»

Francoski varuh konkurence Googlu izrekel pol milijarde evrov globe zaradi nespoštovanja predhodne odločbe

Reuters - Francoski varuh konkurence (Autorité de la concurrence) je Googlu izrekel 500 milijonov dolarjev kazni, ker v nasprotju z odločitvijo agencije niso uspeli skleniti dogovora z založniki glede nadomestil za prikazovanje izvlečkov novic v Googlovih storitvah. Agencija je januarja letos odločila, da se mora Google pogajati v dobri veri in skleniti pošten dogovor, koliko nadomestila pripada založnikom v zameno za prikazovanje izvlečkov v Google News, pri čemer Google ne sme enostransko prekiniti odnosa in ukiniti storitve, saj ima prevladujoč tržni položaj. Ker Google tega ni storil, mu je Agencija izrekla pol milijarde evrov globe in naložila, da v naslednjih dveh mesecih pripravi sprejemljive ponudbe. Ob nadaljnjem neupoštevanju Googlu grozi 900.000 evrov kazni za vsak dan zamude.

V tokratnem postopku je bilo ključno vprašanje, ali je Google spoštoval predhodno odločitev agencije, ne le formalno, temveč tudi v duhu odločitve. Ta je od njega terjala, da se pogajanja z vsakim...

6 komentarjev

Planck posnel medzvezdni prah

ESA - Satelitu Planck, ki lebdi v vesolju približno 1,5 milijona kilometrov od Zemlje in se giblje po Lissajousovi orbiti okrog točke L2, nekoliko vestneje sledimo, ker je evropskega porekla. Te dni je Evropska vesoljska agencija (ESA) objavila posnetke medzvezdnega prahu, ki jih je Planck posnel v našem osvetju. Posnetki kažejo vlaknasto zgradbo prahu v sončevi okolici, tj. do okrog 500 svetlobnih let daleč. Lokalna vlakna so povezana z Rimsko cesto, ki je rožnata proga na spodnji polovici posnetka. Medzvezdni prah so majhni delci, skupki veliki od nekaj molekul do 0,1 milimetra.

Slika, ki jo je ESA izdala, je umetno pobarvana....

19 komentarjev

Slovenija postala sodelujoča članica Evropske vesoljske agencije

Sedež ESA

RTV Slovenija - Slovenija je v petek v Noordwijku na Nizozemskem z Evropsko vesoljsko agencijo podpisala tako imenovani ECS-sporazum, s čimer je dobila status sodelujoče partnerice (ECS oz. European Cooperating State). Pred poldrugim letom, 28. maja 2008, je Slovenija storila prvi korak v približevanju Evropski vesoljski agenciji (ESA), ko je podpisala sporazum o sodelovanju. Novi sporazum je druga stopnička na poti do polnopravnega članstva, za katerega lahko država zaprosi po petih letih sodelovanja. Sedanji status Sloveniji omogoča sodelovanje v vseh njenih programih razen osnovnega tehnološko-raziskovalnega, medtem ko je finančna obveznost bistveno nižja kot je ta za polnopravne članice.

Članice ESA so vse...

51 komentarjev

Tour de France s satelita

Armstrong je ubežal Virenqueu

Slashdot - Včeraj se je končala 101. Dirka po Franciji, ki jo je že 6. zapored dobil Lance Armstrong in s tem postal rekorder po številu zmag na največji kolesarski dirki na svetu. Letos so se organizatorji v sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo ESA lotili pogumnega projekta. Deset tekmovalcev so v etapi z vzponom na legendarni l'Alpe d'Huez opremili s sprejemniki, tako da je satelit ves čas beležil njihovo lokacijo. Obstaja precejšnja verjetnost, da bodo že prihodnje leto vsi kolesarji opremljeni s podobnimi sprejemniki. Tako bodo informacije o razlikah med tekmovalci dostopne v realnem času, tudi preko spleta. Klik! Menda bi bilo dovolj že, da bi jim dali mobilne telefone ...

5 komentarjev

Je mobilni telefon sledilna naprava?

Slo-Tech - V današnjem DELU je na strani 13 objavljen članek o sledenju mobilnim telefonom. Članek je nastal na podlagi sodne obravnave v primeru Dragan Dolar in soobtoženi, ki se je odvila 15. julija 2004 na Okrožnem sodišču v Kranju.

