»

TV: Zakaj IPv6 in težave pri prehodu nanj

Slo-Tech - Naslednji Tehnološki večer, ki ga organizira Klub študentov Kranj, bo na temo IPv6.
Skozi predavanje bomo ugotavljali, zakaj bomo ostali brez IPv4 naslovnega prostora, zakaj razmišljati o uvedbi IPv6, kako bi morala tranzicija potekati, predvidevanje in kako bo tranzicija najbrž potekala v resnici.
Ugotovili bomo tudi, zakaj nimamo delujočega načrta, kakšne so težave s translacijskimi mehanizmi in kako v resnici IPv6 protokolni sklad izgleda. Za konec se bomo vprašali kam in kako naprej ter rekli par besed o zavodu go6 kot slovenski iniciativi za prehod na IPv6. Predaval bo Jan Žorž.

Vidimo se v četrtek, 4. februarja 2010, ob 19.30 uri v prostorih OpenLaba (Koroška c. 19, Kranj - rumen trojček poleg Gimnazije Kranj)....

15 komentarjev

Zastoj v razvoju odprtokodne prisluškovalne naprave za GSM?

Slo-Tech - Potem, ko smo pred časom poročali, da je skupina raziskovalcev uspela razbiti šifrirni algoritem A5, ki omogoča šifriranje pogovorov v GSM omrežju, je pri razvoju odprtokodne prisluškovalne naprave za GSM očitno prišlo do nenavadnega zastoja.

Projekt razvoja odprtokodne prisluškovalne naprave za GSM za ceno manj kot 1000 USD je bil prvič predstavljen na Chaos Communication Campu 2007 v Nemčiji. V predstavitvi projekta sta David Hulton in Steve Muller poudarila, da bodo izsledki projekta javno dostopni, posebej zanimiv pa je odgovor na prvo vprašanje iz publike na koncu predstavitve.

Hulton in Muller sta nato na konferenci Blackhat Washington pripravila še eno predstavitev projekta, kjer sta predstavila že nekoliko bolj izdelano prisluškovalno napravo za 900 USD.

Vendar pa v času predstavitve projekt še ni bil povsem dokončan, saj mavrične tabele, ki sta jih raziskovalca uporabljala za kriptoanalizo GSM pogovorov še niso bile izdelane v celoti. Sta pa raziskovalca napovedala, da...

4 komentarji

Pipin Odprti termin: Pingo 4

Slo-Tech - Tokrat v torek, 18. oktobra ob 19.00 v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu predstavljamo Pingo Linux - slovenska distribucija Linuxa. Gre za preprost, poslovenjen in uporabniku prijazen operacijski sistem, ki temelji na najbolj popularnih odprtih distribucijah podjetja Red Hat in projekta Fedora. Predstavili ga bodo sami avtorji.

Pingo Linux združuje poslovenjeni namizji KDE in GNOME, poslovenjeno pisarniško zbirko OpenOffice.org, spletni brskalnik in poštni program Mozilla, poslovenjen namestitveni program, multimedijske aplikacije in orodja za upravljanje s sistemom.

Predstavljene bodo novosti najnovejša različice Pingo 4. Poleg tega bodo razvijalci demonstrirali reševanje najbolj pogostih težav s katerimi se uporabniki srečujajo pri vsakodnevnih opravilih. Obiskovalci bodo prejeli distribucijo na medijih CD in DVD.

12 komentarjev

V Italiji je za dostop do spleta potreben osebni dokument

Slo-Tech - Po tem, ko je italijanski parlament julija sprejel paket t.i. protiteroristične zakonodaje, so italijanski upravitelji javnih dostopnih točk do interneta (internetnih kavarn) dolžni fotokopirati osebni dokument vsake stranke, ki želi uporabiti njihovo storitev dostopa do svetovnega spleta, opraviti telefonski klic ali poslati faks.

