»

Domače branje: The Data Journalism Handbook (2012)

Slo-Tech - Sodelavke Evropskega novinarskega centra (EJC) so na pomladnem novinarskem festivalu v Perugii predstavile prvi priročnik za podatkovne novinarje – Data Journalism Handbook.

Povedale so, da knjiga ne bo odgovorila na vsa vprašanja o zbiranju in uporabi najrazličnejših podatkovnih zbirk, ampak bo zanimiva zlasti za uporabnike, ki jih zanimajo podatkovne osnove. Prav tako ne bo odgovorila na vprašanje, kaj podatkovno novinarstvo sploh je, temveč bo predstavila različne poglede na novo novinarsko zvrst in prikazala dobre prakse podatkovno naprednejših redakcij.

Podatkovni novinarski priročnik je nastal v obdobju, ko so se mediji že začeli zavedati, da kriza medijske industrije ni konjunkturna, ampak sistemska. Zato so bili pripravljeni preizkusiti tudi novičarske in poslovne modele, o katerih pred krizo ne bi razmišljali. Zasebne fakultete in medijski predavatelji so zaslutili izobraževalno nišo in razpisali prve specialistične študije podatkovnega novinarstva. Za dodatno...

13 komentarjev

ŠOUPEK

Slo-Tech - ŠOUPEK (Šopek Kakovostne in Uporabne Programske Opreme) praznuje svoj drugi rojstni dan. Nastal je leta 2005 zaradi želje prikazati študentom ter zaposlenim Univerze na Primorskem prednosti uporabe proste programske opreme. Vsak od 5000 študentov na UP je tako dobil v roke dva DVD ploščka (Pingo Linux OS in prosto programsko opremo za MS Windows) ter dve knjigi (Hitri vodnik po OpenOffice.org in Linux z namizjem KDE).

Letos je šopek programske opreme prišel na Medmrežje in pripravljena čaka osvežena ISO slika s programsko opremo. Projekt morda malce spominja na druge, ki jih lahko najdete na spletu, vendar je ŠOUPEK v slovenščini in podprt z dodatnimi dejavnostmi: letos je bilo na Obali moč obiskati 6 brezplačnih predavanj na temo uporabe proste programske opreme (Thunderbird, Firefox, GIMP, Writer, Impress, Calc) ter prebrati nekaj člankov v prosto dostopnem študentskem mesečniku KAŽIN:

10 komentarjev

Pipin odprti termin: Lokalizacija s KBabel

Slo-Tech - V torek 9. maja vas ob 19:00 vabimo v Kiberpipo na predavanje Andreja Vernekarja z naslovom Lokalizacija proste programske opreme s KBablom.

Precejšen del proste programske opreme pri lokalizaciji uporablja orodje GNU GetText oziroma format PO, pri čemer se poraja vprašanje, kako medsebojno povezati vse te vire in jih uporabiti v različnih projektih. Še posebej veliko zbirko prevodov ima projekt KDE, ki ponuja tudi orodje za delo z obsežnimi zbirkami katalogov sporočil - KBabel.

Predstavljeno bo delo z KBablom, od osnov prevajanja, do naprednejših zmožnosti, kot je uvoz katalogov iz drugih projektov (GNOME, OpenOffice). Tako lahko s pomočjo KBablove zbirke pohitrimo prevajanje in poskrbimo za večjo usklajenost prevodov.

Andrej Vernekar je vodja slovenske lokalizacije namizja KDE.

0 komentarjev

Red Hat World Tour 2004

News Forge - Red Hat je prvi distributer Linuxa na svetu, ki se je zadnje čase specializiral v razvoj Linuxa za podjetja. Kljub temu pa ostaja zvest načelom odprte kode, kar dokazuje tudi njihova odprava, ki se podaja na pot razširjanja idej o Linuxu in prostem programju. Ekipa bo obiskala sedem svetovnih mest na štirih celinah: Tokyo, Brisbane, Sydney, Munchen, London, Boston in Toronto. Potovanje se bo končalo 1. aprila, ko bo na sporedu tudi prvo mednarodno Red Hatovo srečanje, ki bo hkrati potekalo v 612-ih mestih po svetu. Klik!

0 komentarjev

Wind River in Red Hat bosta sodelovala

OSNews - Wind River, eden vodilnih razvijalcev programske opreme, vključene v naprave, kot so mobilni telefoni in tovarniški roboti, ter Red Hat, vodilni ponudnik programske opreme in storitev Linux, sta sklenila zvezo. Skupaj bosta razvila Red Hat Embedded Linux, izpeljanko Red Hat Enterprise Linuxa, ki bo namenjena omenjenim napravam. Wind River, ki razvija tudi svoj (zaprt) operacijski sistem VxWorks, bo gonilna sila pri prodaji novega Linuxa, podrobnosti o deljenju prihodkov, trajanju zveze in datumu izdaje pa še niso znane. Klik!

