»

Unikatna uporabniška imena na internetu omogočajo profiliranje

Technology Review - Pri nadzoru nad podatki, ki jih puščamo naokoli po spletu, mnogokrat pozabimo na kratek enoličen identifikator, ki ga potrebujemo za prijavo na različne strani - na uporabniško ime. Toda ne smemo ga pozabiti, saj so raziskovalci s francoskega Nacionalnega inštituta za računalniške znanosti (INRIA) v članku How Unique and Traceable are Usernames? pokazali, da lahko preveč unikatna uporabniška imena, ki jih uporabimo na več straneh, omogočajo profiliranje uporabnikov.

Kot vzorec so vzeli deset milijonov uporabniških imen, ki so jih pobrali z Googlovih profilov, računov za eBay in drugih strani. Ugotovili so, da lahko polovico teh uporabniških imen povežejo z računi na več straneh in učinkovito izdelajo profil uporabnika. Bolj kot je...

34 komentarjev

Firefox 1.0.4 in Mozilla 1.7.8

Slashdot - Mozilla Foundation je izdal Firefox 1.0.4 in Mozillo 1.7.8, ki odpravljata tri znane varnostne luknje: MFSA 2005-42, MFSA 2005-43 in MFSA 2005-44.

Obenem se je na spletu zelo hitro začelo razširjati nekaj oglasnih filmčkov za Firefox, ki jih lahko najdete na funnyfox.org. A ker je stran podlegla Slashdotu, poskusite raje neoriginalni zrcalni strežnik.

POSODOBITEV: Na voljo je že tudi slovenska različica.

121 komentarjev

Ubuntu 5.04

Novi Ubuntu

OSNews - Izšla je druga različica najbolj priljubljene distribucije Linuxa - Ubuntu 5.04 "Hoary Hedgehog". Prenovljena je celotna garnitura programske opreme, vključujoč namizno okolje GNOME in grafični strežnik X.org. Novi Ubuntu se hitreje zaganja, prinaša sistem za samodejno nadgradnjo, podporo stanju pripravljenosti (Suspend to RAM) in hibernaciji (Suspend to disk) za prenosnike ter mnogo drugih novosti. Prenos je na voljo z različnih zrcalnih strežnikov, lahko pa tudi naročite brezplačne zgoščenke ali posodobite starejšo različico. Prvič je uradno podprto tudi namizje KDE, ki ga razvija projekt Kubuntu. Nepogrešljiv pripomoček sta forum ( Nujno 1 in Nujno 2) ter neuradni vodnik po...

55 komentarjev

Thunderbird ne bo dovolil infokraje

Mozillazine - Mozilla Foundation ne pripravlja novosti samo v svojem brskalniku, pač pa tudi v njegovem bratu - poštnem odjemalcu Thunderbirdu.

Že pred dnevi je Scott MacGregor predstavil sprotno črkovanje v različici za Windows. Med vnašanjem besedila se besede, ki niso v izbranem slovarju, obarvajo z rdečo vijugasto črto, podobno kot v urejevalniku besedil in tudi nekaterih poštnih odjemalcih. Poskusite lahko razvojno različico z vgrajeno noviteto, vendar pred tem preberite opozorila in opombe v forumu. Najnovejša pridobitev Thunderbirda pa je zaščita pred...

11 komentarjev

Maxthon 1.1.067

Maxhton - Izšla je nova različica brskalnika, oziroma dodatka za InternetExplorer, Maxthon (preimenovan iz MyIE). Kaj je tako posebnega v novem skupku kode boste vprašali? Razvijalci Maxthona so se požvižgali na Microsoft ter sami izdelali "popravek" za prekoračitev medpomnilnika IFRAME. S tem je Maxthon postal varnejši od ostalih IE-nadgradenj (vsem jim je namreč skupno, da uporabljajo za prikazovanje internetnih strani srce Internet Explorerja). Maxthon vam poleg standardnih funkcij za brsaknje ponuja še napredne, kot recimo odstranitev lebdečih reklam.

78 komentarjev

VOLJAblok

vir: Volja
Volja - Volja -- ponudnik brezplačnega interneta v Sloveniji -- je na noge postavila nov servis VOLJAblok.

Pri prvem tovrstnem slovenskem projektu lahko sedaj javno zapišete potek svojega dne, vaša razmišljanja ali pa samo bedarije. Ponujajo vam tudi domene za vaša uporabniška imena. Tako lahko, če je vaše uporabniško ime janez, ustvarite spletni naslov http://janez.blog.volja.net/, na katerega postavite svoj VOLJAblok. Sam sistem je zelo podoben bloggerju -- od navigacije do predlog za obliko strani -- pri čemer je vnos besedil podoben pisanju e-sporočila preko spletnega vmesnika. Skupaj zbrane vse slovenske bloge najdete na Vidmarjevem weblogu.

10 komentarjev

Odpuščeni ste. Razlog: Blog.

The Register - Kreh -- v Ameriki živečega Britanca so odpustili z delovnega mesta. No, to ni nič novega, je pa zanimiv razlog, ki ga je navedel direktor: vodenje spletnega dnevnika.

T.i. "blogi" so spletne različice dnevnikov, ki pa jih zaradi narave lahko prebere praktično vsak obiskovalec spletnega mesta. Iian Murray naj bi po svojih besedah za pisanje ne zapravil več časa kot kolegi na čikpavzah, a vendar je nadrejeni na predlog, da bi prenehal s pisanjem, menda le odvrnil, da je bil odpuščen brezkompromisno ter na mestu.

Seveda: čikpavza na svežem zraku je dobra za zdravje, zaradi zgrinjanja nad tipkalom pa postaneš zombi.

4 komentarji

Volja FTP Downloader

Volja - Glede na to, da nas je veliko v Sloveniji, ki koristimo takoimenovanega zastonj ponudnika internet storitev Volja, za vas ena zanimiva novica, ki bo prišla prav marsikateremu uporabniku.

Volja se je odločila, da vsem svojim uporabnikom ponudi možnost prenašanja datotek z oddaljenega računalnika. Kot vsi vemo, je trn v peti marsikateremu slovenskemu ljubitelju interneta prav pipica v svet. Velika večina nas, žal, še danes objokuje 56 kbps modeme, ki res niso hitri, kakopak. Si predstavljate, da se lotite dolvleke datoteke, ki je dolga 500 megabajtov ali celo, bognedaj, 1 gigabajt? Gotovo se boste prej upokojili, ali pa privarčevali za najetje lastnega voda oziroma satelita :D. Storitev ki jo ponuja Volja, pa gre takole:

Če ste njihov uporabnik, jim pošljite popoln URL naslov FTP strežnika, vključno z imenom datoteke, ki bi jo radi imeli. Po tem jo bo za vas vunpotegnila Volja (pa ne vaša lastna :D). Ko dokončajo dolvleko, dobite na vaš e-mail obvestilo, da je datoteka prenešena, ter...

12 komentarjev