»

Mini ITX osnovna plošča s podporo za dvojederne AMD-jeve procesorje

LinuxDevices - Na strani Linux Devices poročajo, da je podjetje Kontron splavilo na trg osnovno ploščo mini ITX formata, ki podpira AMD-jeve dvojedrne procesorje. Plošča nosi naziv KT690/mITX. Le-ta namiguje, da se v plošči nahaja AMD-jev M690T vezni nabor. V ploščo lahko vtaknemo naslednje procesorje:
1.6 GHz AMD Turion 64 X2 (35W)
2 GHz AMD Sempron 3700+ (25W)
1.8 GHz AMD Sempron 3500+ (25W)
1 GHz AMD Sempron 1000 (9W)

Integrirana grafična kartica je Radeon X1250. Plošča podpira do 4GB pomnilnika, 4 SATA diske, nanjo lahko priključimo do 10 USB naprav, poleg tega pa ima še dva RS-232 priključka. Video izhoda sta dva in sicer VGA in DVI-D. Osnovna plošča naj bi bila namenjena za produkte z dolgo življenjsko dobo in za produkte z večjimi grafičnimi zahtevami. Vesel pa je bo tudi vsak izdelovalec HTPC-jev, ker je najšibkejši procesor sposoben delovati brez ventilatorja.

10 komentarjev

Navijanje novega Semprona Palermo 3100+

X-Bit Labs - AMD je sočasno s predstavitvijo novega jedra Athlonov 64, imenovanega Venice, predstavil tudi izpopolnjeno jedro svojega low-end procesorja Sempron, imenovano Palermo. Palermo predstavlja novo E-revizijo jedra in je zgrajen v sodobnejši - 90-nanometrski tehnologiji, podpira strojno izvajanje ukazov SSE3, sede pa v podnožje Socket 754. Ker so se tudi prejšnji Semproni (revizije CG in D) za podnožje Socket 754 precej dobro navijali, so se na X-Bit Labs odločili popeljati na test novega Semprona 3100E+....

13 komentarjev

AMD Sempron 3100+ se odlično navija!!!

X-Bit Labs - Natanko dva meseca in pol po prvih opisih Sempronov, smo le dočakali tudi članek o navijanju najhitrejšega in seveda najzanimivejšega med njimi, modela 3100+. Če na hitro ponovimo gre za 1,8 GHz, Socket 754 Newcastle s polovico od 512 kB L2 predpomnilnika izklopljenega, kar mu omogča stabilno delovanje že pri samo 1,4 V napetosti.

Na X-Bit Labs se zavedajo, da gre za najcenejšega predstavnika K8 arhitekture, zato so ga pretestirali na dveh matičnih ploščah. Prva je bila cenejša na VIA K8T800 veznem čipovju temelječa ABIT KV8-MAX3, druga pa nekoliko dražja na nForce 3 250 veznem čipovju temelječa EPoX EP-8KDA3+. Zaradi omejitve viinega K8T800 čipovja (nima PCI/AGP zaklopa) se je Sempronu 3100+ na ABIT-ki zataknilo že pri 9x230 MHz, tako da je bila končna stabilna frekvenca, res da pri privzeti napetosti, 9x229 MHz oz. 2,06 GHz. Pri tem moram omeniti, da je bil pri navijanju uporabljen navaden (P)ATA trdi disk, saj SATA diski pri poviševanju HTT frekvence na tem čipovju odpovedo...

12 komentarjev

AMD potihoma izdal nov procesor

X-Bit Labs - AMD je včeraj obogatil eno izmed njegovih družin procesorjev -- Sempron. Procesorjeva nazivna frekvenca je 3000+, medtem ko je delovna frekvenca enaka 2,0 GHz. Od modela 2800+, ki ima enako delovno frekvenco, se ločuje po povečani količini L2-predpomnilnika, ki ga je zdaj 512 KB. Prvi modeli bodo izdelani za podnožje Socket A in Socket 754, medtem ko lahko v prihodnosti pričakujemo tudi take za Socket 939. Procesor bo namenjen računalnikom, ki bodo stali manj kot 1000 dolarjev in naj bi bil resna konkurenca Celeronom D.