Na obravnavi, na kateri so obtoženim sodili zaradi tatvine avtomobilov, je tožilstvo predstavilo dokaze, ki so jih pridobili s pomočjo prisluškovanja. Nalog za prisluškovanje je bil pridobljen zakonito, vendar pa se je izkazalo, da pri nekaterih obdolžencih prisluhi ne zadostujejo za obsodbo. Zato je preiskovalni sodnik na predlog tožilstva izdal odredbo, s katero je od Mobitela in Simobila zahteval še podatke o gibanju obdolžencev za nazaj. Podatke so dobili in na njihovi podlagi je policija narisala shemo gibanja obdolžencev. Podatki o gibanju so bili tako eden izmed ključnih dokazov tožilstva.

Zato je precej čudno zatrjevanje Mobitela, da - kot navaja DELO - "Mobitel ne more spremljati gibanja svojih uporabnikov. Hrani le podatke v zvezi s klicem, ki so...

22 komentarjev

Alan Turing: izumitelj programske opreme

Slashdot - Ob proslavljanju svoje 75-letnice uredništvo BusinessWeeka objavlja serijo člankov, posvečeno največjim imenom računalniškega in na sploh tehnološkega napredka. Tokrat so objavili kratko življenjsko zgodbo Alana M. Turinga, matematika iz univerze Cambridge, ki je izumil koncept programske opreme. Zanimivo branje, ki na kratko predstavlja njegovo zasebno življenje in seveda začetke računalniškega programja. Klik!

9 komentarjev

50 let barvne TV

Slashdot - Kot ugotavlja The Houston Chronicle, je Radio Corporation of America 25. marca 1954 v tovarni v Bloomingtonu začel izdelovati prve modele barvnih televizijskih sprejemnikov. Izdelali so 5000 modelov CT-100, ki so imeli 12-palčni zaslon. Cena sprejemnika je bila takrat astronomskih 1000 USD, kar bi danes zneslo okoli 4000 USD.

Prvo leto je bila prodaja slaba, saj je bilo malo TV-kanalov, ki bi oddajali barvno sliko. Črno-beli sprejemniki so na trgu prevladovali še dolga leta, tako da je prodaja barvnih sprejemnikov črno-bele presegla šele leta 1967. Komaj čez 6 let pa je imelo več kot pol gospodinjstev v ZDA barven sprejemnik. Klik!

15 komentarjev

Z baloni po Marsu?

BBC - Kaže, da so zadnji marsovski uspehi ter Busheva napoved človeškega pristanka na tem planetu povzročili pravo poplavo raznoraznih zamisli. Kot poroča BBC, je namreč NASA pri kalifornijskem podjetju Global Aerospace Corporation naročila izdelavo balona, ki bi letel nad rdečim planetom in na zanimive točke spuščal robotke z merilno opremo. Na sliki lahko opazimo tudi stabilizacijsko krilo, ki bo viselo...

2 komentarja

Kvantni računalniki - novi koraki

Exciton transitions

vir: PhysicsWeb
PhysicsWeb - Fiziki v ZDA iz Univerze v Michiganu z Duncanom Steelom na čelu so naredili nov pomemben korak v razvoju kvantnih računalnikov. Ker je v fiziki slabo podkovanemu osebku že sama novica težko razumljiva, kaj šele da bi bila komu doumljiva narava odkritja, bom samo nanizal nekaj povezav, kjer si tisti, ki se na to bolj spoznate lahko preberete, kaj je ta velik korak v svetu kvantnih računalnikov. Skratka, gre za Excitone, o čem več pa raje ne bi govoril, ker bi tudi sam o veliko stvareh le ugibal, zato: Radio.Weblogs in PhysicWeb.

17 komentarjev

Ena od bralcev

Slo-Tech - Novico nam je poslal Jebediah. Ker človek očitno gradi na svojem stilu, mu je nismo spreminjali. [Pač, lektor jo je pošteno popravil!] Novica torej je:

Eden izmed zdaj že številnih programov za peko je tudi FireBurner. Najnovejša verzija je 2.1.1. Je pa v Windows in Linux različici. Torej Linuxaši gremo pečt! Na strani imajo še Adaptec ASPI driver in ASPI32 driver za Windows različico. Podpira audio, data in mixed mode. Če se registrirate, imate doživljenske zastonj update. ČE SE. Če imate rekorder, ki podpira Burn-proof ali overburn, je to pravi program za vas, saj podpira oboje. Na strani tudi ocenjujejo rekorderje glede na NJIHOVE izkušnje, najmanj pa priporočajo 4x cd-rw SCSI. Na strani ne piše, katere rekorderje podpira. Glede na to, da so začeli davnega leta 1998, potem program podpira veliko rekorderjev. Tudi malo starejše. Dolpotegnete ga lahko tu.

2 komentarja