»

München preizkuša sistem za napovedovanje vlomov

Heute - V Münchnu so začeli preizkušati sistem za preprečevanje vlomov, ki spominja na Posebno poročilo in Številke. Na podlagi preteklih dogodkov predvidevajo, kje se bodo v bližnji prihodnosti zgodili vlomi, in jih z okrepljeno policijsko prisotnostjo preprečilo.

Realnost je seveda še daleč od filmov. Sistem Precobs, ki ga razvija nemški IfmPt (Institut für musterbasierte Prognosetechnik), ne povedal, kdo in kam bo vlomil, ampak bo dal približno informacijo, v katerem okolišu lahko v naslednjih dneh pričakujemo vlom. Sistem se napaja iz podatkovne baze o vlomih, ki obsega podatke za obdobje zadnjih sedem let. Vodja kriminalistične policije v Nürnbergu Karl Geyer pojasnjuje, da si številni vlomi sledijo po znanem zaporedju. Storilci se v naslednjih dneh po vlomu vrnejo v...

14 komentarjev

V osmih državah aretirali 24 internetnih prekupčevalcev s številkami kreditnih kartic

FBI - FBI je v sodelovanju z lokalnimi policijami več drugih držav včeraj izvedel aretacije 24 posameznikov, ki so v zadnjih dveh letih prek interneta prekupčevali z ukradenimi bančnimi podatki, zlasti številkami kreditnih kartic, še štirje posamezniki pa so še na prostosti. Ulovili so jih z lažno spletno stranjo, ki jo je leta 2010 postavil FBI, in v tem času preprečili oškodovanje več kot 400.000 posameznikov in gmotno škodo v višini 200 milijonov dolarjev. Vodjem grozijo večdesetletne zaporne kazni, če bodo spoznani za krive.

Predlani je FBI zagnal spletno stran carderprofit.cc, kjer so se lahko registrirali zainteresirani za prodajo ali nakup številk kreditnih kartic. Za registracijo so morali pustiti delujoč elektronski naslov, poleg tega pa je FBI beležil še IP-naslove in...

8 komentarjev

Slovenska policija aretirala domnevnega pisca Maripose

Slo-Tech - Redko se zgodi, da je Slovenija v člankih na prvih straneh vseh računalniških medijev na svetu. Te dni si je nehoteno pozornost prislužila z akcijo slovenske Policije, ameriškega FBI-ja (Federal Bureau of Investigation) in španske CNP (Cuerpo Nacional de Policía), ki so skupaj razvozlavale ozadje za velikim botnetom Mariposa. Sledi so vodile do Maribora, kjer so aretirali domnevnega avtorja programske opreme za upravljanje zombijevskega omrežja.

Triindvajsetletni Mariborčan, ki ga za zdaj poznamo le pod vzdevkom Iserdo, naj bi namreč napisal programje za Mariposo, ki je od splavitve decembra 2008 okužila več kot 12 milijonov računalnikov po svetu. Klobčič se je začel odmotavati marca...

221 komentarjev

Odkrit izviren poiskus goljufije s pomočjo skripte za samodejno odpiranje računov

Wired Blog - Kot poročajo na Wiredu, je Michael Largent iz Kalifornije na precej izviren način skušal izpeljati goljufijo ob odprtju trgovalnega računa.

Ugotovil je namreč, da je nekaj borzno posredniških hiš vsem strankam, ki so odprle trgovalni račun ter v sistem vnesle podatke o svojem bančnem računu, na bančni račun nakazalo majhno nakazilo v vrednosti med dvemi centi in enim dolarjem. Stranko so nato vprašali ali je prejela ta znesek. S tem je borzno posredniška hiša preverila, če je stranka navedla pravi bančni račun ali pa se je morda zmotila.

Ko je Michael Largent to odkril, je napisal skripto, ki je samodejno odprla 58.000 trgovalnih računov (z izmišljenimi imeni oziroma imeni junakov iz risank) ter počakal, da so mu borznoposredniške hiše z "testnimi" mikrodepoziti nakazale okrog 50.000 dolarjev, na podoben način pa si je z Googlovo storitvijo prisvojil 8225,29 dolarjev.

