»

VIA K8T800Pro

HardOCP - VIA, podjetje ki že dolga leta proizvaja nabore za matične plošče (tako za Intel kot tudi za AMD) je izdala nov nabor K8T800Pro, ki je v bistvu K8T800 nabor, z nekaj popravki.



Glavna novost nabora je zaklep PCI in AGP vodila, tako da sta ta dva neodvisna od FSB frekvence (kar pride še kako prav pri navijanju). V novem naboru je tudi nekaj novih bonbončkov kot je naprimer spreminjanje voltaže. Test ki so ga opravili na HardOCP pokaže, kako se le ta obnese pri spreminjanje FSBja in kaj se s tem pridobi na isti hitrosti procesorja. S podporo 939 pinskemu podnožju ga bomo vrjetno srečevali še na mnogih ploščah, za kar je vsekakor vreden ogleda!

0 komentarjev

VIA, izpovej se nam!

X-Bit Labs - VIA, podjetje, ki je bilo pred izidom nForce 2 sinonim za najboljša čipovja za AMD-jeve procesorje, se zadnje čase nahaja v nemajhnih težavah. Razlog: nikakor jim ne uspe izdelati čipovja, ki bi ustrezalo njihovim idealom in bi bilo seveda hitrejše od nVidiinega nForca 2.

Tokrat je X-Bit Labs spregovoril s predstavniki tega podjetja o njihovih načrtih. Pogovorili so se tako o Intelu kot tudi o AMD-ju, njihovih procesorjih, niso pa pozabili niti na pomnilnik in ostale zelo zanimive stvari. Klik!

39 komentarjev

VIA v prihodnjem letu

X-Bit Labs -

Tajvanska VIA je pripravljena na prihodnje leto, v katerem si bo poskušala povrniti največji tržni delež na področju čipovij. To pot so razkrili, katera čipovja lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo.

PT890 bo odgovor na Intelova Grantsdale-P in Alderwood. Podpiral bo 400, 533 in 800 MHz-FSB, dvokanalni DDR ali DDR-II ter podporo ECC in PCI Express x16. Začetek masovne proizvodnje je napovedan za prihodnji mesec.

PM890 bo tekmoval z Grantsdale-G, imel pa bo enake specifikacije kot PT890, le da imel še integrirano grafično jedro UniChrome 3 Graphics, združljivo DirectX 9. Dobavljiv bo kasneje kot PT890.

K8T890 in K8M890 (prvi brez grafike, drugi z integrirano) bosta namenjena Athlonom 64. Podpirala bosta gigaherčno vodilo HyperTransport, Ultra V-Link za povezavo z VT8237 ali VT8239 in PCI Express x16.

Več o tem.

7 komentarjev

Test najboljših grafičnih kartic

Digit Life - Tokrat so si na Digit Life vzeli čas in stestirali ter podrobneje pogledali najboljše grafične kartice ta hip. Pod drobnogled so vzeli ATi Radeon 9700 Pro, ATi Radeon 9800 Pro in GeForceFX 5800 Ultra, niso pa pozabili niti na druge trenutno zanimive grafične kartice. Testi in opisi so res obsežni, tako v količini besedila kot slikovnega materiala. Če vas zanima kako in kaj, le hitro na ta naslov!

0 komentarjev

Prvi (uradni) testi nForca

več strani - Uradni zato, ker smo lahko zmogljivosti nForca občudovali že konec septembra v Anantechovemu testu (ki pa ga še vedno nisem utegnil prebrati - damn). Iz grafov smo lahko videli, da Nvidiin dolgo opevan čip ni dober samo na papirju, ampak tudi v resničnosti, saj je posekal skoraj vso konkurenco (preglavice sta mu delala SIS735 in VIA KT266A). Kljub vsem odlikam pa smo še vedno brali test inženirskega primerka, ki ponavadi ne slovijo ravno po najboljšem delovanju. No, po tem, ko je Nvidia poslala nForce v prosto prodajo, se lahko veselimo tudi uradnih testov. Enega izmed prvih testov (če odštejemo Italijane, ki so brez vednosti Nvidie nForce opisali že v začetku septembra in Anandtech) so opravili pri nemškem c't. Test najdete tukaj, vendar pa povezava v času, ko pišem to novice (še) ne deluje, zato se sklicujem na The Inquirer. nForce (na MSI-jevi 6373) so primerjali z GeForcem 2, ter naborom D850MD, ki mu je prav tako pomagal GeForce 2....

2 komentarja

nForce že tu?

The Register - Dell je zelo pro Intel podjetje. Praviloma vse kar pride iz Dell-a, nosi Intel Inside nalepko. Ampak to se bo, če so govorice resnične, spremenilo!
Kaj je tisto kar je spreobrnilo Dell? Nvidia in njeno nForce čipovje. Če prav pomislite, je to popolnoma logično. Prodajalci končnih sistemov (ala IBM Aptiva) niso navdušeni nad AMD precesorji, ker kolikor prihranijo pri ceni AMD-jev, zgubijo pri dragih matičnih ploščah za AMD-je. Nvidia je z nForcem to spremenila. To vezno čipovje za svojo ceno ponuja ogromno! Logično je Dell v tem videl dober posel in ga zagrabil. Prihranil bo na ceni procesorja in, ker ima nForce grafično že vgrajeno, tudi na grafični kartici zelo dobre kakovosti.
So sicer še bolj nepotrjene govorice kot te zgornje, da bo Nvidia izdala posebno verzijo nforca za P4. Tako da bo Dell v resnici izdal nForce in P4 "combo", ampak te se mi zdijo preveč odtrgane, da bi bile resnične. Po drugi strani pa je čisto možno, da bo zgoraj omenjeni Dell-ov AMD sistem tekel na...

0 komentarjev

nForce

Source magazine - O nForce ste že slišali, a ne? Če niste takoj brat stare novice! Na kratko: nForce je Nvidina pogruntavščina kako zaslužiti denar še na drugih področjih računalništva. Ker je na grafični sceni nedvomno kraljica (GeForce3 še vedno nima tekmeca na tržišču), se je Nvidia odpravila na tržišče veznih čipovij. Najprej se je povezala z AMD-jem in odkupila njegovo Hyper-Transport tehnologijo. Potem pa je naredila nForce. Kodno ime nForca je Crush (dvojni pomen?). O nForcu je nekaj znanega, nekaj pa še ne. Če preberete ta članek boste imeli zelo dobro idejo o čem pravkar govorim.

4 komentarji

Dolby: preteklost, sedanjost in prihodnost

Digital Silence - Večina uporabnikov ob omembi kino (in sedaj, na srečo, tudi računalniškega) zvoka takoj pomisli na Dolby. In tako je tudi prav... podjetje, ki obstaja že okoli 30 let se ni nikoli ukvarjalo z ničemer drugim, kot zvokom. Zato so sedaj standardi, ki jih postavi Dolby povečinoma hitro sprejeti in podjetje pravzaprav narekuje razvoj. Na strani Digital Silence si lahko ogledate zanimiv pregled tega podjetja, od začetkov do njihovih načrtov v prihodnosti. če vas zanima, kako in kaj boste poslušali v prihodnjih letih, vam ogled kar priporočam.

0 komentarjev