»

Zuni masovno umrli ob polnoči

Microsoft - Včeraj nas je na spletu presenetila množica protestov jeznih uporabnikov Microsoftovega Zuna 30 GB, ki jim je predvajalnik nenadoma umrl. Na tisoče Zunov naj bi se v noči s 30. na 31. december izklopilo ali ponovno zagnalo, nato pa obviselo med zagonom popolnoma neodzivno. Situacija je rahlo komična, saj se je to zgodilo skoraj vsem primerkom in to ravno v dneh, ko se prelamlja leto. Glavno vprašanje, ki so si ga uporabniki zastavljali, pa je seveda Kako oživiti Zune?

Microsoftovi inženirji so se zakopali v delo na silvestrovo in po nekaj urah dela odkrili napako. Problem je ležal v gonilniku, ki ga uporablja samo model Zune 30, in povzroči, da se zadnji dan prestopnih let napačno obravnava. Microsoft pravi, da so bo težava razrešila sama 1. januarja po lokalnem času. Vse kar morajo storiti uporabniki, je popolnoma sprazniti baterijo (kar ne bo težko, ker je Zune prižgan in neodziven), počakati na novo leto oz. raje do poldneva za vsak slučaj in znova vklopiti Zune 30 GB.

Do leta...

51 komentarjev

Novi načini nadzora tekočih leč

Slo-Tech - Tekoče leče, ki so dandanes predvsem teoretični koncept, se znajo v prihodnosti pojaviti v vrsti naprav, pri katerih velike in drage leče niso opcija in se danes ne soočajo več s problemom zajema slike prave velikost/primernega števila megapikslov, pač pa s preprostim dejstvom, da ne glede na število MP, fizika postavlja določene omejitve pri kakovosti optike, ki se nahaja v sodobnih napravah majhnih dimenzij.

Ta problem pa se bo morda rešil z novim načinom za nadzor tekočih leč, ki temeljijo na zvočnih valovih. Trenutno so namreč tekoče leče znanstveniki upravljali tako, da so spreminjali velikost stične ploskve med tekočino in fizično površino, kar je zelo energetsko potratno, zvočni valovi pa ne zahtevajo nikakršnega mehanskega dela (z izjemo "zvočnika", ki bo tvoril valove).

Celoten postopek temelji tem, da dve kapljici postavijo na cilindrično luknjo, nakar z visokimi frekvencami spreminjajo fokus leče tako, da kapljici vibrirata in če sta kapljici v primerni resonanci, je...

1 komentar

VIA C7-M ULV

Hartware.net - VIA je na CeBIT-u predstavila svoj nov x86 procesor, namenjen za prenosne naprave, VIA C7-M ULV. Gre za procesorje, ki imajo trenutno največji izkoristek glede na porabo na trgu. Procesorji VIA C7-M ULV, katerih frekvence se gibljejo med 1 in 1.5 GHz, porabijo po podatkih iz VIA-ine strani med 3.5 in 7.5 W. Poleg tega sodijo med najmanjše procesorje, saj merijo skromnih 21 krat 21 milimetrov.



Več o najnovejših VIA-jevih procesorčkih si lahko preberete v sporočilu za javnost na strani hartware.net ter na proizvajalčevi strani.

11 komentarjev

HP-jevi prenosniki z napakami

Slashdot - Kar 900.000 prenosnikov Hewlett-Packard bi utegnilo imeti napake s pomnilnikom, zaradi česar jih je HP odpoklical. Napaka tiči v pomnilniškem modulu, povzroči pa lahko nestabilnost ali zmrzovanje sistema. Prizadeti prenosniki so iz serij
  • Evo Notebook N610c,
  • Evo Notebook N610v,
  • Evo Notebook N620c,
  • Evo Notebook N800c,
  • Evo Notebook N800v,
  • Evo Notebook N800w,
  • Evo Notebook N1000c,
  • Evo Notebook N1000v,
  • Presario 1500,
  • Presario 2800,
  • Presario x1000,
  • Presario x1200,
  • HP Business Notebook nx7000 in
  • HP Pavilion zt3000.
Če vas skrbi, da je vaš prenosnik med njimi, lahko obiščete posebej v ta namen pripravljeno spletno stran in preverite. Več o tem.

5 komentarjev

Philips predstavil tekoče leče

Slashdot - Kvaliteta sodobnih fotonaprav je poleg elektronike najbolj odvisna predvsem od dobrih leč. Te so bile in še vedno so primerno drage in ne najbolj prilagodljive. Sedaj to mogoče ne bo več tako.

Tako bo Philips na CeBIT-u predstavil prve tekoče leče. Princip delovanja je zelo preprost; na površini okvirja je hidrofobna snov brez mehanskih delov, ki povzroči, da se hidrofilna faza, ki je v tem primeru voda, oblikuje v sfefične oblike. Z aplikacijo različnega toka lahko spreminjamo lastnosti hidrofobne faze, ki povzroči, da voda v notranjosti spremeni obliko. Preprosto in široko uporabno.

Sledeča novica je tako samo še eden od dokazov, da bomo počasi sposobni posnemati naravo. Potem pa morda tudi do nanotehnologije ne bo daleč.

4 komentarji

Verjetno ena izmed največjih digitalnih fotografij

Celotna slika po 196-ih komponentah

vir: TawbaWare
TawbaWare - Današnji domači fotoaparati se ponašajo s tam okoli štirimi megapiksli in že to je velikostni red ločljivosti 2272x1704 (nekaj monitorjev skupaj). Kaj pa boste rekli, če vam povem, da je nekdo s svojim fotoaparatom posnel fotografijo, ki ima več kot en gigapiksel. 40.784 x 26.800 pikslov namreč znaša kar 1,09 milijarde pikslov oziroma 1,09 gigapiksla. To je največji "domači" posnetek, za katerega je avtor potreboval 13 minut fotografiranja in nato več dni sestavljanja vseh 196-ih delov. Slika je na koncu obdelave zasedla 2.068.654.055 bajtov prostora na disku in je tako pripravljena na tiskanje kakšnega velikega plakata. Več o tej enormno veliki sliki si preberite tukaj.Dodatek: Na Dan's Data se je pojavil zelo dolg...

8 komentarjev

Digitalno fotografiranje: danes in jutri

Ars Technica - Digitalni fotoaparat je bil včasih znak prestiža, vendar so tako kot vse druge stvari tudi le-ti postali dostopni širšim množicam. Četudi so se premožnejši včasih lahko bahali s svojim digitalcem, se niso morali ravno pohvaliti s kvaliteto slik. Slike, ki so jih izvrgli digitalni fotoaparati, niso mogle konkurirati slikam analognih fotoaparatov (tistih na film). Do danes se je marsikaj spremenilo. Na Ars Technici so napisali zanimiv članek o tem, kako se je digitalna fotografija spreminjala in kaj lahko pričakujemo v prihodnosti.
Kljub temu, da so digitalni fotoaparati močno napredovali, sem še vedno mnenja, da so analogni fotoaparati še vedno tisto pravo. Ali hočete digitalni ali navadni fotoaparat, pa itak najbolje veste sami.

4 komentarji