Na njegovo smolo pa so ga dobili in ga v maju tudi aretirali. Obtožen je goljufije, sojenje pa bo počakal na...

28 komentarjev

Zgodba o nekem ponarejevalcu denarja

Slashdot - Ob koncu tedna večina računalniške industrije stoji, saj je čas za zasluženi dopust. Da pa vam ne bo dolgčas, podajam povezavo na zgodbo o ponarejavlcih denarja, ki so leta 2001 poskbeli, da velik del kanadskih trgovcev ni želel sprejemati 100 dolarskih kanadskih bankovcev. Malo daljša povest o tem, kaj vse se da narediti z navadnimi brizgalnimi tiskalniki ter malo iznajdljivosti. Seveda ne pozabijo omeniti, kakšne napake so pokopale ponarejevalce.

15 komentarjev

Množične aretacije Zloglaševalcev™

Slo-Tech - V Ameriki so v preteklih dneh aretirali in kaznovali veliko skupino pošiljateljev nezaželene elektronske pošte, tatov identitet in zločincev drugih zvrsti na informacijskem področju. Kljub temu, da je minilo že tri četrt leta odkar so v ZDA sprejeli zakonodajo, ki prepoveduje zlorabo elektronske pošte v oglaševalske namene, je delež spama iz 58 odstotkov vse njihove e-pošte narasel na 65. Klik!

15 komentarjev

Uni-DSL

Slashdot - Iz Texas Instruments sporočajo, da delajo na novem DSL-sistemu, ki bo omogčil prenos zelo kvalitetnega videa v realnem času. Z gradnjo tako imenovanih vročih točk, ki bodo blizu naročnikov, bodo zagotovili od 50 do 100 Mbit/s prenosa. Te točke naj bi vsebovale čipe, ki bodo komunicirali s sateliti, ti pa bodo premagovali hitrostne ovire. Uporabnik bo seveda potreboval ustrezen čip, vgrajen v mrežno kartico/modem. Pri Texas Instruments. Inc pravijo, da naj bi to bila cenejša metoda kot je izgradnja infrastrukture z optičnim kablom. Začetek že leta 2005, masovna proizvodnja 2007. Klikot.

19 komentarjev

Ko vlomilci nič ne odnesejo, pač pa celo nekaj prinesejo...

Arnes - Enkrat konec prejšnjega leta, je nekdo vlomil v pošto v Haifi v Izraelu. Ker pošta opravlja tudi bančne storitve, bi pričakovali, da bodo vlomilci kaj odnesli. Pa ni bilo tako. Policisti, ki so prihiteli na kraj dogodka, namreč niso odkrili nobene škode.

Potem pa je čez dober mesec na tej pošti nenadoma izginilo okrog 13.000 USD. Preiskava je pokazala, da so vlomilci ob prvem vlomu v omrežje pošte podtaknili brezžično dostopno točko. Kasneje so odprli nekaj fiktivnih računov, kamor so s pomočjo vstopa v poštno omrežje preko brezžične povezave (domnevno iz varne oddaljenosti nekaj sto metrov) prenesli denar.

Kljub vsemu je izraelska policija aretirala hekerja (oz. crackerja), ki naj bi vse skupaj tudi izvedel. Gre za 24-letnega Davida Sternberga, ki je že bil aretiran zaradi kraje 80.000 kreditnih kartic v ZDA. Da pa fant le ni tako nedolžen, pa kaže tudi dejstvo, da so ga najprej aretirali zaradi vožnje ukradenega avtomobila.

Vsekakor se občasno izplača pogledati, če ste v vašem...

9 komentarjev

Avtor Ctrl+Alt+Del zapušča IBM

The Miami Herald - Verjetno ga ni bralca tega portala, ki ne bi poznal učinka sočasnega pritiska na tipke Ctrl, Alt in Delete. Kretenj za doseg teh treh tipk smo se navadili predvsem v prvi polovici 90. let, ko so bili komercialni Unixi še, milo rečeno, svinjsko dragi, odprtokodne alternative z Linuxom na čelu še globoko v plenicah, OS/2 nas nekako nikoli ni povsem prepričal, tako da nam je ostal samo še DOS z vsemi svojimi "posladki".


