»

Sun Microsystems prevzema MySQL AB

Slo-Tech - Sun Microsystems je danes naznanil, da za milijardo dolarjev prevzema podjetje MySQL AB. Sun bo pri tem za vse delnice MySQL AB plačal 800 milijonov dolarjev, preostalih 200 milijonov pa bodo predstavljale opcije. Glavni proizvod podjetja MySQL AB je njihov sistem za upravljanje z bazami podatkov (SUBP) - MySQL. Slednji je trenutno na voljo v verziji 5.0, pripravlja pa se verzija 5.1, ki ima zaenkrat še oznako RC (Release Candidate). MySQL sicer ob PostgreSQL-u velja za enega izmed najbolj priljubljenih odprtokodnih SUBP.

Poteza Suna morda niti ni tako pričakovana, če vemo, da je eden od največjih igralcev na trgu SUBP - Oracle pred približno dvema letoma že kupil dve podjetji, ki sta za MySQL dobavljali dve zelo pomembni komponenti. V obeh primerih gre za motorja (ang. Database Engine), ki operirata z bazo podatkov. Pri podjetju Innobase je to InnoDB, pri podjetju Sleepycat Software pa Berkeley DB. Med drugim tudi zaradi pritiskov Oracla, pri obnovitvi pogodbe z InnoDB, je...

30 komentarjev

Večsmerni tekoči trak

engadget - Podjetje Virtual Space Devices je že od leta 1996 hotelo ustvariti večsmerni tekoči trak in sedaj jim je to končno uspelo. Iznašli so tekoči trak po katerem lahko hodite ali tečete v katerokoli smer želite. S takim izdelkom smo veliko bližje tako imenovanim Holodeckom (poznan vsem, ki ste/smo gledali star-trek). Podjetje namerava izdelati produkt imenovan iPlane, ki ne bo omogočal samo hoje/teka v vse smeri ampak tudi letenje. Še povezava do videa in izvorne novice.

35 komentarjev

Izšel je pgAdmin III 1.4.0

Slo-Tech - Izšla je nova različica programa pgAdmin III, zelo zmogljivega odprtokodnega orodja za delo z PostgreSQL podatkovnimi zbirkami. V inkarnaciji 1.4.0 program, ki teče na sistemih Windows, Linux, FreeBSD, Mac OS X ter Solaris, prinaša naslednje izboljšave in bonbončke:
  • podpora za Slony-I
  • podpora izvajanju opravil glede na urnik
  • podpora prihajajočemu PostgreSQLu 8.1:
    • nadzor autovacuuma
    • vloge
    • shranjeni postopki (oz. funkcije brez parametrov)
    • pripravljene transakcije
  • omogoča dodajanje strežnika, ne da bi se bilo potrebno nanj povezati
  • omogoča izbiro povezave v orodju za ročno delo s poizvedbami
  • podpora unix domenskim vtičnicam (po domače unix domain socket)
  • popolnoma nov grafični izgled
  • obvesti uporabnika, ko se v neaktivnem oknu v orodju za delo s poizvedbami konča izvajanje poizvedbe
  • grafičen prikaz rezultatov, ki jih izpljune EXPLAIN
  • in še mnogo drugega...
Prenos izvorne kode in pripravljenih paketov je na voljo na domači strani PostgreSQL.

1 komentar

MySQL 5.0 zrel za delovno okolje

Slo-Tech - MySQL, ena izmed bolj popularnih odprtokodnih podatkovnih baz, je po nekaj mesecih razvoja (natančneje, od marca letošnjega leta) iz verzije 5.0.0 prišla do 5.0.15 in naj bi bila po besedah avtorjev zrela za produkcijsko okolje.

Če se boste tako odločili za takojšen prehod na novo različico (če uporabljate svoje MySQL baze za resno delo in svojih podatkov nikakor ne želite izgubiti, verjetno že veste, da je vseeno pametno nekoliko počakati na prva poročila o stabilnosti in varnosti), vam bo na pomoč prišla že obstoječa pomoč za prenos vaših dragocenih podatkovnih baz iz četrte v peto različico. Ko boste torej zagotovili vse predpogoje in ko vas bo premamil seznam novosti (o njih nekoliko kasneje), pa le pogumno prenesite verzijo 5.0.15.

Sedaj pa na vse novosti.

MySQL, ki je bil dolga leta kritiziran zaradi pomankanja nekaj osnovnih temeljev relacijskih podatkovnih baz, tokrat kritikom vrača milo za drago in med drugim v eni različici prinaša shranjene procedure, sprožilnike,...

18 komentarjev

PostgreSQL 8.0 Beta

Slo-Tech - Po skoraj devetih mesecih razvoja je PostgreSQL Global Development Group naznanila, da je razvoj PostgreSQL 8.0.0 strežnika končan in pripravljen na množično testiranje. Za vse tiste, ki se sprašujejo, zakaj je oznaka te izdaje 8.0.0 naj povem, da so razvijalci vključili v strežnik veliko število pomembnih funkcij med katerim sta tudi Nested Transactions and Point in Time Recory ter Win32 Native Support. Tudi s to izdajo so avtorji ciljali na stabilnost, po kateri je ta podatkovni strežnik tudi znan.

