»

Izšel GNOME 3.0

Ars Technica - Včeraj je izšla nova različica odprtokodnega namizja GNOME, ki je največja konkurenca KDE v Linuxu. Zadnja velika izdaja je stara že devet let, ko je izšel GNOME 2.0, od tedaj pa so redno izhajale podverzije, nazadnje 2.32 lanskega septembra. Zato ni presenetljivo, da najdemo v trojki vrsto izboljšav, novosti in popravkov.

Takoj na začetku ugledamo prenovljeno uporabniško lupino, ki jo je GNOME poizkušal uvesti že precej časa. Leta 2005 se je pojavil Topaz, to je bilo kodno ime za nov videz, ki pa se ni prijel. Vse do leta 2008 se ni zgodilo nič, nato pa se je kolesje razvoja pričelo počasi vrteti. Začel se je projekt GNOME Shell, ki je kasneje postal del uradnega GNOME 3.0 in vrhunec dosegel v novi grafiki pravkar izdane verzije. Pri...

28 komentarjev

Izšla zbirka odprtokodnega programja za Windows, OKNO

OKNO

Slo-Tech - Pri Centru odprte kode Slovenije so te dni izdali zbirko odprtokodnega programja za Windows okolje. Gre za DVD z imenom Odprta Koda za Nevladne Organizacije (OKNO), ki ga je mogoče brezplačno prenesti iz spleta ali naročiti za 4 EUR.


Zbirka vsebuje programje Open Office, Blender (zmogljiv program za 3D modeliranje in animacije), GIMP, Firefox, Thunderbird in Pidgin, VLC Media Player, Audacity, CDex (program za pretvorbo vsebine CD-jev v MP3 format),...

36 komentarjev

Projekt GNOME praznuje 10. obletnico

vir: OSNews
OSNews - Leta 1997 je Miguel De Icaza na GTK poštnem seznamu najavil, da bo kot odgovor na KDE, ki uporablja lastniško Qt knjižnico, GTK uporabil v novem namiznem okolju. Ustanovljena je bila fundacija GNOME.

Ravno danes mineva od tega 10 let, GNOME pa je prehodil že kar lepo pot. Po dveh letih od ustanovitve so izdali prvo izdajo, ki je bila še precej podobna KDE in Windows.

Leta 2002 so z različico 2.0 prešli na GTK 2 in izdali smernice za uporabniški vmesnik. GTK 2 je omogočil glajene pisave.



Z izdajo 2.4 pa so najavili, da bodo nove različice izdajali vsakih 6 mesecev, kar je všeč predvsem izdelovalcem distribucij. Od takrat je GNOME privzeto namizje (ali pa so...

59 komentarjev

Gaim 1.0

Slashdot - Končno smo dočakali različico 1.0 Gaima, enega najuspešnejših odprtokodnih projektov sploh. Gaim je odjemalec za neposredno sporočanje, ki podpira večino obstoječih protokolov: AIM (Oscar in TOC), ICQ, MSN Messenger, Yahoo!, IRC, Jabber, Gadu-Gadu in Zephyr. Na voljo je za Linux, BSD, MacOS X in tudi Windows, zelo pohvalno pa je, da je preveden v slovenščino. O priljubljenosti programa priča tudi podatek, da je drugi najaktivnejši projekt na Sourceforge in četrti po priljubljenosti na Freshmeat. Preberite dnevnik sprememb in prenesite Gaim 1.0.

12 komentarjev

Gnome 2.8

Gnome je poliglot

vir: GNOME
OSNews - Nekoliko z zamudo, a vendarle najavljamo, da je izšel Gnome 2.8, nova različica priljbuljenega namiznega okolja za Linux in sorodne operacijske sisteme. Kljub temu, da ni tako radikalnih novosti kot pri prehodu na prejšnjo različico (samo spomnite se "prostorskega" delovanja Nautilusa), se kljub temu najde kopica sadov šestmesečnega dela.

