglašujejo kot najbolj prelomno inačico v zgodovini podjetja. Novosti, ki jih navajajo, sicer kažejo nekoliko podvomiti v tako smelo napoved. Odslej lahko uporabniki večji del zaslona uporabijo za video (hm, že v prejšnji verziji je bilo mogoče posnetek razširiti čez cel zaslon). Nekoliko so izboljšali kodeke za video, ki jim merilec hitrosti povezave samodejno sporoča, kakšno kompresijo naj uporabi, in lahko v idelanih pogojih doseže 30 posnetkov na sekundo, in avdio, ki naj bi porabil polovico manj prostora za enako kakovost. Poleg tega je še nekaj kozmetičnih popravkov, denimo zavihek Pogovori, ki omogča lažji nadzor v primeru več pomenkov hkrati, in še nekaj drugih. Za posebej prelomno verzijo verjetno ne gre, a presodite sami, saj je prenos kot vedno brezplačen.

40 komentarjev

Skype tudi za mobilnike

Yahoo News - Včeraj je Skype, ki ga po svetu milijoni množično uporabljajo za brezplačne (video)klice z računalnika na računalnik in ugodne klice na mobilne in stacionarne številke v drugih državah, izdal posebno verzijo svojega klienta, ki je prilagojena mobilnikom in bo za delovanje potrebovala zgolj Javo. Scott Durchslag, izvršni direktor Skypa, je dejal, da je za Skype velik korak naprej to, da so omogočili njegovo uporabo napravam z Androidom in tudi stotinam drugih mobilnih telefonov. Skoraj polovica svetovnega prebivalstva uporablja mobilne telefone in mnogo izmed njih so že zdaj uporabljali Skype drugod, je še dodal. Nova verzija lite bo podpirala telefone LG-ja, Motorole, Nokie, Samsunga in Sony Ericssona. Beta verzija programa je že dostopna na njihovi strani, a program za zdaj omogoča klicanje le v ZDA, VB, Poljsko, Brazilijo, Švedsko, Dansko, Finsko, Estonijo, Avstralijo in Novo Zelandijo.

20 komentarjev

Wine zaživel v 64 bitih

Slashdot - Pred nekaj meseci je priljubljeni emulator Windows za Linux, ki to ni, ampak gre za skupek knjižnic, ki omogočajo poganjanje programja za Windows v Linux, po petnajstih razvoja ugledal različico 1.0. Sedaj lahko poročamo o še enem pomembnem dosežku. Eden izmed razvijalcev Maarten Lankhorst je uspel z Winom pognati 64-bitni program za Windows, ki sicer ne reče nič drugega kot hello world, a doslej niti to ni bilo mogoče. Avtorjev repozitorij je že na voljo, od koder lahko eksperimentalno verzijo prenesete in preizkusite.

57 komentarjev

Motorola najavila mobilni telefon za trge držav v razvoju

Slashdot - Dandanes se vse prepogosto dogaja, da mobilni telefoni, ki prihajajo na že tako zasičen trg, ponujajo ziljone novih opcij, ki naj bi prepričale potencialne kupce, da je to višek današnje tehnike. Pri tem se se vse prepogosto dogaja, da pri tem trpijo uporabnost, preglednost uporabniškega vmesnika ter seveda programska in strojna oprema, ki ni na najvišjem nivoju.

No, tokrat je zgodba nekoliko drugačna. Motorola se je namreč odločila, da bo izdelala telefon za države v razvoju, ki bo popolno nasprotje ostalim telefonom - bistvo telefona bo namreč preprostost in uporabnost. Kaj to pomeni v praksi? Baterija bi naj zdržala 12 dni v pripravljenosti ali 8 ur pogovorov, za zaslon se uporablja E-Ink tehnologija, kar zagotavlja dobro vidljivost tudi ob direktni izpostavljenosti soncu, bo pa Motofon, kot bi naj bil telefon poimenovan, imel dve anteni, ki bi naj zagotavljali kvaliteten pogovor tudi v bolj odročnih delih, kjer bazične postaje niso prisotne ravno v vsaki vasi.

Ali bo...

21 komentarjev

Sony in internetna telefonija

PC Magazine - Podjetji GlowPoint in Sony sta združili moči in se pridružili izdelovalcem programske opreme, ki ponujajo aplikacije za internetno telefonijo. Brezplačno storitev so poimenovali Instant Video Everywhere, poleg glasovne komunikacije pa omogoča tudi videokonference. Sony bo najnovejši izum dodajal k prenosnikom Vaio BX, ki bodo opremljeni s spletnimi kamerami. Vsak uporabnik programa bo imel tudi lasten poštni predal za sporočila in unikatno številko, na kateri bo dosegljiv, kar bo približalo koncept klasičnemu telefoniranju in posledično olajšalo delo uporabnikom, neveščim sodobnih tehnologij.

6 komentarjev

Skype Zones Wi-Fi

The inquirer - Dobro znano podjetje, ki se ubada z internetno telefonijo, Skype, je v povezavi s podjetjem Boingo oznanilo novo storitev: po svetu nameravajo postaviti čimveč t.i. hot spots oziroma dostopnih točk za brezžični dostop do interneta svojim strankam.

