»

Hans Reiser spoznan za krivega umora svoje žene

Hans Reiser (desno) s svojim zagovornikom 3. septembra 2006.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Hans Reiser, najbolj znan kot avtor datotečnega sistema ReiserFS, je bil kljub pomanjkanju trdnih dokazov spoznan za krivega umora svoje žene Nine Reiser. Hans Reiser je bil v postopku ločevanja od svoje žene, ko je ta nenadoma izginila. Zaradi suma umora žene je bil Reiser aretiran oktobra 2006, trupla izginule žene pa niso nikoli našli. Je pa zato policija našla njegov avto brez enega sedeža in z dvema knjigama o policijskih preiskavah umorov ter spalno vrečo s sledmi krvi njegove žene.

Kljub temu, da datotečni sistem ReiserFS sedaj razvija njegovo podjetje Nemesys, je usoda le-tega zelo negotova. Sean Sturgeon, partner Nine po ločitvi s...

27 komentarjev

Samouničljiv SMS

Slo-Tech - Podjetje Staellium, ponudnik mobilnih telekomunikacijskih storitev, je začelo tržiti zanimivo inovacijo, povezano s kratkimi sporočili, imenovano samodejno uničljivi SMS. Namesto pravega sporočila tako na naš telefon prejmemo zgolj povezavo do njega, po tem, ko jo odpremo, pa imamo na voljo 40 sekund časa, da ga preberemo, preden se izbriše. Uporabniki zgoraj omenjenega podjetja lahko funkcijo vključijo tako, da pošljejo sms z besedo STEALTH na številko 80880. Pri Staelliumu so precej optimistični, saj nameravajo v kratkem s podobnim varnostnim sistemom opremiti še MMS, elektronska in glasovna sporočila.

As always, should you or any of your IM force be caught or killed, the Secretary will disavow any knowledge of your actions. This SMS will self-destruct in forty seconds. Good luck, Jim.

23 komentarjev

Intervju z Hansom Reiserjem

Slo-Tech - Navadno so intervjuji z razvijalci programja precej dolgočasni, a ne vsi. Intervju s Hansom Reiserjem je vsekakor prijetna osvežitev. Med drugim pove zakaj ni dokončal srednje šole, kaj se je naučil o znanosti in zakaj človek nikoli ne sme misliti, da so majhne anomalije v podatkih nepomembne.

Hans Reiser je idejni oče in razvijalec datotečnega sistema ReiserFS, katerega različica 3 je trenutno eden najbolj uporabljanih datotečnih sistemov v Linuxu. V prihajajočem 4.0 pa se Reiserjeva ekipa programerjev postavlja po robu fantom iz WinFS in Spotlight. Po njegovem je prišel čas za spremembo paradigem o datotečnem sistemu.

Mimogrede, Hans je lansko leto predaval tudi v Sloveniji.

22 komentarjev

LindowsOS še bolj zastonj

ZDNet - Začetki podjetja Lindows.com so dvignili veliko prahu. Zaradi zlorabe blagovne znamke je protestiral (in še protestira) Microsoft, zaradi izrojenosti njihove distribucije Linuxa pa tudi večina zagovornikov Linuxa. Toda v zadnjih mesecih je podjetje Michaela Robertsona postalo precej bolj ugledno, saj podpira najvidnejše odprtokodne projekte in tudi nove različice distribucije LindowsOS so mnogo bolj zadovoljile obstojče uporabnike Linuxa in hkrati pritegnile nove.

Lindows.com je pred dnevi ponudil možnost brezplačnega preskusa LindowsOS za zelo kratko časovno obdobje, a zdaj se je odločil, da gre še korak naprej. LindowsLive!, LindowsOS, ki teče s CD-ja, je namreč odslej uradno in leglno na voljo za prenos preko omrežij P2P.

Slo-Tech GNU/Linux pa dobiva novo konkurenco ...

0 komentarjev

Želite brezplačen LindowsOS?

