»

Čipiranje ljudi buri duhove v Veliki Britaniji

Business Insider - Švedska firma Biohax je oznanila, da se z nekaterimi velikimi podjetji v Veliki Britaniji dogovarja o množičnem vsajanju identifikacijskih čipov v roke zaposlenih, kar je sprožilo vik in krik tamkajšnjih organizacij.

Z vsajanjem preprostih identifikacijskih čipov v človeško telo je eksperimente leta 1998 začel razvpiti Britanec Kevin Warwick, v zadnjem desetletju pa je dejavnost zaplula v komercialne vode. Po svetu obstaja več podjetij, ki posameznikom in firmam omogočajo implantacijo identifikacijskih čipov z namenom enostavnejše rabe digitalne tehnologije. Ponudba je pri vseh zelo podobna: za ceno med sto in dvesto evri si je moč v predel dlani med palcem in kazalcem...

110 komentarjev

Pripravlja se G.fast za 1 Gb/s po bakru

Slo-Tech - ITU je potrdil standard G.fast, ki bo omogočil doseganje hitrosti do 1 Gb/s prek bakrenih povezav. Kavelj je seveda v dometu, saj lahko tolikšne hitrosti dosegamo le na razdaljah do 250 metrov, še raje pa manj kot 100 metrov. A kljub temu to ni nepomembna novost.

Uporabna bo predvsem v povezavi optičnimi povezavami. Ko smo v zadnjih letih v Sloveniji gradili optično omrežje, so običajno optična vlakna šla vse do hiše, kar pa ni nujno vedno tako. V tujini je problem poznan pod imenom problem zadnje milje. Optične povezave namreč relativno poceni pripeljemo v gosto naseljena območja, bistveno dražja pa je povezava od zadnjega vozlišča do končnega uporabnika. Tu je ceneje uporabiti obstoječe bakrene parice.

G.fast sicer oglašujejo kot 1...

75 komentarjev

Trdožive oznake RFID

Upogljiva, trdoživa oznaka RFID

Slo-Tech - Sledenje oblekam z RFID čipi je preprosto in priročno ter se pogosto uporablja v tekstilni industriji. Podobnega sistema se ne bi branili tudi v zdravstvenih ustanovah za sledenje perilu, ki je v pranju, a za to še ni bilo primernih RFID oznak. Bolnišnična oblačila je namreč treba oprati pri visoki temperaturi, ki odstrani bakterije, viruse in podobno nevarno zalego, a bi pranje skuhalo tudi RFID čip.

Na pomoč so priskočili...

20 komentarjev

Prikaz uspešnega kloniranja in ponarejanja RFID potnih listov

Times Online - Kljub temu, da so RFID potne liste uvedli z namenom onemogočanja ponarejanja potnih listov, se pompozne napovedi politikov o povečani varnosti ne uresničujejo. Raziskovalec iz Univerze v Amsterdamu Jeroen van Beek je namreč za The Times prikazal uspešno kloniranje RFID potnih listov.

V prikazu je uporabil potna lista dojenčka in 36-letne ženske, na katera je zapisal sliki Osame bin Ladna ter palestinskega samomorilskega napadalca Hibe Darghmeha. Pri tem je uporabil čitalec RFID kartic za 40 britanskih funtov, dva RFID čipa za deset britanskih funtov, javno dostopno programsko opremo ter svojo lastno programsko opremo. Kloniranje in ponarejanje RFID čipa je trajalo manj kot uro, ponarejeni RFID čip pa je bil s strani uradno odobrene opreme za branje RFID potnih listov sprejet kot originalen.

Tako ponarejene potne liste bi bilo sicer mogoče odkriti s pomočjo posebnega imenika javnih ključev vseh RFID potnih listov, tim. Public Key Directory-em (PKD), v katerega pa se je od 45...

11 komentarjev

Srečanje Mac uporabnikov v Kiberpipi

Slo-Tech - V četrtek, 26.aprila, bo v Kiberpipi, natančneje v njihovi kinodvorani, srečanje uporabnikov in navdušencev nad Apple-ovimi računalniki. Program bo kar pester, po kratkem uvodu bo sledil pregled zadnjih 30 let jabolčne zgodovine, ogled predstavitve prvega Maca iz leta 1984, baje pa pripravljajo tudi nekakšno presenečenje.Vstop dovoljen samo z dolgimi lasmi in zgoščenko lastnega benda.

46 komentarjev

Uspešno razbitje biometričnega potnega lista!

Guardian - "Da bi preprečili nove teroristične napade, je potrebno uvesti biometrične potne liste, ki jih kriminalci ne bodo mogli ponarediti. Z njimi bomo vsi bolj varni." Tako je šla mantra o potrebnosti novih biometričnih potnih listov, ki so jo začeli v ZDA, kmalu pa jo je začela prepevati še Evropa.

A kako je v resnici?

Danes je The Guardian objavil članek, kjer opisuje, kako je dvema britanskima raziskovalcema uspelo v britanski biometrični postni list dejansko tudi vdreti.

Raziskovalca sta namreč uspela razbiti šifrirno zaščito potnega lista (oziroma njegovega RFID-čipa) in s tem pridobila dostop do domnevno varne vsebine potnega lista. Vsebina potnega lista poleg osebnih podatkov vsebuje osebno fotografijo, v bodoče pa bo vsebovala tudi prstne odtise.

