»

Nemško zunanje ministrstvo pojasnilo razloge za vrnitev na MS Windows

Cornelia Rogall-Grothe, nemška komisarka za informacijske tehnologije

vir: Heise
Heise - Februarja smo poročali o odločitvi nemškega zunanjega ministrstva, da kljub dolgoletnim dobrim izkušnjam z okoljem GNU/Linux preidejo nazaj na Microsoftova Okna in Pisarno. Ministrstvo je takrat izdalo skopo pojasnilo, da Linux ni upravičil pričakovanih finančnih prihrankov, predvsem zaradi težav desktop uporabnikov. Polni odgovor (pdf, v nemškem jeziku) na poslansko vprašanje opozicijskih SPD je na voljo šele zdaj, pripravili pa so ga v uradu komisarke vlade za IT, Cornelie Rogall-Grothe.



Komisarka je zapisala, da se prosto programje kot tako ni izkazalo kot bolj varno in zanesljivo od lastniškega. Še vedno naj bi stremeli k njegovi uporabi, vendar le tam, kjer se to...

54 komentarjev

Nemčija: Odrecite se Firefoxu

ComputerWorld - Če sta ob branju tega naslova doživel čuden déjà vu, imate skoraj prav. Pred dvema mesecema je takó pisalo o Internet Explorerju, to pot pa so pedantni Nemci svojo nepristranskost potrdili z odsvetovanjem uporabe konkurenčnega brskalnika Firefoxa. Prejšnji teden je bilo potrjeno, da najnovejša različica Firefoxa vsebuje varnostno ranljivost, ki omogoča napadalcu izvedbo zlobne kode na oddaljenem računalniku. Mozilla je napovedala, da bo popravek v verziji 3.6.2, ki bo izšla 30. marca. Luknjo je prvi odkril ruski raziskovalec Evgenij Legerov in o njej pisal na forumu, a bil o podrobnostih sila skop.

Spričo teh dogodkov je nemški Bürger CERT, ki deluje v okviru nemškega Zveznega urada za varnost in informacijsko tehnologijo, odsvetoval...

37 komentarjev

Nemčija: Odrecite se IE (vsaj začasno)

Heise - Nemški Zvezni urad za varnost in informacijsko tehnologijo (BSI) je uradno odsvetoval uporabo Internet Explorerja. K tej potezi jih je vzpodbudil nedavni vdor iz Kitajske, pri katerem so napadalci izkoristili do tedaj neodkrito luknjo v Internet Explorerju za napad na Google in druga zahodna podjetja.

BSI piše, da so prizadete verzije IE6, IE7 in IE8 v Windows XP, Visti in Sedmici. Popravka za zdaj še ni na voljo in ker tudi poganjanje IE-ja v varnem načinu in izključitev Acitve Scripting nevarnosti popolnoma ne odvrne, BSI priporoča uporabo alternativnih brskalnikov.

Kaj točno je šlo narobe, si lahko preberete v McAfeejevi analizi. Naslednji paket popravkov bo Microsoft izdal 9. februarja, tako da imajo hekerji še dosti časa za izrabo pomanjkljivosti.

Pa pri nas?

105 komentarjev

Spletna stran s pregledom prostega programja

Ubuntu.si - Pri iskanju prostega programja, predvsem alternativ obstoječemu zaprtokodnemu programju se številni uporabniki soočajo s premajhno informiranostjo. A to se počasi spreminja.

K večji informiranosti uporabnikov bo tako gotovo pripomogla tudi spletna stran FOSSForUs (Free Open Source Software for Us), ki je namenjena vsem, ki bi na svojih računalnikih želeli brezplačno, a legalno uporabljati prosto programsko opremo.

Spletna stran ponuja brskanje med programjem glede na funkcionalnost programja ali pa iskanje alternativ zaprtokodnemu programju, vsak odprtokodni program pa vsebuje opis z zaslonskimi posnetki ter oceno uporabnikov.

Seveda pa je marsikateri odprtokodni program brez konkurence...

43 komentarjev

Nemčija sprejela nov zakon o cenzuri

Stop

Slashdot - Včeraj je nemški zvezni parlament s 389 glasovi za in 128 proti sprejel osnutek zakona o preprečevanju dostopa do otroške pornografije na spletu, o katerem smo že obširno pisali. Nova zakonodaja od ponudnikov dostopa do interneta zahteva, da uporabnike interneta ustavijo z znaki stop vsakokrat, ko bi ti poskušali dostopati do strani s prepovedano vsebino. Strani bo sicer še vedno moč odpreti, le da potrebno prej klikniti gumb OK na stop strani, kjer vas bodo obvestili, da kršite zakon. Ves čas razpravljanja o zakonu je sicer potekalo zbiranje podpisov za umik zakona, kjer so nasprotniki...

