»

Volkswagen po izteku delovnega časa ugasne interno elektronsko pošto

Heise - Elektronska pošta je revolucionarno spremenila način komunikacije s podjetji in v podjetjih. Po eni stran omogoča, da sporočilo pošljemo v poljubnem času in prejemniku dovoljuje odgovor, ko bo imel čas, a se po drugi strani vse prevečkrat pričakuje takojšnji odgovor ne glede na čas. Ker se je odgovarjanje na elektronsko pošto vedno bolj zažiralo tudi v del dneva, ko zaposleni niso v službi, so v Volkswagnu našli zanimivo rešitev.

Vodstvo podjetja se je s sindikatom dogovorilo, da bodo strežniki prenehali pošiljati prejeto elektronsko pošto na službene pametne telefone zaposlenih pol ure po izteku delovnega časa (ob 18.15) in jo znova začeli pol ure pred pričetkom (ob 7.00; Volkswagen uporablja fleksibilni delovni čas med 7.30 in 17.45). Na ta način želijo ugoditi vedno pogostejšim pritožbam, da...

51 komentarjev

Google prevzel Zagat

Google - Google je včeraj najavil, da so prevzeli podjetje Zagat, ki je znan ocenjevalec lokalov, trgovin itn. Za razliko od večine Googlovih nakupov, ki jih predstavljali relativno mladi start-upi, je bil Zagat ustanovljen že leta 1979. Prav tako podjetje ni prisotno zgolj na internetu, ampak objavlja ocene kakovosti restavracij tako na spletu kakor tudi v tiskanih izdajah (kjer so pravzaprav začeli).

Zagat restavracije ocenjuje po ključu z več postavkami, tako da lahko skupaj zberejo do 30 točk. Pokrivali so več kot sto mest, pri ocenjevanju pa so se zatekali tudi k mnenju uporabnikov (gre za enega prvih primerov user-generated content). Svoj obseg so razširili na restavracije, hotele, motele, trgovine, nočne klube, diskoteke itn.

Zaradi naštetega so bili privlačna tarča za Google, ki je hitro uvidel...

19 komentarjev

Google poražen

Slashdot - Slashdot poroča, da je Google s svojo storitvijo Gmail utrpel še en udarec na Stari celini. Zatem, ko je bil Google že predlani prisiljen umakniti svojo znamko z britanskega trga in uporabnikom ponuditi elektronske naslove na domeni googlemail.com, je izgubil tudi podobno bitko v Evropi.

Nemški podjetnik Daniel Giersch je namreč že dobil proces proti Googlu v Nemčiji, saj naj bi bila njihova znamka preveč podobna že uveljavljeni storitvi Gmail.de, ki jo trži Giersch, zato so tudi Nemci obsojeni na googlemail.com. Sedaj pa je Giersch vse skupaj poslal v španski Alicante, kjer je Evropski urad za harmonizacijo na notranjem trgu ugodil njegovi pritožbi. Google se še vedno lahko pritoži, a kot vse kaže, bo v Evropski uniji Google Mail namesto Gmaila.

48 komentarjev

Bo Google obstal?

Slashdot - Google je nesporni vladar internetnih iskalnikov. Razlogov za njegov uspeh je več, vsekakor pa prevlada njegova izjemna preprostost, saj ne ponuja skoraj ničesar drugega kot polja za vnos iskanega niza in gumba za potrditev iskanja. Podjetje iz Mountain Viewa v Kaliforniji pa se lahko pohvali tudi z oglaševalskim sistemom internetne oglaševalske agencije Overture. Po njihovem mehanizmu se ob določenih rezultatih na posebnem in nemotečem mestu prikažejo zadetki pokroviteljev, ki so Googlu lani prinesli 2 milijardi zelencev prihodkov. Seveda je številka dovolj zgovorna, da je vzpodbudila razvoj novih iskalnikov, ki bodo poskušali Googel zriniti s prestola. Jim bo uspelo?