Prednosti PostgreSQL strežnika
Seznam vseh novosti - Release Notes
Seznam zrcalnih strežnikov

17 komentarjev

MySQL tudi v gručah

Monitor - Eden najbolj znanih izdelovalcev odprtokodnih rešitev za zbirke podatkov, švedski MySQL AB, je na svoji uporabniški konferenci v Orlandu napovedal, da bodo njegovi podatkovni strežniki kmalu sposobni tudi delovanja v gručah, s čimer naj bi se zanesljivost povečala na 99,999% na letni ravni. To naj bi se zgodilo že v letošnjem tretjem četrtletju, hkrati z izidom 5. različice podatkovne zbirke, ki bo glede na četrto ponujala grafični vmesnik za upravljanje in podporo za hranjene procedure. Proti koncu leta pa lahko pričakujemo, da bodo podporo za gruče priredili tudi podatkovnim strežnikom različic 4.x.

Tako kot ostali MySQLovi izdelki bo tudi MySQL Cluster na voljo pod dvojno licenco. Za odprtokodne projekte bo veljalo dovoljenje GPL, če vam to iz kakršnegakoli razloga ne ustreza, pa se lahko (kajpada ob primernem kupčku zelencev) dogovorite tudi za drugačne pogoje.

Novičko v Monitorju najdete tule, MySQLova novička se nahaja tu, dolpoteg predogledne različice bo najverjetneje...

0 komentarjev

MySQL popustil

Monitor - Podatkovna zbirka MySQL je (bila?) zelo priljubljena pri izdelavi spletnih aplikacij, zlasti v navezi s skriptnim jezikom PHP. Potem pa se je začelo zapletati z licenčnimi pogoji in vse je kazalo, da bo podpora za to podatkovno zbirko celo izpuščena iz pete generacije PHP. K sreči pa so pri podjetju MySQL vendarle popustili in bodo dovolili, da se MySQL-ove knjižnice še naprej vključujejo v PHP. Še klik na novičko v Monitorju.

Ko smo že pri podatkovnih zbirkah, v Monitorju navajajo tudi poročilo podjetja AMR Research, ki meni, da se v bližnji prihodnosti obeta razcvet tudi odprtokodnim podatkovnim zbirkam, poleg MySQL še zlasti PostgreSQL. Izboljšati se mora predvsem prilagodljivost velikim količinam podatkov, že sedaj pa so marsikoga prepričale s preprosto uporabo in vzdrževanjem, odzivnostjo, stabilnostjo in seveda tudi s ceno. Še klik na omenjeno poročilo in novičko v Monitorju.

3 komentarji

PHP 5.0.0 - druga beta

PHP -

Včeraj smo bili priča novi beta različici PHP 5, ki pa še ni primerna za resno uporabo. Največje spremembe se kažejo v Zend Engine 2, popolnoma pa so prenovili XML podporo (sedaj vse temelji na libxml2).

Za tiste, ki še ne vedo - MySQL je bil pred kratkim odstranjen iz PHP 5, saj njihovi licenčni pogoji ne sovpadajo s PHP-jevimi. Namesto tega so avtorji poskrbeli za "lahki" nadomestek -- SQLite.

Za preprosto manipulacijo z XML oblikami zapisa podatkov je na voljo še en "lahki" paket -- SimpleXML.

4 komentarji

Osnove PHP in MySQL

Geek Shelter - Na Geek Shelter so včeraj objavili kar dva zanimiva članka, ki govorita o PHP in MySQL. Oba članka sta namenjena predvsem začetnikom, saj se ukvarjata tudi z nekaterimi najosnovnejšimi vprašanji, tako da če v znanju PHP-ja in MySQL-a niste najbolj podkovani, utegneta predstavljati pravo začetno branje. PHP in MySQL za novince.

2 komentarja

Intervjuji z razvijalci odprtih baz podatkov

več strani -

V preteklih dneh so se na različnih koncih spleta pojavili trije zanimivi intervjuji s predstavniki skupin, ki razvijajo podatkovne baze na osnovi odprte kode.

IDG News Service se je v mestu San Jose v Kaliforniji na prvi prireditvi za uporabnike MySQL pogovarjal z Martenom Mickosom, vodečim pri MySQL. Intervju govori o možnostih uporabe MySQL-a v poslovnem svetu, o konkurenci in o lepih možnostih severnega dela sveta, da postane zibelka razvoja odprtokodnih programskih rešitev.

PostgreSQL je med odprtimi podatkovnimi zbirkami gotovo največji konkurent MySQL, po nekaterih raziskavah pa postaja celo bolj priljubljen. Na straneh OSNews se je znašel intervju s petimi člani posadke PostgreSQL.

Tretji intervju so opravili na MozillaZine, kjer so govorili s predstavnico projekta Firebird, ki se ukvarja z razvojem še ene zbirke podatkov. Ann Harrison, vodja projekta, je spregovorila o bazi podatkov Firebird nasploh in predvsem o stališču vodstva do novega imena brskalnika Phoenix.Klik!

0 komentarjev