10 komentarjev

V Evropo prihaja prvi petaflopsni supperračunalnik

Heise - Evropa bo dobila svoj prvi superračunalnik, kateremu se bo zmogljivost merila v petaflopsih. Gre za IBM-ov BlueGene/P, ki ga je kupil nemški raziskovalni center Jülich v Stuttgartu za neznano vsoto, nekaj pa bosta zraven primaknila tudi nemško zvezno ministrstvo za izobraževanje in raziskave (Bundesministerium für Bildung und Forschung) ter deželno ministrstvo za inovacije v Severnem Porenju-Vestfaliji. Zanimivo je, da bo to prvi vodno hlajeni računalnik iz serije BlueGene/P, s čimer bodo zmanjšali potrebo po uporabi klimatskih naprav. Sistem bo sicer poganjalo 73.728 procesorjev PowerPC s 294.912 jedri (štiri na procesor torej) in 144 TB pomnilnika, za kar bo potrebno zagotoviti 2,2 MW električne energije.

13 komentarjev

Nemška vojska bo imela hekerski oddelek

Slo-Tech - Po poročanju Der Spiegla bo nemška zvezna vojska ustanovila posebno enoto, v kateri bodo združeni "hekerji v uniformah", kot so jih poimenovali. Za zdaj se imenujejo Oddelek za operacije na področju informatike in računalniških mrež (Abteilung Informations- und Computernetzwerkoperationen) in se urijo v kasarni Rheinbachu blizu Bonna. V enoti bodo večinoma diplomanti informatike in sorodnih programov z vojaških univerz. Njihova naloga bo od začetka prihodnjega leta, ko naj bi bil oddelek popolnoma delujoč, zaščita in protinapad proti kibernapadom, kot se je denimo zgodil nedavno v Estoniji, poleg tega pa bodo analizirali, prisluškovali in vdirali v tuja omrežja in strežnike sovražnikov, če bo za to potreba.

Poleg tega zvezna vlada vlaga tudi v izboljšanje lastne IT-varnosti, saj se še dobro spomnijo napadov na ministrstva in pisarno kanclerke spomladi in poleti leta 2007. Takrat so preiskovalci napade izsledili do kitajske province Lanzhou. Sedaj so BSI (Zvezni urad za varnost in...

40 komentarjev

Nemški Zvezni urad za varnost informacijskih tehnologij o Linuxu

Slo-Tech - Na največjem evropskem Linuxdnevu, ki je bil od 23. - 26. junija v nemškem mestu Karlsruhe, je nemški Zvezni urad za varnost informacijskih tehnologij predstavil svojo strategijo in svoje rešitve na področju odprtokodnega programja.
"Prosto programje je dobra alternativa lastniškim izdelkom. Zato podpiramo strategijo Zveznega ministrstva za notranje zadeve, ki namerava pospeševati razvoj raznovrstnosti programja." pravi Dr. Udo Helmbrecht, predstojnik navedenega urada.

1 komentar

Spam lahko dobite tudi zaradi napake pri pošiljanju e-pošte

Slo-Tech - Pred kratkim se je na nas obrnil bralec Slo-Techa, ki se je preko programa Socrates Erasmus prijavil na mednarodno izmenjavo študentov. Kmalu zatem pa je dobil reklamno sporočilo nekega podjetnika, ki se ukvarja z jezikovnimi tečaji, sporočilo pa je bilo poslano vsem Socrates Erasmus študentom. Ker je šlo za komercialno ponudbo, ki s programom izmenjave studentov nima nič skupnega, je bralca seveda zanimalo kje so dobili njegov e-mail.
Po kratkem preverjanju je bilo ugotovljeno, da je pošiljatelj elektronske naslove dobil od svojega prijatelja, ki se je tudi prijavil na izmenjavo študentov. Kje pa jih je dobil on?
Izkazalo se je, da je Služba za mednarodno sodelovanje Univerze v Ljubljani študentom, ki so bili v program sprejeti, po elektronski pošti poslala obvestilo. Vendar pa niso poslali obvestila vsakemu posebej, pač pa vsem skupaj in to na tak način, da so lahko vsi prejemniki videli ostale prejemnike sporočila (vsi prejemniki so bili navedeni pod "To:" in ne pod "Bcc:").
Z...

6 komentarjev