»

OnLive neuradno na voljo za Linux

OnLive Informer - OnLive je platforma za igranje iger na zahtevo, pri katerem je igra shranjena v oblaku. Tam se izvedeta tudi vso potrebno računanje in sinhronizacija, tako da se do končnega uporabnika prenaša le končni video. Ta je v ločljivosti 720p, zato je za igranje potrebna vsaj dvomegabitna internetna povezava. OnLive je zaživel leta 2010, uradno pa je na voljo za Windows in Mac OS X. Z nekoliko čaranja pa so ga uporabniki neuradno uspeli prenesti tudi na Linux.

Za delovanje na Linuxu potrebujemo emulatorski paket Wine, ki pa sam po sebi ni dovolj. Poleg tega ga je treba nekoliko prilagoditi (patch je skupaj z navodili na voljo na internetu), da bo v njem deloval odjemalec OnLive za Windows. Na OnLive Informer po obsežnem testiranju pravijo, da...

35 komentarjev

LG3D LiveCD 2.3

OSNews - LG3D LiveCD je Linux projekt, ena izmed tako imenovanih live CD distribucij. Njena posebnost je, da vsebuje Sunovo 3D namizje imenovano Looking Glass. Različica 2.3 je prva stabilna izdaja in temeli na SLAX Popcorn Linux-u. Med drugim je obogatena s Firefox-om, klepetalnikom Gaim in delujočimi nVidia gonilniki. Živi CD se zažene naravnost v Sun-ovo 3D okolje, ki je obogateno z grafično pospešenimi posebnimi učinki in drugimi vizualnimi bombončki.

11 komentarjev

Zrcalce zrcalce na steni ...

Leseno zrcalo

AnandTech - Anandtech poroča o "zrcalu", kot ga najbrž še niste videli. Sestavlja ga nekaj več kot osemsto lesenih ploščic. Ja, prav ste prebrali, zrcalo iz lesa. Seveda to ne bi bilo možno brez računalniške tehnologije.

Sliko, ki jo zrcalo prikazuje, posname kamera. S pomočjo račualnika jo pretvorijo v primerno velikost in obliko ter ustrezno naravnajo posamezne lesene ploščice s servo...

40 komentarjev

SuSE 9.1 Personal na voljo za prenos

Slashdot - V nasprotju s svojo redno prakso je SuSE izdal celotno zagonsko sliko ISO svoje distribucije SuSE Linux 9.1 Personal. Zanimivo je, da na uradni strani izdaja sploh še ni omenjena, čeprav jo lahko prenesete z vseh uradnih zrcalnih strežnikov. To je prvikrat, da je SuSE sploh izdal katero svojo celotno sliko ISO za platformo i386 na internetu za prenos. Tako lahko sedaj po namestitvi paketov iz verzije FTP dobite skoraj celotni SuSE 9.1 Professional (brez komercialnih delov). Klik!

7 komentarjev

RedHat ES 3.0 vs. SuSE Server 8.0

PC Linux Online - Čedalje več je govora o Linuxu kot namiznem operacijskem sistemu, vendar pa je njegova najpomembnejša vloga, ki jo trenutno igra, strežniška. Po večini raziskav tretjina vseh svetovnih strežnikov uporablja Linuxa, znano pa je, da je najpogostejša izbira med spletnimi in poštnimi strežniki. In katero distribucijo uporabiti za strežnik? Za pomoč preberite članek na DevX.com, kjer so si ugledali RedHat Enterprise Server 3.0 in SuSE Server 8.0.

Seveda pa nikar ne pozabite, da obstajajo tudi nekomercialne distribucije.

0 komentarjev

Linux bo prehitel Windows čez 3 leta

Slashdot - Kot velik podpornik Linuxa se IBM že nekaj časa lahko pohvali s portalom, namenjenim osveščanju o Linuxu in prostem programju. V posebni rubriki, namenjeni predstavitvi oseb, povezanih z Linuxom, so tokrat predstavili Stacey Quandt, raziskovalko in proučevalko Linuxa ter ostale odprtokodne programske opreme. Najzanimivejša izjava, ki jo je podala v intervjuju, je vsekakor ta, da bo po njenem mnenju Linux čez tri leta prehitel Windows kot operacijski sistem številka ena, in sicer po številu prodanih licenc za strežnike.

Kaj pa vi mislite?

21 komentarjev

SuSE Linux 9.1

OSNews - V Nemčiji, Avstriji in Švici je že na voljo novi SuSE Linux 9.1, za ostali svet pa so Nemci pripravili živo distribucijo, SuSE LiveCD, prej znano kot Live-Eval ( zrcala). V nekaj dneh lahko pričakujemo novo različico najbolj priljubljene distribucije Linuxa v Evropi tudi na FTP-strežnikih, "škatle" pa bodo priromale v Slovenijo nekoliko pozneje. Podrobna predstavitev SuSE Linuxa 9.1 je zaenkrat na voljo samo v nemščini.

22 komentarjev

Kakšen bo SuSE 9.1?

KDE ostaja kralj

Linux.com - Linux.com je objavil članek s pregledom razvojne različice beta SuSE Linuxa 9.1, prve distribucije, ki je nastala pod okriljem podjetja Novell. Glavno sporočilo je, da GNOME še zdaleč ne bo izpodrinil okolja KDE s prestola privzetega namizja, čeprav je bilo o tem veliko špekulacij po Novellovem nakupu Ximiana in SuSE-ja. Nasploh je beta-različica nekoliko hroščasta, kar seveda ni nič neobičajnega. Klik!

