»

Thunderbird 3.1 je tu

Mozilla.org - Le nekaj dni po izidu manjše različice Thunderbirda, ki je bila velikega pomena za uporabnike slovenskega jezika, je izšla nova velika različica - Thunderbird 3.1. Mozilla Messaging brezplačni in odprtokodni poštni odjemalec za Windows, Mac OS X in Linux ponuja v 46 jezikih, med katerimi je tudi slovenščina.



Glavne novosti so hitrejše iskanje, preprostejša uporaba v poslovnih okoljih ter boljša izkušnja pri nadgradnjah iz starejših različic Thunderbirda in ostalih poštnih odjemalcev (Outlook, Outlook Express, Windows Mail). Nov je namreč poseben čarovnik, ki uporabnikom pomaga pri uvozu pošte, adresarjev in nastavitev iz programov, ki so jih uporabljali pred...

23 komentarjev

Odkrita varnostna luknja v vstavku Java

The Register - Kot pove že naslov novice, je bila v vstavku za Sunovo Javo za spletne brskalnike odkrita varnostna luknja, ki omogoči izklop varnostnih nastavitev in tako dovoli "pobeg" zlobni kodi iz Javinega peskovnika. Tako prirejena zla koda lahko poškoduje sistemske datoteke, bere poljubne datoteke, jih izvaja, razpošilja ali pa naloži še več škodljvih programov na napaden računalnik in jih izvede.

In ker je izvajalno okolje Java na voljo za različne platforme, ta varnostna luknja ogroža tako sisteme Windows kot tudi Linux, prav tako pa ne izbira spletnih brskalnikov - ogroženi so vsi brskalniki, ki uporabljajo Javanski vstavek, od IE do Firefoxa in Opere. Varnostna luknja je bila odkrita v različicah Jave Runtime 1.4.2_05 ali starejših. Še povezava na izvirno novico, za radovednejše pa še poročilo osebe, ki je varnostno luknjo odkrila. Seveda toplo priporočamo nadgradnjo vstavka, da se boste kar najelegantneje izognili morebitnim težavam.

17 komentarjev

IBM in Novell za izvedbo XForms

Mozillazine - Mozilla Foundation bo v sodelovanju s podjetjema IBM in Novell ustanovila projekt, ki bo poskrbel za implementacijo standarda XForms 1.0. XForms je tehnologija spletnih obrazcev, standardizirana s strani in temelječa na jeziku XML. Ponuja mnogo večje zmogljivosti kot običajni obrazci HTML, npr. preverjanje vnosa in integracijo s spletnimi storitvami.

Omenimo še, da je v petek potekal Mozilla Developer Day 2004, ki ga lahko na kratko preletite z ogledom elektronskih prosojnic o poti do Mozille 2.0. Poleg tega je te dni izšel tudi samostojni urejevalnik spletnih strani, Nvu 0.4, ki izvira iz Mozillinega Composerja.

5 komentarjev

Internet Explorer 7 že na poti?

Slashdot - Busheva administracija Američane dan za dnem svari pred terorističnimi napadi, računalnikarji pa pred slabo varnostjo Microsoftovega Internet Explorerja. V zadnjem času večjih terorističnih napadov Američani na svoji koži morda niso občutili, večina ljudi pa ima čedalje večje težave z Internet Explorerjem oz. posledicami njegove neprevidne uporabe.

Veliko uporabnikov je zato zamenjalo brskalnik in zdaj uporabljajo Mozillo, Firefoxa, Opero ali kaj četrtega. To je opazil tudi Microsoft, ki je sprva rešitve iz zagate poskušal najti preko spletnega dnevnika in strani Channel9. Zdaj pa menda že resno razmišljajo o 7. različici brskalnika. Prinesel naj bi boljšo varnost, zavihke ter izboljšano podporo PNG, CSS in RSS.

