»

Dual Core PowerPC 970

The inquirer - Očitno so dvojedrni procesorji postali precej popularna reč, tako da je tudi IBM uradno predstavil svojo rešitev na tem področju. Dvojedrni procesor PPC 970MP (G5) bo tako na voljo v hitrostih od 1,4 do 2,5 GHz, vsako procesorko jedro pa bo imelo na voljo po 1 MB L2 predpomnilnika. V kolikor ne boste pri delu potrebovali polne računske moči, ki jo premore procesor, se bo eno jedro izklopilo in tako varčevalo z energijo.

Procesor bo tako postal verjetno tudi zadnji izdelek IBM-a, ki se bo uporabil v Power Mac računalnikih pred prehodom Appla na Intelove procesorje.

Izvirna novica je na voljo tukaj, tisti bolj radoveni pa si lahko preberete uradno izjavo za medije podjetja IBM.

Na novico nas je opozoril Daedalus.

17 komentarjev

Microsoft izdal novo različico Virtual PC

OSNews - Gigant iz Redmonda je včeraj na svoji strani Mactopia objavil demonstracijsko predstavitev nove različice programa Virtual PC 7.

Program Virtual PC je namenjen uporabnikom MacOS X, omogoča pa jim poganjanje Windows operacijskega sistema (in zanj pisanih programov) na PPC arhitekturi, ki jo uporabljajo Applovi računalniki. Namen programa je predvsem lažji prehod uporabnikov z Windows na Macintosh platformo, saj se jim ni treba takoj odpovedati vsem programom, ki so jih vajeni v Windows okolju.

Podobno nalogo opravlja tudi program PearPC, le da le-ta emulira arhitekturo PPC in tako omogoča poganjanje MacOS X operacijskega sistema znoraj Windows okolja.

22 komentarjev

PearPC 0.3.0

Mac OS X v KDE

Slo-Tech - O emulatorju PearPC, ki omogoča poganjanje večine operacijskih sistemov za procesorje PowerPC na računalnikih PC, smo že poročali. Omenili smo tudi, da je delovanje zelo počasno, vendar so razvijalci obljubili pohitritve v naslednjih različicah. Tako je zdaj pred nami PearPC 0.3.0, ki obljublja hitrejše delovanje na mnogih področjih. PearPC je na voljo pod licenco GPL in deluje v okoljih POSIX-X11 (tudi Linux) in Win32. Poskusite ga in poročajte, kako ste zadovoljni z delovanjem, predvsem kar se tiče hitrosti. Na novico nas je opozoril CaqKa.

13 komentarjev

OS X tudi za PC-je

Mac OS X 10.3 "Panther" v Windows XP

vir: OSNews
OSNews - OS X, ki velja za enega najbolj stabilnih in hitrih operacijskih sistemov, je do pred kratkim dominiral samo na Apple-ovih računalnikih. Nenazadnje je verjetno nekaj njegove hitrosti pripisati tudi optimizaciji, ki je v primerjavi s PC-ji zaradi bolj specifične strojne opreme bolj učinkovita. A nikar se ne bati, tudi PC-jaši smo prejeli "svojo" različico OS X-a, ki deluje na Intel-ovih procesorjih - Apple-ovi računalniki imajo v svojem drobovju namreč PowerPC procesorje.

Mac OS X 10.3, ki ga je avtor članka nameščal, se je tako po nekaj težavah ter kar petih urah, kolikor je trajal namestitveni proces, le uspešno namestil. Vendar pa je tu na mestu manjše opozorilo,...

23 komentarjev

Prvi PowerPC emulator za x86

OSNews - Na OSNews pišejo, da je bil narejen prvi PowerPC emulator za x86, ki ga najdete tu. Odslej bodo tako lahko vsi uporabniki PC-računalnikov preizkusili Mac OS X tudi na svojih mlinčih. Ampak pozor! Zadeva je zelo sveža in s sabo prinaša še dokaj neuglajeno delovanje - zlasti glede hitrosti. Vsekakor pa naj bi bila dovolj, da občutite delovanje tako zelo opevanega Mac OS X. Izvina novica na OSNews.

Že slutim povečanje prenosov datotek z MacOSX Panther z BitTorrenta in eMule :)

7 komentarjev

Bo Apple prisiljen podražiti pesmi iz svoje glasbene trgovine?

MacWorld UK - Apple bo morda prisiljen zaprti svojo glasbeno trgovino, v kateri stanejo posamezne pesmi 0.99$ in jih je do zdaj prodal že več kot 50 milijonov. Zakaj? Zaradi pohlepa, ki ga velike glasbene založbe že tako ali tako stresajo nad (ne-)kupci. Slednje namreč mislijo, da je cena, po kateri Apple prodaja glasbo, prenizka in kot protiukrep temu zahtevajo podražitev na 1.25$ ali celo 2.49$. Večina strokovnjakov je mnenja, da bo takšen korak končal celotnen trg legalne prodaje glasbe preko interneta. Le upamo lahko, da se kaj takšnega ne bo zgodilo, saj bomo sicer izgubili enega izmed "draguljev" današnjega interneta. Klik!

Na novico nas je opozoril PicNiK.

8 komentarjev

Hitrejši iBooki in PowerBooki

več strani - Kot pričakovano, je Apple danes najavil nove iBooke in PowerBooke.

Vsi, ki ste še vedno upali na G5 procesorje v PowerBookih, boste verjetno razočarani, saj v prenosnikih še vedno tiktakajo G4 procesorji. Opaznih sprememb v zunanjosti obeh prenosnikov ni, a z naslednjo posodobitvijo, ki jo bomo najverjetneje dočakali jeseni, lahko pričakujemo tudi novo zunanjost. Najvišja hitrost PowerBooka je 1,5 GHz, iBooka pa 1,2 GHz. Nekoliko večje so diskovne zmogljivosti pri posameznih modelih, v PowerBookih pa sedaj za grafiko skrbi ATI Mobilitiy Radeon 9700 v zmogljivejših in nVidia GeForce FX Go 5200 v manj zmogljivih modelih. Po novem imajo vsi PowerBooki že vgrajen AirPort Extreme (brezžični LAN - 54Mb/s).

Ostalih večjih razlik pa ni opaziti....

8 komentarjev

Applovi finančni razultati za prvo četrtletje

jabuk.net - Včeraj pozno zvečer je Apple na tiskovni konferenci predstavil rezultate za prvo četrtletje tega leta. Rezultati so vsekakor pozitivni saj je dobiček znašal 46 milijonov $, prihodki pa kar 1,9 milijard $. Prodali so 749,000 Macintoshev in 807,000 iPodov, kar znaša 909% povečanje v prodaji iPodov v primerjavi s prejšnjim letom. Prihodki so se povečali tako v Ameriki (33%), kot tudi v Evropi (29%), prodaja na Japonskem pa je bila manjša. Zelo so zadovoljni s prodajo iBookov, nekoliko manj pa s prodajo Power Macov G5, katerih prodaja je manjša, saj veliko kupcev čaka na bližajoče se pohitritve. Do konca leta nameravajo odpreti še 10 svojih trgovin, med njimi tudi največjo v Londonu. Za ostale podrobnosti in zvočni posnetek s tiskovne konference si oglejte Applovo stran za vlagatelje.

Kljub dobrim rezultatom jim še vedno ne uspe povečati tržnega deleža, ki znaša okoli 2,3% računalniškega trga. Pri iPodih pa je ta delež precej večji, po njihovih podatkih kar okoli 40%.

18 komentarjev