21 komentarjev

AMD Sempron je tu

več strani - Končno smo ga dočakali. V vsej svoji mogočnosti se je v obliki testov prikradel na nekatere računalniške strani. AMD Sempron (ponekod so ga na šaljiv način imenovali kar Sempr0n) je AMD poslal na trg z razlogom, da bi v nižjem cenovnem razredu pomedel z Intelovim Celeronom D. "Novi Duron" je zanimiv, ker je relativno poceni in je na voljo s primerki od 2200+ do 3100+ (po AMD-jevem PR-u). Cene se gibljejo od 36 pa do 126 zelencev, na voljo pa je tudi v mobilni različici. V večini preskusov so AMD-jevo noviteto vzporedili z Intelovim adutom. Na...

29 komentarjev

AMD XP je mrtev - naj živi Sempron

The inquirer - AMD je pokopal procesorje XP 2700+ in nižje. Slava jim! Podobna je situacija z vsemi MP-procesorji, saj prodaja Opteronov stalno narašča. Serija XP kljub temu še vedno brca z eno nogo, saj bodo 2800+, 3000+ in 3200+ do prihodnjega še vedno na voljo.

Vsi, ki potegnete usta v široki raztežaj ob šaljivi besedi Sempr0n, boste očitno imeli še kakšen dodaten razlog za režanje. Po prvih testih, ki so pricurljali na forume iz daljnega Taiwana, bo Sempr0n očitno "best-buy of the year". Kljub dodatno razpolovljenemu pomnilniku L2 na 256kB in frekvenci 1,8GHz, je le malenkost počasnejši od 64-bitnega vrstnika Athlon64 2800+. Testi tudi potrjujejo, da ima Sempr0n zares izklopljen 64-bitni način, kar pa zaenkrat ni moteče, saj so operacijski sistemi in programje zanj še vedno v povojih.

Sempron je še vedno zavit v rahlo tančico skrivnosti, predvsem zato, ker ni znano kako bo delovala različica za procesorje socket A, torej ali bo memory controller integriran v procesor ali pa bo del matične...

16 komentarjev

Prihaja AMD Sempron

AnandTech - Brez kakšnega večjega pompa, je AMD danes najavil nove procesorje z imenom Sempron. Poleg izvira nenavadnega imena, vas verjetno vsaj malo zanima tudi za kakšen procesor gre, a AMD je, kot ponavadi, precej skrivnosten. Edino kar je iz uradne najave očitno, je da bo poleg tipkanja in brskanja po medmrežju omogočal tudi dolpoteg glasbe in celo pošiljanja slik preko elektronske pošte. Odlične novice torej za vse, ki še vedno trpite na 486-kah ali bog ne daj 386-kah in bi radi čim ceneje prišli v stik z zadnjim desetletjem.

No ja, če smo čisto pošteni, je AMD nekako med vrsticami vseeno namignil za kaj gre, saj zelo poudarja, da bo 64-bitnost še vedno na voljo v njihovih dražjih procesorjih. To zelo verjetno pomeni, da je Sempron tržno ime za Paris jedra, ki so Hammerji, brez x86-64 vezja in s samo 256 kB L2 predpomnilnika. Gre torej za najsiromašnejši procesor nove generacije, ki naj bi nadomestil Durona v najnižjem cenovnem razredu. Po zagotovilih AMD-ja ga boste lahko kupili...

13 komentarjev

Novi Duroni in Celeroni

X-Bit Labs - Naslednji teden se nam najverjetneje obetata dva nova procesorja. Duron 900 in Celeron 850. Duron 900 bo zadnji procesor iz družine Duron, ki bo še vedno temeljil na Spitfire jedru in bo predstavljen 2. aprila. Novi Celeron 850 bo uporabljal 100 MHz vodilo (66MHz bi bilo nesmiselno!). Procesorja se bosta istočasno pojavila zaradi konkurence eden drugemu, a kot kaže, želi biti in tudi bo AMDjev Duron hitrejši od Intelovega Celerona. Hvala Timon!

0 komentarjev