»

V EU dovoljena raba elektronike med poleti

Slo-Tech - Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) je dovolila uporabo vseh elektronskih naprav v vseh fazah leta, s čimer imajo letalski prevozniki proste roke pri regulaciji uporabe elektronskih naprav svojih potnikov.

Spomnimo, da je EASA že lani dovolila uporabo elektronskih naprav v vseh fazah leta (pred tem je bila dovoljena le med letom na potovalni višini), a je bilo treba naprave nastaviti v način brez povezave (flight mode, offline). Odslej te omejitve ne bodo več veljale, tako da bo mogoče ves čas poleta uporabljati vse naprave (pametne telefone, tablice, prenosne računalnike, e-bralnike, predvajalnike itd.) v normalnem načinu, torej s povezavo. S tem želijo približati letalski prevoz uporabnikov, saj bo končno mogoča neomejena...

6 komentarjev

Amazon dokončno prevzema Lovefilm

BBC - Amazon je že imel 42-odstoten lastniški delež v britanskem podjetju Lovefilm, sedaj pa so napovedali nakup še preostanka. Koliko jih bo to stalo, niso povedali, je pa podjetje sodeč po zadnjih premetavanjih delnic vredno okoli 200 milijonov funtov. Prevzem bo končan do aprila.

Lovefilm ima 1,4 milijona uporabnikov, ki si za mesečno naročnino lahko hkrati sposodijo od enega do treh DVD-jev s filmi ali igrami iz bogate zbirke z več kot 70.000 naslovi. Distribucija v obe smeri poteka izključno po pošti. Neomejen paket izposoje po enega naslova hkrati stane 10 funtov, tak s tremi pa 16...

0 komentarjev

Brezplačen Wi-Fi na letalih Virgin America

Slo-Tech zastonj na letalu!

vir: CNet
CNet - Virgin America je, podobno kot American Airlines, že spomladi ponudil širokopasovni brezžični internet na nekaterih svojih letih. Za storitev Gogo Wi-Fi so pri letih, daljših od treh ur, računali $12,95, medtem ko so bili krajši leti nekoliko cenejši - pri poletih do ure in pol je bila cena le $5,95, med uro in pol ter tremi urami dolgimi poleti pa je storitev stala $9,95. Za uporabnike pametnih mobilnih telefonov so ponujali poseben paket, kjer je bila enotna cena pri letih nad uro in pol ter je znašala $7.95. V prazničnem obdobju, ki se v ZDA začne že novembra, so se pri Virgin America odločili pripraviti posebno ponudbo. Skupaj z Googlom bodo med letošnjim 10. novembrom in 15. januarjem leta 2010 storitev ponudili popolnoma...

15 komentarjev

Varnostna luknja v letalu?

Boeing 787

vir: Wired News
Wired News - Pri letalu znane letalske družbe Boeing, je bila odkrita kritična varnostna luknja, s pomočjo katere je lahko vsak potnik dobil dostop do nadzorne plošče. Problem je nastal zaradi internetne povezave, namenjene internetnemu priključku za potnike, ki ima dostop do nadzorne plošče, navigacijskega in komunikacijskega sistema ter do podatkov o zamudah zvezne letalske administracije. Natančneje gre za model Boeing 787.

Kot so povedali pri družbi Boeing, so se problema resno lotili, saj so že zasnovali rešitev, ki jo bodo kmalu lahko tudi že preizkusili. Sprejeli so še 800 naročil za isti model, vendar zvezna letalska administracija želi, da se napaka odpravi preden...

26 komentarjev

Odslej mobilniki na letalih dovoljeni

The Register - Po poročanju The Registerja bo Air France naslednji letalskih ponudnikov, ki bo umaknil prepoved uporabe mobilnih telefonov med letom. Trenutno nas namreč stevardese in stevardi prijazno opozorijo, da lahko uporaba tovrstnih pripomočkov zmede letalske instrumente in ogrozi let, zato da naj jih izklopimo. Od marca 2007 bo na novih Airbusih A318 dovoljeno in možno uporabljati mobilnike za pošiljanje SMS-ov in uporabo podatkovnih aplikacij; klicanje ostaja prepovedano. Poskusna doba bo trajala do septembra, ko bodo zbrali uporabniške izkušnje in ocenili, ali se servis izplača. Koliko in če boste za ta luksuz odšteli, še ni znano.

