»

Steganografsko skrivanje sporočil v VoIP pakete

Slo-Tech - Poljska raziskovalca Wojciech Mazurczyk in Krzysztof Szczypiorski sta objavila članek z naslovom Steganography of VoIP streams, v katerem opisujeta način steganografskega skrivanja sporočil v pakete v VoIP povezavi.

Raziskovalca sta namreč odkrila, da je mogoče izrabiti dejstvo, da VoIP uporablja UDP in ne TCP paketov. Ker UDP protokol ne predvideva potrditve prejema paketa, je VoIP protokol zasnovan tako, da lahko kakšen paket v povezavi tudi manjka, sogovornika pa se bosta kljub vsemu lahko sporazumela.

Tako sta predlagala dva načina steganografskega komuniciranja preko prikritega kanala. V prvem primeru sta uporabila neuporabljena polja v IP, UDP, RTCP (Real-Time Control Protocol) in RTP (Real-Time Transport Protocol) protokolu, v drugem primeru pa tehniko zadrževanja glasovnih UDP paketov (v zadržanih in pretečenih paketih sta nato prenesla skrito sporočilo).

Dobljeni rezultati kažejo, da je mogoče v tipičnem VoIP klicu prenesti več kot 1,3 Mbit podatkov v eno smer. Najbolj...

2 komentarja

Božiček rahlo drugače

Slashdot - Če ste med skeptiki, ki ne verjamejo, da lahko Božiček v eni sami noči obdari vse otroke na svet (no, vsaj one ta pridne), berite dalje. Po prepričanju Dr. Larryja Silverberga ima Božiček na svoji strani določena fizikalna, nanotehnološka, bioinženirska in računalniška znanja, ki jih ljudje (še) ne obvladujemo.

Tako so na primer njegove sani popolnoma avtonomno transportno sredstvo, ki s pomočjo izjemno močnega računalnika komunicira s podzemnim centrom za vodenje. Jeleni so opremljeni s posebnimi reaktivnimi nahrbtniki in imajo spremenjen vid - da lahko vidijo tudi ponoči. Še ena posebnost so igrače - ne dostavljajo se na staromoden način, skozi dimnik, ampak jih pod božično jelko zgradijo posebni nanorobotski izdelovalci igrač.

Kako pa izve, kaj si otroci želijo? Preprosto - s kombinacijo razširjene GSM tehnologije in EKG-ja ima neposredno povezavo do misli otrok. Pisma? Preveč zastarelo za ultramodernega Božička. V izvorni objavi je še nekaj govora o relativnostni teoriji,...

14 komentarjev

Uni-DSL

Slashdot - Iz Texas Instruments sporočajo, da delajo na novem DSL-sistemu, ki bo omogčil prenos zelo kvalitetnega videa v realnem času. Z gradnjo tako imenovanih vročih točk, ki bodo blizu naročnikov, bodo zagotovili od 50 do 100 Mbit/s prenosa. Te točke naj bi vsebovale čipe, ki bodo komunicirali s sateliti, ti pa bodo premagovali hitrostne ovire. Uporabnik bo seveda potreboval ustrezen čip, vgrajen v mrežno kartico/modem. Pri Texas Instruments. Inc pravijo, da naj bi to bila cenejša metoda kot je izgradnja infrastrukture z optičnim kablom. Začetek že leta 2005, masovna proizvodnja 2007. Klikot.

19 komentarjev

Ko imaš vsega zadosti...

Slashdot - ... in živiš na Švedskem, potem uporabiš 1. maj, ki je sicer znan po demonstracijah v preteklosti, kot priložnost za doseganje nadstandarnih ciljev.

Tako Slashdot poroča, da so se v več švedskih mestih včeraj pojavile demonstracije skupin, ki želijo bolj liberalne zakone o intelektualni lastnini in, kljub temu, da ima Švedska verjetno najcenejše širokopasone linije, več pasovne širine. Nekaj zanimivih slik in komentarjev pa najdete tukaj.

Avtor novice se potem samo spomni, kako mu določen monopolist s Cigaletove streljaj od vladne palače zaradi "tehnične nedovršenosti" ne more nuditi širokopasovnega dostopa...

15 komentarjev

Se bo internet optimiziral?

Slashdot - Vsak napreden uporabnik interneta verjetno pozna protokol TCP (Transmission Control Protocol), saj že več kot dvajset let služi kot temelj vsemu internetu. V svoji zgodovini se je vedno odnesel odlično, vendar pa je potrebno priznati, da njegova zasnova, v času ko so bile povezave še precej pod današnjimi zmožnostmi, postaja zastarela. In tako kot vedno se je tudi tu pojavil potomec, BIC-TCP (Binary Increase Congestion Transmission Control Protocol), ki so ga razvili znanstveniki na državni univerzi severne Karoline in če je verjeti njihovim besedam, bi naj BIC dosegel hitrosti, ki so šest tisočkrat večje od današnjih DSL-povezav!

