»

Spletna stran za 1,2 milijona evrov

Slo-Tech - Se medtem, ko si v potu svojega obraza služite vsakdanji kruhek, izgubljate v občudovanju naših politikov, ki znajo tako umetelno spravljati denar iz državnega na svoje račune? Resnici na ljubo, slovenska šola korupcije ni kaj dosti ni napredovala od osnovne finte z zmagovanjem znancev in sorodnikov na javnih razpisih. Pravzaprav je mala šola. Če želite univerzitetno raven, poglejte v Rusijo.

Pred tednom dni je rusko ministrstvo za zdravstvo in socialni razvoj objavilo javni razpis za izdelavo spletne strani, nekakšne socialne mreže, ki bi jo uprabljali zdravniki. Razpis sam po sebi ne bi bil neobičajen, če ne bi bil rok za dokončanje projekta 16 dni, ministrstvo pa je izvajalca sklenilo poplačati s 55 milijonov rubljev kar znese 1,2 miljona evrov. Ni slabo, kajne? Visoko ceno so na...

17 komentarjev

Študentje ne uporabljajo svojih e-poštnih predalov

Wired Blog - Na Boston College so ugotovili, da je študentom ponujati polne e-poštne predale nesmiselno, saj ti večidel na univerzo pridejo z že izgotovljenimi digitalnimi identitetami. Začenši z jesensko generacijo slušateljev ti ne bodo več dobili svojega predala za elektronsko pošto, marveč zgolj alias @bc.edu, ki bo prejeta sporočila posredoval na nastavljen poštni račun - najsibo Gmail, Hotmail, Yahoo Mail ali kaj tretjega. Prodekanja Mary C. Corcoran pojasnjuje, da študentje njihovih elektronskih naslovov niso uporabljali, tako da so postali zgolj še ena v vrsti reči v življenju, ki so jih morali preverjati, medtem ko je bila srž njihovega življenja drugje.

Preden so sprejeli to odločitev, so razmišljali tudi o povezavi z Googlovo ali Microsoftovo storitvijo za gostovanje elektronske pošte, ki svoje usluge nudita brezplačno. Zanju se niso odločili, ker so pogajanja dolgotrajna, poleg tega pa ni nikakršnih zagotovil, da v bodočnosti ne bosta začela zaračunavati svojih storitev. Klik!

48 komentarjev

Veliki Brat na internetu: tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Kot smo že poročali, je ministrstvo za informacijsko družbo v torek 1. junija 2004 sklicalo sestanek z nekaterimi predstavniki slovenskih ponudnikov dostopa do interneta (ISP-ji) in policijo, tema sestanka pa je bila izvedba zakonitega prestrezanja telekomunikacijskega prometa, ki poteka prek interneta.

Za kaj gre? 1. maja je začel veljati Zakon o elektronskih komunikacijah, v katerega 107. členu piše, da mora operater "na svoje stroške zagotoviti ustrezno opremo v svojem omrežju in primerne vmesnike, ki v njegovem omrežju omogočajo zakonito prestrezanje komunikacij.", poleg tega pa mora MID do novembra sprejeti Pravilnik o zakonitem prestrezanju komunikacij, ki bo predpisal primeren vmesnik za prestrezanje. Po naših informacijah so v igri trije ponudniki vmesnikov za prestrezanje, eden iz Nizozemske in dva iz Izraela, cene pa naj bi se gibale okrog 200.000 USD na napravo. To pa so seveda zneski, ki si jih manjši ISPji težko privoščijo.

Kljub temu, da je bil omenjeni sestanek...

88 komentarjev

Slovenski študent bo kmalu brezžično omrežen?

Ministrstvo za informacijsko družbo - Ministrstvo za informacijsko družbo (MID) je letos prvič v svoji zgodovini objavilo razpis za sofinanciranje izgradnje oz. priprave brezžičnih podatkovnih omrežij (WLAN), ki se izteče konec meseca. MID želi skupaj z Arnesom, kot izvajalcem projekta, s sofinanciranjem postavitve brezžičnih omrežij omogočiti študentom, raziskovalcem, dijakom in drugim v izobraževalni sferi, nov in kakovostnejši dostop do interneta.

Ministrstvo bo izbralo pet, na javnem razpisu izbranih fakultet ali visokih šol. Maksimalna vrednost financiranja posamezne WLAN lokacije bo 3 milijone SIT.

Kako bodo brezžična omrežja zaživela v komercialnem svetu (WLAN na izbranih lokacijah po državi že ponujata mobilni Mobitel in spletni ponudnik SiOL), in ali jih morda (namenoma) utegne prehiteti kakšna druga brezžična novost (v interesu dobičkonosti, kot je UMTS), pa je še prezgodaj govoriti. Počakajmo tudi na svež veter iz tujine.

