»

Gmail praznuje 5. rojstni dan

Slashdot - 1. aprila 2004 je Google širšim množicam ponudil (sprva interno) spletno aplikacijo, ki jo lahko zaradi približno 150 milijonov uporabnikov in zavidanja vredno (venomer razvijajočo se) paleto funkcionalnosti brez sprenevedanja označimo kot eno izmed najboljših zastonjskih spletnih storitev. Govorimo seveda o Gmailu.


Na ars technici so pred nekaj dnevi intervjuvali produktnega vodjo Gmaila Todda Jacksona, ki je v precej zanimivem pogovoru med...

29 komentarjev

email.si zaključuje svojo zgodbo

Slo-Tech - Dolgoletni slovenski ponudnik brezplačnega elektronskega poštnega predala, kasneje tudi albuma, bloga in ostalih storitev, očitno zaključuje svojo pot. Po težavah s strojno opremo očitno ni dovolj volje za reševanje težav, kar pa pri nedosegljivih strežnikih (elektronska pošta se ne dostavi) pomeni samo eno.

Obenem opozarjamo vse uporabnike, ki imajo pod kontakti v profilu vpisan @email.si naslov, da le-tega spremenijo do naslednjega petka, 10.4., saj bodo takšni računi po temu datumu deaktivirani.

Sploh še kdo uporablja zastonj poštni predal, ki ni Gmail?

63 komentarjev

30 GB poštni predal

AnandTech - 30gigs je s svojim novim poštnim predalom Googlu vrgel rokavico, saj je več kot deset krat večji od GMaila. Na prvi pogled je 30gigs zelo podoben GMailu, saj je prav tako (sicer še globoko) v Beta stadiju, storitve pa lahko uporabljate le s pomočjo povabila.



30gigs ima namen v prihodnosti razširiti svojo storitev na kar 50 gigabajtov, morda celo na osupljivih 100. Pred spamom bodo uporabnike varovali s pomočjo GD2 podpisa, ponujajo pa tudi zelo zanimivo ter še bolj uporabno funkcijo. Pošto lahko namreč pošiljate preko kateregakoli naslova, ki ga že imate, vse skupaj pa poteka kar prek 30gigs vmesnika.

Novico so omenili tudi na Neowin.net ter Anandtechu.

31 komentarjev

MSN Virtual Earth

Slo-Tech - Pred dnevi je Microsoft širši javnosti ponudil MSN Virtual Earth, ki je trenutno v beta fazi.

Gre za servis, ki vam ponuja brskanje po karti celega sveta. Tako lahko iščete določene ulice v državi, pomaga vam pri izbiri poti med dvema točkama in podobno. Samo premikanje po zemljevidu v celoti poteka z miško ali s smernimi tipkami. Prav tako lahko uporabimo kolešček miške ali tipki + in - za spreminjanje zooma.

Trenutni pogled na karto si je možno shraniti, ter ga kasneje uporabiti. Kar nam olajša vrnitev na predhodno pozicijo in pogled, parv tako lahko to povezavo pošljemo prijatelju preko elektronske pošte. Primer takšne povezave izgleda nekako takole.
Zanimiva, a hkrati uporabna je funkcija, ki vam na podlagi IP številke pokaže, kje se nahajate.

31 komentarjev

Tudi AOL 2 giga

AOL - Če se še vedno niste uspeli dokopati do trenutno okoli 2,3 GB velikega poštnega predala na Gmailu oz. so vam všeč tako imenovani Web-based različice, kot je npr. Hotmail, je sedaj pravi čas, da si priskrbite praktično neomejeno prostora za elektronsko pošto. Družbi velikih se je namreč danes pridružil AOL. AIM Mail, kot se nova storitev imenuje, je nov brezplačen poštni predal, na voljo pa imate 2 GB prostora ter zaščito pred virusi in spamom. Storitev je sicer še vedno v beta fazi, vendar je registracija računa že možna.

Mrzlica glede velikosti poštnih predalov se bo očitno še nekaj časa nadaljevala.

22 komentarjev

Google išče tudi za šolarje

Google -

Google je včeraj, 18. novembra, predstavil preizkusno različico storitve Google Scholar. Storitev je namenjena učencem in išče znanstvena dela različnih akademskih založnikov, profesionalnih združenj, skladišč ponatisov in univerz; pa tudi med različnimi članki, ki so na voljo na spletu. Stvar je videti, kakor ves Google, zelo uporabna.

