»

Texas Instruments kupuje National Semiconductor

Guardian - Ameriški polprevodniški gigant Texas Instruments je najavil nakup podjetja National Semiconductor, za katerega bodo odšteli 6,5 milijarde dolarjev, vse v gotovini. Približno polovico kapitala za prevzem bo TI pridobil z zadolževanjem. Vrednost predstavlja 78-odstotno premijo na vrednost delnice na začetku tedna pred objavljeno prevzemno namero. Gre za enega največjih prevzemov v zadnjem času, ki bo konsolidiral analogni sektor polprevodnikov, trenutno obvladujoč 42-milijardni trg.

To je eden izmed največjih trgov elektronskih komponent, saj se izdelki uporabljajo za obdelavo analognih signalov iz realnega sveta (zvok, temperatura, svetloba ...), ki se bodisi neposredno uporabijo za krmiljenje bodisi pretvarjajo v digitalni...

4 komentarji

Dellova linija namiznih računalnikov z Linuxom

PC Linux Online - Dell je te dni predstavil svojo prvo linijo namiznih računalnikov z Linuxom v Evropi. Z Italijanskim podjetjem Questar, ki prodaja Dellove računalnike, so sklenili dogovor o prodaji računalnikov, ki bodo imeli nameščeno angleško ali italijansko različico operacijskega sistema Linspire 4.5.

Po specifikacijah sodeč so računalniki namenjeni manj zahtevnim kupcem, ki pa zagotovo predstavljajo večinski delež domačih uporabnikov. Izbira distribucije je tudi pokazala, da je Linspire oz. nekdanji Lindows prebrodil začetne težave, saj mu podporo izkazuje čedalje več podjetij. V ceno je poleg samega računalnika vštet še operacijski sistem, letna naročnina za prenos več kot 1800 aplikacij za končne uporabnike in 3-letna tehnična podpora.

10 komentarjev

Kje spamerji dobijo elektronske naslove

Slashdot - Ker čedalje več spletnih strani blokira programe za nabiranje elektronskih naslovov, uporabniki interneta pa tudi čedalje previdneje vpisujejo svoje elektronske naslove na različne spletne strani, imajo pošiljatelji nezaželene elektronske pošte vedno več problemov pri pridobivanju elektronskih naslovov.

Zato ne preseneča dejstvo, da se zatekajo h klasičnemu kriminalu. Tiskovne agencije danes poročajo, da so aretirali uslužbenca AOL-a, ki je iz AOL-ovega sistema ukradel 92 milijonov elektronskih naslovov. Naslovi so bili kasneje prodani spamerjem za 52.000 USD oz. dobrih 10 milijonov SIT.

23 komentarjev

iPod Mini bo zamudil

Slashdot - Izgleda da gre Applu prav vse od rok, kar se glasbe tiče, saj se tudi iPod Mini prodaja neverjetno uspešno. Ostali svet (beri: svet brez ZDA) tako ne bo mogel kupiti 4-gigabajtnega predvajalnika glasbe aprila, ampak šele julija, saj je to edini način, da Apple zadosti povpraševanju v domovini. 249 zelencev vreden malček se kljub mračnim napovedim zaradi prevelike cene neverejtno dobro prodaja. Klik!

Mah, če bi jim šlo vse od rok, bi znali predvidevati, kakšne zaloge si morajo ustvariti.

7 komentarjev

Ministrstvo brez interneta

Slashdot - Ameriško Ministrstvo za notranje zadeve je po odredbi sodišča odklopljeno z interneta. Že tretji "odklop" od leta 2001 je posledica varnostnih lukenj, ki po mnenju sodišča "krekerjem" in drugim škodljivcem dovoljujejo krajo denarja iz sistema, ki z energijo oskrbuje 300.000 indijanskih američanov. Ministrstvo je trdilo, da je s pomočjo pristojne agencije varnostne težave odpravilo, a so po ugotovitvah preiskovalcev lagali, zato jih je doletela kazen. Klik!

0 komentarjev

IT se spet seli na Vzhod

CNN - Na Slo-techu smo že večkrat poročali o tem, da zahodna podjetja ugotavljajo finančne ugodnosti selitve dela ali kar celotnega podjetja v razvitejše države geografskega vzhoda. Zadnje čase je zelo popularna destinacijo Indija.

Tako CNN Money poroča, kako se čedalje več Američanov odloča, da se skupuj s podjetjem preselijo na novo lokacijo. S tem se počasi podira mit, da je prebivalcem tega kontitenta vse dostopno in da lahko samo izbirajo. Tako po podatkih trenutno v Indiji, ki je ena najbolj odprtih držav za prenos industrije, dela približno 30.000 tujcev, večinoma Američanov. To je sicer zamenarljiv delež celotne populacije države, ki ima nekaj čez milijardo prebivalcev, vendar pa se utegne v kratkem precej povečati.

Pogosto se tako komu zgodi, da se kratek delovni obisk v tej državi zavleče toliko časa, da ugotovijo prednosti bivanja v novem okolju, pravijo pri CNN.