51 komentarjev

Zabava ob prehodu na Thunderbird

Mozillazine - Mozillin samostojni poštni odjemalec Thunderbird se približuje končni različici 1.0, ki naj bi izšla skupaj s Firefoxom 1.0. Da bi vsem novim uporabnikom zagotovili čim lažji prehod na novi poštni odjemalec, pripravljajo razvijalci Mozille zabavo posebne vrste. Uporabniki ostalih orodij za delo z e-pošto so v torek vabljeni na IRC-strežnik irc.mozilla.org na kanal #mozillazine. Izkušeni uporabniki jim bodo nudili pomoč, kako obstoječo pošto, osebni imenik in nastavitve prenesti v Thunderbird.

Obenem se je na spletu pojavila nova stran zillivisation, ki napredne uporabnike vzpodbuja, da svoje prijatelje, kolege in sorodnike usmerijo k prehodu z Internet Explorerja na Mozillo in Firefox.

45 komentarjev

Mozilla Foundation upihnila prvo svečko

Mozilla.org - Danes mineva leto dni, odkar je bila ustanovljena Mozilla Fundation. In to zelo uspešno leto. S čim vse se lahko pohvalijo? Več kot tri milijone uporabnikov si je zadnji mesec s spleta preneslo Mozillo Firefox, njihove izdelke pa skupno pet milijonov. Več kot 300 milijonov obiskovalcev njihove spletne strani v preteklem letu in še mnogo drugega. Predlagam, da si kar sami preberete sporočilo na uradni strani. Vse najboljše, Mozilla!

11 komentarjev

"Shell:" ranljivosti nima samo Mozilla

InfoWorld - InfoWorld poroča, da varnostna ranljivost "shell:", ki je bila odkrita, oznanjena in popravljena pred dnevi ter o kateri smo že poročali ni prisotna samo v Mozillinih aplikacijah, pač pa jim podlegajo tudi Microsoftove - Word in MSN Messenger.

In kako hitro lahko pričakujemo popravke za ta dva izdelka ...? Upajmo, da ima Microsoft dovolj razvijalcev, da bodo z delom opravili vsaj približno v takšnem časovnem obdobju.

7 komentarjev

MSN Slate Magazine: "Uporabite raje Firefox!"

Mozillazine - Te dni se zdi povsem običajno, da računalniški mediji za varnejše brskanje po spletu priporočajo uporabo Mozille in Firefoxa namesto Internet Explorerja. Kljub temu pa je nenavadno, da Firefox priporoča časopis MSN Slate Magazine. Zanj je sicer značilno, da skuša biti v svojih prispevkih čim bolj neodvisen, a kljub temu je še vedno v lasti Microsofta.

Morda pa bo glavna novost Longhorna nov brskalnik.

44 komentarjev

Število uporabnikov Mozille se je povečalo

Mozillazine - Potem ko sta US-CERT (US Computer Emergency Readiness Team) in kasneje še Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost javno opozorila uporabnike Internet Explorerja, da je le-ta preveč nevaren in škodljiv za njihove računalnike, so se uporabniki nemudoma začeli zatekati h konkurenci. Občutno povečanje prenosov je opazila Mozilla Foundation, saj se je število dnevnih prenosov brskalnika iz 100.000 povečalo na več kot 200.000. Druga podjetja, ki razvijajo sorodne rešitve, ne poročajo o podobnih dosežkih.

V sklopu propagande alternativnih in varnejših aplikacij za delo z internetom je nastal tudi prispevek, ki uporabnike vodi do zamenjave brskalnika Internet Explorer in poštnega odjemalca Outlook Express s Firefoxom in Thunderbirdom. Po korakih je predstavljeno nameščanje programov, uvažanje nastavitev iz starih aplikacij in razširjanje zmogljivosti novih.

35 komentarjev

Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost odsvetuje uporabo MSIE

Slashdot - Yahoo news poroča, da je ameriško ministrstvo za domovinsko varnost uradno odsvetovalo uporabo Microsoft Internet Exporerja, oziroma priporočilo uporabo drugih brskalnikov.

To je vsekakor priložnost za Mozillo in Mozillo Firefox, saj Wired poroča, da se je ravno zaradi zadnje varnostne luknje v MSIE ogromno uporabnikov odločilo za prehod na Mozillo.

Se spominjate arogantnih oblikovalcev spletnih strani, ki so hoteli, da se obiskovalci prilagajajo njihovi tehnologiji?