9 komentarjev

Yast odslej pod dovoljenjem GPL

News.com - Tisti, ki ste kdaj namestili SuSEjev Linux, gotovo poznate Yast (yet another setup tool), ki je bilo vsaj po mojih izkušnjah eno najboljših orodij za nameščanje Linuxa, programja ter upravljanje sistema (takoj za urejevalnikom vi, če mene vprašate [:D]). Doslej je SuSE ljubosumno prepovedoval razpečevanje tega programa, z Novellovim prevzemom pa se načrti očitno spreminjajo. Po poročanju News.com in Slashdota sodeč lahko namreč pričakujemo, da bo ob izidu SuSE Linux Enterprise Server 9 (predvidoma konec pomladi ali začetek poletja) Yast prešel pod linuxašem tako ljubo dovoljenje GPL. Stvar seveda ne bo takoj uporabna (in tudi ne priporočljiva) za debianovsko, rdečeklobučno ali podobno podvrsto vernikov v pingvina, saj pri Novellu pričakujejo predvsem, da bodo Yastove "dobrote" postopoma prepričale izdajatelje pomembnejših distribucij Linuxa in da bodo razvijalci dodali še kakšno izboljšavo.

0 komentarjev

Novell objavil SuSE Linux 9.1

News Forge - Novell je danes na CeBIT-u najavil izdajo SuSE Linuxa 9.1, ki naj bi izšel 6. maja in s tem postal prva komercialna distribucija Linuxa z novim jedrom 2.6. Objava sama po sebi ni nič posebnega, ker SuSE že tradicionalno vsako leto nekje na začetku pomladi in ob koncu jeseni izda novo različico svoje distribuicije Linuxa, vendar je iz tokratne uradne izjave za javnost razvidno, da Novell prevzema nemške vajeti v svoje roke. Klik!

Presenetljivo veliko so imeli za povedati o namizju GNOME 2.4, ki je omenjen celo na prvem mestu, kljub temu da je privzeto okolje SuSE-jevega Linuxa že od začetka KDE. KDE 3.2 je tudi eden izmed najbolj svežih velikih odprtokodnih programskih paketov, zato je še bolj nenavadno, da je izgubil vso prednost pred okoljem GNOME, ki je bilo še nekaj različic nazaj skoraj zanemarjeno. GNOME utegne biti privzeto okolje že v tej različici, kar bi bilo v nasprotju z odločnim zanikanjem ob Novellovem nakupu SuSE-ja, vendar v skladu z Novellovim nakupom Ximiana.

5 komentarjev

Seznam Linuxovih distribucij Live CD

Slashdot - Če ste se kdaj spraševali, koliko distribucij Linuxa z možnostjo zagona s CD enote obstaja, in ste se se spomnili le na nekatere najbolj uveljavljene, kot sta na primer Knoppix in Mepis, boste ob tej novici verjetno šokirani. Kot namreč poroča Slashdot, so na FrozenTech sestavili seznam vseh distribucij LiveCD, z namenom narediti izbiro kar se da lahko. In izbira je več kot obilna - do zdaj so namreč našli skoraj 100 različnih LiveCD distribucij. Torej, če vam Knoppix in Slo-Tech GNU/Linux (ki ni na seznamu) nista všeč, si le oglejte seznam in se odločite, kakšen bo vaš prvi pogled v svet Linuxa.

9 komentarjev

Linux prehitel Windows!

SuSE.de - Nemška računalniška revija PC-Shopping je v tekoči številki objavila rezultate glasovanja svojih bralcev za najboljše izdelke v letu 2003. Majhno presenečenje: v kategoriji programska oprema je SuSE Linux prehitel Microsoft WIndows XP in s tem pristal na drugem mestu. Naziv najboljšega pa je med programsko opremo pripadel orodju za peko CD-plošč -- Ahead Nero Burning ROM. Klik!

SuSE Linux pa si je priboril še eno nagrado, saj je ugledna računalniška revija PC Magazin SuSE Linux 8.2 Professional razglasila za najboljši izdelek meseca junija. Izdelek je dobil pet točk od petih, pohvaljena pa je bila predvsem namestitev. Klik!

Le kdo še potrebuje Okna na namizju? [:D]

26 komentarjev

SuSE Linux Enterprise Server 8 for AMD64

PC Linux Online -

22. aprila 2002 je izšel SuSE Linux 8.0 za AMD64, ki je prinesel mnoge novosti pri uporabi Linuxa na namizjih. Danes, natanko eno leto za tem, je še izšla distribucija Linuxa, ki ne prinaša novih možnosti, temveč razširja paleto arhitektur, na katerih teče Linux in so pripravljena za uporabo v podjetjih. Tako SuSE kot Mandrake sta sicer že pred nekaj tedni predstavila svoja operacijska sistema za procesorje AMD Opteron, novi SuSE Linux Enterprise Server 8 za arhitekturo AMD64 pa je prvi izdelek, ki je pripravljen za profesionalno uporabo na zmogljivih sistemih na omenjeni arhitekturi. Kmalu lahko pričakujemo tudi odgovor RedHata in Microsofta.

Na Newsforge so si izdelek že ogledali, na uradni spletni stran nemškega podjetja SuSE pa je na voljo uradna novica.

0 komentarjev