KDE - OSNews je objavil izčrpen in zanimiv intervju s Kevinom Carmonyjem, predsednikom podjetja Lindows.com. Beseda je tekla o prihajajočem LindowsOS 5, datotečnem sistemu ReiserFS 4, o vključevanju podjetja v KDE in pokroviteljstvu drugih odprtih projektov, o konkurenci, napačnih predstavah o podjetju s strani skupnosti in o še čem. Glavna atrakcija pa je, da je Carmony vsem bralcem OSNews (in s tem celemu svetu), ponudil možnost, da si brezplačno prenesejo čedalje bolj priljubljen LindowsOS 4.5 Developer's Edition in ga preskusijo v roku dveh dni. Če vas zanima postopek, hitro odklikjate sem!

This OS will self-destruct in 48 hours.

8 komentarjev

Nova razvojna različica twoOStwo

OSNews - Navidezni stroj (virtual machine) twoOStwo je tehnologija za Intelovo platformo x86, ki jo je za nemško podjetje NetSys GmBH razvilo rusko podjetje Parallels Ltd. twoOStwo omogoča sočasno uporabo različnih operacijskih sistemov na enem računalniku. Med podprte operacijske sisteme sodijo Windows, Linux, FreeBSD, OS/2 in drugi. Več informacij boste našli na neuradni domači strani, žal pa zaenkrat še ni poročil, kako stabilno se navidezni stroj obnaša. Klik!

3 komentarji

Lindows nič več Lindows

Slashdot - LindowsOS, distribucija Linuxa namenjena nebolečemu prehodu iz okolja Windows, je tokrat izgubil svojo prvo pravno bitko, Microsoft pa pridobil prvi up, da bo morda le preprečil širjenje LindowsOS-a. Tako sta sodišči na Finskem in Švedskem odločili, da mora korporacija Lindows.com opustiti ime Lindows, saj naj bi strašno-in-oh-in-sploh spominjalo na Windows in bi s tem pomenilo kršenje Microsoftovih patentov. Seveda pa to velja le za omenjeni dve državi in ne za celoten svet. V Ameriki se bo sodišče, po tem ko je že dalo zeleno luč Lindows.com, še enkrat odločalo 1. marca 2004. Klik!

12 komentarjev

Lindows: Informacijski Gospodinjski Aparati, IGA

Slo-Tech - Podjetje Lindows je tako izdelalo svoj prvi IGA™; sistem WebStation temelji na Viinem 733 MHz C3 procesorju, ki mu druzbo dela 256 MB PC133 DDR (opsa!) pomnilnika, cdrom pogon in pripadajoči paket vhodno-izhodne periferije.

Zanimivo pa je dejstvo, da računalo nima trdega diska -- sistem se tako naloži neposredno s cedeja (virus-proof!); upoštevajoč to dejstvo je vprašljiva tudi uporabnost priloženega paketa OpenOffice (ki na sodobnem sistemu pač mora biti nameščen; če ne iz uporabnostnih pa iz verskih razlogov). Poleg že omenjene hecnosti s pomnilnikom lahko opazimo tudi neprisotnost kakršnegakoli komunikacijskega vmesnika, ki naj v WebStationu načeloma imel svoje mesto -- pogled na spletne strani preprodajalcev vseeno omenja mrežno kartico. Olajšanje.

Sistem je za običajnega uporabnika sicer precej neuporaben, česar pa ne bi mogel trdit za ozkonamenska okolja, kjer bi lahko služil kot informacijski kiosk oz. poceni in delujoč delovni terminal (ali pa za potrjevanje kartic...

3 komentarji

Linux na Xbox možen brez strojnih modifikacij

ZDNet - Skupina Free-X je za Xbox Dashboard izdala "popravek", ki omogoča namestitev in poganjanje s strani Microsofta neavtoriziranih programov ali celo operacijskih sistemov. Skupina pravi, da se je za izdajo programske opreme odločila zaradi Microsoftove ignorance do Linux boot loaderja, ki bi omogočal avtorizirano namestitev operacijskega sistema Linux. Če se exploit izkaže za delujočega, jim 100.000 dolarjev nagrade, ponujene s strani šefa podjetja Lindows, ne uide. Klik!

8 komentarjev