»

Čebelomor: Znanstveniki uspeli povezati pesticide iz skupine neonikotinoidov s sindromom kolapsa čebeljih kolonij

Kranjska čebela

vir: Wikipedia
Slashdot - Slashdot poroča, da so na Harvard School of Public Health uspeli reproducirati sindrom kolapsa čebelje kolonije v kontroliranih pogojih. Ta pereča bolezen, znana tudi iz naših krajev, se je prvič pojavila leta 2006. Zaradi nenavadnih simptomov, kjer se prizadete čebele s poletov niso vračale v domač panj in ker očitnega krivca ni bilo, je bilo preiskovanje te bolezni otežkočeno.

Raziskovalci s Harvarda so preverjali hipotezo, da sindrom kolapsa čebelje kolonije povzročajo pesticidi iz skupine neonikotinoidov, ki lahko do čebel pridejo prek dveh poti, bodisi preko nabranega cvetnega prahu bodisi preko hranil, s katerimi čebelarji hranijo čebele. V času 23 tednov so tako opazovali po 5 čebeljih panjev na štirih različnih lokacijah, od katerih so...

179 komentarjev

V Veliki Britaniji na notranji let le s prstnim odtisom in fotografijo obraza

Boj proti terorizmu ali izgovor za zbiranje osebnih podatkov?

vir: Telegraph News
Telegraph News - Konec meseca bodo na britanskem letališču Heathrow pričeli z zbiranjem biometričnih podatkov za domače lete. Prstne odtise bodo sprva pobirali vsem potnikom letalske družbe British Airways, ki bodo potovali čez Terminal 5. Poznavalci razmer v letalski industriji predvidevajo, da naj bi takšno preverjanje potnikov že v nekaj letih postalo stalnica britanskih letališč.

Letno se skozi Terminal 5 sprehodi kar štiri milijone potnikov, ki bodo morali zdaj pri 'čekiranju' pustiti prstne odtise ter se slikati. S temi podatki bodo ob vkrcanju preverili, če na letalo morda poskuša vstopiti druga...

3 komentarji

Telefoni poneumljajo

Slashdot - V izsledkih nove raziskave, ki so jo Britanci objavili včeraj, lahko preberemo, da se naši možgani zavoljo naraščajoče uporabe elektronskih pripomočkov poneumljajo. Tako so odkrili, da so petdesetletniki, ko so dobršen del svojega življenja preživeli brez elektronskih pomagal, bistveno sposobnejši in uspešnejši od tridesetletnikov.

Več kot tretjina Britancev iz slednje skupine ne pozna domače telefonske številke, medtem ko jih le 40 odstotkov pozna rojstne dneve družinskih članov. Med petdesetletniki jih na rojstne dni ne pozabi kar 87 odstotkov. Moški so se odrezali slabše, saj le dobra polovica ve, kdaj imajo obletnico poroke. Nevednih žensk je manj kot deset odstotkov. Klik!

Koliko telefonskih številk veste na pamet?

58 komentarjev

Globalno segrevanje ogroža znanstvenike

Slashdot - Slashdot je objavil izjemno zanimivo zgodbo o težavah, s katerimi se soočajo znanstveniki, ki nasprotujejo teoriji globalnega segrevanja Zemlje kot posledice človekovega delovanja.

Mnogi priznani raziskovalci so prejeli od naravovarstvenikov številne (tudi smrtne) grožnje, pa čeprav opravljajo svoje delo povsem korektno. Po njihovih besedah je globalno segrevanje kljub pomanjkanju trdnih znanstvenih dokazov žal sprejeto kot absolutno dejstvo, saj se nanj opirajo številne politične in nepolitične organizacije. Posledično se vsakršno nasprotovanje trditvam o pojavu obravnava kot kapitalistična laž in izkoriščanje, tudi s strani številnih vlad, kar objektivno raziskovanje na tem področju močno ovira. Preberite se zamislite.

Huh, kako hitro je bil letos pust. Očitno dvajsetega julija lani nisem dovolj visoko skočil...

46 komentarjev

Boj proti kriminalu iz naslonjača?

Slashdot - V Britaniji so pričeli oddajati eksperimentalni TV kanal Shoreditch TV. Gre za TV program, ki prinaša žive posnetke iz uličnih in ostalih javnih kamer. Za začetek nameravajo prenašati signal iz 400 nadzornih kamer.

Trenutno "program" prenašajo v 22.000 domov, naslednje leto pa nameravajo pokriti celotno državo. Gledalci bodo imeli možnost prijaviti "sumljivo obnašanje", ki ga bodo zapazili na posebno telefonsko števliko ali preko elektronske pošte.

Njihov slogan je "boj proti kriminalu iz naslonjača".

Patetično. Namesto dolgočasnega voayerizma si raje privoščite kakšno dobro knjigo. Priporočamo Orwellowo 1984 ali Bradburyevo Fahrenheit 451 (ki postaja še posebej aktualna v časih popolne patentiranosti in "copyright-a").

33 komentarjev

Google ponovno napada.

Slo-Tech - Očitno je da ne mine dan brez dogajanja v Googleplexu. Po, recimo temu, uspešni splavitvi Google namiznega iskanja so se spravili nad knjižnice. Kar nekaj strani namreč poroča, da Google namerava v sklopu svojega iskalnika ponuditi vsebino petih ameriških knjižnic (Harvard, Stanford, Univerza v Michiganu, Univerza v Oxfordu in Javna knjižnica mesta New York (New York Public Library)) v digitalni obliki.

