»

Po devetih letih padla tožba zoper Apple zaradi DRM

Slo-Tech - Po devetih letih je proces zoper Apple zaradi domnevnega kršenja protimonopolne zakonodaje z iTunes 7.0 pri koncu. Porota je v vsega nekaj urah odločila, da je Apple ravnal zakonito in ni kratil pravic potrošnikov. Tožniki so že napovedali pritožbo.

Primer sega v leto 2005, do danes pa je doživel že precej sprememb. Vmes so celo izgubili tožnike, a so potem našli prizadete kupce, ki so bili domnevno oškodovani in so bili primerni za nadaljevanje postopka. Tožba se je namreč nanašala na prve iPode, ki so bili naprodaj v letih 2006-2009, zato je bilo treba najti tožnika, ki je tedaj kupil omenjeni izdelek in je lahko to dokazal. V prvi inačici tožbe so Applu očitali, da ni želel licencirati FairPlaya (DRM)...

0 komentarjev

Apple dobil tožbo zoper proizvajalca jajčnih podstavkov

eiPOTT

vir: Heise
Heise - Nemško družinsko podjetje Koziol je prodajalo jajčnike, ki so jih poimenovali eiPOTT. Jajčnikom oz. jajčnim podstavkom se v nemščini sicer pravi eierbecher, a ker je ei jajce in pott lonec, ni besedno poimenovanje njihovega izdelka nič nenavadnega, je pa vsekakor sumljiva raba velikih in malih črk. Z imenom se ni strinjal Apple, ki trži vsem dobro poznani MP3-predvajalnik iPod. Ker se imeni izdelkov prebereta zelo podobno (ˈaɪ.pɒd proti ˈaɪ.pɔt), je Apple na Višje deželno sodišče v Hamburgu vložil tožbo zoper proizvajalca jajčnikov in tožbo dobil.

Sodišče je namreč ocenilo, da obstaja nevarnost zamenjave izdelkov zaradi podobnega zvena imena. V obrazložitvi so...

61 komentarjev

Nokia spet toži Apple

ZDNet - Hkrati z najavo, da bo Applov iPad od 28. maja naprodaj tudi na mednarodnih trgih, se je v javnost prebila novica, da je Nokia brž vložila novo tožbo zoper Apple. Zgodovino tožarjenja med Applom in Nokio si lahko ogledate v povezanih novicah pod tem tekstom. Na kratko povzemimo, da je prvi udarec sprožila Nokia oktobra 2009, sledil je Apple v decembru, Nokia je tik pred novim letom vložila pritožbo pri Mednarodni komisiji za trgovini, Apple pa je vložil še eno tožbo februarja letos. V novi tožbi to pot Finci Applu očitajo, da z iPhonom in iPadom 3G kršijo pet patentov.

Šlo naj bi za patente v zvezi s tehnologijami za izboljšani prenos govora in podatkov, za uporabo podatkov o lokaciji v aplikacijah in za inovacije v konfiguraciji antene, kar omogoča večjo zmogljivost in izdelavo manjših, kompaktnejših naprav. Podrobno se je o kršenih patentih razpisal Larry Dignan na ZDNetu.

13 komentarjev

Eminem toži Apple

Daily Tech - Ta tožba ne pomeni nič novega v današnjem svetu. Pred Eminem sta Apple tožila tudi Avril Lavigne, kot tudi Jose Trujillo. Tako sedaj Eminem toži Apple zaradi kršitev avtorskih pravic, s tem da naj bi Eminemove pesmi prodajali preko Itunes. Trdijo, da v to niso nikoli privolili oziroma da Universal Music Group nima pravice delati taka pooblastila. Še link

Od 99 centov, ki jih Apple dobi za vsako pesem, ki je prenešena, dobi 70 centov založba, ostalo pa Apple. Založbe nato dajo približno 9 centov avtorju.

60 komentarjev

iTunes preko spletnega brskalnika

Slashdot - iTunes, Applov izum in najbolj priljubljeno orodje za legalno prenašanje glasbe z interneta, je s svojimi precej milimi omejitvami postal zelo razširjen in priljubljen med uporabniki, vendar pa lahko glasbo, ki je na voljo v Applovi glasbeni trgovini, iščete samo preko programa iTunes. A odslej tudi to ni več potrebno, saj je Jason Rohrer napisal skripto v Perlu, s katero lahko brskate po Applovi glasbeni trgovini preko internetnega brskalnika, njen najpomembnejši del pa je možnost razvrščanja in oblikovanja s tehnologijama CSS in XHTML, kar bo v veliko pomoč vsem tematskim glasbenim stranem, ki si ne morejo privoščiti gostovanja množice glasbenih vzorcev. Vsekakor precej zanimiva in koristna stvar, za novičko pa kliknite sem.