Če ste mislili, da bo to pomenilo blagor za vaše deljenje datotek, se precej verjetno motite, saj bodo takšne hitrosti na voljo predvsem različnim organizacijam, ki takšne povezave tudi potrebujejo, tj. univerzam, laboratorijem ... Glavni razlog za hitrost BIC-TCP je binarno preiskovanje, ki omogoča hitro zaznavanje mrežnih kapacitet z minimalno izgubo...

9 komentarjev

Internetni teroristi, pozor!

ACLU - Očitno internet postaja leglo takšnih in drugačnih teroristov. V Sloveniji "teroristi" zaenkrat pošiljajo le grozilno elektronsko pošto, ameriški teroristi pa se pogovarjajo kar o demonstracijah. American Civil Liberties Union namreč poroča, da je v javnost pricurljal tajni FBI-jev memorandum, ki policistom daje navodila kako zbirati podatke o protivojnih demonstrantih pod krinko borbe proti terorizmu. Navodila se posebej ukvarjajo tudi z odkrivanjem "nevarnih teroristov" na internetu.
Sicer to ni nič novega, znani so tudi primeri iz Slovenije, ko je policija vneto deskala po arhivih aktivističnih poštnih list in nato aktiviste obiskovala na domu, zaskrbljujoče je le, da ima sedaj ameriška policija neprimerno več sredstev, očitno pa tudi večjo pravno zaslombo za množično nadzorovanje vseh sumljivih osebkov, kot pred nekaj leti. ACLU tudi ugotavlja, da ameriška policija zbira informacije o povsem mirnih in neškodljivih aktivistih, ki nimajo nikakršne zveze s terorizmom ali...

18 komentarjev

TCP/IP preko bongo bobnov

Slashdot - Profesor George Townsend z univerze Alagoma je ponudil svojim študentom zanimiv izziv. Tisti, ki prvi implementira najnižjo stopnjo TCP/IP protokola, da bo delovala preko Bongo bobnov, bo dobil višjo oceno. Študentje so sprejeli izziv in tako je čez 8 tednov potekala prva javna predstavitev uporabe interneta s pomočjo bobnov.

Z neverjetno hitrostjo dveh bitov na sekundo so pingali drugi računalnik in v 140 sekundah dobili pong nazaj. Z tem preizkusom so dokazali, da lahko najnižji nivo TCP/IP protokola implementiramo s čimerkoli. Podoben projekt je še internet preko poštnih golobov.

In kaj sedaj, ko smo omrežili še domorodce?[>:D]

5 komentarjev

Nov internetni protokol

NationalGeographic -

Ameriški znanstveniki trdijo, da so izumili nov internetni protokol, ki so ga poimenovali Fast Active queue management Scalable Transmission Control Protocol (krajše FAST) in bo dosegal enormne hitrosti prenosov podatkov. Dosegli so bojda že hitrost 8609 megabitov na sekundo, kar prekaša trenutne modemske povezave za faktor 153.000, ADSL pa za 6.000. S tovrstnimi prenosi bo tako moč presneti celoten DVD že v slabih petih sekundah. O datumu, ko bo zadeva postala dostopna tudi navadnim smrtnikom, še ni podatkov, a jasno je že, da to ne bo tako kmalu. Več o tem.

Na novico nas je prijazno opozoril Yohan del Sud.

3 komentarji

Ne klikajte!

Wired News -

Ne kliknite tega linka pod nobenim pogojem! Resno.

Torej, koliko vas je vseeno kliknilo? In zakaj? V spletu naletimo na takšne povezave, ki nas svarijo pred klikom, premnogokrat. Nekatere strani vam odprejo le nešteto brskalnikovih oken, drugi vam povzročijo kakšno večjo preglavico. Zakaj nekateri kljub svarilu kliknejo na tovrstne povezave, so se spraševali na Wired v svojem članku. Kaj sili ljudi, da kljub jasno napisanemu opozorilu, klikajo takšne povezave ... Človeška radovednost pač ne pozna meja.

In, da, zdaj lahko brez skrbi kliknete tudi prvi link. Ako tega res niste storili dozdaj. [>:D]

26 komentarjev

Mikropropelerji za hlajenje komponent

Eurekalert - Po nekaterih drznih napovedih naj bi v roku nekaj let šumenje računalniških ventilatorjev postalo preteklost. Velike in glasne hladilnike naj bi nadomestila množica ti. mikropropelerjev, ki bodo dobesedno rasli na površini vročega čipa. Kar se sliši kot znanstvena fantastika je čisto blizu uresničitve, saj prvi poskusni modeli ventilatorjev že delujejo. Eden izmed večjih problemov snovalcev je hitrost vrtenja, saj ventilatorčki trenutno zmorejo od 50-180 vrtljajev na minuto, kar pa je premalo. Če vas zanima, kako zadevice sploh delujejo in kako jih izdelujejo, si kar poglejte ta članek. Fascinantno!

2 komentarja