Uporabnik bo nad zadetki svojega iskanja dobil seznam knjižnih del, ki se tičejo te tematike. S klikom na delo bo dobil možnost prebiranja vseh javno objavljenih del oz. kratek povzetek vsakega avtorskega (torej s copyright-om zaščitenega) dela. Celoten projekt digitalizacije zna biti kar zalogaj za Google, saj samo univerza v Michiganu vsebuje 7 milionov del (Google ocenjuje da bo digitalizacija UM trajala šest let).

Zanimivo bo videti, kakšen bo odgovor MSN in Yahoo - v vsakem primeru je pa očitno, da so ostali iskalniki več ali manj tisti, ki Googlu sledijo.

Pa vi? Ste že kdaj...

17 komentarjev

Prihajajo novi učbeniki

Je planet ali ni?

Space - Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluton. Učili so nas, da si tako sledijo planeti v našem osončju, če se oddaljujemo od Sonca. Pa so nas očitno grdo nalagali. Znanstveniki so namreč odkrili doslej najbolj oddaljen predmet v našem osončju, katerega velikostni red je primerljiv s planeti. Sedna, kot so planet neuradno poimenovali, je trikrat bolj oddaljen od Sonca kakor Pluton, njegovo leto je dolgo 10.000 zemeljskih let, utegne pa imeti celo svojo luno.

Glavno vprašanje, ki trenutno buri duhove astronomom, je, zakaj se Sedna nahaja tako daleč stran od Sonca in zakaj kroži po neverjetno izraziti elipsi. Po eni teoriji je na sedanjem mestu...

16 komentarjev

Prvi sesalci v delni gravitaciji

Telegraph News - Kakor je Mars pred več kot dvema tisočletjema obsedel Rimljane, se v danajšnjem času podobno dogaja med delom znanstvene in politične srenje. Kakor navajajo v tej novici, ima ameriški predsednik resne namene poslati človeško posadko na rdeči planet do leta 2020. Kako pa se bo na približno tretjinsko gravitacijo odzivalo njihovo telo, pa nam bodo poskušale povedati miši.

Namen skupnega projekta dveh ameriških in ene avstralske univerze pod imenom Mars Gravity Biosatellite je do leta 2006 poslati 15 miši v Zemljino orbito v kapsuli, ki bo pet tednov krožila in ustvarila pogoje, podobne gravitaciji na Marsu. Če ste s problematiko življenja v nizki gravitaciji bolje seznanjemi, se boste morda vprašali, zakaj ne uporabijo dosedanjih podatkov iz vesoljskih postaj. Razlog je v tem, da na teh vlada skoraj popolna breztežnost, kar pa ni primerljivo s pogoji na Marsu.

Tako se pri sedanjih prebivalcih "vesolja" pojavljata predvsem izguba kostne mase in atrofija mišic kot posledica...

6 komentarjev

Rosetta 14. februarja odrine na romanje

vir: ESA
ESA - Očitno sta se NASA in ESA odločili, da bosta leto 2004 naredili zanimivo za vse navdušence nad vesoljem, kar ste nedvomno tudi sami opazili. V tem duhu danes poročamo o novem poskusu, ki za spremembo ne bo osredotočen na Mars (kot je to v navadi zadnje tedne), temveč na komet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Ne bo pa to "sprehod", kakršen je postalo romanje na Mars, saj na kometu ni še nihče pristajal.

Rosetta naj bi se na svoje popotovanje odpravila 14. februarja, kar je leto kasneje, kot so načrtovali. Za to zamudo je kriva nesreča ene izmed Arian 5 v decembru 2002, nosilne rakete, ki bo v vesolje ponesla tudi Rosetto. To je povzročilo plaz sprememb, saj je prvotni cilj, komet Wirtanen, medtem že "pobegnil". K sreči je na pomoč...

6 komentarjev

Marsovci uničili duha?

Spirit pred napadom :)

24 ur - 4. januarja je na Marsu uspešno pristal Spirit, raziskovalno vozilo ameriške vesoljske agencije NASA. Od 15. januarja naprej opravlja raznovrstne raziskave na površju planeta in išče morebitne sledove vode oz. življenja, čez dva do tri dni pa se mu bo pridružilo še identično vozilo Opportunity. Zgodba je iz dneva v dan bolj zanimiva in ameriški predsednik Bush se je že odločil, da bo na Mars poslal človeka. Vendar to očitno nekomu ni všeč ...

Včeraj je namreč NASA sporočila, da je imela težave pri vzpostavitvi stika s Spiritom, vendar so menili, da je razlog v slabem vremenu v okolici antene. Na žalost pa se je danes razočaranje le še povečalo, saj se Spirit, ki ga je očitno prizadela...

23 komentarjev

Mars za vsakogar

Slashdot - So vas ob zadnjih uspehih Spirita na rdečem planetu kaj zasrbeli prsti, da bi se tudi sami malo poigrali s sondo in si z njo ogledali vaš najljubši marsovski kotiček? Navadni smrtniki zaenkrat še ne moremo upravljati pravega Spirita, zato pa lahko z brezplačnim programom Maestro krmarite svojega lastnega Duhca™ v vašem stroju, ki pa mora biti za to početje, milo rečeno, najmanj precej spodoben (minimalno 500 MHz, 256 MB pomnilnika, 500 prostih MB na disku ter 3D grafični pospeševalnik). Program naj bi po navedbah avtorjev bil javno dostopna različica JPL-ovega programa za vodenje Spirita.

Dolpoteg za vse pomembnejše operacijske sisteme z Maestrove domače strani, od tam pa si dolpotegnite tudi Nasine sveže posnetke. Kot obljubljajo, bodo stran redno posodabljali z novimi slikami takoj, ko bodo na voljo javnosti. Originalna novica.

3 komentarji