Razlika med normalnim Googlom in Scholar Googlom se hitro pokaže, če naprimer iščemo termin Slovenia. Googlovi prvi zadetki so slovenia-tourism in The world Factbook, če pa iščemo "slovenia" na šolski različici so pa med prvimi zadetki razne študije in članki.

Na novico nas je opozoril tudi EssEncE.

9 komentarjev

Gmail ranljiv

Slashdot - Izraelska novičarska stran Nana poroča, da je domači heker Nir Goldshlagger odkril resno varnostno luknjo v priljubljenem Googlovem poštnem sistemu Gmail. Natančne podrobnosti o napaki sicer še niso znane, morebitni škodljivci pa naj bi imeli možnost kraje datoteke s piškotom. Ta bi jim ob poznavanju uporabniškega imena omogočala dostop do celotnega poštnega predala originalnega lastnika. Strokovnjaki za Gmail že odpravljajo napako, omeniti pa velja, da je sistem še vedno v fazi beta in temelji na sistemu povabil. Zgodbo prodaja tudi The Register.

Če popravek ponudite sami, dobite eno brezplačno povabilo za Gmail ;)

1 komentar

Iskanje z Googlom - tokrat lokalno

The Register - Google je pred kratkim še razširil svojo ponudbo. Tokrat je to storil s programčkom, ki omogoča iskanje po lokalnih trdih diskih.

To 400 kb težko čudo zna iskati po pošti v Outlooku in Outlook Expressu, prepoznava tudi formate Microsoft Offica in loge AOLa, ne brani se pa niti tekstovnih in HTML datotek. Iskanje opravi tako, da na lokalnem računalniku postavi http strežnik, na katerem je uporabniški vmesnik ki zelo spominja na navaden Google, ki pa ima še en dodaten zavihek.

Prednosti tega iskalnika so, da, podobno ko spletni iskalnik, naredi indeks datotek na disku, s čimer se poveča hitrost iskanja podatkov shranjenih na trdem disku. Prav tako pa si tudi zapomni zgodovino zadnjih iskanj, kar se včasih izkaže za precej uporabno zadevo. Seveda pa zna iskati tudi po spletu. Google trdi, da programček dela samo z Internet Explorerjem, v resnici pa dela brez problema tudi na ostalih brskalnikih.

Če vas zanima, kaj se vse nahaja na vašem disku, poženite vaš brskalnik na

54 komentarjev

Invazija spletnih gigabajtov

Hellacious Riders - Google je ustvaril toliko kvalitetnih brezplačnih servisov, da mu ostala podjetja z velikimi težavami sledijo. Ker pa je predmet vrednosti email uslug le in samo specifikacija strojne opreme, se v tej ponudbi lahko izživlja nemalo podjetij.

Tako je motociklistična revija Hellacious Riders medmrežju ponudila račun elektronske pošte s kapaciteto celih 100 gigabajtov.

Kaj bo navaden smrtnik počel s tako megalomansko količino razpoložljivega prostora pa lahko postavimo pod vprašaj, saj logika tukaj zelo peša - če samo 100 uporabnikov uporablja 50 odstotkov razpoložljivega prostora, to nanese pet terabajtov, kar je banalno rečeno 50 dobrih diskov. Za zanimivost naj omenim še to, da dotično podjetje prvemu, ki bo zapolnil ves prostor ponuja nadgradnjo predala na skromnih 1000 GB.

11 komentarjev

Hotmail z 250 MB prostora

vir: Neowin
Neowin - Uporabnike Hotmaila je danes prijetno presenetila neuradna novica, da namerava Microsoft povečati njihov poštni predal z borih 2 MB na 250 MB. Prav tako bodo velikost priponk povečali s 3 na 10 MB. Uporabnike, ki so pripravljeni plačati, pa bodo razveselili z dvogigabajtnim predalom ter dvajsetimi megabajti za priponke in s podporo dostopu POP3.

Microsoftova poteza ni presenetljiva, saj je Yahoo! prejšnji teden povečal poštni predal svojim uporabnikom na 100 MB. Seveda imamo na spletu tudi ponudnike, ki vam že sedaj ponujajo 1 GB ali večji poštni predal. Takšna sta na primer AvantureMail z 2 GB in SpyMac. Pri vsem tem se je potrebno poleg ogromne količine spletnega prostora vprašati tudi, kakšen spletni...

