»

Snow Leopard pravzaprav 32-biten

Moduli, ki še vedno tečejo v Universal binaries

vir: CNet
CNet - Snow Leopard oz. OS X 10.6, ki ga je Apple svetu predstavil pred dvema dnevoma, vsebuje 64-bitni kernel, a je pri zagonu sistema za izbiro le-tega potrebna intervencija. Samodejno se naloži 32-bitni kernel, razen če pri nalaganju uporabnik drži tipki 6 in 4. Avtomatičen zagon 64-bitnega kernela podpirajo le Applovi X-Server računalniki, na katerih teče Snow Leopard Server.

Pri Applu so se za tako potezo odločili, da bi uporabnikom omogočili čim bolj neboleč prehod na 64-bitne sisteme, saj je zelo malo gonilnikov in aplikacij, ki zahtevajo 64-bitni kernel. Zanje je opcija na voljo, po drugi strani...

51 komentarjev

64-bitni Far Cry

AnandTech - AMD je vse od predstavitve 64-bitnih procesorjev napovedoval, kako bodo tudi ljubitelji iger prišli na svoj račun. Pohitritve na račun dodatnih registrov naj bi bile občutne, neuradno se je šušljalo, da bi igre v 64-bitnem okolju s 64-bitno kodo znašale celo do 20%. Prejšnji mesec je Microsoft s splavitvijo Windows XP x64 poskrbel za testno okolje, počakati je bilo potrebno samo še na prve,...

16 komentarjev

Microsoft začel s prodajo Windows XP x64 in 2003 x64

Slo-Tech - Microsoft je danes začel s prodajo operacijskih sistemov spisanih za 64 bitne procesorje. Poleg operacijskega sistema Windows XP Professional x64 Edition, ki je namenjen domači desktop uporabi, so izdali še tri strežniške različice; Windows Server 2003 Standard, Enterprise in Datacenter x64 Edition.

Posamezniki, ki imajo že danes 32 bitne originalne Windows XP Professional, bodo imeli do 30. julija možnost le te zamenjati za licenčna 64 bitna Okna preko Microsoft Technology Advancement Program. Več bo oz. je na voljo na uradni "64 bitni" strani.

Ta izdaja 64 bitnih operacijskih sistemov pa ni mišljena kot nov paradni konj, ki bo nadomestil 32 bitne. Prvi 64 bitni operacijski sistem, ki bo postavljen v ospredje pred 32 bitnimi, bo Windows Longhorn.

19 komentarjev

Microsoftovih 64

Bink.nu - Po poročanju strani Bink, je ameriški programski gigant objavil končne datume svojih 64-bitnih operacijskih sistemov. Tako bodo 64-bitna okna (Windows XP x64 ter Windows 2003 Server x64) končana predvidoma 28. marca tega leta. To je vsekakor razveseljiva novica za vse lastnike novih 64-bitnih procesorjev. Operacijska sistema bosta delovala na vseh procesorjih z AMD64 ter Intel EMT64 tehnologijo.

Pravtako velja pripomniti, da se bliža izid prvega servisnega paketa za Microsoftov strežniški operacijski sistem, Windows 2003 Server.

51 komentarjev

Prvi virus za 64-bitni Windows

Slashdot - Pisci virusov so vedno vsaj korak pred izdelovalci operacijskih sistemov, razvijalci protivirusne zaščite in računalniškimi administratorji. Včeraj je tako Symantec odkril prvi virus za 64-bitno različico operacijskega sistema Windows. Poimenovali so ga W64.Shruggle. Deluje kot testni virus, ki očitno samo preskuša odzive in varnostne mehanizme 64-bitne arhitekture in se ne širi hitro. Seveda do pretirane razširitve ne more priti, preden Microsoft ne izda uradne različice sistema. Na 32-bitnih različicah Windows virus ne deluje, zato je tako rekoč "napisan za prihodnost".