15 komentarjev

Uni-DSL

Slashdot - Iz Texas Instruments sporočajo, da delajo na novem DSL-sistemu, ki bo omogčil prenos zelo kvalitetnega videa v realnem času. Z gradnjo tako imenovanih vročih točk, ki bodo blizu naročnikov, bodo zagotovili od 50 do 100 Mbit/s prenosa. Te točke naj bi vsebovale čipe, ki bodo komunicirali s sateliti, ti pa bodo premagovali hitrostne ovire. Uporabnik bo seveda potreboval ustrezen čip, vgrajen v mrežno kartico/modem. Pri Texas Instruments. Inc pravijo, da naj bi to bila cenejša metoda kot je izgradnja infrastrukture z optičnim kablom. Začetek že leta 2005, masovna proizvodnja 2007. Klikot.

19 komentarjev

Ko imaš vsega zadosti...

Slashdot - ... in živiš na Švedskem, potem uporabiš 1. maj, ki je sicer znan po demonstracijah v preteklosti, kot priložnost za doseganje nadstandarnih ciljev.

Tako Slashdot poroča, da so se v več švedskih mestih včeraj pojavile demonstracije skupin, ki želijo bolj liberalne zakone o intelektualni lastnini in, kljub temu, da ima Švedska verjetno najcenejše širokopasone linije, več pasovne širine. Nekaj zanimivih slik in komentarjev pa najdete tukaj.

Avtor novice se potem samo spomni, kako mu določen monopolist s Cigaletove streljaj od vladne palače zaradi "tehnične nedovršenosti" ne more nuditi širokopasovnega dostopa...

15 komentarjev

Širokopasovna internetna povezava tudi v letalih

Neowin - Med tem ko se je v Sloveniji razmah širokopasovnih povezav šele dodobra začel, pa namerava le v Lufthansa ponuditi svojim potnikom. Z letali se prevaža vse več potnikov, ki imajo s seboj prenosnike in ostale elektronske naprave, ki podpirajo brezžično povezovanje. Boeing, ki je opravil večino razvoja, bo tako s pomočjo zemeljskih postaj in satelitov omogočil internet na svojih letalih. Lufthansa pa bo za te storitve zaračunavala po osem funtov za polete, krajše od treh ur, 11 funtov za srednje dolge polete ter 16 funtov za daljše polete. S svojo ponudbo predvsem cilja na poslovneže, ki bodo lahko tako ohranili stik s svojimi kolegi pri hitrostih, ki nihajo med hitrostjo ISDN-ja in DSL-ja.

3 komentarji

Internet v zraku

Reuters -

Letalski potniki bodo kmalu dobili možnost surfanja po internetu in pošiljanja e-sporočil kar med samim poletom -- vsaj na Boeingovih letalih. Odgovorni zatrjujejo, da bo to ugodnost omogočila nova Wi-Fi tehnologija, a zadeva za komercialno uporabo še ni dovolj dodelana, saj prihaja do pogostih motenj in prekinitev dostopa do interneta med letom.

Preizkus, ki so ga izvedli prejšnji teden med devetdesetminutnim letom nad Golden Gate mostom in nacionalnim parkom Yellowstone, je to dobro prikazal. Internet je bil na sodobno opremljenem Boeingu 737 dostopen manj kot pol ure. Kakorkoli že, zadeva se kljub manjšim porodnim težavam očitno dobro prijemlje, saj vsi večji letalski prevozniki (United Airlines, American Airlines, Delta Air Lines) načrtujejo njeno uporabo v potniškem prometu. Razveseljive se tudi hitrosti, napovedane za prihodnje leto -- 20/1 megabit (dol/gor). Takisto ni pretirana cena; gibala se bo med 25 in 35 dolarji na polet za posameznika. Več informacij....

5 komentarjev

Brezžični internet na letalih

več strani - Na letalu LH 418, ki leti iz Frankfurta proti Washingtonu, je nemški avioprevoznik Lufthansa začel poskusno uvajati brezžični dostop do interneta, ki dovoljuje surfanje na višini 10.000 metrov. Na začetku bo stvar brezplačna, po koncu trial obdobja pa bodo zaračunavali med 30 do 35 dolarji na let. Na voljo bo tromegabitna povezava za dolvleko ter 128 kilobitov na sekundo za gorpoteg. Opremo je prispeval Cisco Systems, ki je letalo tudi opremil s petimi t.i. access pointi. Do sredine leta 2004 bo Lufthansa tako s podobno opremo opremil še 80 letal. Klik!

6 komentarjev