Od kod boste pa Vi jutri brali Slo-tech?

5 komentarjev

Dell ni več glavni v Dellu

Slashdot - Michael Dell, ustanovitelj podjetja z največjim deležem na trgu osebnih računalnikov, je odstopil z mesta generalnega direktorja (CEO) in službo prepustil Kevinu Rollinsu. Dell bo kljub temu ostal prvi mož (chairman) istoimenskega podjetja, kar potrjuje dejstvo, da je tovrstno deljenje "oblasti" očitno nova moda v Ameriki. Podobno potezo sta namreč pred kratkim ubrala tudi Larry Ellison (Oracle) in Tom Engibous (Texas Instruments), že zdavnaj pa je vodilno vlogo Microsofta opustil njegov ustanovitelj, Bill Gates.

0 komentarjev

Dellu napovedujejo porast

The Register - Napovedi, ki temeljijo zgolj na statističnih podatkih prejšnjih dni, mesecev in let, so ponavadi primerne bolj ali manj za primerjavo, kaj se kasneje v resnici zgodi. Če gre verjeti danajšnji, se nam obeta velika sprememba na trgu namiznih računalnikov.

Tako The Register danes poroča o izjavi Merrilla Lyncha, ki napoveduje, da bo Dell tekom tekočega leta pridobil okoli 30% tržnega deleža. Kot tudi napoveduje, se bo na to spremembo najostreje odzval drugi veliki igralec na trgu, konglomerat HP, ki naj bi podoben delež pridobil tekom daljšega časa. Dell naj delež pridobil na račun IBM-a, Fujitsu/Fujitsu Siemensa in Acer-ja, ki bodo svoj delež ustrezno zmanjšali.

Analiza prav tako napoveduje, da bo določen delež pridobil tudi Apple, saj naj bi prodaja iPod-a utrdila njegov položaj na trgu. Še klik.

0 komentarjev

Nov Dellov prenosnik s Pentiumom 4 EE

vir: Dell
The Register -

Kot poročajo pri The Registerju, je Dell v petek uradno predstavil svoj nov prenosnik Inspiron XPS, ki ga bo poganjal Pentium 4 3,4 GHz Extreme Edition. Družbo mu dela ATI Mobility Radeon 9700 z 128 MB pomnilnika, 15,4-palčni zaslon, med 512 MB do 2 GB 400 MHz DDR sistemskega pomnilnika, 60 GB disk, ki se vrti s 7200 rpm in DVD+RW pogon.

Grafična kartica je zamenljiva, torej se lahko odločite za zamenjavo za močnejši model, če vam Radeon 9700 ne zadošča. Tudi na mrežnem področju je prenosnik dobro podkovan, saj ponuja gigabitno mrežno kartico in 56...

27 komentarjev

Nokia prevzema nadzor nad Symbianom

Slashdot - Nokia je napovedala, da bo od britanskega podjetja Psion kupila delnice Symbiana, tako da se bo njen delež v tem podjetju povzpel na zavidljivih 63 odstotkov. Izdelovalci mobilnikov, kot sta Siemens in Samsung, bodo tako imeli težko izbiro: dva komerciala operacijska sistema, pri čemer bo prvi v večinski lasti konkurenčnega podjetja, tj. Nokie, drugi pa Microsoftov, ki se je zaenkrat uveljavil pod pričakovanji.

Morda pa prihaja čas za Linux ...

7 komentarjev

IBM in nanotehnologija

Slo-Tech - IBM je baje uspešno začel z nanotehnologijo na področju izdelave procesorjev. Kar so doslej počeli z velikimi mašinami, po 10 milijonov in več dolarjev vrednimi stepperji, s katerimi so izklesovali struge za elektrone, bodo posihmal (no, postopoma, v nekaj letih) to počeli s pomočjo nekega polimera, ki se sam pravilno postavi. "Bottom up" (dno navzgor bi bil dobesedni prevod) postopek, ki "kontrolira" nano mašino tako, da je sploh ne, saj je sama dovolj "pametna", bo menda proizvodni proces tudi pocenil. Link.

5 komentarjev

Dell seli podporo nazaj v ZDA

The Register - Kot verjetno veste, je Dell pred nekaj časa velik del svoje infrastrukture preselil v Indijo, seveda zaradi poceni delovne sile. Da pa cena ni vse, in da je stranka že vedno dejavnik, ki odloča, pa priča sledeča novica.

Dellove stranke so se namreč pritoževale nad rezkim glasom uslužbencev podpore strankam in piskajočim zvokom med pogovorom. Verjetno je odveč poudariti, da je Dell le-ta center tudi prestavil v Indijo. Kakorkoli, od naslednjega ponedeljka naprej bodo banalne probleme najbolj inteligentnih ljudi reševali njihovi rojaki.

Dell bo sicer preostanek industrije, ki v Indiji šteje približno 2000 ljudi, še vedno obdržal. Več poglejte tukaj.

5 komentarjev