Izkazalo se je namreč, da komunikacija med RFID-čipom in čitalcem sicer poteka v šifriranem načinu (uporabljajo 3DES), vendar se šifrirni ključ nahaja na samem potnem listu! Ključ je namreč sestavljen iz številke potnega lista,...

46 komentarjev

Napisan prvi RFID virus

Slo-Tech - Raziskovalci amsterdamske Free University so dokazali, da je mogoče preko RFID pošiljati viruse. V RFID bralni napravi so namreč uspešno povzročili prekoračitev medpomnilnika (tim. buffer overflow), kar omogoča dostop do sistemov v ozadju.

Ena izmed možnosti zlorabe bi bila manipulacija prtljage na letališčih, napadalec bi npr. lahko dosegel, da bi šla nepregledana prtljaga mimo varnostnih kontrol, spreminjal cene v trgovinah, itd.. Več o odkritju je mogoče prebrati na spletni strani RFIDvirus.org.

V odgovor na nekatere druge odkrite varnostne pomankljivosti je RFID industrija pripravila novo generacijo RFID čipov z izboljšano varnostjo. Vendar pa bodo ti čipi dragi in se zato verjetno ne bodo široko uporabljali.

Ima nadzorna tehnologija ponovno težave...?

6 komentarjev

Prijazno oko Velikega brata

Slashdot - V Pittsfordu v ZDA bodo letos avgusta odprli poseben dom za ostarele. Stanovalci doma za ostarele (pravzaprav gre za posebno naselje) bodo opremljeni s sledilnimi napravami, ki bodo osebju v primeru zdravstvenih ali drugih težav omogočile natančno lociranje starostnika na območju celotnega naselja.

Vsa stanovanja bodo tudi opremljena s senzorji, ki bodo strežnemu osebju sporočali kdaj stanovalci vstanejo, verjetno pa je odveč poudariti, da bo naselje dobro pokrito tudi z videokamerami.

Vsekakor je to eden od primerov, ko nadzorna tehnologija ljudem pomaga. Ne glede na to ali je tehnologija do uporabnikov prijazna ali ne, pa kaže, da postajajo domovi za ostarele nekakšen poligon za testiranje nadzornih tehnologij. Če ne verjamete, si le preberite na kakšne načine je mogoče uporabiti tehnologijo RFID.

2 komentarja

Oko Velikega brata na cesti

RFID News - Kot poroča RFIDNews, v Veliki Britaniji razmišljajo o tem, da bi v avtomobilske tablice vgradili identifikacijske RFID čipe, ki jih je mogoče odčitati iz razdalje do 100 metrov in pri hitrosti do 320 km/h.
Britanci nameravajo postaviti tudi fiksno omrežje čitalcev, na voljo pa bodo tudi mobilni čitalci za policijska vozila in ročni čitalci. Čitalci bodo stalno povezani s centralno bazo vozil.

In ja, ne piše se leto 1984...

23 komentarjev

RFID za sledenje ljudi

Wired News - Tehnologija RFID, ki naj bi v prihodnosti nadomestila klasično črtno kodo, je bila prvotno namenjena sledenju izdelkov v skladiščih, trgovinah, itd. No, sedaj pa so se pri Intel Research Seattle in Georgia Institute of Technology spomnili, da bi bilo mogoče z isto tehnologijo izboljšati zdravstveno nego starejših - vsaj tako so prepričani raziskovalci teh dveh ustanov. Tako naj bi starostnike opremili z RFID čipi in spremljali njihove dnevne aktivnosti. S pomočjo Caregiver's Assistant-a naj bi tudi zagotavljali, da bodo osebe redno jemale zdravila in se držale diete.
Čeprav je namen takšne tehnologije vsekakor hvalevreden, pa se nekateri bojimo, da ta tehnologija pomeni prevelik poseg v zasebnost in avtonomijo posameznika, saj bo z njo posameznik izpostavljen stalnemu in totalnemu nadzoru, sistem pa bo tudi odločal namesto njega, pardon, mu bo "pomagal" pri odločitvah.
Več informacij na Wired News (RFID Keeps Track of Seniors)!

Ko bo tehnologija preiskušena na starostnikih, pa...

8 komentarjev

London se mordenizira

CNN.com - Od včeraj naprej vas bo, če se boste hoteli peljati v sam center Londona (v Angliji [:D] ), obisk stal 5 funtov. Namen tega je zmanjšanje prometa v samem središču Londona. Vprašali se boste, kaj ima to zveze z elektroniko/računalništvom?

Strogo področje mestnega jedra nadzira preko 800 sodobnih digitalnih kamer. Vsako vozilo, ki gre v smeri centra, je posneto (beri: poslikano) zelo natančno: program potem iz slike razbere številko tablice in tako najdejo lastnika, ta pa je med stažem v mestu primoran plačati 5 funtov do 22.00 ure, sicer se znesek veča [:)]. Plačilo "cestnine" bo možno preko kreditnih kartic, SMS sporočil, na bencinskih črpalkah in poštah. Novici tukaj in tukaj.

15 komentarjev