Trenutno izgleda projekt zelo obetavno, saj je v ponudbi že okoli 18.000 dostopnih točk, večina teh se nahaja v ZDA (6376) in Veliki Britaniji (4735). Cene dostopa pa trenutno znašajo 7,95 dolarskih zelencev za neomejen enomesečni dostop ali 2,95 dolarjev za dveurno povezavo. Storitev je trenutno še v beta fazi testiranja, tako da se bodo cene in možnosti dostopa še spreminjale. Če se boste v prihodnosti odpravili na kakšno potovanje, lahko tukaj preverite, kako je z dostopom preko Skype Wi-Fi, za katerega potrebujete odjemalec, ki ga dobite na domači strani podjetja Skype, celotna novica pa je na voljo tukaj.

7 komentarjev

P2P Telefoniranje?

ZDNet - Jeff Pulver je izdelal program Bellster, s katerim lahko daste v skupno uporabo vašo telefonsko linijo in kdorkoli lahko preko nje pokliče kogarkoli. V programu je uporabljenih veliko že videnih idej npr. iz Seti@home, pri katerem so ljudje dajali v uporabo neuporabljen čas računalnika. P2P pri katerem ljudje dajejo v skupno rabo razne stvari in odprta koda. Edina cena je hardver,ki vas lahko stane do 200.000 SIT in ki omogoča povezavo PC-ja s telefonom. Na računalu potrebujete Asterisk™ Open-Source PBX. Potrebujete tudi softphone ali kaj podobnega. Primer takšnega računala.

Princip je takšen: zavrtite številko, klic gre preko Bellster omrežja do člana, ki je najbližje klicanemu in nato preko njegovega telefona do le-tega. Z vaše strani lahko omejite število klicev, ki jih lahko drugi opravijo in podate številke, ki jih ne smejo klicati. Trenutni Pulverjev izziv je poiskati dovolj ljudi, ki bodo pripravljeni ponuditi lastno linijo. Več na ZDnetu.

Bi bili voljni ponuditi vašo...

52 komentarjev

Skype 1.0

ZDNet - Izšla je prva uradna različica čedalje bolj priljubljenega odjemalca za internetno telefonijo po principu P2P, Skype 1.0. Nova različica prinaša storitev SkypeOut, s katero lahko kličemo na stacionarne in mobilne telefone po celem svetu. Klici znotraj Evrope, ZDA, Avstralije in Nove Zelandije stanejo 0,02 evra na minuto in nekoliko več za ostala območja in mobilne telefone. Plačilo poteka preko kreditne kartice, pri čemer kredit po 180 dneh poteče. Novi so tudi konferenčni klici in izmenjava datotek, nekaterim uporabnikom pa naj bi se ob zaključku pogovora resetiral računalnik. Različici za Linux in Pocket PC sta še vedno v stopnji 0.9x, zato vseh zmogljivosti različice 1.0 za Windows še nimata. Klik!

8 komentarjev

Skype za linux

Slo-Tech - Po svetu zelo popularen program Skype, ki omogoča uporabnikom brezplačno in po vrhu tega tudi daleč najbolj kvalitetno klepetanje preko interneta, je danes dobil svojega mlajšega brata. Kot pravijo avtorji, je bilo povpraševanje linux uporabnikov za ta program ogromno in tako so splavili prvo beta različico, ki si jo uporabniki linux-a lahko preneste od tukaj, ako pa imate težavico ali dve, pa si odgovore preberite tukaj.


Skype v vsako vas, bi lahko rekli...

16 komentarjev

Še bolj nevarni črvi

BBC - Z razcvetom informacijskih tehnologij imamo na računalniku vedno več pomembnih in tudi občutljivih informacij. Poleg ta pa ga uporabljamo tudi za zelo občutljive naloge. Recimo spletno nakupovanje s kreditno kartico, ki ima limit v vrednosti avtomobila.

Tako v tem trenutku razsaja črv Korgo, ki med drugim odpre sistem zunanjemu nepridipravu. Sicer ni prvi črv, ki to počne a očitno se mediji počasi prebujajo in prepoznavajo nevarnost takšnega početja. S spretno nameščenimi programskimi prestrezalniki vnosa znakov iz tipkovnice ter morda še kakšnimi bolj prefinjenimi metodami lahko v izredno kratkem času pridemo do ogromne količine številk kreditnih kartic.

Zato vsekakor velja opozorilo, da uporabljajte antivirusne programe. Postavlja se pa tudi vprašanje, če bodo banke iznašle kakšen način kako preprečiti takšne spletne kraje saj marsikoga odvračajo od tega, da bi še več zapravljal preko spleta.

11 komentarjev

Skype ponudil internetno telefonijo lastnikom PDA

The Register - Luksemburško podjetje Skype, ki ponuja različne telekomunikacijske storitve, je vsem lastnikom PDA ponudilo PocketSkype, nekoliko okrnjeno različico VoIP (Voice over IP -- glas preko IP), kar bo vsem njihovim uporabnikom omogočilo, da opravljajo klice v tuje države, ki so do sedaj veljali za zelo drage, skoraj brezplačno. Takšne storitve bodo omogočene vsem uporabnikom, ki imajo na svojem PDA-ju tudi WiFi tehnologijo in poganjajo Microsoft Windows Mobile 2003. Nedvomno se takšnih klicev ne bi nihče branil, glede na to, da je cena klica v katerokoli državo na Zemlji in morda še kam drugam le cena lokalnega dostopa do interneta. Poleg tega je program popolnoma zastonj in je bil do sedaj prenesen že 10.085.896-krat, številka pa kar raste. Klik!

3 komentarji