»

Virusne okužbe ameriških brezpilotnih letal

Ars Technica - Pomemben del ameriške vojske so brezpilotna letala, ki omogočajo prelete in napade območij, kjer bi bila uporaba letal s posadkami prenevarna. Glavnina odpade na modela Reaper in Predator, ki tvorita ogrodje brezpilotnih operacij. Ta letala lahko letijo z avtopilotom, za zahtevnejše manevre pa jih krmilijo na daljavo iz baze. Problem nastane, ko se na računalniške sisteme naselijo virusi.

Prav to se je zgodilo v zadnjem času. Pred dvema tednoma je HBSS opazil, da je računalniške sisteme v Creech Air Force Base okužil virus. Ta se ni vmešaval v delovanje sistemov ali povzročal škode, tako da so letala še vedno neovirano letela, je pa zapisoval vse ukaze pilotov v bazi (keylogger). V Creechu je ena izmed največjih baz za...

40 komentarjev

Vlomilec v elektronski predal Sarah Palin obsojen

Ars Technica - Dvaindvajsetletni David Kernell si je svoje trenutke slave privoščil med ameriško volilno bitko leta 2008, ko je Sarah Palin kandidirala za mesto ameriške podpredsednice v kampaniji republikanca Johna McCaina. Kernell je namreč takrat z nekoliko ugibanja pravilno odgovoril na vprašanja za ponastavitev gesla za elektronski predal pri Yahooju in pridobil dostop do elektronske pošte Sarah Palin. Kakšnih sočnih podrobnosti Kernell ni našel, tako da je takrat še največ prahu dvignila polemika, zakaj podpredsedniška kandidatka in guvernerka Aljaske uporablja brezplačen elektronski predal namesto vladnega.

Čeprav je Kernell vsebino spletu priobčil anonimno, so ga preiskovalci izsledili. IP-naslov je...

18 komentarjev

So bili nekateri britanski pedofili v resnici žrtve kraje kreditnih kartic?

Guardian - Leta 1999 je ameriška policija pričela s protipedofilsko preiskavo poimenovan Operacija Avalanche. V okviru preiskave so odkrili on-line podjetje Landslide, ki sta ga vodila zakonca Thomas in Janice Reedy in ki je omogočalo nakup fotografij zlorabe otrok s pomočjo kreditnih kartic. Par (ter številne ameriške kupce omenjenega gradiva) so aretirali in obsodili, podatke o britanskih osumljencih pa so posredovali v Britanijo.

Leta 2001 je nato britanska policija pričela z Operacijo Ore. Gre za eno največjih britanskih protipedofilskih akcij, v kateri so aretirali in obtožili preko 2600 Britancev, ki so prenašali ali skušali prenašati pedofilsko gradivo.

Zadnji sodni postopki so bili zaključeni letos, številni med osumljenci pa so izgubili službe, otroke, razpadli so jim zakoni, 39 pa jih je storilo samomor.

Vendar pa skupina neodvisnih preiskovalcev sedaj opozarja, da vsi obdolženi in obsojeni morda niso tudi v resnici pedofili.

Eden izmed obsojenih je tudi oče dveh otrok O'Shea....

73 komentarjev

Spamerju grozi 471 let zapora

Philladelphia News - V torek je FBI v Kaliforniji aretiral 39-letnega Allana Erica Carlsona, ki so ga obtožili vdora v 79 računalnikov in pošiljanja masovnih elektronskih sporočil iz le-teh.

Carlson, fanatični navijač lokalnega kluba Philadelphia Phillies, je na 3 elektronske naslove poslal vse skupaj okrog 160.000 sporočil. Tarča sta bila urednika dveh časopisov in klubski naslov. Zaradi velikega števila napačnih naslovov, na katere je pošiljal in ki so vračali obvestila o zavrnitvi, so morali prizadeti lastniki račune zapreti in odpreti nove.

V primeru, da sodišče odloči v prid obtožbam, bo Carlson obtožen na maksimalno 471 let zapora in 117.250.000 $ kazni. Verjetno se vsi strinjate, da je kazen primerna. Celoten članek si lahko preberete tukaj.

29 komentarjev

Sojenje avtorju Blasterja B

The Register - Po poročanju Registra se bo 17. novembra začelo sojenje osemnajstletniku, ki naj bi bil priredil izvirni Blaster v inačico B. Jeffrey Lee Parson se bo po besedah njegovega odvetnika zagovarjal kot nedolžen, saj naj bi bil virus izpustil v svet po naključju. Sojenje bo navkljub dejstvu, da je Parson državljan Minnesote, potekalo v Seattlu, saj je bil ena izmed večjih žrtev pohoda Blasterja B tudi Microsoft, točneje njihova storitev Windows Update, ki jo je črv poskušal onemogočiti. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do deset let zaporne kazni. Več o tem.

Zanimivo je, da so doslej prijeli le avtorja različic B in F Blasterja, ki so povzročile sorazmerno malo škode, dočim avtor prvotnega črva, ki je povzročil mnogo večjo škodo, ostaja neznan.

Kdor zna, pač zna.

15 komentarjev

Avtor Blasterja F priznal krivdo

The Register - Pred natanko tednom dni smo poročali, da je romunska policija priprla domnevnega avtorja inačice F črva Blaster, ki je nedavno ugašal računalnike po svetu. The Register danes poroča, da je romunska policija proti Ciobanuju že vložila obtožnico. Ciobanu je priznal, da je virus spustil v svet, a obenem še trdi, da je bilo to nenamenoma in da njegov črv ni niti slučajno tako nevaren kot prvotna različica. Po njegovih besedah se je namreč virus sam prekopiral na splet, ker je bil med preizkušanjem slučajno povezan z internetom. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do 15 let zaporne kazni.

Avtor izvirnega črva še vedno ostaja neznan. Klik!

7 komentarjev

Aretacija ruskega hackerja

SiOL - Na SiOL-u sem našel novico o aretaciji ruskega hackerja ki so ga s prevaro spravili v ZDA, kjer so ga ob prihodu aretirali. 27-letni Vasiliy Gorshkov je bil spoznan za krivega množične kraje številk kreditnih kartic ter drugih osebnih podatkov iz podatkovnih baz bank, ISP-jev ter drugih podobnih podjetij. Kazen je reci in piši 3 leta zapora ali varščina v višini 690.000 ameriških dolarjev. Sedaj pa še en klik!

3 komentarji

Policija aretirala hekerja

CNN - Švicarska policija je aretirala 20-letnega računalniškega svetovalca, ki je osumljen hekanja v računalniški sistem v Davosu. Policija je povedala, da bo švicarski državljan obdolžen z krajo podatkov, neavtoriziranim vstopom v računalniški sistem, škodo na lastnini ter zlorabo kreditnih kartic. Če bo spoznan za krivega, ga lahko obtožijo na do 5 let zapora, ali na denarno kazen.

1 komentar