23 komentarjev

E-stonija: dežela brezžičnega interneta

Slashdot - Prva asociacija povprečneža ob pomisleku na nekdanje države Sovjetske zveze, Jugoslavije in verjetno še kakšne podobne "združbe", je slaba gospodarska razvitost v primerjavi z Zahodom. To vsekakor drži do neke mere, a včasih se zgodi, da katera od omenjenih državic prekaša kakšno zahodno ravno na področjih, kjer tega ne bi nikoli pričakovali. Nekaj takega se je zgodilo v Estoniji, kjer je prišlo do prave revolucije brezžičnega interneta.

Kar dve tretjini države, ki obsegata območje večje od dveh Slovenij skupaj, sta že pokriti z brezžičnim omrežjem. Trenutno ga sestavlja 285 pokritih območij, od katerih sta dve tretjini brezplačni za uporabo. Glavne zasluge za poplavo brezžičnega interneta v, zdaj ji že lahko tako rečemo, E-stoniji, ima Veljo Haamer, urednik spletne strani WIFI.ee, ki bdi nad razvojem brezčičnega interneta v državi. Klik!

Kot v kakšni estonski pravljici ...

26 komentarjev

MID Objavil razpis za razvijalce odprtokodne programske opreme

Ministrstvo za informacijsko družbo RS - Objavljen je četrti razpis MID-a za sofinanciranje projektov razvoja, lokalizacije in razširjanja programske opreme, temelječe na odprti kodi. Na razpis se lahko prijavijo le ponudniki ali skupine ponudnikov, ki se združujejo v pravno organizacijsko obliko društva ali zavoda (neprofitne organizacije ali združenja). Prijavitelji so lahko le pravne osebe registrirane v Republiki Sloveniji. Na voljo je 15 milijonov SIT, kar je največ doslej. Rok za prijave je 23.02.2004.

1 komentar

Vpliv mobitelov v klepetalnici MID

mid.gov.si - V torek, 13. maja 2003, bo Ministrstvo za informacijsko družbo (MID) organiziralo javno soočenje pristojnih državnih organov in predstavnikov mobilnih operaterjev v okviru elektronske klepetalnice. Tema razprave so neionizirana sevanja, katerih vpliv se povečuje pri postavitvi baznih postaj mobilne telefonije. V zadnjem času je bilo v zvezi z baznimi postajami kar precej "hude krvi", saj jih ljudje zaradi strahu pred negativnimi vplivi ne želijo v neposredni bližini bivanjskega okolja.

1 komentar

Mobitel in SiOL ponujata brezžični LAN

SiOL -

Mobitel in SiOL sta začela poskusno ponujati javno dostopno brezžično omrežje (WLAN). Projekt ima ime Neo WLAN in je trenutno v testni fazi. Vsi Mobitelovi in SiOLovi uporabniki bodo oziroma že lahko uporabljate to storitev brez dodatnega sklepanja naročniškega razmerja.

SiOLovi uporabniki lahko uporabijo svoje uporabniško ime in geslo, medtem ko Mobitelovi uporabniki vpišejo svojo številko in dobijo geslo prek SMS. Prve takšne javne vstopne točke že delujejo v Mobitelovem centru v Cityparku v Ljubljani, v okolici SiOLove poslovne stavbe na Cigaletovi ter na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani. Do konca jeseni bo storitev za Siolove in Mobitelove uporabnike brezplačna. Več o tem.

2 komentarja

Še enkrat o brezžičnih omrežjih

The Register - Če me spomin ne vara, sem že vsaj trikrat pisal o varnosti brezžičnih omrežij. Ponavadi je bilo govora o velikem potencialu, vendar preslabo zagotovljeni varnosti.

Sedaj pa je 20 IT vodilnih managerjev, ki jih je na konferenco v London povabil Defcom, prišlo do sledečih zaključkov:
  • Brezžična omrežja bodo v treh do petih letih podobno varna kot sedanji LAN-i
  • Glavni razlog za slabo razširjenost je še vedno pomanjkanje varnosti
  • Rast prodaje naj bi letos dosegla 73%
To je samo nekaj povzetkov, ki so jih sprejeli. Več pa najdete tukaj.

0 komentarjev

Novi ZZZ

ZZZ - Vedno vam z veseljem povem, da pojdite prebrati novo izdajo spletnega futuristično-zajebantskega cajtnga ZZZ Online. Kaj prinaša 128. izdaja? Prebrali boste lahko vse o letečih internetnih baznih postajah, na katere se boste brezžično povezali s hitrostjo 50 megabitov v sekundi, o tem, da lahko na dražbi kupite star ruski space shuttle za 6 milijonov dolarjev, in še o mnogočem. Da ne govorimo, da je na sliki tedna lokostrelka, ki lok upravlja z nogami. Hehe [:D].

0 komentarjev