»

ATi z 0,11 mikronih in X300

DigiTimes - Na DigiTimes so sporočili novico o verjetnem ATi-jevem prehodu na 0,11 mikronsko tehnologijo. Njihov prvi grafični procesor, ki naj bi bil izdelan v "pomanjšani obliki", naj bi bil Radeon X300 (RV370). Prvič naj bi ga predstavili na Computex Taipei -- med prvim in petim junijem. Dotični izdelek bo ciljal na nižji cenovni razred s cenami pod 100 ameriških zelencev.

Iz tabora ATi-ja je prišla tudi vest, da naj bi tretjega junija predstavili X800 in X600 v PCI-Express izvedbi. Ta grafični gigant pričakuje tudi razvoj njihove nove generacije grafikulj, ki naj bi uporabljale 90 nm, v prodajo pa naj bi prišli na začetku 2005. leta. Izvirna novica

0 komentarjev

Intelovi Pentiumi 4 se ceníjo

DigiTimes - Medtem ko Intel že dolgo dela na tem, da bo splavil Prescotta, se tržišče vse bolj pripravlja nanj. In kar je za nas navadne smrtnike najbolj pomembno je to, da se cene Pentiumom 4 vsake toliko časa znižajo. Tako sta se tokrat poceníla 2,8 gigaherčneža, tako inačica C s Hyper-Threadingom, kot tudi tisti s 533 FSB-jem. Močnejši bratec bo tako cenejši za skoraj 19%, medtem ko bo šibkejši Pentium 4 stal 15,5% manj. Za prvega boste odšteli 178 $, ako...

17 komentarjev

Nov članek - Pentium 4 Extreme Edition

vir: Intel
Slo-Tech - Vojna, kakor nekateri imenujejo dogajanje na področju integriranih vezij, se več kot očitno nadaljuje. Kako se je Intel odzval na AMD-jevo izdajo Athlona64, si je ogledal OwcA.

Pod drobnogled je tako vzel Intelov Pentium 4 Extreme Edition in testiral, kako se obnesejo trije nivoji pomnilnika, s katerimi se ponaša ta dobesedno vroč procesor. Koliko pohitritve dejansko prinašajo omenjeni skupki vezja, je pokazala primerjava z enako hitrim "navadnim" Pentiumom 4, ki je prav tako deloval pri 3,2 GHz.

Se ga torej splača kupiti? Klik!

17 komentarjev

Intelove novoletne zaobljube

The inquirer - Na koncu vsakega leta podjetja predstavijo načrte za naslednje leto. O teh načrtih se potem piše večino decembra in januarja. Manjkrat pa vidimo analizo, koliko obljub so uspeli na koncu leta uresničiti. The Inquirer je tokrat pogledal, kaj so pri Intelu od svojih obljub izpolnili.

Glede na načrt predstavitve izdelkov, ki so ga delili lanskega decembra, bi danes morali že uživati ob 3,4 GHz Prescottu, izdelanem v 90-nanometrski tehnologiji. Kakor vemo, to ni tako, saj je trenutno največ, kar je mogoče dobiti, Pentium 4 Extreme Edition. Avtor članka predvideva, da so vzroki za zamude Prescotta težave s pregrevanjem. Vendar tudi napovedani procesorji za 2. februar (glej povezano novico) ne bodo tisto, kar so obljubili pred enim letom. Bomo videli, kako se bodo obnesli v testih sedaj, ko AMD vedno bolj pritiska s svojimi Opteroni.

5 komentarjev

Nekaj novega programja

Warp2Search - Jesen je spet poživila računalniške kroge, tako se je na spletu pojavilo tudi nekaj novih različic znane programske opreme.

Izšla je verzija 2004 priljubljenega diagnostičnega programa SiSoft SANDRA, ki še naprej ostaja dostopna kot okrnjena brezplačna ter plačljiva različica. Vsakemu svoje.

Pri Aheadu so izdali novo verzijo znane šestice Nera Burning ROM, katerega prejšnjo različico je za peko uporabljal skorajda slehernik, medtem ko šestica uporabnikov ni preveč impresionirala. Menda naj bi 6.0.0.19 šestici prinesla zasluženo slavo.

Brezplačni program za izživljanje nad videom VirtualDUB je ugledal že različico 1.5.5, za kateri nam avtor obljublja nemalo izboljšav.

Luč sveta pa je ugledala tudi 0.8.2055 inačica spletnega brskalnika, MyIE2.

1 komentar

Intel naznanil dve novi čipovji in ceno Prescotta

več strani - Intel se je odločil, da bo izdelal dve novi čipovji za svoj trenutno najhitrejši Pentium 4 procesor s prednjim vodilom na frekvenci 800 MHz. To čipovje naj bi bilo zelo podobno kot sedanje i865P, le da bo do podatkov procesor dostopal preko enega kanala, za razliko od i865P, ki za dostop do podatkov potrebuje dva ločena kanala, ki podpirata 400 MHz-pomnilnik. Pri Intelu so ga poimenovali 848P, prej znan kot 865PL. 865GV pa bo deloval podobno kot 848P, le da bo imel že integrirano grafikuljo. Cena prvega nabora bo znašala $31 za izdelek, cena drugega pa naj ne bi presegela 35 dolarjev. Klik!

Hkrati s to novico pa je Intel javnosti naznanil tudi ceno najnovejšega procesorja, sedaj znanega pod kodnim imenom Prescott. Le-ta bo tiktakal pri kar 3,4 GHz, imel 1 MB L2-predpomnilnika, 16 KB L1, 800 MHz FSB, podporo tehnologiji Hyper-Threading, itd. Za to zverino bo treba odšteti zajetnih 640 ameriških zelencev, tu pa velja posebej omeniti, da ta cena velja za 1000 izvodov. Naj pa le še...

0 komentarjev

SCSI disketnik

3D Chipset - Ok, priznam, to ni ravno gate parajoča novica, toda po svoje je zelo smešna. SCSI disketnik? Zakaj za vraga bi kdo rabil SCSI diketnik? Pri podjetju Winstation očitno mislijo, da je povpraševanje po takih zadevah ogromno in so izdali svoj model. Na posebnem disketniku seveda more biti tudi posebna nalepka s ceno in če si boste zaželeli te ekstravagance, boste za njo odšteli kar 135$. Haaallloooo [:P]?

4 komentarji