»

Bo Oxfordov slovar izključno elektronski?

Slo-Tech - Da je splet resen igralec, očitno celo pomembnejši od papirja, priznava tudi ugledni angleški slovar Oxford Dictionary. Eden izmed najbolj avtoritativnih slovarjev britanske angleščine - čeravno angleščina preskriptivnega slovarja nima in, vsaj uradno, vsi rabo le beležijo - namreč razmišlja o prehodu na izključno elektronsko verzijo. Trenutno papirnata verzija slovarja namreč vsebuje 20 zvezkov, tehta 60 kilogramov in stane 750 funtov. Tako obsežen je, ker ima poleg 291.500 gesel še 2,4 milijona ponazoritvenih citatov. Od drugih slovarjev se razlikuje še po eni podrobnosti; čeravno ne diktira pravil, ne sledi moderni rabi angleščine, ampak se je ustavil nekje v 20. stoletju. Vse od leta 1989 so prodali vsega 30.000 izvodov...

21 komentarjev

Posodobljen slovenski paket slovarjev za OpenOffice.org

Slo-Tech - Kot poročajo pri slovenskem delu OpenOffice.org ekipe, je bil te dni posodobljen slovenski paket slovarjev za OpenOffice.org.

Nova izdaja vsebuje ponovno pretvorjene vzorce za deljenje besed ter posodobljen slovenski slovar sopomenk iz projekta OdprtiTezaver.

Uporabniki OpenOffice.org posodobljene razširitve namestijo tako, da v meniju Orodja izberejo Upravitelj razširitev ter nato kliknejo na gumb Preveri stanje posodobitev.

14 komentarjev

V OpenOffice.org vključen slovenski tezaver

Slo-Tech - V paket slovenskih slovarjev za OpenOffice.org je od tega tedna dalje vključen tudi slovenski slovar sopomenk (tezaver), ki nastaja v okviru projekta www.tezaver.si.

Slovenski slovar sopomenk bo vključen v vse prihodnje izide OpenOffice.org, mogoče pa ga je ročno namestiti preko Upravitelja razširitev (meni Orodja - Upravitelj razširitev) (preverite stanje posodobitev) oziroma slovar prenesete in namestite ročno.

Na voljo je tudi dnevno posodobljeni tezaver, ki ga je mogoče namestiti z razširitvijo OdprtiTezaver. V primeru, da si ga namestite, se bodo vaši slovarji posodabljali dnevno, a je v tem primeru priporočljivo originalni slovenski paket slovarjev v celoti odstraniti in dodatno namestiti le ločeno razširitev, ki vključuje le slovar besed za črkovanje in vzorce za deljenje besed.

18 komentarjev

Asus obljublja 12 ur avtonomije

Ars Technica - CES se je sicer v nedeljo zaključil, a še zdaleč nismo pregledali vseh zanimivosti, ki so jih razstavljavci predstavili na njem. Mednje sodi tudi Asus, ki je pokazal nov prenosnik, ki naj bi zdržal pokonci na baterijah do 12 ur. Prenosnik UL80JT vsebuje ima dve grafični kartici, zmogljivo GeForce 310 in skromnejšo Intel GMA, odvisno od zahtev pa uporablja primernejšo. Prav tako zna upočasniti takt procesorja Intel Core i7, s čimer naj bi ob najbolj špartanskem režimu zmogel delovati kar pol dneva. Če mu bo to res uspelo, bomo videli še letos, ko bo 1000 dolarjev vredni prenosnik naprodaj.

18 komentarjev

Izšel OpenOffice 2.3

Slashdot - Na straneh OpenOffice.org se je brez velikega pompa pojavila nova verzija tega alternativnega pisarniškega paketa. Prinaša nam kopico novih funkcij ter popravkov za različne varnostne ranljivosti predhodnika, poleg tega pa je že iz imena očitno, da gre za večjo posodobitev, zato nadgradnjo priporočajo vsem uporabnikom. Med drugim boste samo z OOo 2.3 lahko uporabljali vse vtičnike, ki so za dotičen programski paket na voljo.

Dolpoteg in izvorna novica.

Včeraj IBM, danes OOo, kdo bo jutri?

18 komentarjev

OpenOffice 2.0 Beta 2

AnandTech - Dočakali smo že drugo beta različico OpenOffica 2.0. Izdana je bila v pondedeljek in je tako prehitela OpenOffice.org konferenco, ki se bo dogajala pri nas konec naslednjega meseca.

Med najpomembnejši novi lastnosti spadata popolnoma predelani vmesnik ter izboljšana podpora drugimim formatom, vključno s tistimi iz Microsoft Office. Prav tako so dodali novi modul za podatkovne baze, ki vklučuje podporo za OASIS OpenDocument XML format datotek.

Bomo končno dobili dostojno alternativu Microsoft Officu?

41 komentarjev

PCLinuxOS 8

Slo-Tech - PCLinuxOS 8 ni samo še ena distribucija Linuxa, niti ni samo še en živi Linux na zgoščenki. Razvijalci, ki so med drugim tudi vzdrževalci strani PCLinuxOnline, so ravnokar predstavili različico 8, ki nadaljuje razvoj distribucije po začetnih smernicah, ki so se izkazale za izjemno uspešne. Na zgoščenki boste našli aplikacije za praktično vsako opravilo, nameščeni so tudi dodatki in vstavki, skrbno so izbrane privzete nastavitve, mikaven pa je tudi zunanji izgled. PCLinuxOS, ki ga lahko namestimo tudi na trdi disk, je primeren za takojšnjo uporabo, brez vsakršnih administrativnih posegov. PCLinuxOS je nadvse primerna distribucija za razkazovanje Linuxovih mišic.