1 komentar

Hitrejši in cenejši eMaci

Novi eMac

OSNews - Apple je danes napovedal nove namizne računalnike iz serije eMac, primerne za rabo doma in v izobraževalnih ustanovah. Novi eMaci bodo opremljeni s procesoriji PowerPC G4 s frekvencami do 1.25 GHz, vsebovali bodo pomnilniške module DDR2 s frekvenco 333 MHz, posodobljene so tudi grafične kartice ATI in dodana vrata USB 2.0. Na voljo bosta dve različici, cenejša za 799 in dražja za 999 ameriških dolarjev.

70 komentarjev

iPod Mini bo zamudil

Slashdot - Izgleda da gre Applu prav vse od rok, kar se glasbe tiče, saj se tudi iPod Mini prodaja neverjetno uspešno. Ostali svet (beri: svet brez ZDA) tako ne bo mogel kupiti 4-gigabajtnega predvajalnika glasbe aprila, ampak šele julija, saj je to edini način, da Apple zadosti povpraševanju v domovini. 249 zelencev vreden malček se kljub mračnim napovedim zaradi prevelike cene neverejtno dobro prodaja. Klik!

Mah, če bi jim šlo vse od rok, bi znali predvidevati, kakšne zaloge si morajo ustvariti.

7 komentarjev

Eminem toži Apple

Slashdot - Apple se čedalje bolj očitno pojavlja v svetu glasbe, kar je predvsem posledica fantastičnega uspeha podjetja s predvajalnikom iPod in s programsko opremo za predvajanje in organizacijo glasbe iTunes. A tudi njim ne gre vse po maslu, saj so si očitno privoščili nepotrebno napako v oglasu za iTunes. Nek mladenič v njej poje pesem Lose Yourself priljubljenega reperja Eminema. Ker ga Apple ni zaprosil za dovoljenje za uporabo pesmi, ga pevec toži. Glede na to, da v podobnih oglasih navadni smrtniki pojejo pesmi tudi drugih priljubljenih glasbenikov, se lahko Apple pripravi še na kakšno tožbo. Klik!

15 komentarjev

Disney po poteh Appla?

Slashdot - Do pred nekaj časa, ko je Apple predstavil svoj iTunes in svojevrsten način distributiranja in plačevanja glasbe, je večina glasbe, ki so jo uporabniki pridobili iz interneta, bila ilegalna. S svojo "inovacijo" pa je Apple dokazal, da so ljudje pripravljeni plačati glasbo, če imajo dovolj pravic in je glasba tudi dovolj poceni.

Da njihova inovacija niti ni bila tako slaba, je dokazalo več milijonov prenesenih skladb in precej zajeten zaslužek. Način, na katerega je Apple omogočal deljenje glasbe, pa se je očitno zdel vreden premisleka tudi nekaterim ljudem v Hollywoodu, prav slednje pa je verjetno pripeljalo do povezovanja Microsofta in Disneya, ki sta se odločila, da bosta s skupnimi močmi delala na DRM (Digital Rights Managment) in sistemu domačega zabaviščnega centra.

Kako točno si je (predvsem Microsoft) zamislil ta center, še vedno ni popolnoma jasno, vendar bi naj deloval kot nekakšno skladišče glasbe in filmov, ki si jih bo mogoče ogledati z nekaj pritiski na gumb. V...

6 komentarjev

Apple nadaljuje z revolucijami

Seattle Post-Intellingencer - Nedvomno je bil ravno Apple eden najbolj zaslužnih, da se je računalnik pojavil med "navadnimi ljudmi", izven posvečenih računskih centrov.

Zdaj je Apple začel z drugo tako revolucijo, le da je ta morda še večja. Komaj so sestavili svoj prvi superračunalnik, že se je ta uvrstil na tretje mesto med vsemi superračunalniki tega sveta, za japonskim Earth Simulatorjem in HP-jevim superračunalnikom, le da je bil 30 krat cenejši, ob tretini zmogljivosti, od prvega, oziroma 15 krat cenejši, ob skoraj enaki zmogljivosti, od drugouvrščenega.

Sedaj bodo z isto mamo (Virginijsko univerzo) spočeli in verjetno rodili novega otroka. 64 bitni Xserve G5 bodo zidaki za novi superračunalnik, za katerega se pa še ne ve, koliko hitrejši bo. Bo pa manjši in manj energetsko potraten. Link.

30 komentarjev

Apple: glasba je najpomembnejša za nas

OSNews - Rob Schoeben, podpredsednik Applovega oddelka za marketing programov, je za Reuters izjavil, da je glasba na vrhu prioritetnega seznamu podjetja. Dodal je še, da želi biti Apple soudeležen v glasbeni evoluciji na sploh, kar jim po velikem uspehu z iPodom in iTunesom zaenkrat zelo dobro uspeva. Apple sicer že od začetka štejemo med podjetja, ki izdelujejo predvsem strojno opremo, vendar pa je Mac OS X tako močno zaznamoval njihovo zgodovino in celostno podobo, da se sliši skoraj grozovito, da bo v prihodnje morda le še platforma za distribucijo glasbe.

Čaka Mac OS X podobna usoda, kot je doletela BeOS?

2 komentarja