Pred dovolitvijo uporabe storitev, morajo tako zaposleni v internetni kavarni najprej identificirati uporabnika ter fotokopirati njegov osebni dokument. Zraven morajo zabeležiti tudi terminal, preko katerega bo stranka dostopala do spleta.

Ponudniki javnega dostopa do interneta morajo za izdajo dovoljenja za nadaljevanje opravljanja svoje dejavnosti pridobiti posebno licenco ter kupiti vohunsko programsko opremo v vrednosti okoli 1.500 €. Omenjena programska oprema beleži vse podatke o spletnih aktivnostih uporabnikov. Tako pridobljene podatke morajo upravitelji internetnih kavarn periodično posredovati lokalnim policijskim oblastem.

Silvia Malesa,...

23 komentarjev

AMD potihoma izdal nov procesor

X-Bit Labs - AMD je včeraj obogatil eno izmed njegovih družin procesorjev -- Sempron. Procesorjeva nazivna frekvenca je 3000+, medtem ko je delovna frekvenca enaka 2,0 GHz. Od modela 2800+, ki ima enako delovno frekvenco, se ločuje po povečani količini L2-predpomnilnika, ki ga je zdaj 512 KB. Prvi modeli bodo izdelani za podnožje Socket A in Socket 754, medtem ko lahko v prihodnosti pričakujemo tudi take za Socket 939. Procesor bo namenjen računalnikom, ki bodo stali manj kot 1000 dolarjev in naj bi bil resna konkurenca Celeronom D.

21 komentarjev

Že drugi Linux dan

Lugos - V petek, 2. aprila, bo v ljubljanskem Koloseju projektorjem vsaj čez dan prizanešeno s hollywoodskimi "umetninami". Po poročanju Lugosa se bo namreč na ta dan zgodil že drugi Linux dan letos (prvi je bil 30. januarja). V celodnevni prireditvi se bodo zvrstila predavanja, delavnice, laboratorijske vaje ipd. o odprtokodnih rešitvah s poudarkom na Linuxu. Stvar na žalost ni brezplačna, organizator Housing namreč zahteva kotizacijo, reci in piši, 39.900 SIT + DDV oz. 3 Prešerne manj, če se prijavite do 10. marca.

Če se vam zdi tole predrago, vam še vedno ostane brezplačna predstavitev Slixa.

2 komentarja

Predstavitev projekta in distribucije Linuxa Kibzilla

Kiberpipa - V torek, 24.2., bo v Kiberpipi Gorazd Golob predstavil odprto-kodni projekt Kibzilla. Ta obsega živo distribucijo Linuxa osnovano na Redhatu 7.3 in grafični vmesnik baziran na Mozilli s pomočjo jezika XUL. Trenutno deluje na x86 računalnikih z VESA 2.0 kompatibilnimi grafičnimi vmesniki. Distribucija je namenjena računalnikom za javno uporabo (spletne kavarne ipd.) in za delovanje ne potrebuje trdega diska ter zagotavlja osnovne potrebe - brskanje po spletu, pripravo dokumentov in uporabo elektronske pošte.

Predavanje je namenjeno vsem, ki želite ugotoviti prednosti uporabe takšne distribucije in...

8 komentarjev

Želite izboljšati Slo-Tech?

Slo-Tech - Ker je Slo-Tech vedno temeljil na svojih uporabnikih, vas vabimo, da po svojih močeh sodelujete pri ustvarjanju največje slovenske računalniške spletne skupnosti. Skupaj z vami želimo še izboljšati vsebinsko ponudbo strani. Vse, ki bi želeli sodelovati pri izboljševanju te strani, ter vas zanima vsaj eno izmed naslednjih področij:
  • novice
  • moderatorstvo
  • opisovanje DVDjev
  • urejanje povezav
  • urejanje ostalih manjših oddelkov Slo-Techa
prosimo, da nas kontaktirate in sporočite, na katerih področjih bi bili pripravljeni sodelovati.
Dodatek: ponudba za sodelovanje še vedno velja

ekipa Slo-Techa

22 komentarjev