61 komentarjev

GMail-ovi spam filtri na preizkušnji

Slashdot - Google, ki je 1. aprila svet presenetil z novico o 1 GB velikem elektronskem poštnem predalu s svojim Gmail-om, je sedaj na neuradni preizkušnji, kako oblada velikansko količino elektronske nesnage. Tako Aaron Pratt prosi, da njegov elektronski naslov prattboy@gmail.com posreduje kar se da veliko ljudi na kar največ spam list, različnih naročnin ipd., saj meri čas, ki je potreben, da 1 GB elektronski predal prejme eno sporočilo preveč in učinkovitost filtrov. Zaenkrat je prišel do 30 odstotne zasedenosti elektronskega predala s povprečno 50% uspešnim filtriranjem. Vsekakor zanimiv test, saj bo pokazal kako dobro bo Google zaščitil svoje uporabnike pred nesnago, vendar pa morate ohraniti v mislih dejstvo, da Gmail še sploh ni uradno dostopen za testiranja.

4 komentarji

Google toolbar in Gmail

Slo-Tech - Google toolbar je programski dodatek k spletnemu brskalniku, omogoča pa beleženje uporabnikovih spletnih aktivnosti (le-te se nato posredujejo Googlu). GMail pa je nova storitev Googla, ki so jo napovedali 1. aprila. Gre za to, da namerava Google ponuditi brezplačne elektronske naslove, vsak uporabnik pa naj bi imel na voljo 1 Gb prostora. Google napoveduje tudi kvalitetne antispam filtre ter možnost iskanja po arhivu sporočil, sporočila pa bomo lahko razvrščali tudi v različne kategorije (posamezno sporočilo tudi v več kategorij). S tem bo tudi odpadla potreba po brisanju sporočil, saj bodo uporabniki lahko shranjevali praktično vsa sporočila, ki jih dobivajo. GMail bo, če mu bo uspel veliki met, zelo verjetno resno konkuiral Microsoftovemu Hotmailu.
Sliši se lepo, vendar pa nekateri že opozarjajo na temnejše plati zgodbe, predvsem na problem zasebnosti. Če se načrti uresničijo bo Google nekoč v prihodnosti imel arhiv praktično vseh elektronskih sporočil na svetu. Glede na to, da...

7 komentarjev

Bo Googlov GMail kršil zakone o zasebnosti?

The Register - Ko so Googlovi predstavniki pred tednom dni najavil GMail, njihovo lastno poštno storitev, katere največja prednost je prostor, ki bo na voljo uporabnikom (en gigabajt), si verjetno nihče med njimi ni predstavljal, kakšen val tako pozitivnih kot negativnih kritik bodo sprožili. Medtem ko se nekateri čudijo nad gromozanskim prostorom, ki jim bo na voljo, pa mnogi drugi pravijo, da bo Googlovo skeniranje elektronske pošte ter prilaganje oglasov glede na nje vsebino, vmešavanje v zasebnost in kršenje zakonov o varstvu podatkov v več državah - na primer v Nemčiji, kjer so se prve za to pristojne agencije že odzvale z opozarjanjem na nelegalnost takšnega početja. Zasebnost ali veliko elektronske pošte? Klik!

2 komentarja

Malo zgodovine: Googlova prva strojna oprema

Celotno "sistemje"

vir: Google
Slashdot - Google se zadnje čase kar precej omenja v novicah (ampak SCO še vedno drži rekord [:D] ), in morda je prav to (ali pa število strani, po katerih išče - trenutno 4,285,199,774) v vas vzbudilo vprašanje, kakšen je bil Google v svojih otroških letih. No, kakor koli že, na tej strani si lahko ogledate prvo strojno opremo, ki jo je Google dobil od različnih sponzorjev - večinoma Intel in IBM.

Le kakšno opremo Google poseduje danes?

17 komentarjev

Google bo ponudil Gmail

MSNBC - Če se vaš elektronski poštni predal v množici elektronskih sporočil vse prehitro napolni do svoje, po navadi precej nizke, meje, vam bo najnovejša ponudba, ki prihaja od avtorjev najboljšega iskalnika na internetu, Googla, vsekakor precej vabljiva. Slednji bodo namreč javnosti ponudili Gmail, ki bo ponujal poštne naslove za kogar koli. Pa porečete na to: "Ja in, tudi Microsoft, Yahoo in še mnogi drugi imajo to!"

