»

Sporazumevanje z morsejevo abecedo? Zakaj pa ne.

vir: Wikipedia
The Verge - Google je že pred časom ponudil svojo tipkovnico GBoard z možnostjo vnašanja teksta v Morsejevi abecedi, po novem, pa si jo bodo lahko omislili tudi uporabniki platforme iOS. Čeprav vse skupaj zveni nekoliko smešno, pa ta način sporazumevanja lahko precej olajša tipkanje tako ali drugače hendikepiranim osebam, denimo tistim s cerebralno paralizo.

Morsejeva abeceda je sicer malone 200 let star sistem za kodiranje črk, številk in ločil, ki jo je iznašel Samuel Morse, človek, ki nam je izumil tudi telegraf.

Zaslon vaše mobilne naprave bo tako dobil dva velika gumba, enega za črtico in drugega za piko, kar pomeni, da boste z nekaj vložka v znanje nove abecede lahko tipkali tudi z roko v žepu oz. pod mizo. Slednje utegne biti še posebej...

12 komentarjev

Nelatinski znaki prihajajo v vrhnje domene

Ars Technica - ICANN je včeraj izglasoval tako imenovani Fast Track Process, ki bo med drugim že prihodnje leto nabor znakov za registracijo vrhnjih domen razširil s kitajsko, korejsko, arabsko, hebrejsko abecedo in podobnimi. Začenši z novembrom bodo lahko države prijavile nove vrhnje domene (ccTLD) v svojih nacionalnih abecedah. Že sedaj je sicer moč registrirati nelatinske domene (npr. ), le vrhnja domena je morala biti v latinici. Sedaj se odpravlja tudi ta omejitev, tako da jih bomo namesto 26 znakov imeli na voljo več tisoč, iz katerih bodo države lahko sestavile svojo vrhnjo domeno.

ICANN-ov predsedujoči Peter Dengate Thrush je novost označil kot največjo tehnično spremembo interneta od njegovega nastanka pred štirimi desetletji. Izvršni direktor Rod Beckstrom dodaja, da bodo z novostmi pomagali internet razširiti tudi med ljudi, ki v svojem vsakdanjem življenju ne uporabljajo zahodnih abeced in ne govorijo angleščine.

Nova ureditev pa proži tudi nekatere pomisleke, predvsem z...

69 komentarjev

Potrjen nov standard slovenske tipkovnice

Delo - Slovenski inštitut za standardizacijo je potrdil nov standard za slovenski razpored tipk na tipkovnici, ki je bil v javni obravnavi od 1. februarja do 2. marca letos. Standard se imenuje SIST 1044:2009 in kakšnih bistvenih sprememb ne prinaša, njegova uporaba pa ne bo obvezna. Najbolj očitne spremembe bodo prestavitev tipk za znaka ć in đ v tretjo raven, na njuni mesti pa bosta prišla znaka š in evro (€); kjer je bil prej š, bo po novem afna (@). Poleg tega so poslovenili tudi napise na kontrolnih tipkah: Enter bo odslej Potrdi, Esc Izhod, Caps Lock Velike črke, Shift Dvig itn. Odslej je predvidena revizija standarda vsakih pet let, če se bo pokazala utemeljena potreba po spremembi. Klik!

176 komentarjev

Novi znaki v imenih domen

Mozillazine - Končno si bomo lahko privoščili domene s takimi imeni, kot si jih želimo. Pod pritiskom večjih narodov, predvsem Nemčije, Japonske in Kitajske, bodo imena domen lahko vsebovala 92 novih znakov, kar je marsikomu polepšalo življenje, saj je denimo v Nemčiji bilo vloženih čez 600.000 zahtevkov za imena domen s preglasi. Seveda morajo svoje dodati tudi brskalniki, ki večinoma že podpirajo novo zahtevo, npr. Mozilla, Mozilla Firefox, Netscape, Opera, Konqueror in Safari. Internet Explorer novotarije še nima, na voljo pa je razširitev, s pomočjo katere si opomore.

17 komentarjev

Sprememba Morsejeve abecede

Slashdot - Morsejeva abeceda je eden izmed najbolj klasičnih pripomočkov komuniciranja, saj je star že 160 let. Zaradi tehničnega napredka pa se je prisiljena spremeniti. Tako je dobila nov znak, ki ni nič drugega kot @ (afna). Nov znak se bo imenoval "commat" in bo predstavljen kot skupek črk A in C, torej bo zaporedje dolgih in kratkih signalov tako: kratek - dolg - dolg - kratek - dolg - kratek. Kot poroča International Telecommunications Union, ki je tudi vpeljala spremembo, gre za eno izmed zelo redkih dopolnil abecede, saj se nobeden izmed predstavnikov ne spomni podobne nadgradnje v zadnjih nekaj desetletjih. Klik!

9 komentarjev

Članek za začetnike v Linuxu

Rated PC - Kar takoj moram priznati, da člankov, kakršnega so spisali na tej strani ne vidimo ravno vsak dan. Na RatedPC so, vsaj za moje pojme, spisali enega izmed najbolj zanimivih člankov o Linuxu sploh. Popolnoma so se ognili raznim suhoparnim napotkom o inštalaciji in najprej razjasnili zakaj je Linux dobro imeti, katere licence bomo srečali v njem, zakaj so pingvini njegov zaščitni znak in kaj je rekel Torvalds, ko je naklepal svojo prvo različico Linux jedra 0.01.
Zanimiv začetek sicer obsežnega članka (21 strani) pa ni edina zanimivost. Avtor se namreč spravi še na številne programe, ki jih dobimo zraven svoje priljubljene distribucije in jih na kratko predstavi neveščemu uporabniku Linuxa, brez katerih si življenja s tem operacijskim sistemom sploh ne moremo predstavljati.

1 komentar