3 komentarji

Google in oglaševanje

Slashdot - Vsak dan in vse bolj pogosto se na forumih pojavljajo vprašanja, na katere so uporabniki že odgovorili ali pa so njihove rešitve tako zelo preproste, ko bi se isti uporabniki poslužili Googla. Da pa je slednji iz navadnega iskalnika različnih vsebin že zdavnaj prerasel v večnamensko "orodje", ste verjetno ugotovili že sami.

In ker se v množici 200 milijonov uporabnikov dnevno, ki iščejo podatke prek Googla, pojavi tudi precejšnje število, ki so pripravljeni klikniti na t.i. Google AdWord, postaja vedno bolj očitno, da bodo podjetja morala svoje oglaševalske kampanje osredotočiti tudi na spletne iskalnike, če bodo želela poslovati pozitivno in z dobičkom. Če vas zanima celotna zgodba - klik!

0 komentarjev

Google Mail že v štartnih blokih?

Slashdot - Google se od ostalih iskalnikov razlikuje tudi po tem, da se uvodna stran naloži hitro, kar je posledica njene preprostosti. A kaj kmalu se utegne ta priljubljena dobrota posloviti od nas. Google se že precej časa potiho razvija v portal, zdaj pa se preskusnima storitvama Froogle in Google News utegne približati še ena -- elektronska pošta. O tem priča predvsem serija Googlovih nakupov: kupili so podjetje, ki je razvilo tehnologijo za oglaševanje preko e-pošte (ne spam :-), podjetje, ki razvija programsko opremo za upravljanje z e-pošto, lastijo pa si tudi domeno googlemail.com. Klik!

7 komentarjev

Google bo iskal tudi po knjigah

Slashdot - Očitno pri Googlu mislijo resno s svojimi nakanami zbrati na enem mestu vse informacije sveta in jih prosto ponuditi javnosti. Tako so sedaj začeli s preskusno fazo nove storitve, poimenovane Google Print (BETA). Za kaj pri vsej stvari gre?

Ker vse informacije vendarle še niso dostopne na internetu, temveč jih je nekaj še vedno v starih dobrih knjigah, je dostop do njih nekoliko otežkočen. Knjige so resda razvrščene po računalniških katalogih (naprimer COBISS) s ključnimi besedami, a preiskati celotne knjige po vseh besedah, besednih zvezah in podobno vendarle še ne moremo. Google bo tako ponudil možnost iskanja po velikem številu knjig (ki se bo še povečevalo) v elektronski obliki kar prek svojih spletnih strani. Vse knjige bodo dostopne na naslovu print.google.com, tako da bo iskanje samo po knjigh izgledalo takole. Slashdot.

4 komentarji

Pri Googlu imajo smisel za humor

Slo-Tech - Priljubljeni iskalnik Google zna včasih tudi presenetiti. In to na šaljiv način. Dokaz za to boste dobili, če boste kot iskalni niz vpisali "miserable failure". Prvi zadetek je namreč povezava na uradno biografijo ameriškega predsednika Georga W. Busha.
Za nejeverne pa še slika:


Če gre za namerno razvrstitev tega zadetka na prvo mesto, ima nekdo v marketinškem oddelku Googla očitno dobro idejo, kako povečati obiskanost iskalnika...

19 komentarjev

Google upihnil peto svečko

Googlova očeta

vir: BBC
Google - Sicer malce pozno, a takšen jubilej je vsekakor potrebno omeniti. Google, najpomembnejši spletni iskalnik, največji katalog spletnih strani (in največkrat uporabljena beseda v forumu ;)) je v nedeljo praznoval peto obletnico svojega obstoja. 7. septembra 1998 sta Sergey Brin in Larry Page, ki sta tedaj izdelovala doktorsko nalogo na Standfordski univerzi, v Menlo Parku v Kaliforniji začela projekt, sprva namenjen le univerzitetni rabi, ki se je razširil bolj kot sta tedaj pričakovala v najdrznejših sanjah in postal svetovni katalog internetnega znanja. Klik, več o Googlovi zgodovini.

8 komentarjev