Novi Gnome odslej uporablja standardiziran način odpiranja datotek na podlagi tipov MIME, uvaja DNS-Based Service Discovery, Gnomovo inačico Applovega Rendezvousja, in prinaša izboljšano upravljanje pomnilniških naprav. Preglednejše je dodajanje vstavkov v pult, mnogi med njimi pa so izpiljeni, npr. poročilo o vremenu, koledar, stanje baterije,...

6 komentarjev

Cocoa# in prve slike

Mini-brskalnik

vir: OSNews
OSNews - Projekt Mono tudi po izidu Mona 1.0 ne počiva, saj je obrodil še en sad. Zbirka orodij CocoaSharp ali krajše Cocoa# je namenjena razvijalcem v okoljih .Net/Mono, ki želijo uporabnikom ponuditi aplikacije, ki delujejo domače v okolju Mac OS X. Razvijalcem omogoča, da z uporabo notacije s piko kličejo Cocoine API-je v domači kodi C#. Inženir Adhamh Findlay je predstavil tudi prve zaslonske slike rezultatov projekta. Na prvi je Cocoa# WebBrowser, ki ga je Geoff Norton spisal v 88 vrsticah kode C#, na drugi pa MonoDoc, ki teče v Cocoa#.

4 komentarji

Datotečni sistem tete Mete

OSNews - Kar naenkrat se je začelo na veliko govoriti o slabostih obstoječih datotečnih sistemov in o zastarelosti celotnega principa drevesne razporeditve map in datotek. Tako se nam v Applovem novem Mac OS X 10.4 (Tiger), v novi različici Windows (končni razvojni stopnji Longhorna) in v Linuxu ( Klik!) obeta nov način dela z datotekami. Razvijalci na veliko obljubljajo, da bo iskanje datotek preprostejše in hitrejše, prav tako pa nam ne bo potrebno več razmišljati na katero mesto bomo spravljali datoteke. Za organizacijo datotek bodo v prihodnje skrbeli meta-podatki, nekakšni opisi oz. lastnosti, ki bodo pripadali vsaki datoteki.

Očitno bo prvi Apple, potem odprtokodniki, nazadnje pa se bo poskusil še Microsoft. In vse skupaj pat*******.

21 komentarjev

Pestro pri namiznih okoljih

Slo-Tech - Kmalu lahko pričakujemo novo stabilno različico namiznega okolja KDE, saj je izšla že druga beta-različica KDE 3.3 (uradno šele jutri). Za neučakane je na voljo pregled različice Beta 1, prenesete pa si lahko tudi distribucijo OnebaseGo-2.0, ki že vsebuje KDE 3.3 Beta 1. Seveda je to tudi ravno pravšnji čas, da se lotimo prevajanja.

Zelo živo pa je dogajanje tudi na drugi strani reke, pa ne le zato ker je nova spletna stran user instinct v enem izmed prvih člankov pod drobnogled vzela prav Gnome 2.6. Ali Akcaagac se je namreč lotil projekta GoneME, ki želi popeljati Gnome v drugo smer in ga bolj približati navadnim uporabnikom.

Medtem ko se paradani namizni okolji za Linux grebeta za primat, pa se nekateri sprašujejo, kdaj bosta okolji dosegli skupno podobo, tako da uporabnik ne bo zmeden, ko bo ime opravka z aplikacijami, ki uporabljajo Gtk+ in Qt.

17 komentarjev

Gaim 0.78

Source Forge - Izšla je nova različica priljubljenega programa za neposredno sporočanje, ki sedaj podpira še nekaj dodatnih protokolov, npr. SILC. Popravljenih je bilo še nekaj WYSIWYG hroščev, ponovno pa naj bi delala tudi podpora Gtk 2.0. Za dolpoteg se odpravite na to povezavo, kjer lahko najdete tako različico za Linux, kot tudi za Windows. Veselo sporočanje!