Avtorstvo te magične kombinacije tipk pripisujemo Davidu Bradleyu, ki velja tudi za enega "očetov" osebnega računalnika, bolj znanega pod kratico PC. Poleg tega očitno pozna tudi pregovor, da je skromnost lepa čednost, saj je na proslavljanju 20. obletnice omenjenega računalnika pred že skoraj dvema letoma in pol pripomnil, da je za "popularnost" njegove "iznajdbe" (ki naj bi mu vzela le 5 minut njegovega življenja) bolj od njega zaslužen Bill Gates. Kaže pa, da se je po več kot 28 letih naveličal službe pri IBM, saj je s koncem januarja dal odpoved. Ker pa je pri 55...

6 komentarjev

Zmaj versus Vlomivec/Vogenj

Vnunet - 'Banyru', kar naj bi pomenilo 'zmaj čuvaj', je $16.000 vredna kovinska pošast v imitaciji 1 metra dolgega, 80 cm visokega, 70 cm širokega ter kar 40 kilogramov težkega psa. Monstrum, ki tehta skoraj toliko kot jaz [>:D], lahko deluje kot detektor dima in vlomilcev ter o tem obvesti svoje lastnike preko mobilnega telefona. Prav tako zmore oponašati pravo domačo žival'co ter ubogati na najpreprostejše ukaze (torej zmore več kot mi Pisuni). Hov!

Zanimive so tudi ostale lastnosti, recimo največja hitrost premikanja celih 15 metrov na -- minuto. Premagovati zna celo stopnice višine 15 cm (...) ter prestopati 10-centimetrske luknje. Vsekakor stvaritev, ki bo zagotovo pregnala vsiljivce iz vašega domicila.

Če ne s hitrostjo, pa z izgledom. Ostali bomo še naprej uporabljali natreniranega Sergia.

6 komentarjev

Windows bankomati

Finance - Že letos lahko pričakujemo prve bankomate v Sloveniji, ki bodo temeljili na operacijskem sistemu Windows NT. Do zdaj so bankomati delovali pod OS/2, zato bo dosežen velik napredek v smislu multimedijske predstavitve ter uporabniškega vmesnika. Možna bo tudi priključitev tiskalnika in s tem izpis podatkov, lažje pa se bodo znašli tudi slepi, saj bo možna tudi uporaba zvoka. Vendar tudi slabih strani ni malo. Windowsi niso znani po svoji varnosti, zato bi spreten heker verjetno lahko vdrl v sistem. Pojavlja pa se tudi vprašanje uporabniške prijaznosti v smislu "kje so tiste tipke Ctrl+Alt+Del", vendar vseeno upajmo na najboljše. Klik!

26 komentarjev

Klik.nlb shekan?

Mladina - Mladina je danes objavila pogovor z Robertom Škuljem, ki je napisal trojanskega konja za vdiranje v bančne račune uporabnikov KLIKa. Omenjeni osebek, ki se trenutno nahaja v predkazenskem postopku zaradi izslijevanja in hekanja in ga je policija že aretirala, zaslišala in izpustila, naj bi omenjeni "virus" in zdravilo zanj skušal prodati Ljubljanski banki za, reci in piši, debelega pol milijončka EUR.

Novinarjem revije Monitor je tudi demonstriral in razložil uporabo programa. Za kaj gre? Ne gre za to, da bi bila zaščita Klika slaba, pač pa zato, da je heker preprosto pogledal izven konceptov sedanje računalniške varnosti. Spremenil perspektivo, bi lahko rekli - in zaščito preprosto zaobšel.

Podrobnosti o programu sicer niso objavljene, vendar sem se s podobno idejo pred časom ukvarjal tudi sam in ugotovil, da obstaja nekaj zanimivih tehnologij. Naprimer firewall, ki zna ugotoviti, na kateri strežnik je MSIE povezan, funkcije za pisanje po zaslonu, keyloggerji, ki shranjujejo...

88 komentarjev