»

Novi Pixel 7 ne bo več podpiral 32-bitnih aplikacij

Slo-Tech - Ni skrivnost, da se Google pripravlja na prehod na izključno 64-bitni operacijski sistem in aplikacije, saj bo prihajajoči Pixel Tablet prihodnje leto že podpiral zgolj 64-bitni Android. Izkazalo se je, da bo tudi novi pametni telefon Pixel 7 maral le z 64-bitne aplikacije. Mishaal Rahman iz Esperja je ugotovil, da bo imel Pixel 7 programsko zastavico, ki bo preprečevala poganjanje 32-bitnih aplikacij s sporočilom o nezdružljivosti (App not installed as app isn't compatible with your phone.). Zygote bo torej 64-bitni, uporabniški del (vsaj nekatere knjižnice) bo 32-bitni in 64-bitni, a 32-bitnih aplikacij ne bo moč zagnati. Velika večina uporabnikom ne bo opazila nobenih sprememb.

Google v Play Storu že od leta 2019 zahteva, da imajo aplikacije podporo za 64-bitno poganjanje. Aplikacije v Javi se tako ali tako prevajajo z Android RunTime, ki zgradi 64-bitne izvršljive datoteke. Problematične bi lahko bile zgolj res stare aplikacije, ki se ne posodabljajo več in so bile svoj čas...

1 komentar

Snow Leopard pravzaprav 32-biten

Moduli, ki še vedno tečejo v Universal binaries

vir: CNet
CNet - Snow Leopard oz. OS X 10.6, ki ga je Apple svetu predstavil pred dvema dnevoma, vsebuje 64-bitni kernel, a je pri zagonu sistema za izbiro le-tega potrebna intervencija. Samodejno se naloži 32-bitni kernel, razen če pri nalaganju uporabnik drži tipki 6 in 4. Avtomatičen zagon 64-bitnega kernela podpirajo le Applovi X-Server računalniki, na katerih teče Snow Leopard Server.

Pri Applu so se za tako potezo odločili, da bi uporabnikom omogočili čim bolj neboleč prehod na 64-bitne sisteme, saj je zelo malo gonilnikov in aplikacij, ki zahtevajo 64-bitni kernel. Zanje je opcija na voljo, po drugi strani...

51 komentarjev

Azul Vega 2

reddit - Ste ponosni lastnik dvojedrnega procesorja? Naj vam zaupam, ponos je povsem odveč, saj si lahko v roku enega leta obetamo že kar 48-jedrne procesorje. Vega 2 je 64 biten procesor, sestavljen iz 812 miljonov tranzistorjev, z 90 nanometersko natančnostjo, zasnovan z (mrežnimi) servisi v mislih, ki bo tako omogočal kar 768-smerno simetrično večprocesiranje (SMP).

Tako kot pri 24-jedernem predhodniku, Vegi 1, gre žal za (fizične) Javanske stroje, torej procesorje s strojno podporo za izvajanje JVM, kar jim nekoliko kazi vsesplošno uporabnost. Upajmo, da bo dvojka nadaljevala tudi tradicijo energijske učinkovitosti, saj ima, na tržišču že poznana pošast, s 16 Vega 1 procesorji in 256 GB RAM-a, porabo le 2700 W.

Kot zanimivost naj omenimo še, da je pri Azulu pristal med drugimi tudi Scott Sellars, ustanovitelj legendarnega 3dfx.

12 komentarjev

Prvi virus za 64-bitni Windows

Slashdot - Pisci virusov so vedno vsaj korak pred izdelovalci operacijskih sistemov, razvijalci protivirusne zaščite in računalniškimi administratorji. Včeraj je tako Symantec odkril prvi virus za 64-bitno različico operacijskega sistema Windows. Poimenovali so ga W64.Shruggle. Deluje kot testni virus, ki očitno samo preskuša odzive in varnostne mehanizme 64-bitne arhitekture in se ne širi hitro. Seveda do pretirane razširitve ne more priti, preden Microsoft ne izda uradne različice sistema. Na 32-bitnih različicah Windows virus ne deluje, zato je tako rekoč "napisan za prihodnost".

8 komentarjev

64-bitna Okna XP za vse 64-bitneže

Slashdot - Čeprav so 64-bitni procesorji za namizne računalnike že nekaj časa med nami, je večina preizkuševalcev mnenja, da bo vse skupaj resnično zaživelo šele s 64-bitno različico Microsoftovih Oken XP. Razvijalcem so bile beta različice že nekaj časa na voljo, zdaj pa si jo lahko prenesejo tudi navadni uporabniki AMD Opterona oziroma Athlona64. Glede na to, da je različica omejena na 360 dni, predvidevamo, da bo končna različica izšla tekom letošnjega leta. V tem času bodo tudi razvijalci imeli čas pripraviti tudi 64-bitne gonilnike. Po poročanju uporabnikov namreč v trenutni različici delujejo le 64-bitni, kar trenutno pomeni marsikatero težavo z združljivostjo starejše strojne opreme.

8 komentarjev

64 proti 32 bitom

OSNews - Na OSNews se je Tony Bourke vprašal, če stari mit, da so 64 bitne aplikacije počasnejše od 32 bitnih res velja. Zato je svojo Sun Ultro 5 zapregel v par testov. Preizkušal je hitrost kompresije podatkov, ssl in podatkovne baze. Rezultati so zelo zanimivi saj je prišel do zaključka, da so 64 bitni programi tako počasnejši kot tudi večji. Vendar priznava, da obstajajo aplikacije, ki bi pridobile s 64 biti. Celoten prispevek. Komentarji k zgodbi bralcev na /. potrjujejo njegove ugotovitve. Kolikor sem uspel razbrati velja splošno mnenje, da bi s 64 biti pridobili samo pri manipulacijah z veliko podatki. Za navadne programe je 32 bitov veliko boljša naložba.

Mar to pomeni konec mita o 64-bitni superiornosti?

3 komentarji

Plošče pripravljene na 64 bitov

Abitova plošča

Hardware Zone - AMD je že pred nekaj časa napovedal svojo najnovejšo serijo procesorjev - Athlone 64. Zaenkrat se procesorji še niso prijeli pri domačih uporabnikih, saj je cena previsoka, da bi si ga lahko privoščili vsi. A plošče so že priseple na trg in ponudba je že kar dobra, če upoštevamo, da sta na voljo dve čipovji - nForce 3 in K8T800. Na Hardware Zone so spisali res obsežen preskus, saj obsega kar 46 strani in 15 plošč različnih proizvajalcev.

4 komentarji

AMD-jevih 64 za prenosna računala

X-Bit Labs - Včeraj je izpod rok AMD-jevih strokovnjakov luč sveta ugledal njihov novi procesor. Kot je zadnje čase v AMD-jevi navadi, je ta pripravljen za delovanje v navezi s 64-bitnimi aplikacijami, kljub temu, da ni namenjen namiznim PC-jem.

Procesorji so izdelani v 0,13 mikronih, imajo 1 MB L2 predpomnilnika in za priklop na matično ploščo potrebujemo Socket 754 podnožje. Za optimalno delovanje potrebujejo 62 W moči, kar je veliko za prenosni procesor, vendar zahvaljujoč PowerNow! tehnologiji v stanju mirovanja porabi manj, kot bi sicer.

Na voljo so v izvedbah 2800+, 3000+, 3200+. V enakem vrstnem redu so jih pri AMD-ju ocenili na 193, 223 in 293 čezlužnih zelencev. Izdelani pa so bili v AMD-jevi tovarni v Dresdnu v Nemčiji.

5 komentarjev