41 komentarjev

Preizkus nove odprte pisarne

PC Linux Online - OpenOffice.org se je po različici 1.0 nad pričakovanji razširil po svetu in tudi pri nas, kjer je slovenska različica bila tudi večkrat nagrajena. Po nekaj nadgradnjah je zdaj napočil čas, da se začnejo aktivne priprave na izdajo druge velike različice proste pisarniške zbirke. Tako imate priložnost, da preizkusite prve zametke razvojne različice 1.9.m49 (680_m49). Nove razvojne različice izidejo dvakrat na mesec in so namenjene le razvijalcem. Toda konec koncev ste lahko to tudi vi. Klik!

Beta-različica OOo 2.0 naj bi izšla še letos, februarja kandidat za izdajo in marca končna različica.

9 komentarjev

OpenOffice.org 1.1.1

PC Linux Online - Po treh kandidatih za izdajo je izšel OpenOffice.org 1.1.1, ki več ali manj odpravlja hrošče iz različice 1.1.0 (kar 557 naj bi jih odpravili), prinaša pa tudi nekaj malega novosti. OOoDic Autopilot tako sedaj omogoča samodejno nalaganje slovarjev s sinonimi, črkovalniki in pravili za deljenje besed, izboljšali pa so tudi podporo za jezike, ki namesto decimalne pike uporabljajo vejico - mednje sodi tudi slovenščina.

Novička, opombe ob izdaji in dolvleka slovenske različice.

7 komentarjev

Večerno branje

Overclockers Australia - Med deskanjem po spletu sem naletel na par zanimivih zgodbic, ki vam jih podajam v branje.

Prva govori o nevarnosti, ki jo predstavlja Mandrake 9.2 Linux LG-jevim CDROM pogonom. Očitno se ne marata najbolje, tako da inštalacija tega operacijskega sistema povzroči takojšnjo smrt pogona.

Druga novička pa govori o dogodkih med snemanjem filma The Passion. Film govori o poslednjih urah življenja Jezusa, kar je zanimivo pa je to, da je v igralca, ki igra Jezusa, med snemanjem v Rimu udarila strela. Igralec ni bil poškodovan, producent pa je dejal, da je videl dim, ki se je pokadil iz igralčevih ušes.

14 komentarjev

Slovenski OpenOffice.org 1.1

Slo-Tech - Nova različica najboljšega odprtega pisarniškega paketa je odslej na voljo tudi v slovenskem jeziku. Priljubljen in brezplačen paket programov OpenOffice.org 1.1 trenutno uporablja že več kot 20 milijonov uporabnikov po svetu.

Najpomembnejše novosti so: izvoz besedilnih datotek v obliko PDF z enim samim klikom, izvoz predstavitev v obliko Macromedia Flash, orodje za snemanje makrov in oblikovanje lastnih ikon in gumbov, Avtopilot za izdelavo predstavitev, grafikonov, okrožnic, poročil, vizitk ... Preberite izjavo za javnost in se odpravite po namestitvene datoteke za Windows in Linux.

17 komentarjev

Slovenski OpenOffice prvi na Infosu

Slo-Tech - Nedavno bil OpenOffice preveden in prilagojen v slovenščino, kar sta zakrivila društvo LUGOS in Agenda. Stvar se prodaja kot vroče žemljice, oziroma ne čisto tako, saj je zastonj. Čudo se predstavlja na letošnjem InterINFOSu, kjer je Slovenski OpenOffice pobral tudi nagrado revije Monitor za najboljši izdelek sejma. Ostala konkurenca je bila sicer zelo šibka, ampak vseeno nagrada ni kar tako. Zanimanje je še posebno veliko, saj se veliko ljudi želi znebiti cenovno dragega MS Officea, OO pa teče tako pod Polkni kot pod Linuxom.

Polknaši lahko stvar stvar dolpotegnejo tule, pingvinaši pa tule.

7 komentarjev

Trillian: Bejž preč!

ZDNet - Kakor sem bil vajen dokaj tolerančnih člankov na ZDNet-u, pa me je dotični nemalo presenetil -- verjetno zaradi uporabljenega ('ameriškega'?) tona.

Skratka, avtor se zgraža nad vsemi (ter nas imenuje kiberjokice), ki si upamo sploh reči besedo čez AOL, ki blokira dostop do IM omrežja preko programčka Trillian. AOLovo uradno stališče je, da v zadnjih tednih ni preprečeval dostopa z uporabo omenjenega klienta, pač pa zgolj 'odpravljal hrošče' (hehe, Trillian -- hrošč). Na drugi strani, pa je odpravljal 'hrošče' (hehe, AOLove varnostne blokade) razvijalec Trillian. Tehnično gledano, je IM programček vdiral v gigantovo omrežje. No, dejstvo pa je, da je AOLovo omrežje dejansko AOLovo in ne neko javno dobro, ki služi tudi z oddajo oglasnega prostora (katerega pa Trillian lepo ignorira -- beri: odpravi kot hrošča). Kaj čmo, Trillian je zajedalec, parazit. Klik! Kaj menite?...

11 komentarjev