2 komentarja

LinuxWorld Conference & Expo

KDE - Leto se je sicer šele začelo, a kljub temu se že zdaj odvija morda največji dogodek za Linux v letu 2004. Od 20. do 23. januarja poteka v New Yorku LinuxWorld Conference & Expo, ki ga tudi tokrat podpirajo velika računalniška imena, med drugim Oracle, CA, HP, IBM, Novell in Sun. SYS-CON Radio je pripravil zanimive pogovore s predstavniki ključnih odprtokodnih projektov in njihovih podpornikov, prireditelji pa so že razglasili zmagovalce enajstih kategorij, v katerih so podeljevali nagrade. Na vse večjo prisotnost velikih računalniških podjetij v odprtokodnem svetu kaže tudi seznam nagrajencev, med katerimi je le en nekomercialen pojekt, in sicer razvojno okolje KDevelop 3.0, ki, zanimivo, sploh še in izšel.

0 komentarjev

Oskarji za najboljše izdelke

KDE - Bralci revije LinuxWorld Magazine vsako leto izbirajo najboljše izdelke, ki so kakorkoli povezani z Linuxom. Nagrajence večkrat primerjamo z dobitniki oskarjev, saj nagrada velja za najbolj prestižno med vsemi s področja odprte in proste programske opreme. Letošnjimi nagrajenci so:

Distribucija Linuxa: Red Hat Enterprise Linux
Namizno okolje: KDE
E-poštni odjemalec: Mozilla
E-poštni strežnik: SUSE Linux Openexchange
Podatkovna zbirka: Sybase Adaptive Server Enterprise
Programsko okolje: IBM WebSphere Studio Workbench

Seznam vseh nagrajencev in njihovih najbližjih zasledovalcev najdete tukaj.

3 komentarji

Mednarodne nagrade za odprtokodne projekte

Slo-Tech - Na opensource.org je objavljen mednarodni natečaj za najboljše odprtokodne projekte. Nagrade so, verjeli ali ne, nekoliko skromnejše kot v Sloveniji, so pa vsekakor zelo odmevne, tako da jih nekateri, naprimer velecenjeni Slashdot, primerjajo celo z Nobelovimi nagradami.

Več o lanskih nagradah v Sloveniji najdete na straneh MID-a. Aja, pa še to: Natečaj MID-a bo letos, seveda, ponovljen :)

3 komentarji

Se Kylix poslavlja?

Slashdot - Borlandovo razvojno okolje Delphi verjetno poznate skoraj vsi razvijalci programske opreme, nekaj pa smo že govorili tudi o Kylixu, Borlandovi različici Delphija za Linux, ki govori tudi jezik C++. Vendar že precej dolgo ne, kar samo še dodatno potrjuje govorice, da je razvoj Kylixa zamrl, oz. je Borland morda celo opustil projekt. Več o tem poroča LinuxWorld, kjer namigujejo, da želi Borland opustiti Kylix z namenom, da bi stranke, menda zaradi njihovih lastnih interesov, preusmeril na C++ Builder.

7 komentarjev

Pingo prvi, Slo-Tech GNU/Linux drugi in OpenOffice.org 1.1 tretji

Ministrstvo za informacijsko družbo RS - Ministrstvo za informacijsko družbo je danes obvestilo, da je dr. Pavel Gantar, minister MID podpisal obvestila za najboljše na natečaj prijavljene projekte. Natečaj z naslovom "Za izdelavo aplikacij (informacijskih rešitev) temelječih na odprti kodi NOK 2003-1 (Ur.l. RS št. 91/03 z dne 19.09.2003)" se je prijavilo 15 projektov, med katerimi je tudi Slo-Techov GNU/Linux. Namen projekta je bil vzpodbuda in promocija kvalitetnih, lokaliziranih in uporabnih aplikacij (informacijskih rešitev), temelječih na odprti kodi in propagiranje rabe le-teh. Skupni znesek nagrad je znašal pet milijonov tolarjev. Nagrade so se podelile v naslednjem vrstnem redu:

62 komentarjev

Red Carpet Enterprise 1.4

Ximian - Ximian je izdal Red Carpet Enterprise 1.4 - novo različico svoje rešitve za centraliziran nadzor programske opreme delovnih postaj in strežnikov, ki uporabljajo Linux. Red Carpet Enterprise za strežnike deluje v celoti za požarnim zidom in podjetjem omogoča samodejni nadzor nad nameščeno programsko opremo v heterogenih skupinah sistemov. Poleg mnogih izboljšav različica 1.4 razširja seznam podprtih podlag, saj sedaj podpira tudi strežniški liniji SuSE Linux Enterprise Server in Red Hat Enterprise Linux. Klik!

0 komentarjev

Izžrebanci

Slo-Tech - Bolje pozno kot nikoli, je rekel 80 letni mladec ter začel delati vozniško. Izžrebani so bili nagrajenci, ki so po elektronski pošti že prejeli podrobnosti o prejemu njihovih kart za na Infos. Srečneži so:
  • Jan Hrušovar
  • Bucan Boris
  • Sebastjan Lesjak
  • Jan Hančič
  • Matjaž Cimperšek
  • Luka Finžgar
  • Sašo Jovičič
  • Andrej Cenčič
  • Andrej Bukvič
  • Žiga Jenko
Če je vaše ime na tapeti, brž poglejte pošto ter preverite podrobnosti! Če ni, pa pač - več sreče prihodnjič .

4 komentarji