93 komentarjev

Novi vstavki za brskalnike

Mozillazine - Mozilla Foundation je te dni izdala minorni nadgradnji svojih samostojnih programov, Firefox 0.9.1 in Thunderbird 0.7.1, ki odpravljata težave nekaterih uporabnikov z razširitvami.

Iz tabora odprtega naslednika Netscapa pa so še sporočili, da v sodelovanju z drugimi podjetji razvijajo nov sistem vstavkov za brskalnike. Slednji je namreč že zelo zastarel, saj izvira iz časov Navigatorja 2.0. V projektu sodelujeta še Apple in Opera, kot razvijalca brskalnikov (Safari in Opera), in razvijalci najpomembnejših vstavkov, Macromedia (Flash in Shockwave), Sun (Java) in Apple (QuickTime). Edini omembe vreden razvijalec brskalnikov in vstavkov, ki manjka, je Microsoft, ki od Explorerja 5.5 naprej raje uporablja ActiveX. Klik!

Le zakaj tudi ostali ne uporabijo ActiveX?

6 komentarjev

"Nov" način kraje dostopa do elektronskega bančništva

SANS Institute - SANS Institute poroča o novi nevarnosti, ki preži na uporabnike Internet Explorerja. ZlobnaKoda v obliki 27648 znakov velike datoteke z imenom img1big.gif, ki pa seveda ni slika, pač pa kompresiran trojanski konj, v računalnik namesti DLL knjižnico (z naključno izbranim imenom), ta knjižnica pa se v Internet Explorer namesti kot Browser Helper Object (BHO).

Vendar pa ta objekt ni namenjen pomoči pri sufranju po internetu, pač pa preži na https povezave. Ko uporabnik MSIE vzpostavi SSL povezavo, programska koda ukrade uporabniško ime in geslo še preden se le-to zašifrira in prenese do banke, podatke pa posreduje zlonamernežem.

Vsekakor je to dokaz, da še tako varno šifriranje ne pomaga, kadar ga kdo skuša enostavno - zaobiti...

12 komentarjev

Nova anketa!

Slo-Tech -
Spletni brskalnik, ki ga najraje uporabljam je:
Internet Explorer;36%
(393)
Firefox;32%
(352)
Mozilla;16%
(175)
Opera;10%
(112)
nekaj šestega.4%
(47)
Netscape;2%
(18)
Skupaj glasov: 1097

Torej sem imel prav ... v komentarjih na novico za tole anketo ste se skoraj pobili, a vsak hvali svojega konja, ups, brskalnik. Internet Explorer torej na prvem mestu, Firefox takoj za njim. Zanimivo je, da je prvih nekaj ur po objavi ankete z veliko prednostjo vodil Firefox, kar nam da vedeti, da ga uporabljajo predvsem tisti, ki veliko časa preživijo na Slo-Techu in verjetno internetu nasploh. Anketo sem namenoma pustil tako dolgo, saj se je lepo videlo kako je s časom in s prijavljanjem uporabnikov, ki manj pogosto obiščejo Slo-Tech naraščal odstotek Internet Explorašev. Malce me je razočarala Opera, za katero sem mislil, da bo do sedaj pridobila že kaj več uporabnikov, Mozilla pa je verjetno izgubila marsikateri odstotek na račun njenega "stranskega projekta" Firefoxa.

Prejšnjič sem vam tudi obljubil, da...

55 komentarjev

Mandrake Linux 9.2

Mandrake 9.2 Discovery

PC Linux Online - In začelo se je. Začelo se je obdobje Velikih treh, ki bodo v naslednjih tednih postavili na ogled svojo podobo operacijskega sistema Linux. Prvi so udarili Francozi, ki so članom svojega kluba že ponudili Mandrake Linux 9.2, s katerim praznujejo peto obletnico obstoja podjetja. Nova različica je usmerjena predvsem k izboljšavam obstoječih tehnologij, torej odpravlja napake prejšnje različice in prinaša nove različice programskih paketov. Novost je tudi nov paket Discovery, ki je namenjen začetnikom, in med namestitvijo sistema sam izbere programske pakete za namestitev. Prav tega so si ogledali na Open for Business.

34 komentarjev