»

Catalyst tudi za prenosnike

The inquirer - Končno se tudi za lastnike prenosnikov z ATI-jevimi grafičnimi karticami bliža dan, ko ne bodo za nove gonilnike več odvisni le od zastarelih verzij, ki jih zraven tlačijo proizvajalci. ATi naj bi namreč pod imenom Catalyst združil tudi gonilnike za družini grafičnih kartic M1x in M2x. Lastniki starejših in operacijskih sistemov, ki v imenu ne vklučujejo "XP", (slednji neglede na model grefične kartice) pa se bodo še vedno morali zatekati k trikom ali Omega-gonilnikom.

3 komentarji

IBM krepko presegel vse

Google News - Že ptičke na drevesih čivkajo, da NEC-ov Earth Simulator ni več najhitrejši superračunalnik na svetu. Za las ga je presegel IBM Blue Gene/L, kasneje pa z rekordnimi 51,9 teraflopi še Silicon Graphics s Columbijo.

Le par dni pred ponovno objavo seznama najhitrejših superračunalnikov TOP500 pa je IBM pohitril Blue Gene/L, ki naj bi presegel neverjetnih 70 teraflopov. Poročajo mnogi.

Kje je meja?

36 komentarjev

Nov grafični strežnik za Linux, Mac OS X in prijatelje

Slashdot - Grafični strežnik XFree86 je od različice 4.4 naprej začel toniti v pozabo, saj so mu zaradi sporih licenčnih pogojev dali košarico prenekateri distributerji Linuxa in ostalih Unixov. Iz organizacije The X Consortium se je zato razvil X.org, ki deluje v okviru freedesktop.org in ga večinoma predstavljajo nekdanji razvijalci XFree86.

Kmalu po izdaji XFree86 4.4 je že izšel X11R6.7, ki je izpeljan iz veje XFree86 4.4rc2, ko licenca še ni bila sporna, a ni prinesel vidnejšega napredka. Zato so razvijalci zavihali rokave ter vključili nekatere samostojne projekte v razvoju in zdaj smo priča novemu grafičnemu strežniku, X11R6.8.

Novosti je zelo veliko, med najpomembnejšimi pa so prav...

16 komentarjev

Zgoraj in spodaj brez ... ohišja

Overclockers.com - Če pogosto menjujete komponente, še posebaj kakšne okornejše, kot so vodni bloki, vam gotovo ohišje hodi v napoto. Owen Stevens je ta problem "elegantno" rešil in si zgradil preprosto leseno stojalo za računalniške komponente, večji del vodnega hlajeja pa zaprl v odsluženo ohišje 486-ke.

Ko ste že ravno na Overclockers.com, si preberite še test Danger Denovega GPU Maze4 vodnega bloka, namenjenega hlajenju grafičnih kartic.

20 komentarjev

Testi vodnih blokov

Slo-Tech - Na ProCooling.com so testirali Dangerdenov Maze 4 vodni blok. Kot gre pričakovati njihova korektnost in natančna metodologija testiranja rušita predstave, da se mora test končati z besedami "absolutni zmagovalec pa je ...". Takšna izjava enostavno ne more veljati za vse. Če pri izbiri komponent za vodno hlajenje brskate za P/Q krivuljami in odvisnosti prestopa toplote od volumskega pretoka, potem je to test za vas.

Podobno velja tudi za teste vodnih blokov na overclockers.com. Kot pionirji temelitega testiranja vodnih blokov imajo izdelano obsežno bazo normaliziranih rezultatov. Tokrat so vanjo dodali Astekov vodni blok...

0 komentarjev

Pomnilniška prepustnost

Overclockers.com.au - Ko šarimo po sistemu v iskanju zadnjih trohic zmogljivosti, slej kot prej naletimo tudi na pomnilniški podsistem. Cilj tako postane čim večja pomnilniška prepustnost. Ampak kaj to sploh je. V tem članku boste našli dobro razlago osnov in dejavnikov, ki jo pogojujejo. Število in raznorodnost vplivov precej otežkočata kvalitetno, ali bolje rečeno celovito, testiranje, razlika med sintetičnimi testi in 'uporabnimi' programi postane v takšnih primerih še očitnejša. Dokaj trdno je zakoreninjeno prepričanje, da je to nekaj slabega, a temu ni nujno vedno tako. Upoštevati je treba deus ex machina. Kaj lahko izide nov gonilnik, ki opazno spremeni rezultate, morebiti presedlate na drug operacijski sistem. Zapletimo stvari še malo. Recimo, da je nov gonilnik nekje hitrejši, spet drugod počasnejši. Kako potem? Sicer ne najbolj reprezentativen, a zato toliko bolj nazoren in vsem poznan, je primer (sintetičnih) grafičnih testov 3D Mark, kjer imata verziji 2001SE in 2003 vsaka svoje 'najljubše'...

2 komentarja