»

Nokiini zaposleni stavkajo

vir: engadget
engadget - V odziv na naznanitev sodelovanja z Microsoftom je prišlo v Nokiinih pisarnah v Tampereju do mirnega protesta v obliki odhoda približno tisoč delavcev s svojega delovnega mesta. V Tampereju, ki bo v prihodnosti očitno ena izmed žrtev partnerstva z Microsoftom, sicer dela okrog 3.000 Fincev, od katerih jih približno polovica razvija operacijski sistem Symbian. Mirni protest oz. stavka sicer ni povzročila finančne škode podjetju, saj so delavci za odhod z dela izkoristili svoje fleksibilne delavnike. Kljub zaprtju pisarne najverjetneje dela ne bodo izgubili prav vsi zaposleni v pisarnah v Tampereju, a bodo vseeno odpuščanja ogromna.

Odziv na najavo partnerstva Nokie in Microsofta je bil podobno negativen tudi v finančnem svetu, saj je vrednost...

65 komentarjev

Microsoft in HP bosta sodelovala pri oblačnem računalništvu

Ars Technica - Microsoft in Hewlett-Packard sta v teh dneh sklenila dogovor o sodelovanju, s katerim sta se zavezala k partnerstvu pri razvoju in poenostavitvi IT-rešitev na področju oblačnega računalništva. Sodelovanje med HP-jem in Microsoftom sega že četrt stoletja nazaj. Nov paket je težak 250 milijonov dolarjev in obsega mnogo izdelkov, med njimi optimizacijo HP Converged Infrastructure za Microsoft Exchange 2010, HP Insight Software and Business Technology Optimization z Microsoft System Center itn. Prav tako se je Microsoft obvezal, da bo za svojo platformo Windows Azure uporabljal HP-jevo strojno opremo, za nameček pa bosta podjetji podeseterili investicijo v distribucijske kanale in partnerje po svetu. Več o tem.

1 komentar

Rich Green: nepreklicno zapuščam Sun

The Register - Podpredsednik Sunovega oddelka za razvojne platforme Rich Green je odstopil. S tem se je pridružil več kot trem tisočim odpuščenim v prejšnjem tednu, ko je Sun objavil zgubo že dvanajsto četrtletje zapored.

Njegov odhod je seveda posledica nedavnega dogovora o sodelovanju z Microsoftom, ki je vključeval tudi izdatno finančno injekcijo Sunu. Green je bil vsa leta eden glavnih promotorjev Jave in je, med drugim, kot ključna priča nastopal v procesu proti Microsoftu. Dogovor z Microsoftom je očitno prevelik zalogaj za njegov ponos (pa ne samo njegov, saj naj ne bi bil edini, ki se je odločil za tak korak). Klik do izvorne novice.

Kot zanimivost si oglejte še kratko zgodbico, ki je nastala že več kot eno leto nazaj.

24 komentarjev

Sporazum Suna in Microsofta

Slashdot - Sun Microsystems in Microsoft sta velika rivala industrije programske opreme, zato niti ni pretirano presenetljivo, da sta se s tožbami napadala celih deset let. A očitno se je to neslavno početje končalo, saj sta podjetji dosegli sporazum, v katerem prekinjata spore iz preteklosti. Ti so bili večinoma posledica nespoštovanja patentnih pravic, največkrat s strani Microsofta, ki bo Sunu plačal 2 milijardi USD odškodnine. Zanimivo je, da je Sun zaradi zmanjševanja stroškov ravno na dan dogovora odpustil 3300 delavcev. Podjetji sicer zagotavljata, da bosta sodelovali pri razvoju sorodnih tehnologij, ki jih razvijata, predvsem pri strežniških rešitvah in seveda v navezi Java - .Net, kar bo še posebej zanimivo. Klik!

In še to: Microsoft obljublja, da bo odslej bolj prijazen do Jave.

9 komentarjev

IBM Sunu ponuja pomoč pri odpiranju Jave

Slashdot - Eric S. Raymond, eden najuglednejših podpornikov filozofije odprte programske opreme, je že pred časom izpostavil predlog odprtja Javine izvorne kode. Danes pa je idejo podprl še IBM, ki je Sunu poslal odprto pismo, v katerem predlaga, da podjetji sodelujeta pri odpiranju izvorne kode Jave. Veliki Modri je pripravljen ponuditi tehnične pripomočke in kodo za odprto implementacijo Jave, Sun pa naj bi odprtokodni skupnosti ponudil specifikacije Jave, preskuse in seveda izvorno kodo. Klik!

6 komentarjev

IT forenziki dokazali obtoženčevo nedolžnost

The Register - Z vedno večjim spektrom uporabe računalnikov se bližamo časom, ko bodo tudi t.i. IT forenziki oz. sodnih izvedenci pomagali pri preiskavi kaznivih dejanj. Tako se je naprimer dogodilo Julianu Greenu, ki so ga lanskega oktobra obtožili pedofilije, ker so na njegovem disku našli 172 neprimernih slik otrok.

Njegov pravni zastopnik je želel dokazati njegovo nedolžnost, zato se je na pomoč obrnil k podjetju Vogon, kateremu je poslal natančno kopijo vsebine obtoženčevega diska. Obširna analiza v Vogonovih laboratorijih je nato dokazala, da je Green imel na disku trojanca, ki je brez njegove vednosti na disk shranjeval omenjene fotografije. Green je oproščen vseh obtožb. Več o tem.

21 komentarjev

Bill Joy zapušča SUN

News.com - Bill Joy in Scott McNealy sta leta 1982 ustanovila podjetje SUN (originalno kratica za Stanford University Network). Več kot dve desetletji je sodeloval pri vseh znanih SUN-ovih projektih - SPARC, Solaris, Java, v zadnjem času pa Jini in JXTA. Znan je tudi po svoji vlogi v pionirskih časih open-sourca. Škoda, ker ni uspel (hotel?) prepričati svojih kolegov v podjetju, da je tudi SUN-ov paradni konj Java zrel za open-source in s tem omogočiti njen nesluten razvoj.
V zadnjem času je povzročil nekaj razburjenja s svojim člankom, v katerem razlaga svoj pogled na razvoj človeštva. Vsekakor zanimivo branje!

Njegov odhod nekateri povezujejo z vse večjimi težavami samega podjetja SUN. No, večina analitikov je prepričana, da s to potezo ne bo ogrozil samega podjetja, saj je najpomebnejša osebnost SUN-a vendarle Scott McNealy. Sam svoj odhod pojasnjuje z željo po novih izzivih in drugačnem okolju. Po mojem skromnem mnenju taki izjavi ne gre verjeti, temveč bolj dejstvu, da je McNealy...

4 komentarji

Microsoftu ne bo potrebno prilagati Jave

The Register - Kljub temu, da je sodnik Microsoftu prepovedal distribucijo lastne 'verzije' Jave in jim odredil prilaganje Sunove, temu ne bo ravno tako.

Ta odredba tako velja le v primeru, ko bi Microsoft želel prilagati Javo -- v takem primeru mora seveda edino pravo, Sunovo. Če pa je sploh ne želijo prilagati, jim to ni potrebno [0:)].

Vprašanje pa je, kolikšne posledice ima lahko takšna Microsoftova odločitev, saj računalnike z omenjenim programjem lahko opremljajo tudi distributerji računalniške opreme, kot sta naprimer HP in Dell, ki sta pomembna podpornika Suna.

20 komentarjev