2 komentarja

Želje za Gnome 3.0

OSNews - Eugenia Loli-Queru, verjetno najuglednejša ocenjevalka odprtokodnega programja, je s svojimi prispevki že nekajkrat vplivala na odločitve razvijalcev. Tokrat je spisala seznam programov, ki jih predlaga za Gnome 3.0, ki bo predvidoma izšel čez slabo leto. Članek je že obrodil prve sadove, saj so na dan priplavale prve podrobnejše informacije o projektu gaim-vv. Ta želi priljubljenemu večprotokolnemu orodju za klepet, Gaimu, dodati možnosti za prenos zvoka in slike preko spletne kamere.

25 komentarjev

GNOME 2.6

GNOME 2.6

OSNews - Sadovi šestmesečnega trdega dela hekerjev, vzdrževalcev, prevajalcev, preizkuševalcev ter ekip za uporabnost in dostopnost okolja GNOME so danes postali javno dostopni. V težkem razvojnem obdobju, ko so preminuli kar trije pomembni sodelavci projekta, je namizno okolje pridobilo predvsem na uporabniškem vmesniku, hitrosti, zanesljivosti in vgrajenem sistemu pomoči. Na voljo sta tudi prvi kritiki ( 1 in 2), kot vedno pa lahko več informacij najdete v opombah ob izdaji.

20 komentarjev

Strežnik GNOME pokleknil

GNOME - Kot je zapisano na naslovni strani namiznega okolja GNOME, so nepridipravi vdrli v strežnik, ki gosti www.gnome.org in nekatere druge spletne strani gnome.org. Po dosedanjih preiskavah niso našli nobene zlorabe izvorne kode na FTP-straneh pa tudi ne v repozitoriju izvorne kode. Kljub temu so nadzorniki sistema storitve vzpostavili na začasnem strežniku, kar pa jim je vzelo nekaj dragocenega časa. Tako je izid GNOME 2.6 prestavljen za en teden, na 31. marec. Več informacij bo na dopisnem seznamu gnome-announce-list.

34 komentarjev

GNOME in razvoj aplikacij

OSNews - Na OSNews je objavljen komentar tehnologije Mono, njenega razvoja in reakcij nekaterih podjetij. Avtorica napoveduje t.i. monorhijo in monopolizacijo, kar naj bi pomenilo, da bodo v bližnji prihodnosti vse nove aplikacije za GNOME razvite v Monu in C#. Poleg tega kritizira Sunovo stališče, ki je proti vsakršni vključitvi C# v Java Desktop System (JDS), ki temelji ravno na GNOME-u; po drugi strani pa se Sun ni potrudil niti toliko, da bi temeljito povezal Javo z zbirko orodij in s knjižnicami okolja GNOME.

Še ena novica v sklopu razvoja aplikacij za GNOME. Vladimir Silva, IBM-ov razvijalec, je predstavil spremenjeno izvorno kodo SimpLIstic sKin interface (SLIK) in spisal članek na temo razvoja aplikacij z naprednim uporabniškim vmesnikom za Linux in Unix .

2 komentarja

Slo-Tech vključen v projekt UD Cancer Research

Slo-Tech - Malo sem brskal po prejšnjih novicah in sem na predlog sklenil, da lahko Slo-Techerji z našimi obiskovalci pomagamo tudi na tem področju. Torej, od danes naprej se lahko včlanite v on-line lov na iskanje zdravila za levkemijo in druga rakava obolenja. Princip delovanja je zelo podoben tistemu pri S.E.T.I. projektu, se pravi s pomočjo interneta in programčka, ki v ozadju izvaja določene računske operacije priti do možnih kombinacij, v tem primeru do kombinacij pri sestavi molekul, iz katerih se lahko razvije novo zdravilo za raka. Program teče popolnoma v ozadju, lahko pa določite, da se izvaja samo kot ohranjevalnik zaslona, torej takrat, ko res ne uporabljate vašega računalnika in vas tako ne more motiti. Prijavite (in včlanite v Slo-Tech ekipo) se lahko tukaj, več informacij o projektu pa dobite...

7 komentarjev