Stvar, po kateri si boste Gmail zapomnili, bo namreč njegova velikost - tako naj bi vsak uporabnik imel kapaciteto poštnega predala kar 1 GB (da, Gigabajt!) in možnost iskanja po vseh sporočilih, ki ste jih prejeli - iščite in ne sortirajte. Seveda bo tu še zaščita proti nezaželjeni pošti in ostale stvari, ki jih dandanes pričakujemo od spodobnega ponudnika elektronskih poštnih storitev. Zaenkrat Gmail še ni na voljo javnosti, saj ga še preizkušajo, kdaj pa bo dostopen vsem, je predvsem odvisno od preizkusa. Klik!

13 komentarjev

Google postane Kul™

Nov Googlov vmesnik

vir: Google
Slashdot - Na našem, vsem ljubem forum-u, se vse prepogosto znajdejo vprašanja, ki so rešljiva v roku minute ali dveh, če le odklikamo na Google. In v teh nekaj letih, od kar je Google z nami, smo se privadili njegovega preprostega, a učinkovitega vmesnika, ki je prikazal rezultate v kar se da pregledni obliki. A tudi Google se mora od časa do časa (če odštejemo praznike - ta praksa je že v veljavi) spremeniti. In tako se je pojavil "nov" Google, s katerim poskušajo avtorji še poenostaviti vmesnik ter dodati tudi preproste tekstovne oglase. Klik!

In ne, ti oglasi vam ne planejo pred oči in vas skoraj oslepijo. [:D]

24 komentarjev

Bo Google obstal?

Slashdot - Google je nesporni vladar internetnih iskalnikov. Razlogov za njegov uspeh je več, vsekakor pa prevlada njegova izjemna preprostost, saj ne ponuja skoraj ničesar drugega kot polja za vnos iskanega niza in gumba za potrditev iskanja. Podjetje iz Mountain Viewa v Kaliforniji pa se lahko pohvali tudi z oglaševalskim sistemom internetne oglaševalske agencije Overture. Po njihovem mehanizmu se ob določenih rezultatih na posebnem in nemotečem mestu prikažejo zadetki pokroviteljev, ki so Googlu lani prinesli 2 milijardi zelencev prihodkov. Seveda je številka dovolj zgovorna, da je vzpodbudila razvoj novih iskalnikov, ki bodo poskušali Googel zriniti s prestola. Jim bo uspelo?

3 komentarji

Google in oglaševanje

Slashdot - Vsak dan in vse bolj pogosto se na forumih pojavljajo vprašanja, na katere so uporabniki že odgovorili ali pa so njihove rešitve tako zelo preproste, ko bi se isti uporabniki poslužili Googla. Da pa je slednji iz navadnega iskalnika različnih vsebin že zdavnaj prerasel v večnamensko "orodje", ste verjetno ugotovili že sami.

In ker se v množici 200 milijonov uporabnikov dnevno, ki iščejo podatke prek Googla, pojavi tudi precejšnje število, ki so pripravljeni klikniti na t.i. Google AdWord, postaja vedno bolj očitno, da bodo podjetja morala svoje oglaševalske kampanje osredotočiti tudi na spletne iskalnike, če bodo želela poslovati pozitivno in z dobičkom. Če vas zanima celotna zgodba - klik!

0 komentarjev

Konkurenca Googlu?

The Register - Gotovo se vsi spomnite, kako je pred časi kraljevala Altavista, ki je bila daleč najbolj uporabljan iskalnik. Potem pa se je nekega dne pojavil Google, povsem "nepomemben" in nepoznan iskalnik, ki so ga avtorji pognali še v beta obliki. Čeprav Google še ni bil končan, so uporabniki kar prekmalu ugotovili, da kljub beta verziji izvrže precej dobre in hitre rezultate iskanja. Google se je tako priljubil marsikateremu uporabniku. S časoma si je le-ta nabral veliko bazo obiskovalcev in postal eden izmed najboljših iskalnikov. The Register se je spraševal, če ima Google sploh konkurenta. Po nekaj dnevih križarjenja so odkrili Teomo, ki v marsikaterem pogledu ponuja še kanček boljše možnosti iskanja, kot konkurenčni Google. Njihova mnenja o Teoma iskalniku si lahko preberete tukaj, če pa bi radi iskalnik preizkusili v akciji, pa kliknite sem.

3 komentarji