»

Izšel Ubuntu 11.04

Slo-Tech - Pol leta je naokoli in izšla je nova različica Linuxove distribucije Ubuntu. Od danes je na voljo verzija 11.04 s kodnim imenom Natty Narwhal, ki prinaša kar nekaj novosti.

Najprej opazimo nov videz. Po novem je v Ubuntuju privzeto grafično okolje Unity, ki je nadomestil dosedanji GNOME. Komur ni všeč nobeden izmed teh, lahko poseže po KDE in Xfce, ki sta takisto podprta. V Unity najdemo na levi strani zaslona stransko orodno vrstico, poimenovano Launcher, ki ponuja bližnjice do najpogosteje uporabljanih orodij in aplikacij. Novost je tudi Dash, ki ga prikličemo s klikom na Ubuntujev logotip v levem zgornjem kotu. Z njim lahko iščemo po nameščenih aplikacijah in datotekah na disku.

Natty Narwhal je prva različica, ki ima vključen novi pisarniški paket...

206 komentarjev

Popustil najšibkejši člen Slo-Techa

Slo-Tech - Pozorni obiskovalci ste nekaj pred dvajseto lahko opazili vročo novico, da je bil Slo-Tech "pohekan". Obvestilo se je ponašalo z opisom domnevne varnostne luknje (šlo naj bi za t.i. "XSS" - Cross Site Scripting napad), napotilom k boljšemu programiranju in pojasnilom, da domnevni heker ni povzročil nobene škode (t.j. ni ničesar brisal niti vgradil "zadnjih vrat").

Po takojšnjem ukrepanju se je ugotovilo, da je enemu od petih uporabnikov Slo-Techa z največ pravicami na za zdaj še neznan način "ušlo" geslo. ZliHeker se je s tem računom prijavil v sistem in svojemu običajnemu računu podelil niz pravic, ki mu sicer ne gredo, ter na njihovi podlagi objavil novico. Navedbe o tovrstni varnostni luknji so tako neresnične.

Slo-Tech ob tej priložnosti obiskovalcem zagotavlja, da do drugih posegov ali vpogledov v sistem Slo-Techa ni prišlo. Prav tako je tudi v primeru razbitja administratorskega gesla nemogoč nepovraten izbris katerihkoli podatkov.

Pri tem velja nadebudne "hekerje"...

193 komentarjev

POT: Trenutno nestabilna prihodnost Linux namizij

Slo-Tech - Zopet vas vabimo na Pipin odprti termin, tokrat v torek 11. oktobra ob 19.00 v Kiberpipo. Jure Čuhalev bo predaval o nestabilni prihodnosti namizja Linux:

Ljudi pogosto najbolj zanimajo stvari, ki jih ne morejo dobiti. V svetu klasične - lastniške programske opreme se tako pogosto čudimo čudovitim slikam in predstavitvam izdelkov in iger, ki bodo prišli do nas čez nekaj davnih mesecev. V odprtokodnem svetu pa je način dela drugačen.

Znani Raymondov stavek - "izdajaj zgodaj, izdajaj pogosto" odlično povzema stanje programske opreme, ki mu je priča povprečni uporabnik namizja Linux. Naokoli njega je polno čudovitih tehnologij in izdelkov, ki bi jih želel uporabljati že včeraj, a tudi jutri verjetno še ne bodo pripravljeni.

36 komentarjev

Linux audio meet me

Slo-Tech - Vsako drugo sredo v mesecu v Kiberpipi pripravljamo srečanja uporabnikov in/ali razvijalcev avdio vragolijskega softwara pod Linuxom. Drugo srečanje bo to sredo, 10. novembra, ob 20.00!

LAMM - LinuxAudioMeetMe so mesečna srečanja precej odprte oblike, včasih skoraj mini-konference s kakšnim tujim gostom, večinoma pa napol delavnica napol izmenjava novih dognanj, pol-izdelkov ali genialnih zamisli. LAMM-i so namenjeni vsem entuzistom, tako začetnikom kot specialistom za zvok, glasbo in multimedijo na linux platformi. Po eni strani nas zanima kako na najbolj preprost način priti do izdelanega komada, ki bo imel šanse na videospotnicah, in hkrati, ter nič manj, če celo ne več, samoizdelana okolja, uporabniški-producentski vmesniki in premoščanje med različnimi multimedijskimi kreativnimi področji. Na LAMM-u ni obiskovalcev, le-ti po defaultu postanejo sodelavci. Raziščimo skupaj!

2 komentarja

Dva Linuxa na en mah

Kiberpipa - V prihajajočem tednu gostimo v Kiberpipi izida in predstavitvi kar dveh slovenskih distribucij Linuxa, ki sta "živi", saj se zaženeta kar iz pogona CD in namestitev na disk ni potrebna.

Najprej bo na Pipinem Odprtem Terminu v torek 26.10 ob 19.00 predstavljena nova različica Slo-tech Linux 2.1:
Ekipa Slo-Tech Linuxa bo predstavila novo različico te priljubljene slovenske žive distribucije. Tako si bomo ogledali posodobljen uporabniški vmesnik in novo programje. Predstavljena pa bo njegova uporabnost kot orodje za domačega uporabnika. Obiskovalci bodo lahko dobili tudi svojo kopijo zgoščenke.