8 komentarjev

Prvi 64-bitni virus

Mladina - Kot poroča Computer Business Review, je bil izdelan prvi 64-bitni virus, ki so ga izdelovalci protivirusnega programja poimenovali Rugrat. Ogrožene so izvršilne datoteke v sistemih s 64-bitnimi Okni, v nevarnosti pa so tudi 32-bitna Okna z emulatorji 64-bitnih Oken. Virus je napisan v zbirnem jeziku za IA64, kar namiguje, da je njegov(a) avtor(ica) kar precej vešč(a) programiranja. Kakšne posebne škode naj ne be povzročil, nakazuje pa, da proizvajalci protivirusnih programov tudi v 64-bitni dobi še ne bodo ob kruh.

Še novički v Mladini in CBR.

27 komentarjev

64-bitna Okna XP za vse 64-bitneže

Slashdot - Čeprav so 64-bitni procesorji za namizne računalnike že nekaj časa med nami, je večina preizkuševalcev mnenja, da bo vse skupaj resnično zaživelo šele s 64-bitno različico Microsoftovih Oken XP. Razvijalcem so bile beta različice že nekaj časa na voljo, zdaj pa si jo lahko prenesejo tudi navadni uporabniki AMD Opterona oziroma Athlona64. Glede na to, da je različica omejena na 360 dni, predvidevamo, da bo končna različica izšla tekom letošnjega leta. V tem času bodo tudi razvijalci imeli čas pripraviti tudi 64-bitne gonilnike. Po poročanju uporabnikov namreč v trenutni različici delujejo le 64-bitni, kar trenutno pomeni marsikatero težavo z združljivostjo starejše strojne opreme.

8 komentarjev

Pričetek IDF

X-Bit Labs - Intel Corporation je danes uradno otvoril svoj Intel Developer Forum Spring 2003 dogodek v San Joseu, Kalifornija v McEnery Convention centru. Pričakovano je, da bo Intel povedal več o procesorjih in čipih, ki jih trenutno proizvajajo ali jih še bodo. Posebne pozornosti bo deležna tudi IA64 arhitektura, zanemariti pa ne gre niti tehnologij z IA32 dela, kot so Hyper-Threading, PCI Express in ostale. Intel obljublja goro podatkov in demonstracij novosti. Tuje spletne strani zatrjujejo, da bodo pravočasno in ažurno obveščale, kaj se dogaja. Klik!

0 komentarjev

AMD spreminja načrte

X-Bit Labs - AMD-jeva nova procesorja Athlon 64 in Opteron sta trenutno najbolj pričakovana izdelka na trgu procesorjev. Zakaj, porečete? Ker naj bi bil Athlon 64 prvi 64-bitni procesor namenjen domačim (pisarniškim) uporabnikom, Opteron pa predstavnik nove tehnologije med procesorji za serverje. No, po poročanju X-Bit Labs bo potrebno na ta dva procesorja še nekoliko počakati, saj bosta na voljo šele marca oziroma aprila prihodnje leto. Klik!

2 komentarja

FBI nagnan iz vaških domov

The Register - Pred kratkim sem poročal o (domnevnem) FBIjevem virusu v razvoju, ki naj bi se razpošiljal preko emaila, naloga pa bi bila beleženje udarcev po tipkovnici ter na tak način poskusiti dobiti gesla za zasebne PGP ključe osumljencev.

Znane pa so že prve reakcije ustvarjalcev protivirusnega programja: Symantec bi, če bi bilo 'orodje' res uporabljano zgolj iz strani FBIja, trojanca proprosto ignoriral -- bi pa zaznali mutirane viruse. Pri Sophosu so manj vladi prilizajoči ter nikakor ne bi dopustili, da njihovo programje trojanca ne bi zaznalo. Sprašujejo se tudi, kako bi ravnali, če tega ne bi uporabljal ameriška vlada, ampak recimo katera druga. To so zaenkrat seveda še precej neuradne govorice.

1 komentar