»

LGA-775 se drži dobro

Expreview.com - Čeprav je Intel skorajda že upokojil prvo podnožje za procesorje, ki je nožice premaknilo na matično ploščo, in predstavil že 2 zamenjavi (LGA-1366 in predvsem LGA-1156), se dobri stari LGA-775 še vedno drži odlično. Podnožje je bilo uvedeno z osvežitvijo procesorjev Pentium 4 in njim enakim Celeronom, s katerim so oboji dobili podporo DDR2 pomnilniku in PCIe režam. Po poti je prišlo tudi do nekaj nezdružljivosti, saj npr. plošče z Intelovima veznima čipovjema 915 in 925 ne podpirajo dvojedrnih Pentium D-jev, z izidom procesorjev Core 2 pa se je spremenil tudi napajalni...

63 komentarjev

NForce 4 SLi za Pentium procesorje

Tech Report - Do nedavna se je zdelo, da v razvoju vedno močnejših in z dodatnimi funkcijami nabitih procesorjev in naborov zanje, prednjačita AMD in nVidia. Prvi je ponovno, razen pri obdelavi video podatkov, ujel in prehitel večnega tekmeca, nVidia pa je ponudila možnost hkratne uporabe dveh grafičnih kartic na matični plošči. Za vse ljubitelje izredno požrešnih iger, je bila odločitev o nakupu jasna.

Intel glede hitrejših procesorjev odgovora ni imel, zato sta v začetku leta z nVidio izmenjala več licenc. Tako je nVidia 4. aprila predstavila prvi vezni nabor za Intel platformo, ki podpira SLi tehnologijo.

Nov vezni nabor je zaradi arhitekture Pentiuma...

13 komentarjev

Novi Pentiumi naprodaj

X-Bit Labs -

Intel je začel pošiljati svoje nove Pentiume 4 3,6 GHz, znane tudi pod imenom Pentium 4 560, poročajo X-Bit Labs. Procesor, ki je bil predstavljen v juniju, ima podporo HyperThreadingu in ukazom SSE3, prihaja pa zapakiran v LGA775. Tako je združljiv s podnožjem Socket T, torej bo deloval na ploščah z Intelovim čipovjem i915 ali i925. Ker je največja mogoča poraba električne energije 115 W, morajo plošče podpirati Platform Compatibility Guide 04B.

Intelova priporočena cena v paketih po tisoč je 637 dolarjev, na Japonskem pa ga je trenutno moč kupiti za 720 - 730 dolarjev, medtem ko je v ZDA cena za kakšen odstotek višja. Klik!

12 komentarjev

Intel odpoklical i915P/G in i925X

X-Bit Labs -

Dve novici nižje smo poročali o AMD-jevih problemih, sedaj pa je na vrsti Intel. Njegov predstavnik je v Münchnu v petek potrdil, da ima podjetje težave z zadnjim krmilnikom I/O, imenovanim ICH6, zadolženim za upravljanje s PCI Express, USB, Serial ATA in drugimi priključki, in lahko povzroči nestabilnost ali zmrznjenje sitema. Problematična čipovja so i915P/G in i925X.

Po Intelovih besedah napaka ni povezana s samim postopkom proizvodnje. Posledice napake so različne, od neuspešnega zagona prek zmrznjenja sistema do drugega nenormalnega vedenja. Intel ni razkril, katera serija ICH6 je prizadeta; spomnimo se, trenutno so v uporabi ICH6, ICH6R, ICH6RW in ICH6W. Pri Intelu še pravijo, da plošče s pokvarjenim krmilnikom niso prišle v prodajo, bodo pa seveda zamenjali vsako pokvarjeno ploščo, če je jo kdo vendarle uspel kje kupiti. Več o tem.

12 komentarjev

Intel pozabil na Windows 98 in ME

Neowin -

Čeprav je Microsoft življenjski krog Windows 98 in Millennium Edition uradno že sklenil, ju mnogi uporabniki in tudi podjetja še vedno uporabljajo. Sicer navadno tečeta na starejših sistemih, kjer se novega sistema bodisi ne splača nameščati bodisi smo na starega navajeni in nam dobro služi, a kljub temu izdelovalci strojne opreme za novo opremo po večini še vedno izdelajo gonilnike tudi zanju. Intel se je odločil temu storiti konec.

Kot poročajo na Neowinu, za novi čipovji i915 in i925 Intel ne bo izdal gonilnikov za Windows 98/ME, s čimer bo uporabnike poskušal prisiliti v uporabo novejših sistemov, tj. Windows 2000 ali XP. To seveda še ne pomeni, da starejši Windows na njih ne bodo delovali, saj vsebujejo nativno podporo za novi čipovji, vendar bodo tekli opazno počasneje, pravijo pri Intelu. S tem dejanjem pušča Intel majhno tržno nišo, ki bi jo lahko VIA in SiS izkoristila, čeprav je res, da sistemi Windows 9x res sodijo na smetišče zgodovine. Več o tem.

8 komentarjev

Nova Intelova čipovja

X-Bit Labs -

Na X-Bit Labs in AnandTech trdijo, da so končno uspeli izvedeti, kako se bosta Grantsdale in Alderwood uradno imenovala. Družina Grantsdale čipovij se bo imenovala i915, Alderwood pa i925x. V obeh družinah lahko pričakujemo več različnih verzij.

Intel i915P bo podpiral 533 in 800 MHz Quad Pumped Bus, procesorje z LGA775 podnožjem, dvokanalni DDR-II ter PCI Express x16. Intel i915G bo vsem naštetim dobrotam dodal še grafično jedro Intel Extreme Graphics 3, medtem ko bo Intel i915GV brez podpore za PCI Express x16. Intel i915GL bo najšibkejša različica, namenjena bodočim Celeronom, tako da boste zaman iskali grafični čip, podporo dvokanalnemu pomnilniku in 800 MHz FSB.

Natančno katere različice Alderwooda, ki se bo imenoval i925X, bodo dostopne, še ni znano, je pa že jasno, da bo najverjetneje podoben i915P, le da bo imel tudi podporo Performance Accelerating Technology (PAT). Intel še ni komentiral navedb. Več o tem.

9 komentarjev