V sredo ob 19.00 pa bo ekipa Ljudmile predstavila Slix 2.0:
Bistvene novosti nove različice so:
- Shranjevanje namizja na oddaljen računalnik
- Odlična podpora za vektorsko grafiko
- Agregator novic RSS
- PostgreSQL vmesnik za OpenOffice
- Skupinski koledarji v Mozilli
- Internetni radio katalog ShoutCast
Najprej bo potekala predstavitev, potem pa bodo udeleženci imeli priložnost, da...

17 komentarjev

Slo-tech - Linux delavnica za začetnike

Kiberpipa - Delavnica Slo-tech Linux, prvi koraki, Jure Čuhalev
20.5. Četrtek ob 18:00, trajanje: 4h, v Kiberpipi

Slo-Tech Linux je prerojena slovenska distribucija Linuxa, ki je v aprilu doživela novo različico 2.0. Čeprav je po svoji zasnovi namenjena predvsem delu neposredno s CD-ja, se je je prav tako mogoče namestiti na disk kjer se prelevi v čistokrvni Linux sistem (Debian).

V predavanju o izzidu so bile orisane nekatere pomembnejše tehnične novosti in orodja, ki smo jih vgradili v distribucijo z namenom čim bolj približati svet linuxa novim uporabnikom.

Tokratna delavnica pa bo namenjena začetnikom, ki se z Linuxom srečujejo prvič, ali drugič. Ogledali si bomo kako deluje logika namiznega sistema KDE v povezavi z našim nadzornim središčem ter kako nam lahko ostale funkcije, kot so zagon iz USB diska ali pa namestitev na disk olajšajo vsakodnevni boj z računalnikom.

Delavnica je brezplačna. Ker je število mest omejeno se je potrebno prijaviti na gandalf@owca.info. Torej, Linux novinci,...

8 komentarjev

Izšel Slo-Tech Linux 2.0!

Slo-Tech - Danes je izšla predstavitvena različica Slo-Tech Linuxa 2. Slo-Tech Linux 2 je brezplačna distribucija operacijskega sistema Linux. Namenjena je slovenskim uporabnikom, ki se želijo spoznati s čedalje bolj priljubljenim operacijskim sistemom. Slo-Tech Linux 2 je preprost za uporabo in ga ni potrebno namestiti na disk, saj sam teče z zgoščenke.

Slo-Tech Linux 2 je popolnoma prenovljen operacijski sistem z novo osnovo, ki se lahko pohvali z novim namiznim okoljem KDE 3.2, pisarniško zbirko OpenOffice.org 1.1, brskalnikom Mozilla Firefox 0.8, upraviteljem osebnih informacij Evolution 1.4 in mnogimi drugimi programi, ki jih potrebujejo za delo študentje in dijaki, pa tudi računalniški zanesenjaki, ki se želijo spoznati s prosto programsko opremo.

Na zgoščenki se nahajajo tudi:
  • GIMP, zmogljivo orodje za obdelavo slik
  • Blender, program za delo s 3D-grafiko
  • Cinelerra, ki skrbi za obdelavo video-posnetkov
  • Scribus, nov program za namizno založništvo
  • Quanta Plus, napreden urejevalnik...

52 komentarjev

Predavanje: Slo-Tech Linux

Slo-Tech - V petek, 9. aprila 2004, bo ob 19.00 na Kersinkovi 6 v Kiberpipi uradna predstavitev Slo-Tech Linuxa. Jure Čuhalev bo predstavil razloge, zakaj je nova slovenska distribucija Linuxa nadvse primerna za veliko večino uporabnikov.

Sočasno bo izšla tudi predstavitvena različica Slo-Tech Linuxa 2, ki je brezplačna distribucija operacijskega sistema Linux. Namenjena je slovenskim uporabnikom, ki se želijo spoznati s čedalje bolj priljubljenim operacijskim sistemom. Slo-Tech Linux 2 je preprost za uporabo in ga ni potrebno namestiti na disk, saj sam teče z zgoščenke. Klik!

24 komentarjev

Nov članek: Uvod v Linux

Tux!

Slo-Tech - Se vam je že kdaj zazdelo, da Slo-Tech neprenehoma govori o Linuxu, vam pa je vse to popolnoma nerazumljivo in morda celo nezanimivo? Ali pa ste morda že kdaj pomislili, da bi poskusili uporabiti kak drug operacijski sistem? Če se želite kar najhitreje soočiti z Linuxom, imamo za vas idealno rešitev. Predvsem z namenom, da bi vam predstavili Linux, je Matjaž Horvat spisal članek z naslovom Uvod v Linux.

109 komentarjev

Slo-Tech GNU/Linux 2

Kmalu ...

Slo-Tech - Natanko eno leto po napovedi prve izdaje Slo-Tech GNU/Linuxa je napočil čas, da uradno najavimo izid drugega rodu prvovrstne slovenske distribucije živega Linuxa. Slo-Tech GNU/Linux 2 je popolnoma prenovljen operacijski sistem z novo osnovo, ki se lahko pohvali z novim namiznim okoljem KDE 3.2, pisarniško zbirko OpenOffice.org 1.1, brskalnikom Mozilla Firefox 0.8, upraviteljem osebnih informacij Evolution 1.4 in mnogimi drugimi programi, ki jih potrebujejo za delo študentje in dijaki, pa tudi računalniški zanesenjaki, ki se želijo spoznati s prosto programsko opremo.

Na zgoščenki se nahajajo tudi:
  • GIMP, zmogljivo orodje za obdelavo slik
  • Blender, program za delo s 3D-grafiko
  • Cinelerra,...

33 komentarjev